Abstrakta känslor som vingslag som droppar genom tiden sakta var för sig men bildar ett sammanhang som är varaktigt för alltid och alltid

Jonna Bornemark

Ett brus som alltid låter tyst så tyst.... burrar bråkar irritererande tystnad som låter högt högt högt över under. Oftast under. Att kämpa sig fram över snåriga stigar vilse och stilla men ändå veta exakt. Alltid veta exakt. Innan det än säga innan man får veta alltid veta exakt utan att kunna navigera likt en magnet som kämpar mot sin starkaste pool men det är fast och måste hela tiden vända åt fel håll.

Vi är alla ekon av en tid som är förbi

en tid som var för en minut sedan

en tid där vi redan varit

en tid som är konstruerad, som vi bestämt var då.

Vi är alltid nuet, vi är framtiden, en summa av det förgångna 

 

en summa av varandra varandras ekon

lämnar ett avtryck som ramlar sönder till något helt nytt

nytt, skinande, polerat och konstruerat,

en konstruktion av nuet, dået och sekunden efter.

Sekunden av framtide,n den framtida framtiden av ingentinget

 

Det ultimata svarta hålet.

livet hirakiaska vävvi väver en väv runt varandra 

vi väver en väv runt oss själva 

som köttbullar rullar vi dom i munnen.

vi tuggar väven. vi tänker och analyserar varandra 

vem är du

du okände 

du där borta 

du här nära 

din andedräkt jag känner på huden

likt en väv omkring mig

jämnför mig med dig

är du mer än migjaa det är du 

och vem är du då 

du är du

men vem är du

jag är AB och C

Jag är högskola universitet och professor

jag är 42 000 kr

jag är läsa och skriva och räkna


Jag är fyrkanten och ratiot

Jag är ett plus ett blir två 

alltid

 jag ärditt övertag


vem skulle du kunna varajag är förståelsen och tänkandet bortom


jag är dimman som skimmrar i solen

jag är det kontkreta kaoset som klibbar och skaver

jag är den svarta bland de vita

jag är den vita bland färgen

jag är regnbågen 

jag är det svartaste svarta


jag är rädslan

alltid rädslan

utmaningen och det okända

spänningen och slumpen

jag driver dig jag driver dig

5 minuter till att säga något, vad kan man göra på 5 minuter? 

Föda ett barn. Förändra ett liv. Äta en kanelbulle med strössel eller en kardemummabulle från konstfacks kafé. 

 

Bli påkörd av en bil. 

 

Det tar fem minuter att gå och köpa en kaffe. Fem minuter att kissa. 

Fem minuter att gå från lägenheten i betongen i fittja till stranden. doppa tårna i kallt vatten.  

 

5 minuter att drunkna, låta vattnet omsluta sig.

 

Fem minuter att födas

eller tar det egentligen en sekund 1 secund att födas eller hur ska man tänka? En sekund av de 300 sekunder som tickar på fem minuter. 

 

Eller är det det? 300 sekunder? 

Vi har bestämt att det är det men vad betyder det på riktigt betyder det samma för alla? 

 

Tänk om vi skulle mäta det i solnedgångar eller pussar. Som att 20 pussar är 5 minuter.

Är det alltid lika mycket eller beror det på hur man mäter det? 

Är det lika lång tid om vi sover. Är det lika lång tid när vi stressar till bussen eller när vi snoozar på morgonen.

Det tar 9 gånger 5 minuter att åka med tunnelbana från norsborg till sergels torg. Det tar fem minuter att åka från slussen.  Men vi ska ju inte ta tunnelbanan längre säger dom. Ska vi gå då? Kan vi ens gå på 9 gånger 5 minuter från norsborg till Sergels torg? 

Men det tar mindre än fem minuter till skogen från Norsborg. Hur lång tid tar det från slussen? 

För fem minuter sedan visste jag fem minuter mindre. Fem minuter mindre än igår. 

 

5 minuter innan Corona och 5 minuter efter 

 

Vad är fem minuter av ett liv värt i Sverige? 15 kr är fem minuter värt i sverige. Ett Indiskt liv är värt  1,30. Är jag värd 1,30 då om jag är på semester i indien?

 

Våra liv är värda 11,5 gånger mer än om vi skulle bo i Indien. 

 

 

Jag tänker på vad fem minuter betyder. Betyder det 300 sekunder eller 300 hjärtslag. Vad är en sekund? Sekunden när vi dör eller föds betyder ett helt liv. Ett liv av 5 minuter.

Dropp dropp droppar som droppar i fem minuter fem minuter av ett liv mätt i regn.


