IDG3750 - Sensorisk og berøringsvennlig interaksjonsdesign

Som en del av dette emnet har jeg valgt og jobbe med en tematikk som står meg nær. Siden jeg studerte dokumentarfilm, har arkivering og digitalisering stadig opptatt meg, og måten vi deler minner og bilder. Hvordan fortelle historiene våre til de neste generasjonene, ved å ta i bruk teknologi. Hvordan organisere alle de analoge og digitale minnene vi skaper gjennom livet. Hvordan man skal navngi filer. Hvordan vi skal bygge opp databasen. Det er mange spørsmål jeg har og mye jeg lurer på. Underveis vil jeg trekke inn forskjellige litteratur som vil hjelpe meg og lære meg mere om denne tematikken. 

 

I første omgang vil denne oppgaven handle om hvordan vi enkelt kan digitalisere negativer med smarttelefonen på en nesten helautomatisk måte. Her vil jeg lage en negativholder som settes over negativer, med en mobiltelefon som tar bilder. 

 

 

Problemet

Tar veldig lang tid å digitalisere negativer, så hvordan lage en nesten helt automatisert prosess for at dette skal gå raskere slik at man kan få motivasjon og ork til å faktisk ta den jobben med å digitalisere hele familiealbumet.

 

I tillegg til selve digitaliseringen så er det og ønskelig å løse et problem som er komplekst. Nemlig arkiveringen, og hvordan man i fremtiden skal kunne se og kanskje høre lydopptak om bildene.  Det vil bli tatt for seg i fordypningsprosjekt / bachelor til neste semester og gjør research til det prosjektet her; https://www.researchcatalogue.net/view/1503963/1503976

 

 

 

Løsninger     

Helautomatisk smartphonescanner (negativremser)

Organiserings- og historiesamlingsapp for yngre som bruker den i samtale med foreldre/besteforeldre/oldeforeldre

Prosjektbeskrivelse 

IDG3750 Sensorisk og berøringsvennlig interaksjonsdesign

Olav Friisberg Larssen

31.01.22

Bakgrunn

I over 100 år har de analoge bildene bevart historier og gitt ettertiden et bilde av hvordan mennesker har hatt det og hva de har opplevd. Det er viktig å videreformidle de unge om hvordan besteforeldre og mennesker hadde det før i tiden for skjønne mer av hva de kommer fra.  

 

Det er mange måter vi som familie i dag kan finne ut av våre historier, som for eksempel gentest for å finne ut av hvor man stammer fra. Eller dra på slekts treff hvor man setter opp slektstre og snakker med slektningene. Men samtidig som de metodene finnes, så er det i de gamle og kanskje glemte eskene på loftet hos foreldre eller besteforeldre det kan ligge en hel haug med gamle bilder og negativer. De historiene som er knyttet til disse bildene er i ferd med å gå i glemmeboken. Med tiden som går nå fremover vil kanskje de siste som faktisk var på noen av bildene gå bort i tiden. Og historiene som er bak bildene vil forsvinne. 

 

Om vi kun sitter igjen med bildene kan det være vanskelig og finne ut av hva historien bak bilde var. I fare for at man mister denne muligheten og kanskje vi mister de fysiske bildene vil jeg med dette prosjektet øke engasjement rundt dette.

 

Det kan jo hende at noen har klart å redde de gamle bildene. Men så står vi der og ser på det, og lurer på hva som skjedde her, hva er forhistorien for dette bilde og hvem er det som er på bilde. Samtidig som det er tidkrevende og kostbart. Det kan være en vanskelig prosess for vanlig og ikke-tekniske folk og få digitalisert negativer raskt og enkelt. 

 

Dette har jeg lyst til å gjøre noe med og videre vil jeg forklare nærmere hvordan jeg vil øke interessen rundt dette temaet. Hvordan jeg skal få økt engasjement knyttet til bevaring av historier knyttet til bilder. 

