Een van de experts vertelde tijdens ons gesprek een mooie anekdote die centraal heeft gestaan gedurende mijn gehele onderzoek. Hier wil ik graag mee starten, omdat hierdoor de workshops een plek hebben gekregen binnen dit onderzoek.


Als chefkok weet je hoe je de lekkerste recepten kunt maken. Je hebt ervoor geleerd, je hebt. ermee geoefend. Je hebt vele gerechten opnieuw moeten maken. Je hebt er feeling voor moeten krijgen. Je hebt heel hard moeten werken en moeten vallen en opstaan om uiteindelijk de chefkok te worden die je nu bent.


Nu wil je als chefkok graag andere leren koken. Je wilt ze bijna net zo goed maken als dat jij bent.


Als je ze dan dat receptenboek geeft, waar jij ook uit hebt geleerd, kunnen ze natuurlijk de meest lekkere gerechten op tafel zetten. De vraag is; kunnen ze dan echt koken? 


Ze hebben niets aan jou kunnen vragen. Ze hebben geen uitprobeerfase (wat werkt en wat werkt niet) gehad. Ze hebben niet de ruimte gekregen om er feeling voor te kunnen krijgen.
Wat verwacht ik dan van. de leerkrachten waar ik in de interventieruimte enkel een voorbeeld neerleg en ze dan succes wens? Dat ik daar niet eerder aan gedacht heb...

Workshops & experiment