WELKOM

Gesprek Mirjam 9/11/2023

  • Onderzoeksvraag herdefiniëren
  • subvraag: Wat kan opstellingswerk betekenen voor kunstbeleving?

 

  • Skopje experimenten
  • Eerste experiment: proberen
  • Tweede experiment: was het succes toevallig en wat kunnen we nog aanpassen?
  • Derde en vierde experiment: klassieke museumsetting
  • Vierde en vijfde experiment: Skopje, andere culturele context
  • Methodieken rond expressie ontwikkelen
  • Zesde experiment: januari met opstellingswerk en experiment

 

CRAFTING METHOD maken voor elk experiment: variabelen in kaart brengen

 

Wat heb je nodig van een museumvereniging nodig om hier aandacht aan te besteden?

En niet alleen mijn eigen museumvereniging, contextualiseren buiten je eigen werkgever

Mensen overtuigen van de onderzoekskwaliteit van je onderzoek

Context: wat is er al gedaan?

Analyseren van je data en navolgbaar maken: kost heel veel tijd

Goed onderbouwen en duiden wat er goed aan is, in vergelijking tot anderen

Variabelen inbouwen en jezelf daarin uitdagen

 

Actieonderzoek of test

Verloop van de 6 experimenten: 

Steeds dezelfde activiteiten worden herhaald maar er worden steeds elementen in aangepast om de methodiek te verbeteren. 

 

GRAFISCH TONEN

In de eerste oefeningen van de methodiek staat de individuele deelnemer centraal, met speciale aandacht voor de lichamelijke gewaarwordingen, de gevoelens en posities van elke deelnemer. Naarmate de oefeningen vorderen, verschuift de focus echter naar gezamenlijk observeren, gewaarworden en onderzoeken in relatie tot elkaar. Deelnemers drukken hun perspectieven, gevoelens en onderlinge relaties uit door middel van een opstelling. Hiermee wordt de interactie bevorderd. Het is in de samenvloeiing van opvallende elementen uit het kunstwerk, gerepresenteerd door de deelnemers, dat het kunstwerk ervaren wordt. De aantrekkingskracht van het kunstwerk verschijnt dan als een complex samenspel van actoren die voortdurend bezig zijn om het kunstwerk tot leven te brengen. Door middel van de opstelling creëren we een visuele en ruimtelijke taal die het observeren en beleven van het kunstwerk ondersteunt. 

Aannames rond opstellingswerk als methodiek voor een lichamelijke kunstbeleving

 

Opstellingswerk kan een bruikbare methodiek zijn om kunstbeleving op een lichamelijke manier te faciliteren. 

 

1. Lichamelijke ervaring: Opstellingswerk moedigt deelnemers aan om hun lichaam te gebruiken als instrument voor expressie en ervaring. Door middel van beweging, houding, en het fysiek plaatsen van deelnemers in relatie tot kunstwerken, kunnen ze een diepere lichamelijke verbinding met de kunst ervaren.


Lichamelijke gewaarwordingen: Opstellingswerk stelt de deelnemers in staat om lichamelijke gewaarwordingen te ervaren die verbonden zijn met de kunstwerken, zoals het voelen van emoties in bepaalde lichaamsdelen of het ervaren van beweging en ruimte in relatie tot het kunstwerk. Via opstellingswerk leren de deelnemers hun lichaam gebruiken als instrument voor kunstbeleving. 


   - De hypothese dat opstellingen een toegankelijke benadering van kunsteducatie kunnen bieden, waarbij de nadruk ligt op ervaring en persoonlijke betrokkenheid in plaats van op traditionele leermethoden.


 

2. Sensorische gewaarwordingen: Opstellingswerk kan de zintuiglijke ervaring van kunst versterken. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld elementen van een kunstwerk fysiek ervaren door zich te verplaatsen in de ruimte, verschillende perspectieven in te nemen, of zelfs de textuur of vorm van het kunstwerk te verkennen.

 

3. Integratie van emoties: Lichamelijke beweging en ervaringen kunnen helpen bij het integreren van emotionele reacties op kunst. Door zich bewust te worden van hun lichaamsreacties, kunnen deelnemers emoties identificeren en ermee omgaan op een meer holistische manier.

 

4. Diepere betrokkenheid: Door actief deel te nemen aan opstellingswerk, kunnen deelnemers zich meer betrokken voelen bij de kunstwerken. Dit kan leiden tot een verhoogde interesse, nieuwsgierigheid en empathie ten opzichte van de kunst.

 

5. Groepsdynamiek: Opstellingswerk kan ook de groepsdynamiek versterken, waardoor deelnemers zich gesteund voelen en de ruimte krijgen om hun ervaringen te delen. Dit kan bijdragen aan een verrijkte kunstbeleving door middel van collectieve exploratie en reflectie.

 

Kortom, opstellingswerk zou eenbenadering van kunstbeleving kunnen bieden die de lichamelijke, emotionele en sociale aspecten van de ervaring integreert, waardoor deelnemers op een dieper niveau met kunst kunnen verbinden.