Planteprosjekt

Institusjon: NTNU Gjøvik
Avdeling: Design
Studentens navn: Maria Tikhomirova
Fag: IDG 1006, Fysisk prototyping

Oversikt

Her kan du navigere deg frem og tilbake i prosjektet mitt, dette gjør du vet å trykke på den blå teksten under.

Introduksjon - Litt om prosjektet

Uke 35 - Identifisere planten og finne mer ut om planten

Uke 36 - Utvikle labell med informasjon om planten

Uke 37 - Lage 4 low-fidelity prototyper av 4 beste ideer

Uke 38 - Brukertesting av 4 papir prototyper

Uke 39 - Lage en papp prototype av den beste løsningen

Uke 40 - Lage nye tegninger på hvordan labell kan bli mer elektronisk

Uke 41 - Bygge en MVP med microbiten og sensorer

Uke 42 - Teste MVP på mulige brukere og få tilbakemeldinger

Uke 43 - Forbedre MVP etter tilbakemeldinger og teste den enda en gang

Uke 47- Forbedre designet etter å ha fått kunnskap i 3d printing og laserkutting

Uke 48- Gjøre endelig forbedringer og justeringer på labell

Uke 49- Ferdiggjøring av rapporten i researchcatalogue

Refleksjoner - Læringsutbytte og tilbakemeldinger

Kilder - Kilder jeg har brukt i prosjektet

Litt om prosjektet

I dette prosjektet skal jeg få utviklet mine empatiske evner ytterligere, samtidig som jeg også utvikler faglig kunnskap i faget fysisk prototyping. Med den hensikten har klassen min fått hver sin plante vi skal først identifisere, deretter undersøke for så å designe og utvikle et planteskilt. Med andre ord skal den plantekilten/labell introdusere planten for de som ikke kjenner til planten og sørge for at de skal forstå hvordan de skal ta vare på den. Siste del av prosjektet blir å lage hjelpeverktøy, en form for kommunikasjon mellom planten og passeren, skilt/labell blir den kommunikasjonsenheten mellom disse to.

Undersøkelser viser at å ta vare på planter utvikler empatiske evner (Powell, 2020). Som interaksjonsdesigner er det viktig å utvikle sine empatiske kunnskaper da yrken går direkte på å utvikle løsninger som har først og fremst bruker i fokus. Så samtidig som man utvikler kunnskaper i faget, får man også øvd på å ta vare på noe, i dette tilfellet planten. Man får også utviklet et konsept som skal gjøre livet til planten bedre.

Bli kjent med planten (Uke 35)

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
-Fikk utdelt en tilfeldig plante fra Plantasjen
-Finne ut av hva planten heter
-Undersøkt planten på nett
-Utført ekstra undersøkelser for å være helt sikker
-Blitt kjent med Researchcatalogue
-Sideprosjekt

Identifisere planten

Tirdag den 25.08.2020 ble klassen vår delt opp i kohorter og presentert for plantene. Det var forskjellige plater, noen større, noen mindre, de kom i alle former og fasonger. Det ble brukt et system som sørget for et tilfeldig utvalg av planten og deres eier. Eneansvarlig Kjell Are Refsvik avslørte at plantene kommer fra plantasjen, og at disse var spandert av NTNU. Jeg valgte da å søke på plantasjen sine nettsider og begrense prisen til 100 kr per plante, og da fant jeg planten ganske lett, siden den var et salgsprodukt som dukket øverst på nettsiden. Planten viste seg å være “Asparagus plumosus” eller “Slørasperges” som den heter på norsk (Plantasjen,u.å.). Planten så veldig luftig ut, og hadde veldig spesiell utseende. Virkelig vakker plante.

Bilde nummer 1: Viser planten jeg har fått utdelt


Undersøke planten

Neste steget var å etterforske og finne ut så mye som mulig om planten. Hvor planten er fra, hva den liker, hva den ikke liker, hvordan planten viser at den mangler noe, osv. Først starter jeg med å introdusere opprinnelseslandet til planten siden det er en ganske betydelig informasjon som ble tatt videre med i designprosessen. Planten er opprinnelig fra Sør-Afrika, men det er en vanlig husplante i norske hjem, grunnen den perfekte temperaturen inne i boligen og lite behov for direkte sollys. Mange tar feil og tenker at Aspargus plumosus er en bregner eller er i familie med en (Macksimize, 2019). Dette viser seg å være feil fordi planten tilhører «asparagaceae» familien (Go Botany, u.å).