 

Mål 

Med den bakgrunnen vil jeg i dette prosjektet ha som mål å utvikle et produkt som skal gjøre det enklere og mere tilgjengelig for de som vil digitalisere negativer med den smarttelefonen de har. Samtidig har jeg og et mål om å gjøre det enklere for dem og bevare historiene knyttet til bildene, dette målet kan det hende jeg må ta for meg i fordypningsprosjektet. 

 

Det jeg vil se på er om jeg kan bruke en 3D printer til å lage selve system som passer for din smarttelefon. Det er tilgjengelig for de fleste og offentlig biblioteket, eller skoler har dette utstyret tilgjengelig for folk. Selve 3D modellen vil jeg gjøre tilgjengelig. 

 

En historiesamlings app eller lignede er og et mål, men jeg vil nok gå inn i det i fordypningsprosjektet mitt til høsten. Historiene bak bildet. Ta opp lyd av historiene til de som er på bildene. Det vil være verdifullt for neste generasjoner. Det å høre stemmen til sin oldemor eller tipp oldefar. 

 

Forskningsspørsmål

 

  • Finnes det et produkt som kan kobles til smarttelefonkamera for å digitalisere bilder, vis ja, hvordan kan det forbedres? (Hvordan skal jeg finne ut av det? Litteratur, internett, databaser med 3D prosjekter)

 

  • Hvordan skal denne metoden for digitalisering foregå? (Forklare ønsket metode, hva som trengs, bruksanvisning, gjøre research i forbindelse med arkiveringsprosesser, filformater, hvordan jobbe med database, metadata, backup, og hvordan behandle og arkivere selve negativene)

 

  • Hva er den beste måten for å lage et stativ/negativmount/ for mobil, som man kan 3D printe selv. En open source modell som kan gis ut? ( Skisser, research på nett og snakke med andre som har gjort lignende prosjekter) 

 

  • Hva trenger man for å lage den, hvordan skal brukeren sette det opp? ( 3D printer, smarttelefon med kamera, en lyskilde (man kan kanskje bruke et nettbrett som lyskilde, eller et lys med et hvitt papir foran ( eller kan lage et stativ hvor man kan sette inn et steke papir og ha et vanlig bordlys bak? )  Det skal være ergonomisk, lett å sette sammen og enkelt og ta med rundt, den skal og være tilpasset til flere mobiler og ikke låst til spesifikt system. 

 

  • Hvordan kan jeg lage skisser til en prototype som skal ta hensyn til smarttelefoner som har kamera på forskjellige steder, og hvordan skal denne se ut? (Gjøre research på forskjellige telefoner og merker, lage skisser og pappmodeller. gjøre modell i Tinkercad.

 

  1. Hvordan skal jeg samarbeide med en ungdomsskole om brukertesting? (Finne en skoleklasse eller noen ungdommer som vil være med å teste med sine mobiler, kan spørre noen i familien som er i målgruppen? 

 

 

Hva skal jeg gjøre fremover? (GANT diagram i eget dokument)

  1. Gjøre Research 
  2. Tegne konseptskisser
  3. Lo-fi – papir 
  4. Hi-fi – tinkercad 
  5. Testing
  6. Innsikt
  7. Iterering

 

Sidespørsmål til fordypningsoppgaven

 

  1. Finnes det en app til smarttelefon som kan brukes til å ta opp lyd av historiene til bildene, og sette det sammen til en sekvens? Eventuelt kun ta opp lyd som metadata til hvert enkelt bilde, og på den måten kunne legge det inn i arkivet. 
  2. Lyd til bilde – Hvordan «synke» lyd som tas opp samtidig som man viser bilder?
  3. Hvordan ser appen ut?
  4. Hvorfor er det viktig å ta vare på våre historier?
  5. Hvordan få produktet ut, markedsføring? tilgjengeliggjøring? Opplæringsvideo?