Bella Rune, 2020

Textila undertexter i en förhöjd verklighet

 

Under våren 2020 har jag inom ramen för 2 utställningar och ett offentligt verk utvecklat mina forskningsmetoder genom att föra in nya sätt att gestalta och dela arbetsprocesser och frågeställningar som del av det utställda materialet eller av en utsätllningsarkitektur I denna exposition visar jag material från:

  • "Skendöd"/ "Suspended animation" på Carl Eldhs atlejémuseum där jag i  utställnigen tagit  in en del av en Eldh-skulptur i mina digitala verktyg, som jag sedan bearbetar och låter flyta mellan digitala och fysiska formuleringar och bokstavligen desarmerarat och multiplicerat Titanens ensamma kamp till ett kollektiv i spänning.
  • "Varje mirakel kräver ett offer-arbete utfört i Västerås", en utställning på Västerås konstmuseum tillsammans med Jonas Nobel i vilken vi utgick från ett patentbrev för "förflyttning av arbete", transformatior och möjligheten att förflytta kraft (alltså ström) för att genom en low-fi skulpturutställning tala om all den materia som krävs för att det, till synes, immateriella aktiviteter ska vara möjliga. Ett nätverk av kablar som löper över (nästan) hela jorden och el som inte längre räcker till när serverhallar är större än byar.
  • "Bella Runes Portal", ett offentlig verk på Västerås privata och offentliga gator, som producerats av Västerås konstmuseum och som använder sig av Augmented Reality teknikgenom en app. Genom att bygga digitala porträtt av Generiska gatumiljöelement som bildar byggstenarna i skulpturer med ena benet i skulptur-på-torg och den andra i den digitala sfärens upphävande av gravitationskraften. Jag har arbetat med tekniken sedan 2015 genom 2 tidigare appar med 5 separata utställningar och som del av många olika utsätllningssammanhang i Sverige och utomlands. En pdf med material från de tidigare apparna "Konsekvensanalys" och "Bella Rune" finns också som del av expositionen. Under 2020 har  jag inlett ett samarbete med Jonas Lythell, som arbetar vid Institutionen för data- och systemvetenskap på SU.

En PDF om verket Konsekvensanalys 2015-2018

BELLA RUNES PORTAL

Bella Runes Portal är ett digitalt konstverk som bygger på AR-teknik (Augmented Reality). Verket är producerat unikt för Västerås. Det är en hyllning till det gemensamma offentliga rummet som vi alla delar och kommenterar också Västerås identitet som industri- och ingenjörsstad. I verket är generiska byggste  nar i gatumiljön som betongsuggor, brunnslock och väggfasta askkoppar digitaliserade och formar digitala skulpturer som imitera r offentlig-skulptur-på-torg-principer. Skulpturerna placeras  i relation till användarens enhet 

och gatans markplan, men använder samtidigt sin digitala förmåga att upphäva tyngdlagen så att vi kan medvetandegöras om vår digital/fysiska d. ubbelkropp  

”Våra mobiler är scenen för våra publika jag, men här utspelar sig också det mest privata, vilket  gör mobilen till det perfekta redskapet för att söka poetiska stigar i stadens gemensamma utrymmen där privat och offentligt samexisterar och gnisslar. Den immateriella verkligheten är fri från tyngdlag, lukt och åldrande och inga tillstånd behöver sökas, så förslag kan testas i en gemensam, klardrömmande stadsvandring.” säger Bella Rune 

Länk tll The Boardroom på Handelshögskolan där en Konsekvensanalysinstallation finns permanent installerad

Press Skendöd/Suspended animation

Recensioner

Dan Backman, Skendöd/Suspended animation. Bäst är ett pyttelitet självporträtt, publicerad i Svenska Dagbladet den 13 juni 2020.

Birgitta Rubin, Fräcka och följsamma besök av Bella Rune, publicerad i Dagens Nyheter den 4 juni 2020.

Paulina Sokolow, Medan allt ännu är möjligt, publicerad i Feministiskt perspektiv den 29 maj 2020.

Valerie Kyeyune Bäckström, Svävande uppenbarelse, publicerad på Kunstkritikk.no den 28 maj 2020.

Ulrika Stahre, Kraftfullt när garn möter kroppar, publicerad i Aftonbladet den 27 maj 2020.

Simen K. Nielsen, Samspill i en (tidvis) tynn tråd, publicerad på Kunstavisen.no den 27 maj 2020

Susanna Slöör, Skenlivets förgyllda rum, publicerad på Omkonst.se den 27 maj 2020.

Emma Warg, Bella Rune på Carl Eldhs Ateljémuseum, publicerad på Konsten.net den 23 maj 2020.

Magnus Florin, Hon visar matematiken i konstens alla vävnader, publicerad i Expressen den 21 maj 2020.

Artiklar

Theodor Ringborg, On View, publicerad i Flash Art #331 Summer 2020.

Birgitta Rubin, Fem favoriter just nu, publicerad i Dagens Nyheter den 14 juni 2020.