Hvis planten oppholder seg i den nordlige delen av kloden, så kan den fint stå i vinduskarmen, siden mengden av sollys i Norge, passer planten veldig godt. (Macksimize, 2019). Hvis man bor sørlige deler av verden, så kan man ha planten i et lyst rom, uten at den blir truffet av direkte sollys. Planten vil vise tegn til solmngel eller for høy soleksponering. Om planten får for lite lys så begynner tuppene på bladene å bli brune, om det er for mye sol derimot så vil bladene bli brune og begynne å falle av (Northlawn Flower Farm, 2020). Planten trives godt i temperaturer mellom 11 og 22 grader, det er viktig å ikke sette den steder der tempraturen kan hoppe eller synke drastisk. Det vil si at man må unngå å plassere planten ved peis, døråpninger eller kalde vinduskarmer (Northlawn Flower Farm, 2020). Med kalde vinduskarmer menes gjerne nær vinduer i gamle bygg eller at man har planten for nærme et vindu på vinteren.

Da har jeg kommet til det mest utfordrende, og det er vanning. Jeg har lest veldig motsigende informasjon når det kommer til hvor mye planten skal vannes. Plantasjen sine nettsider skrivet at (...) jorden skal tørke nesten helt ut mellom hver vanning (Plantasjen, u. å.) Om man scrollet litt ned på samme side, under avdeling kalt "Stell" stod det litt annen info. Her stod det at planten skal vannes regelmessig, men mindre i vinterperiode siden det er hvileperioden deres. Det var også mye motstridende informasjon på internett angående vanning. Jeg har sett flere youtube videoer av folk som har grønne fingre og er interessert i planter, for å prøve å få litt klarhet. Som tidligere nevnt så er det mange som blander slørasperges med bregner, og av den grunn tror at den skal vannes kjempe mye. Jorda skulle være jevnt fuktig, ikke for tørr og ikke for fuktig, og hvor mye den vannes er avhengig av hvor varmt det er og hvor tørre omgivelsene er (Northlawn Flower Farm, 2020).

Planten liker fuktige omgivelse, men ikke til den graden som tropiske planter. Dusj en gang i måneden er akkurat passe. Det kan være god ide å plassere planten på badet om man har et vindu siden fuktigheten på badet er gjerne litt høyere enn i resten av huset/ leiligheten (Larsen.A, 2018). Vi har ikke vinduer på badet, derfor har jeg også funnet en luftfukter på finn, som jeg kan sette inne på rommet, hvis det blir for tørt for den når vinteren kommer. Gjødslingen bør skje en gang i måneden, veldig enkel måte er gjødsle på for en nybegynner er å bruke gjødselpinner fra plantasjen. Gjødselpinner fra Plantasjen stod også som «anbefalt» under informasjon om planten, på Plantasjer sine nettsider.

.

Oppsumert

Ekstra oppgave

Vi fikk et ekstra prosjekt på slutten av skoledagen den 28.08.2020 som gikk ut på å identifisere et planteblad. Foreleseren Kjell Are Refsvik var spesielt interessert i fremgangsmåten og tankegangen vår. Vi fikk som sagt bare sett på bladene til planten, og ta den med hjem for videre reaserch. Bladene hadde hint av citron lukt, lukten var generelt veldig sterk. En i kohorten min har luktet på planten og sagt at dette er citronella og at hun er ganske sikker. Når jeg kom hjem så leste jeg om denne planten, og det offisielle navnet på denne var «Pelargonium citrosum» ( Tilley.N, 2019).

Utvikle labell (uke 36)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
-komme med ideer
-lage flere skisser på hvordan planteskilt kan se ut.
-skisse ideer på symboler som skal brukes på planteskilt
-valgt ut de beste skissene og skrevet ned forklaring

Tilbakeblikk på uke 35: Jeg likte at jeg har brukt tid på å sette meg inn i researchcatalogue, også at det gikk så fort å finne ut av hva navnet på planten var. Det jeg kunne gjort bedre var å bruke tiden mye mer fornuftig. Jeg har brukt kjempelang tid på å utforske hvor mye jeg kan få gjort med CSS, noe som ikke er viktig i nåværende stadiet av prosjektet. Jeg liker å drive med CSS, noe som gjør at jeg ble forstyrret fra hovedfokuset i oppgaven, nemlig planten. Men føler allikevel at jeg fikk gjort en del research og kan veldig mye om planten nå.

