Dankzij gesprekken met experts, input uit de focusgroepen en cultural probe en inzichten uit het mini-exeriment ging ik aan de slag met het ontwerpen van inspiratiefiches rond hedendaagse kunstenaars.
Deze fiches bieden een antwoord op de onderzoeksvraag: Op welke manier kan ik ondersteuning bieden aan onervaren kunsteducatoren binnen het jeugdwerk? Nog belangrijker bieden de fiches een oplossing op de ondersteuningsbehoefte van mijn doelgroep. Ze gaven aan nood te hebben aan kunstkennis over hedendaagse kunstenaars en hun werken en tools om een link tussen kunst en spel te leggen.
In de fiches wordt er tegemoetgekomen aan de verschillende ontwerpeisen. Zo bieden de fiches voldoende vrijheid, eigenheid en anderszijds handvaten om aan de slag te gaan. De fiches zijn niet kant-en-klaar, bevatten niet te veel tekst en zijn visueel aantrekkelijk.
Daarnaast bevatten de fiches elementen die nodig zijn om een kwaliteitsvolle kunsteducatieve activiteit te maken. Zo houden de fiches rekening met een wisselwerking tussen productie, reflectie en beschouwing. De fiches komen vervolgens tegemoet aan de domeinen van authentieke kunsteducatie. Er worden verbindingen gelegd tussen hedendaagse kunst, populaire cultuur en actuele thema's of vragen.
Er zijn al heel wat materialen op de markt die bruikbaar zijn om kunsteducatieve activiteiten te maken. Zo ontwikkelde KiZ een muzische kalender en zijn er verschillende soorten opdrachtenkaarten voor in musea. Het materiaal kan toegankelijk gemaakt worden door fysiek aan te bieden en er samen naar te kijken.
Het is natuurlijk belangrijk dat de begeleiders leergierig en enthousiast zijn om aan de slag te gaan met het aangereikte materiaal. Ze moeten daadkracht tonen en zich blijven ontwikkelen. Ondanks hun jonge leeftijd en in vele gevallen minimale kunsteducatieve achtergrond, is hun rol als jonge vrijwilliger heel belangrijk. Ze kunnen zich gemakkelijk inleven in de leefwereld van de deelnemers en hebben dezelfde kracht als een kunstenaar, namelijk het aanwakkeren en ontwikkelen van creatief potentieel.
Mijn onderzoek kent nog geen einde. Dankzij mijn externe promotor Lotte en haar collega's krijg ik verschillende kansen om mijn onderzoek op de kaart te zetten en mijn resultaten te delen. Ik zal op het startweekend in september een vorming geven voor onervaren begeleiders over het maken van kunsteducatieve activiteiten. Daarnaast blijf ik inspiratie aanreiken dat gepost kan worden op de algemene kanalen van BAZART. Er staan alvast meerdere berichten klaar!
Binnen BAZART Turnhout zal ik de inspiratiefiches fysiek aanbieden. Tijdens het gebruik zal ik dan ook de nodige coaching voorzien. Gedurende dit proces zal ik participerend observeren om nieuwe inzichten op te doen.
Om van de inspiratiefiches een duurzaam product te maken, is het belangrijk om het concept levend te houden. Een vervolgstap binnen dit onderzoek is het verder consolideren van het product. Hoe kan ik met de begeleiding van verschillende steden en de beroepskrachten een samenwerking creëren waarin we samen inspiratiefiches vormgeven en met elkaar te delen? Door een gezamenlijk werk hiervan te maken is er een groter draagvlak om het te gebruiken en is de kans op verderzetting in de toekomst groter.
Welke concrete acties moeten er ondernomen worden en wat leveren zij op?
Uit het onderzoek is gebleken dat begeleiders binnen BAZART weinig kennis hebben over (hedendaagse) kunst. Daarom wordt aanbevolen om zich te verdiepen in actuele kunst door gebruik te maken van de uitgewerkte inspiratiefiches. De fiches zijn niet enkel inspirerend, maar werken ook tijdbesparend. De activiteiten zullen relevanter worden door de complexe taaksituaties en beter aansluiten bij de missie en visie van BAZART.
Daarnaast raad ik aan om zelf inspiratie te vinden op kanalen van hedendaagse musea of kunstenaars. Zelf kunst beleven door een bezoek te brengen aan een tentoonstelling of voorstelling kan ook verrijkend werken. Op die manier kunnen begeleiders zelf inspiratie selecteren en kunstlinken vinden.
Op lange termijn adviseer ik de koepel van BAZART om een grondige opvolging te voorzien in het integreren van kunst binnen de werking van BAZART. De beroepskrachten zijn een aanspreekpunt en hebben een ondersteunende rol op financieel, inclusief, artistiek... vlak. Ze kunnen in gesprek gaan met de begeleiders over het ontbreken of integreren van kunst en hen handvaten aanreiken.
In de huidige animatorcursus van BAZART zit een vorming voor het ontwerpen van kunsteducatieve activiteiten in het aanbod. Door participerende observaties kwam ik tot de conclusie dat deze niet duurzaam is. Begeleiders kunnen de gekregen informatie niet kunnen verbinden aan voorkennis en bijgevolg niet zelfstandig verwerken. Op lange termijn zou hiernaar gekeken moeten worden. Wanneer de cursussen aangepakt worden zoals binnen authentieke kunsteducatie, zouden er verbindingen kunnen gemaakt worden met de leefwereld van de begeleiders. Het enthousiasme en de motivatie zouden hierdoor aangewakkerd kunnen worden en de drempel om kunst te verwerken zou verlaagd kunnen worden. Het is wel belangrijk om de randvoorwaarden hiervoor goed te bekijken. Zo zijn er in de animatorcursus 50 vormingsuren, waarvoor momenteel 2 uren zijn voorzien voor een sessie rond kunstige activiteiten maken.