Dropp dropp droppar som droppar i fem minuter fem minuter av ett liv mätt i regn. Den där känslan i magen sekunden just när något händer när det nästan känns som om den vänder sig! Eller nej! Det är som om att Axeln flyger ner i magen och rör runt nästan mellan benen sedan upp igen av som att allt därinne möbleras om! Är 5 minuter 300 sådana sekunder Som det kändes att föda ett barn. Att någon Smeker dig från insidan med en kraft större än något annat kommer jag någonsin uppleva sådan smärta igen? Jag tror inte det... men ändå är det som relaterar till som jag jämnför med? När något för ont frågar jag mig? För detta ont på riktigt är det samma smärta som att föda barn, nej det är det inte, ok men då gör det ju inte ont då är det ju ingen riktig smärta det är bara.... är 5 minuter 300 sådana sekunder. Vad är fem minuter innan Corona, en värld av ovisshet. Innan rädslor styrde, rädslor för närhet, för relationer. En tid innan det digitala är det viktigaste innan makten om toalettpapper och munskydd är det viktigaste. Vad är 5 minuter efter Corona? Tänker vi då på Corona i wuhan eller 5 minuter efter Corona kom till Europa. Drop drop drop i fem minuter eller tick tack 300 gånger vi kanske ska mäta det i pussar istället. 5 minutes är 20 pussar. Eller 60

Jenny Saville 

Jag är sugen på det mänskliga och gillar hennes sätt att använda måleriet för att försöka bryta normer. Gillar även hur hon utnyttjar bildytan tillfullo. 

Rörelsen och kaoset sammanfogat

Cissi Hultman

Idén till min invitation började i skogen eller för ännu längre sedan men i wokshoppen i den förra kursen. Där tänkte jag åter på järvafältet och min barndom. Sedan när jag skrev texten om 5 min började jag tänka på boken Montecore, där han skriver om sin pappa och lasermördaren M.m. Sedan tänkte jag på hur människor så bor i utkanterna i Stockholm är tvugna att ta tunnelbanan och då ville jag först använda tunnelbanan som plats. Att det skulle vara en app där alla kunde spela in en historia om den stationen de bodde på. Men sedan ändrades världsläget och vi satt här som små öar.. jag tänker att jag blev väldigt inspirerad av liv strand och tankarna om att vi alla är arkipelag. Nu var det väl mer tankar om jaget men jag tänker på världen i stort. Sedan Hanna Arendt att vi skapar kunskaper genom varandra.. genom att utbyta den så blir det nu kunskap. Sedan relativitetsteorin som handlar om att vi alla finns för att varandra finns utan jorden finns inte planeterna osv. Jag tänker då på förståelse. Integration osv. Jag kände även att jag ville sammanföra.. att jag behlvde ge människor plats.. jag tänker även att min verk handlar om beröring. Vilket mitt förra verk också gjorde.. att beröra varandra och att bli berörd. Därför ville jag arbeta med röster eftersom det är ett slags avtryck. Man hör inandningarna. Känslor. Jag ville även jobba med avstånd eftersom jag är intresserad av tid.. och tid är ett sorts avstånd det är en mätning av avstånd mellan då och nu osv. Därför ville jag inventera männsikor att berätta om platserna de bor på helt fritt. Jag tog just platserna de bor på eftersom det då symboliserar ett sorts avstånd. Jag vill att detta är ett verk som lever och som kommer att fyllas på. Jag tänker även att man är inventerad som betraktare eftersom du själv kan välja vilken av berättelserna du kan välja att lyssna på och när.. en i taget eller alla..  

Arbeta med kontraster,gänser,att gå från en värld till en annan. att omslutas omhuldas. Elementen? Innanförskap utanförskap. kretslopp maskin. slumpen och det styrda, TID


Svarta hål. Tomrum och


Albert Einstein realivitetsteorin. Att vi alla och allting finns i förhållande till varandra. exp planeterna finns inte utan rymden och vise versa,

Beröring

Att kunna ha en ide är det mäktigaste vi har
Jag tänker mig ett verk som ska utspela sig på stockholms tunnelbanestationer.  Det är ett ljudverk 

 

Drömscenario olika berättelser och livsöden spelas in av dem själva med förankring i de olika tunnelbanestationerna där alla får spela in sina egna berättelser som ett eget ljudbibliotek med olika livsöden och berättelser om människor i stockhom. Det ska vara som en app eller liknade där den som lyssnar kan välja olika berättelser. Olika människor kan berätta olika saker om de platser som tunnelbanan stannar på.

 

förlängning på detta är att männsikor får anmäla sig till ett sorts middagswap där de bjuder hem varandra på middag i olika stadsdelar. de får då anmäla sig och blir ihoparade och får sedan själva dokumentera sig själva när det bjuder eller bjuds på middag detta läggs sedan upp för dom som vill på en hemsida eller något socialt medie.

 

Bakgrund

 

intergration av människor. 

Blir provocerad av olika fördomsfulla bilder av olika människor. Och av medias uppmaningar att inte åka ex tunnelbana under corona. förstår ju såklart att man inte ska det men om man är tvungen. tänker också kring bilden av rinkeby på 90 talet och hur människor trodde att det låg döda människor på gatorna VILKET DET INTE GJORDE. Och min syster som gjorde vfu i rinkeby och hur stadsdelsförvaltiningen där är så upptagen med stadsbesök från diverse som vill kryssa av listan av att de varit i Rinkeby men samtidigt så gör de såna besparingar på den skola som min syster gjorde vfu på så att personlen gick på knäna.

 

R u ben W ätte 


Farligt land 


under tallarna 


Verket vi var med om i Järna 

 

 

Olle Norås