Linda Skugge, Den långa essän jag skriver kommer att såra dem jag tycker om, publicerad i Dagens ETC, publicerad den 12 juni 2020.

Paulina Sokolow, Bräckligt glas och trasigt folkhem, publicerad i Flamman den 9 juni 2020.

Gabriella Kvarnlöf, Redaktörens favoriter, publicerad i SvD Magasinet den 5 juni 2020.

Joanna Sundström, Veckans tips-The Art Addict, publicerad på joanna.residencemagazine.se den 5 juni 2020.

Johanna Lundsgård, Carl Eldhs ateljé öppnar portarna, publicerad i Dagens industri den 14 maj 2020.

 

In English

Valerie Kyeyune Bäckström, Delightful Tensions, published in Kunstkritikk.com on May 28 2020.

Theodor Ringborg, On View, published in Flash Art #331 Summer 2020 issue #331.

 

Skendöd/Suspended animation,  katalog med text  av Håkan  Nilsson

Tankebubblan, 3D modellerade och printate objekt, arkivbilder, skåp

Bildspel Skendöd, Carl Eldhs ateljémuseum, 2020

"Tankebubblan" var del av utställningen Skendöd på Carl Eldhs ateljémuseum och var, trots sitt lilla format och modesta  placering i  den annars, imponerande miljö, som Carl Eldhs atelje utgör, central för utställningen och för min praktik. Tankebubblan är ett försök att gestalta mig fram i forskningsprocesser genom gestaltande och skapa en modell som möjliggör ett delande av konstnärliga processer utan att lämna mitt visuella språk. Under arbetet med utställningen "Skendöd" på Carl Eldhs ateljémuseum, har jag utvecklat nya arbetsmetoder genom att sammanföra två tidigare åtskillda undersökningar. Tidigare har arbetet med att intuitivt dyka ner i ett materials historia parallelt med sökandet efter materiella formuleringar  haft sina egna spår och existerat til synes parallellt, men genom att föra in 3d modellering och 3d printer i ateljén har mina processer fått gemensamma verktyg som har möjliggjort ett delande av tidigare dolda, eller hemliga delar av min konstnärliga arbete..

Beståndsdelarna i kabinett-arbetet är en 3D-scanning av den utsträckta vänsterarmen från en gipsstudie från Carl Eldhs arbete med "Titanen", en skulptur av en naken, muskulös Strindberg som står som brons i Tegnerlunden, en 3D-scanning av min egen kropp samt bildmaterial från Carl Eldhs ateljémuseums arkiv. Genom tankebubblan talar jag bl.a.om väv som konstruktionsprincip och yta för kognitiva strukturer, abstraktion och minsta möjliga mänsklig gestalt, produktionsvillkor nu och då, förhandlingar i offentligheten, arkitektur och kropp, expressiva uttryck och funktion och skulpturarbete. Tankebubblan, som helhet talar också om det som är grunden till min forskning, ett sökande efter materialitet och dess verkningar i ett samtia landskap och hur våra olika erfarenheter av görande i digitala och corporeella rum tillsammans påverkar vad  det innebär att vara människa.

 

Detailj från draperiet

Suspended Animation, Carl Eldhs cavaletter och armering, 3D animering på monitor, glasskiva och rep, 2020. Insptallationen använder sig av ett illusionsteknik från förra sekelskiftet, Peppers spöke. Med hjälp av en vinklad spegel och ett upplyst objekt eller film skapas illusionen av att ett spöke befinner sig på scenen.

En maquette/Toile av Titanen, som flyttades runt i förhandlingar om skulpturens placering. Eldh ville själv att den skulle placeras i Vanadislunden. Titanen står i Tegnerlunden

Studie och scanning av Carl Eldhs Titanen

Posterkatalog för Varje mirakel kräver ett offer-arbete utfört i Västerås med text av MArianne Hultman

Titnens dubbelarm

Titanens arm scannad

"Petite Titan in Tension-Inferno" 6 av Titanens dubbelarmar hängande i spända gummisnoddar så att inga av de fasta elementen, alltså armarna, nuddar varandra. Konstruktionsprincipen, som ibland kallas Tensegrity, ett ord sammansatt av Tension och Integrity, utvecklades, och populariserades, av Kenneth Snelsson och Buckminster Fuller under deras tid på Blackmountain College där även Ruth Asawa var student.

Petite Titan in Tension-A dream play

Skärmdumpar från appen Bella Runes Portal där "Petite Titan in Tension" går att placera/se som monumentalskulptur med hjälp av AR appen. Användaren placerar skulpturen i relation till  sin egen enhet i trädgården. 3D skulpturen kommer att finnas kvar på de platser där skulpturen var påtänkt så  även Vanadislunden där Carl Eldh helst ville se sin skulptur. om ekomoni och estetik. Carl Eldh gjorde imponerande 35 porträtt av Strindberg, den första versionen av Titanen visades på Liljevalchs 1916 och uppfördes i Tegnerlunden först 1943.

Suspended animation