Skisser til labell

Bilde nummer 2: Ideer til labell


Denne uken ble oppgaven å utvikle labell som kan forklare plantenes behov. Jeg er veldig glad i trekant som geometrisk form, den er veldig skarp og samtidig unik, det er ikke mange ting i hverdagen som er laget som en trekant. Det er også til tider en veldig upraktisk form, med tanke på at jeg ikke får skrevet så mye. Med det i baktanken så bestemte jeg meg for å utvikle symboler jeg kunne bruke for å spare plass. Disse kommer helt til slutt. «Det hadde vært kult å ha en trekant/pyramide svevende over planten på en tynn pinne!», tenkte jeg. Denne ideen videreutviklet jeg til å ha trekanter som gikk rundt planten, som en beskytter mot direkte sollys.

Deretter tok jeg avstand fra den ideen og tenkte å utvikle noe helt annet som ikke lignet på noe jeg hadde tenkt. QR-kode kom opp som en ide da jeg tidligere hadde hørt noen nevne denne ideen. QR-kode kan ha store fordeler med tanke på plass sparing. Her viste tekantet-form igjen en ulempe da det ikke er lett å importere en firkantet QR-kode inn i en trekantformet skilt, med mindre den blir gigantisk .

Så tenkte jeg at jeg vil ha inspirasjonen direkte fra planten. Planten er fra Sør-Afrika, og det er jo ikke et helt kontinent, men silhuetten til Afrika er veldig fin. Hva om jeg bruker den silhuetten som formen på skiltet mitt? Da kan labell enten være limt på potten, eller stå på en pinne i potten, eller henge fra potten.

Ha en minnibok som labell var en annen tanke. Det er veldig praktisk å få inn all informasjon man trenger om planten. Jeg kom også med flere crazy ideer, som å ha post it lapper limt rundt planten. Siden post ti lapper assosieres ofte med noe man må gjøre, og de er så fargerike at det er vanskelig å gå forbi uten å merke. Annet var å ta en pinne og sette en "blomst formet" labell over. Denne var blant annet en ide jeg hadde tenkt å jobbe videre med, men etter å ha laget en prototype, har jeg lært at denne var praktisk ubrukelig, selv om den var visuelt vakker. Den formen var veldig vanskelig å jobbe med, det ble plass til lite informasjon per side. Om man skulle laget den større ville den blitt enorm. Dette var da en fin men lite praktisk ide. Afrika labell funket derimot veldig bra til å skrive på, og det virket som om overflaten var brei nok til å kunne lage noen symboler, eller skrive tekst om man ville. Det var plass til begge deler.

Symboler

Det ble tegnet opp symboler som jeg kunne bruke på labell for å spare plass. Sik så de ut:

Bilde numer 3

Bilde nummere 4

Bilde nummer 5

Jeg endte opp med å velge symboler fra bilde nummer 6, siden de var enkle å forstå og virket optimale med tanke på pass.

Bilde nummer 6

Lage 4 low-fidelity prototyper (uke 37)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
-sett på hva low-fidelity er
-valgt ut 4 beste ideer
-laget lofi papir prototyper

Tilbakeblikk på uke 36: Jeg kunne kanskje kommet med enda flere ideer. Jeg har for det meste valgt ut en ide og videreutviklet denne. Jeg kunne kanskje sett på flere geometriske figurer, sett på andre muligheter.

Low- fidelity

Denne uken måtte jeg utvikle 4 low- fidelity prototyper. Low- fidelity eller kort lo-fi betyr at det kun skal sjekke funksjoner, det går ikke på utseende. Det skal være enkelt å lage, slik at man ikke binder seg til en ide bare fordi man brukte kjempelang tid på å lage det (Babich.N, 2017). Man skal lett kunne kaste en lo-fi prototype, og gå videre til andre ideer, derfor handler det ofte om kvantitet ikke kvalitet i dette stadiet. Under kommer 4 lo-fi prototyper

Forslag nr 1

Bilde nummer 7


Første forslaget mitt er en minibok. Den er enkel å lage, trenger ikke noe særlig teknologi, men er veldig koselig og personlig. Inne i boken kan man se et symbol og en forklaring. Symbol er her mer dekorativt enn brukbar

Forslag nr 2

Bilde nummer 8


Dette er Afrika kart som skal henge i potten ved at man har en feste ned i jorda. Den skal henge fordi man skal kunne få snudd labell for å kunne finne ut grunnleggende info uten å måtte søke opp med QR-kode. Foran så skal det være en QR-kode som skal ta en videre til en nettside som gir info om planten, stell og spesielle behov. Dette kan være genialt for å spare plass og fremdeles få frem mye budskap.

