Een belangrijk kwaliteitsaspect is het raadplegen van het veld, daarom sprak ik met Arlette Van Overvelt, algemeen coördinator van Kunst in Zicht. Daarnaast hield ik gesprekken met mensen uit het eigen werkveld. Zo sprak ik met de algemeen coördinator van Bamm!, de beroepskrachten van BAZART en (toekomstige) vrijwilligers binnen BAZART Turnhout en andere BAZART-afdelingen.
Vervolgens genoot ik ook van de expertise van mijn leergemeenschap waaronder mijn medestudenten, coachingsgroepje en docenten. Dit in de vorm van lessen, coachingsmomenten en peergroepmomenten.
Uit de talrijke gesprekken vloeiden beslismomenten, die ik op deze pagina chronologisch toelicht. Deze momenten kunnen bestaan uit nieuwe inzichten of perspectieven, maar ook uit momenten waarbij het veld of de leergemeenschap tot dezelfde analyse komt.
Op 20 september hield ik een online meeting met Julot Roosen, kernbegeleider en hoofdbegeleider bij BAZART Kortrijk, voor de voorbereidingen van het BAZART-leidingsweekend. We zouden samen een vorming geven aan nieuwe leiding over het integreren van kunst in activiteiten. Tijdens het gesprek haalde ik mijn motivatie voor het geven van de sessie en mijn onderzoek aan. Julot maakte vanuit ons gesprek een houvast voor de deelnemers van onze vorming. Voor mij was deze voorbereiding een start in mijn praktijkgericht onderzoek.
Tijdens de meesterproefwerkdag van 14 oktober volgde ik de workshops 'focusgroep' en 'cultural probe' bij docent Carry van Bokhoven. Ik had de focusgroepen voor mijn doelgroep en de ouders van onze leden al voorbereid, maar nog niet uitgevoerd. De sessie kwam net op tijd om mijn voorbereidingen te finetunen. In de tweede workshop kwam ik op het idee om een postkaartenpakketje te ontwerpen en te verspreiden over de verschillende BAZART-afdelingen.
Op 12 november was er de vormingsdag 'Petrol' in Leuven. Ik sprak Lien Meyermans, beroepskracht van BAZART, aan over mijn onderzoek. Ik stelde haar de vraag om mijn kritische vriend te zijn. Lien verwees me door naar collega Lotte als externe begeleider voor inhoudelijke en praktische vragen.
Tijdens de datamapping les van 2 december vertelde ik dat ik al heel wat materiaal had aangeboden en dat er weinig tot niets mee gebeurde door mijn leidingsteam. Docent Carry van Bokhoven vertelde dat de doelgroep misschien handelingsverlegen kon zijn. Voor mij was dit een belangrijk nieuw begrip om mee te nemen in mijn onderzoek.
Op het familiefeestje van 11 december stelde mijn nicht haar vriend Tyson Kouraichi voor. Hij vertelde dat hij leiding was in een kunstige jeugdbeweging in Hove. Het gesprek met hem zorgde ervoor dat ik naast BAZART soortgelijke jeugdbewegingen in Vlaanderen kon ontdekken.
Tijdens de coachingssessie van 23 december besprak ik voor de eerste keer mijn logboek met mijn coach Shahaila Winklaar. De deadline zorgde ervoor dat ondanks ik het moeilijk vond om al mijn stappen in Research Catalogue te zetten, ik het toch deed. Het gesprek en de feedback deden deugd en zorgden ervoor dat ik me hier plichtsbewuster aan zette.
Op 13 januari was er een vinger-aan-de-polsmomentje met docent Emily Huurdeman. Hierbij moesten we op voorhand een snapshot van ons logboek delen en het tijdens de meesterproef werkdag zelf bespreken. Voor ik bij Emily kwam, sprak ik met medestudenten Tetske de Weijer en Eefje van Buel over het logboek. Tetske had voor zichzelf een structuur gevonden om het logboek vorm te geven, iets waar ik nog lang niet stond. Ze toonde haar uitgewerkte logboek en gaf boordevol tips en aandachtspuntjes. Nadien sprak ik Emily die kritisch naar mijn logboek had gekeken. Ze merkte op dat er nog niet veel instond en maakte zich hierover zorgen. Dankzij beide gesprekken wist ik waaraan ik me moest zetten, maar nog belangrijker, ik wist ook hoe ik dat zou kunnen doen.
