FEEDBACK


Min tilgang til pladespillerismen springer ud af hiphop kulturen. Afrika Bambaataa iværksatte et initiativ der ville få unge kriminelle væk fra dårligdomme i NewYork ved at opfordre dem til at danse, rappe og scratche mod hinanden stedet for slagsmål og det der var værre. Derfor er “battling” et af de bærende elementer i hiphopkulturen. Idag fyrre år efter har man i hele verden imiteret denne battleform, selv hvis ikke man brugte det som en nødvendighed for at afværge kriminaliteten så er det stadig en jargon i hiphop miljøet at man viser sit værd ved at deltage i en battle. I mit tilfælde betød det at jeg var nødt til at scratche hurtigere og være mere teknisk overlegen end de andre djs i miljøet eller til battles for at kunne manifestere mit værd, og derved fortjene mig til titlen pladespillerist.

 

Dette har resulteret i en stor tilbøjelighed til at skulle have en absolut kontrol over mit instrument, min tilgang til pladespillerismen har derfor været farvet af den tilgang hvilket har resulteret i at jeg ofte har en maximalistisk tilgang i mit kunsteriske output.

 

Min Intention med at arbejde med en præpareret pladespiller var derfor en måde hvorpå jeg til en vis grad kunne vokse ud af den mentalitet ,ved at lære at slippe kontrollen. Måske kunne dette nye værktøj også åbne mine øjne for dimensioner af pladespilleren som jeg hidtil havde overset.

 

Min første studycase omhandler derfor Feedback på pladespilleren.

 

Feedback er en af de absolut værste ting der kan ske for en dj på en scene. Pladespilleren er meget sensitiv og pladetallerkenen, nålen samt pladerne opfanger enhver form for vibrationer hvilket resultere i at pladespillerens krop resonere til et  feedback ud af PA anlægget.  Feedbacken stopper showet!

 

Intentionen i denne studycase var at arbejde med ærkefjenden Feedbacken, for at se om jeg kunne vende et skrækscenarie til et produktivt værktøj. 

Jeg fik inspiration af Steve Reich´s “Pendulum Music” fra 1968. Her bruger Steve Reich feedbacken på en kreativ måde til at skabe en sekvens af klangflader som opstår af feedback mellem bevægende mikrofoner og højtalere. Jeg prøvede at oversætte dette værk til 3 pladespillere. Her er et link til Phillippe LANGLOIS fortolkning af Pendulum Music (Ekstern video link)

  


METODE OG FREMGANGSMÅDE

 

-3 Pladespillere af forskellig størrelser og forskellige resonanspunkter placeres på gulvet.

 

-Jeg skruer op for mit PA anlæg i studiet og prøver herefter at arbejde med feedbacken fra de respektive pladespillere som jeg styrer igennem tre lyd fadere.

 

-Jeg vil optage denne lyd og præsenterer den som et lydeksempel


(Opstilling)

 

DOGME


-Jeg må ikke være i kontakt med pladespillerne og Jeg må kun arbejde med feedbacken som opstår imellem disse 3 pladespillere. Igennem tre lydfadere som en postproduktivt værktøj.

 

 

RESULTAT

 

 Lydresultat af Feedback:

 

TANKER


Pladespillernes egen resonanser skabte i takt med den stigende dB et sammenspil mellem de feedback´s som opstod. Jeg prøvede at kontrollere feedbacken i en post tilgang ifølge mit dogme. Der opstod feedback og jeg skruede på nogle faders, resultatet var opnået. 

 

Men jeg stod tilbage med en mærkelig følelse i maven. Lavede jeg kunst for kunstens skyld? Skulle jeg nu også til at præparere alting som mange af mine klassekammerater gjorde? Og havde jeg egentlig gjort nok i at undersøge hvad feedback betød for andre kunstnere og kunne det have hjulpet med at udvide mit eget perspektiv? Disse tanker opstod selvfølgeligt på baggrund af min egen usikkerhed og uerfarenhed med præparerede instrumenter. 

 

Jeg stod nu i et felt hvor jeg skulle give slip på en kontrol jeg har været bange for at miste de sidste 20 år. Frygten for feedbacken på en scene var inkarneret i mig jeg husker tydeligt en dj battle som jeg stillede op til LilleVega en aften i 2007. 

 

Jeg havde brugt seks mdr på at forberede mig til denne dj battle, og der skulle ikke gå mere end 30 sekunder inde i mit show før pladespillernes feedback begyndte at brøle ud af anlægget og jeg var derfor nødt til at stoppe med at scratche. Jeg følte ikke blot at jeg tabte ansigt til den battle men jeg tabte også kontrollen. I dette værk fandt jeg en glæde i at arbejde med et frygtscenarie. Jeg ved ikke på nuværende tidspunkt om feedback (u)frivilligt skal indgå i min endelige pladespiller symfoni. Men jeg tager det med mig i min nye værktøjskasse.