Forslag nr 3

Bilde nummer 9


Dette er en liten justering av forslaget nr. 2. Jeg tenkte at det er visuelt mye finere å ha noe oppå potten. Og da er også sjansen for å miste skiltet, ganske liten. Det går på bekostning av plass, siden den ikke kan vendes, må man ha telefon og tilgang til internett for å få scannet QR-koden. Men samtidig så er det lite sannsynlig at man mangler det ene eller det andre nå til dags.

Forslag nr 4

Bilde nummer 10


Trekant eller pyramiden. Den er veldig fin hvis man tenker på det estetiske. Om den er like praktisk som andre ideene er usikkert, men det er en veldig unik ide, så jeg tenkte å gi den en sjanse.

Brukertesting (Uke 38)

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- lest litteraturen lagt ut av emneansvarlig Kjell Are Refsvik på Blackboard
- laget målgruppe for hvem som blir brukeren
- forberedt intervjuspørsmål
- utført intervjuer
- laget liste over forbedringer etter tilbakemeldinger

Gå til toppen

Tilbakeblikk på uke 37: Jeg kunne ha effektivisert tiden og ikke brukt så mye tid på å lage papirprototyper. Jeg har gjort dem mer detaljert enn jeg i utgangspunktet tenkte. Jeg måtte også forkaste en ide fordi den var ikke like brukelig som jeg hadde sett for meg. Alt i alt så ble jeg veldig fornøyd med prototypene.

Målgruppen

Målgruppen skulle være studenter. Siden jeg bor i et kollektiv var det primært de i kollektivet mitt som kunne endt opp i en situasjon der de måtte passe på planten min. Vi er totalt 4 i kollektivet der to ikke kan noe om planter. Brukertesting skulle derfor foregå på lite erfarne brukere. Men jeg var veldig åpen for mest mulig forslag, derfor valgte jeg å brukerteste flere. Jeg utføre totalt 7 intervjuer med studenter som går på NTNU, som ikke har kjempe mye erfaring med planter. Disse er tre menn i alder fra 21 til 28 og 4 kvinner i alder 21 til 25,. Men først måtte jeg sette meg inn i hva user centered design og user-testing er og hvordan det fungerer.

Brukertesting og brukersentrert design

Intervjuspørsmål skulle være veldig åpne og jeg ville være mest mulig nøytral når jeg stilte spørsmål. Først og fremst forklarte jeg oppgaven veldig kort og enkelt, jeg ville ikke at brukeren skal kunne mye om produktet. Forskjell mellom meg og den jeg intervjuer er at den andre personen har ingen forkunnskap, men det har jeg. Av den grunn vil den personen være mindre til hjelp jo mer de får vite om produktet ( Barnum, 2010, s. 9 ). User centered design fokuserer på bruker og deres behov (Barnum, 2010, s. 10). For eksempel Blackboard kan være en fantastisk nettside med utrolig mange funksjoner, men den er lite brukervennlig, og derfor vil brukren kanskje ikke engang vite om alle funksjonene. Kanskje er brukeren ikke motivert til å finne ut? Når noe blir for stor hinder, blir folk oppgitt, de føler seg dumme og tenker det er de som har skylda (Norman, 2013, s. 162-163). Språket brukt på Blackboard er skrevet av de som programmerte nettsiden, de har en litt annen mindsett. De vil oppleve en feilmelding som kommer opp og sier: «systemmelding nr. 89045» som veldig forstårlig, noe som for oss vanlige folk oppleves som helt gresk. Det er derfor det er viktig å brukerteste, for å se om det du har skapt er faktisk forstårlig for brukeren og at det du lager egentlig trengs, og skal bli brukt.

Brukervennlighet- produktet må designes med tanke på hvem brukeren er, hvilket mål brukeren har med produktet og hvor skal produktet brukes (Barnum, 2010, s.10) effectiveness, efficiency, satisfaction er også, viktige begreper innen user centered design (Barnum, 2010, s.11-12). For slik forfatteren av boken Usability testing essentials sier, så kan noe vær efficient men ikke effektiv og da vil vi ikke bruke produktet. Der ble det brukt eksempel med et bankprogram som ville vært enklere å bruke men om den er vanskelig å komme i gang med, så lønner det seg kanskje å gjøre ting på den gamle måten.