Op 15 februari hield ik een interview met Arlette Van Overvelt, algemeen coördinator van Kunst in Zicht. Voor mij was het belangrijk om BAZART vanuit een ander perspectief te bekijken.
Tijdens de groepscoaching van 17 februari had Marvin Corneille
het over veranderprocessen. Het concept van een oude naar een nieuwe situatie sluit mooi aan bij mijn onderzoek. Dankzij zijn input en doorgestuurd materiaal kon ik weer een nieuwe term in mijn onderzoek toevoegen.
Op 26 februari was er de vormingsdag 'NAFT' voor de verschillende BAZART-afdelingen. Ik nam op aanraden van kritische vriend mijn cultural probe pakketjes mee. Dit zorgde voor fijn gespreksstof, het voelde alsof mijn onderzoek ook echt een draagvlak had bij de verschillende afdelingen.
De dag erna, op 27 februari, sprak ik met Amber Vansintjan, algemeen coördinator van Bamm!. Amber sprak vanuit een ander perspectief dan de meeste experts. Ze bood tegengewicht tegen het dominante perspectief waarin geopperd werd om vrijwilligers te selecteren op basis van voorkennis of personen aan te werven voor het ontwerpen van activiteiten. De kracht van BAZART zit voor haar niet enkel in het kunsteducatieve, maar ook in het jeugdbewegingsaspect. De kern van BAZART is mensen kansen geven en niet kunst produceren, vandaar misschien de frictie in het kunsteducatieve veld.
Vervolgens belde ik op 28 februari met Lotte De Feyter, beroepskracht bij BAZART en mijn externe begeleider. Ze stelde voor om het idee van de inspiratiefiches uit te werken en te delen op de kanalen van BAZART. Hiervoor raadde ze me aan om met collega Marie-Liese samen te zitten. Door gebruik te maken van de kanalen van de koepel is het bereik veel groter en kunnen de stakeholders ook aan de slag met het materiaal.
Op 17 maart sprak ik mijn coach Shahaila Winklaar over de formatieve feedback van het onderzoek. Het feedbackdocument was gebaseerd op de feedback van medestudent Anke Werker en examinator Job Balk. Het was een fijn gesprek met feedback waarmee ik meteen aan de slag kon.
Op 28 maart belde ik met Marie-Liese Brusselmans, beroepskracht bij BAZART. Ze is verantwoordelijk voor de communicatie en zal de inspiratiepostjes delen op de kanalen van leiding van BAZART. Oorspronkelijk zou ze ook de lay-out voorzien. We spraken hiervoor af dat ik een Excel-document zou voorzien met enkele hedendaagse kunstenaars vanuit verschillende disciplines en een startpunt voor een activiteit. Omdat er geen tijd en ruimte meer beschikbaar was in haar agenda, spraken we af dat ik de uitgewerkte postjes naar haar doorstuur.
Tijdens de paasvakantie was ik samen met medebegeleiders Hendrik Tackx en Georgina Ceusters op cursus. Op 6 april zaten we met drie samen voor een avondbabbel. Ze vertelden allebei dat ze schrokken van sommige andere steden omdat die geen kunst in hun activiteiten verwerkten en dat het voor hen ook geen evidentie leek. Voor mij was dit een moment waarop ik vol trots en vertrouwen keek naar de toekomst van onze afdeling.
Veel mensen hebben geholpen aan de totstandkoming van dit onderzoek.
Als eerste wil ik graag de leiding binnen BAZART Turnhout (Eva, Dylan, Georgina, Hendrik, Julie en Sarah) bedanken voor hun steun, inzet en het vertrouwen binnen mijn onderzoek. Hierbij zou ik ook mijn dank willen betuigen aan koepelmedewerkers Lien, Lotte, Mo en Marie-Liese voor hun begeleiding en samenwerking.
Daarnaast ben ik dankbaar voor de leergemeenschap binnen de master kunsteducatie. Zonder de verbeteringen en opmerkingen vanuit experts, medestudenten, docenten en mijn coachingsgroepje was de realisatie van mijn onderzoek niet mogelijk geweest. In het bijzonder wil ik mijn coach Shahaila bedanken voor het luisterend oor en het deskundig advies.
Ten slotte wil ik mijn familie, vrienden en vriend bedanken voor de onvoorwaardelijke steun en geduld.