BAZART is een kunstjeugdbeweging waar kinderen en jongeren wekelijks kunnen spelen met kunst en cultuur. Zo hoort het toch, want vaak ontbreekt de kunstlink in een activiteit of zelfs in het programma. Nochtans maakt het aspect kunst van de werking een uniek concept. BAZART is door en voor jongeren en wordt gedragen door enthousiaste vrijwilligers. De achtergrond in kunsteducatie is minimaal, maar wordt voor een groot deel opgevangen door een jeugdig enthousiasme. Er is de wil om kunst te verwerken in het aanbod, maar de handvaten ontbreken. Mijn vraag luidt daarom:

 

Op welke manier kan ik ondersteuning bieden aan onervaren kunsteducatoren binnen het jeugdwerk?

 

 

Deelvragen:

  • Wat is de ondersteuningsbehoefte van de doelgroep?
  • Welke elementen zijn nodig om een kwaliteitsvolle kunsteducatieve activiteit te maken?
  • Welke partners zijn geschikt?
  • Wat is geschikt bestaand kunsteducatief materiaal?
  • Hoe kan ik materiaal ontsluiten?
  • Welke competenties van de begeleider zijn vereist?
  • Welk hulpmiddel kan ontwikkeld worden om de elementen voor een kwaliteitsvolle activiteit tastbaar te maken?

 

 

Ondertussen staan er al enkele jaren als hoofd- en kernbegeleider op de teller, stilaan heb ik het gevoel dat ik de fakkel moet doorgeven. Vanuit mijn positie als groepsploeg binnen de afdeling en mijn achtergrond in het kunsteducatieve veld, voel ik me verantwoordelijk om handvaten aan te reiken bij het maken van kunsteducatieve activiteiten. Een aanname van mij is deze een inhoudelijke slag waardevol zou zijn voor onze werking.

 

 

 

 

Dit onderzoek is niet enkel relevant voor de BAZART-afdeling waar ik deel van uitmaak, ook voor de andere steden en de koepel, kunst- en erfgoededucatie Bamm! kan dit onderzoek een houvast en groeikansen bieden. 

 

Daarnaast kan dit onderzoek opengetrokken worden naar het brede kunsteducatieve veld. BAZART is niet de enige jeugdbeweging die kunstzinnige of creatieve activiteiten ontwikkeld. Naast het jeugdwerk zijn er ook musea, organisaties en verenigingen die een kunsteducatief aanbod voor de jeugd aanbieden, in de vorm van kunstkampjes of workshops. Ten slotte kan de meerwaarde van dit onderzoek doorgetrokken worden naar het onderwijs, want ook daar komen docenten van het primair en secundair onderwijs aan bod met kunsteducatieve activiteiten en lessen voor de kinderen en jongeren. Ook de buitenschoolse kinderopvang zoekt een houvast voor het integreren van kunsteducatie binnen hun werking.

Mijn visietekst 'Creatief werken is nog geen kunsteducatie' vormde de aanloop naar mijn onderzoeksplan en dus ook dit onderzoek. 


Nu sta ik daar. Op zoek naar een manier om meer kunst toe te voegen in onze kunstjeugdbeweging, zonder in te boeten op het jeugdbewegingsaspect van BAZART. Tijdens het schrijven van mijn visietekst kwam ik erachter dat het kunsteducatieve karakter van onze werking samenhangt met de achtergrond van de begeleiders. Dat was het moment waarop ik scherp kon stellen wat ik wou doen: op zoektocht gaan hoe ik hen kan ondersteunen in het voorzien van kunsteducatieve activiteiten. 

Onderzoeksplan

Visietekst