For å vite hva brukeren foretrekker så må man iverksette brukertesting, og man kan dele testing i 2 kategorier, formativ og summativ. Formativ vil da være mens man er i utviklingsfasen av produktet og summativ er allerede etter et produkt har lansert (Barnum, 2010, s.11). Man kan jo tenke seg frem til at internett og teknologi har gjort det mulig å brukerteste etter lansering. Før hadde man betalt mye om man sendte ut et spill ut på CD i butikkene, som ikke var ordentlig testet. Nå derimot kan du oppdatere spill underveis. Jeg vil foreta formativ testing da mitt produkt er enda i utvikling.

Boken Usability testing essentials sier at en bruker kan avdekke ca 35% av brukerproblemmer (Barnum, 2010, s.63). Derfor bør man ha 3 til 5 brukere. Jeg valgte å ha et litt høyre tall av intervjuobjekter fordi jeg søkte etter flest mulig ideer og forslag jeg kunne ta med videre. Jeg valgte litt annen måte å brukerteste på enn boken foreslår. Jeg ble inspirert og fikk kunnskapen etter å ha lest boken, og tok det md videre i baktanker. Målgruppen er studenter, som er oftest unge mennesker i sine 20 årene som også er mye mer avslappet i oppførselen. Jeg følte at å skape en connection med meg og den som blir intervjuet stod på første plass, fremfor formaliteter. Man må være forberedt til et intervju, og det hadde vært optimalt om man hadde en som noterer og en annen som stiller spørsmål. Jeg har laget spørsmål som både kan avdekke hvem brukeren er og hvilket forhold brukeren har til planter og hva de ønsker. Deretter ville jeg få vite om hvordan de hadde likt å ha det, hva de savner i løsningen eller hva de ikke vil ha i løsningen.

Kort oppsummering av intervjuene.

1) Mann 21 år, fra Telemark, absolutt ingen erfaring med planter, bor i samme kollektiv som meg. Har null peiling på planter og kan derfor ikke noe om mengde vann som en plante trenger. Likte best prototype nummer 2, fordi det både var informasjon bak og mer informasjon om man scannet QR-koden. Han visste ikke hvordan man åpnet nettsiden med QR-kode, så han savnet en nettsideadresse ved siden av QR-koden.

2) Mann 24 år, fra Kongsvinger, ingen erfaring med planter, bor i samme kollektiv som meg. Har så og si null peiling på planter, men har sett moren vanne planter og kan ca anta mengden på vann som planten trenger, men er ikke sikker. Om det var mulig med selvanningsfunksjon som måler hvor mye vann må til for at planten skal ha det optimalt, så sier han ikke nei til det. Han likte ikke prototypen nummer 1 på grunn av mye man måtte lese, men han stod mellom prototype nummer 2 og 4 som hans favoritter. Han likte 4 fordi stilen var fancy, men syntes nummer 2 var mer brukbar og fornuftig.

3) Kvinne 21 år, fra Bærum, ingen erfaring med planter, bor i samme kollektiv som meg. Har ikke hatt planter selv, men har tatt vare på husplanter hjemme, om foreldrene var bortreist. Hun likte ikke plassering på Afrika kartet på prototypen nummer 2 og 3 fordi den var snudd. Hun så ikke at det var Afrika, og lurte derfor på hvorfor formen på skiltet var så rar. Hun likte boken kjempegodt og likte det personlige trekket den ga til selve planten. Hun likte også symbolene og hvordan det gjorde det mindre kjedelig å lese.

4) Kvinne 22 år, fra Bærum, litt erfaring med planter. Har et plante hjemme, men er ikke noe særlig flink til å passe på den. Hennes favoritt var nummer 2, boken var også fin, men den måtte man bla i som kunne være slitsomt om man bare skal sjekke en liten ting. Hun likte også QR-kode ideen veldig godt, men hun ønsket å se ikonene fremfor tekst, siden da syntes det bedre. Det hun savnet i prototypen var at man kunne ha en markør på at det går an å vende.

5) Mann 28 år, fra Gjøvik, litt erfaring med planter. Har noen planter som det er lett å ta vare på, men er ingen ekspert. Boken var minst likt da personen vil ikke få opp hele livshistorien til planten hver gang den skal vannes for eksempel. Derfor var prototype nummer 3 den enkleste til dagligdags. Personen ville helst hatt bare QR-kode så man slipper å ha en tråd som kan gjøre at labell faller og blir mistet (noe som kan ende katastrofalt om man ikke husker plantenavnet).

6) Kvinne 25 år, fra Viken, ingen erfaring med planter. Liker ikke planter og ville aldri hatt en. Vil helst bruke minst mulig tid på å stelle med planten. Likte alle ideene, men kunne selv tenke seg å bruke noe enkelt som labell prototype nummer 2 eller 3. Nummer 4 var også veldig pen, men den minner om en pyramide som gjerne assosieres med Egypt og ikke med Sør-Afrika. Valget stod mellom prototype nummer 2 og 3.

7) Kvinne 24 år, fra Oslo, lite erfaring med planter. Hun har ingen planter på grunn av studentlivet og at man ofte må flytte og reise, men hun liker planter og kan tenke seg å ha mange i fremtiden. Hun likte veldig godt den personlige teksten i prototype nummer 1, men det kan bli litt for mye å måtte gå gjennom hver gang. Dette er spesielt problematisk om man har flere ulike planter å passe på, som alle har ulike behov, derfor valgte hun prototype nummer 2, men hun likte også prototype nummer 4, så valget stod da mellom 2, 1 og 4.

Beste prototypen og behovene

De fleste valgte prototype nummer 2. Jeg kunne se endel tilbakemeldinger som gikk igjen og var ganske like. Blant problemene som ble tatt opp flere ganger er "Hva om ikke alle telefoner har QR-kode leser" og "Jeg forstår ikke formen på labell, er det Afrika?". Da skal jeg oppsummere hva folk savnet i prototype nummer 2

  1. 1) Afrika kartet må snus til å være stående/riktig rettning
  2. 2) QR-koden måtte ha en nettstedsadresse som det gikk an å søke manuelt
  3. 3) God feste som gjør at skiltet ikke faller av
  4. 4) Bruker delvis ikoner og delvis tekst
  5. 5) Ha et tegn på at skiltet kan vendes

Ettersom intervjuene var utført hadde jeg også en vis forståelse for hva slags funksjoner det er greit å få med. Jeg ser at noen er lite interessert eller ikke interessert i planter, andre liker planter, men vil helst ikke bruke tid på det. Så et felles problem er at planter og stell tar tid, man får da noe annet å tenke på, og det er nok med skole og jobb fra før av. Derfor vil det være en god ide å sette en god påminnelse, automatisere det som lar seg gjøre. Også er det en god ide å lage ekstra vri, som vil tiltrekke brukeren til planteskiltet fordi det er en kul funksjon skiltet har.

Lage papp prototype (uke 39)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- laget en nettside til planten
- valgt ut den best passende prototypen
- laget prototypen i papp
- malt og fikset på prototypen

Tilbakeblikk på uke 38: Brukertestingen gikk som jeg tenkte og jeg fikk mange gode forslag og lærte mer om brukertesting. Jeg kunne se at behovene til mange var ganske like. Men jeg kunne også se at folk foretrekker forskjellig, og jeg må velge ut det viktigste og kan ikke følge ønsken til alle. Angret litt på at jeg ikke lagde en persona i tilleg, etter å ha brukertestet.

Nettsiden

Jeg lagde et nettsiden for planten som kunne forklart litt mer om planten hvis passeren skulle ønske det. En QR-kode ble laget som tok en videre til nettsiden så man slapp å taste hele nettstedsadressen. Her er nettstedsadresse: http://folk.ntnu.no/mariati/plantproject/ . Klikke her for å åpne nettsiden. Under ser man også QR-koden man kan scanne for å komme til nettsiden.

Bilde nummer 11: Nettsiden så da slik ut tidlig i prosessen.

Bilde nummer 12

Prototypen

På grunn av tilbakemeldingen jeg fikk, valgte jeg å legge til nettsideadresse for de som ikke kunne bruke QR-kode. Jeg har også snudd Afrika kartet og gjort tråden som holder skiltet veldig sterk, slik at den virkelig sitter. Symboler ble også tegnet på.

Bilde numer 13: Nettstedsadressen har i ettertid forandret seg, dette er oppdatert i RC og i QR-koden, men prototypen ble laget da det enda hadde den tidligere nettstedsadressen, derfor står det et annet link på prototypen. Ber vennligst se bort fra det.

Lage nye tegninger (uke 40)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- funnet ut av microbiten og funksjoner den har
1) hva det er?
2) hva kan den få til?
3) hva jeg ønsker å få til.
- kommet med kreative ideer
- skissert ideene mine

Tilbakeblikk på uke 39: Jeg har brukt litt for mye tid på å lage nettsiden, som var absolutt ikke et krav, men jeg føler jeg fikk uansett nok tid til å lage prototypen og uken har vært veldig fornuftig.

Kittet

Oppgaven ble brått endret og vi fikk beskjed om at skiltet skal bli brukt sammen med microbiten og kittet som kom med den. Slik så kittet ut:

Bilde nummer 14: Kilde : (RobotShop, u.å)

Det har blitt skapt en stor utfordring med tanke på størrelsen av microbiten. Den var ikke liten og den hadde en del ledninger, som muligens kom til å ødelegge estetikken. Første tanke var å sette microbiten oppå skiltet, men det hadde ikke sett bra ut. Det var vanskelig å vite om ideene mine faktisk kommer til å fungere når jeg setter sammen elektronikken og om det i det hele tatt er mulig å gjennomføre det jeg har tenkt. Jeg bestemte meg derfor å sette meg mer inn i microbiten og ha en grunnleggende ide om hva jeg ville oppnå.

Om microbiten

En microbit er en mini pocket computer, som ikke har like god kapasitet som vanlig PC vi bruker, men den kan kjøre enkle programmer. Den har også noen sensorer innebygget blant annet kan den gjenkjenne bevegelse (om noen rister microbiten eller endrer stilling). Den har Bluetooth, kompass, 25 LED som kan ha en slags skjerm funksjon (Android Authority, 2017). For at denne skal funke må man skrive en kode, enten om det er i Javascript eller Python eller C++, man har også valget om å lage blocks i Microsoft lets code, som blir mye enklere enn å bruke kodespråk. I tillegg til selve microbiten har kittet også kommet med flere sensorer. De jeg markerte som interessante var OLED skjerm, vannpumpe, vifte, fuktmåler, temperatursensor og lyssensor. Jeg leste også at man ikke bør koble på fler en 3 sensorer på en gang.

Kodeprosjektet startet med at jeg la frem de tre sensorene jeg absolutt ville ha. Om jeg skal ha pumpe må jeg ha med fuktighetsmåler, og om jeg skal gi optimale forhold til planten må jeg også passe på temperaturen. Da ble den tredje sensoren til temperatursensor.

Det var ikke enkelt å sette seg inn i koding i starten. Det gikk flere forsøk før jeg forstod hvordan alt fungerte. Flere dager var brukt for å gå gjennom alle eksemplene i mini boken som fulgte med kittet. Dette fordi jeg ville se om jeg fikk de til.

Skiltet skulle være en kommunikasjon mellom planten og plantepasser om plantets behov og ønsker. Jeg ville gjøre mest mulig automatisk, men det hadde sine begrensninger. Ideelt sett så ville jeg hatt en skilt som kunne vanne seg automatisk, skrudde på vifta om det ble for varmt, og hadde en påminnelse for når den skulle bades og gjødsles. Jeg måtte begrense meg med en skilt som vannet seg selv når det ble for tørt. Den skulle også vise smiley face om den var glad og alt var perfekt, eller om den var sur fordi det var for varmt. Om vannet i tanken som forsynte pumpen gikk tom, skulle den da først bli sur også om det ikke ble gjort noe med, skulle den begynne å pipe. På natta skulle skiltet gå i av modus, der den ikke skulle plage passeren. En god ide her hadde vært å bruke noise sensor, slik at når det ble under så mange dB, så skulle ikke microbiten lage noe lyd

Skissene jeg lagde

Her er flere forslag til hvordan jeg kunne ha løst problemet med ledninger og størrelsen på microbiten

Bilde nummer 15: Her har jeg tenkt å lage en boks som sitter på potten med microbiten oppi, lage skiltet mye større, eller sette microbiten imellom to plater. Jeg har også tenkt å lage en gjennomsiktig del som dekker overdelen og en del som ikke synes gjennom som underdel, der ledninger skal være

Bygge en MVP (uke 41)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- funnet ut om hva MVP er
- målt microbiten sammen med alle ledningene
- fått målene over på papp
- laget en MVP
- innsett at det som ble laget ikke var brukbar
- lagde nye mål
- lagde enda en MVP

Tilbakeblikk på uke 40: Jeg satt virkelig fast med å komme på mange ideer for å lage skiltet penere. Noen i klassen tenkt å lage om skilt om til en boks og ha microbiten i, men jeg ville ha den som en labell, hengende på potten og ikke stående ved siden av. Så jeg ville at skiltet skulle føles som en del av planten, og derfor være så nær planten som bare mulig.

MVP

Først vil jeg forklare hva MVP eller minimum viable product er. Det er flere som har tenkt tanken og fått fram ideen, men det er Eric Ries som er den mest innflytelsesrike personen når det kommer til MVP. Han introduserer konseptet i boken Lean Startup (Izraylevych, 2018). Konseptet går ut på å lage noe folk vil bruke og som de også kommer til å bruke penger på. Det er ikke sikkert at når folk sier de vil ha en funksjon at de faktisk har bruk for det. Og det er heller ikke sikkert at når du lager et perfekt produkt som inneholder alt som bare mulig, at det blir etterspørsel for den. Derfor er det viktig å lansere tidlig og ikke bruke penger på alle viktige detaljer, om ideen skal forkastes. Har man brukt masse penger på noe og masse krefter så blir man forelsket i sin egen ide, uten at den nødvendigvis gir noe god inntjening.

Jeg skulle teste en MVP, altså skiltet mitt i en tidlig fase, den skulle ha alle funksjoner og være brukbar. Derfor har jeg tatt målene og regnet ut alt for å kutte ut i papp. Men først måtte jeg fokusere på funksjoner og hva microbiten skal kunne gjøre. Jeg skal nå gå gjennom noe av kode prosessen .

Koden og funksjonalitet

Under vil jeg gi en forklaringen på hvordan jeg har brukt sensorer og hvordan ideen min er.

Temperatur sensor: Temperatur kom alltid på skjermen ved start. Den skulle lese målingene fra sensoren og legge det inn så det oppdaterte seg hele tiden. Koden var en vanlig if, else if, og else. Så hvis temperatur var mindre enn 11 grader skulle den vise surt fjes og vise melding om at den frøys, på OLED screen. Om temperatur var mindre enn 8 så begynte microbiten å «synge». Hvis temperatur var mer enn 25 grader så skulle den igjen vise surt ansikt og skrive melding om at «det er for varmt» inn på OLED screen.

Fuktighetssensor : Måle fuktighet var ikke like lett. Først måtte jeg lese målingene fra sensor for å vite hva slags verdi den viser når jorda er tørr, når jorda er akkurat perfekt og til slutt når det blir for mye vann. Jeg satte sensoren i helt tørr jord og målte verdiene, skrev de ned, la på mer vann, målte verdiene igjen, og slik fortsatte det til jorda var veldig våt. Jeg skrev verdiene inn i samme if, else if og else jeg brukte før, men nå under koden som handlet om temperatur. Følte samme prinsipp som med temperatur, om at hvis vann er mer enn så mye vil den vise surt fjes og gi forklaring og vice versa.

Vannpumpe: Vannpumpen var enkel å kode for det var bare å skrive at når nivåene fra fra fuktighetsmåling er lavere enn en vis verdi så vil pumpen starte, for så stoppe, for så å deaktiveres. Det var vanskelig å koble til pumpen og jeg sleit med å få den til å funke de første gangene.

OLED display: Hver gang det kom surt fjes på microbiten så er det ikke sikkert man vet hva som er galt med planten. Først så var ideen at man måtte trykke på A for å få en forklaring på hva planten trenger. Men tenkte at det blir tungvint for brukeren å måtte trykke noe sted for å få mer info. Så ved en behov for noe som helst, ville teksten på OLED display dukke opp automatisk

Bilde nummer 16: Prosessen med å lage MVP

Etter å ha bygget ferdig MVP som man kan se på bildet nummer 16, var den lite attraktiv. Etter å ha spurt hva de i kollektivet tenkte, uten å forklare noen ytterligere detaljer, så fikk jeg tilbakemeldinger om at den var litt «skummel». Hjernen vår kan ikke la være å finne ansikt i alt den ser. Området der man skulle koble til sensor kontaktene, den så ut som en munn. Mens knappene så ut som øyne. Det hele ga ikke et bra inntrykk. Jeg tenkte at hvis jeg farger pappen svart, vil den matche bedre med microbiten og derfor vil kontrasten fremstå som mindre, som igjen kan hjelpe på oppfatningen. Dette hjalp ikke stort.

Bilde nummer 16: Her er inspirasjonen til MVP nummer to.

Jeg har brukt underdel fra MVP nummer 1. Den var svart, så jeg malte også den nye overdelen svart. Det var også lurt fordi det røde lyset kom mye bedre frem. OLED skjerm skulle kobles via en kabel på utsiden av skiltet, i den nederste delen. Selve MVPen var laget ved bruk av tannpirkere som koblingsmekanismer. Først ble hullet laget ved hjelp av spikere og hammer, for så å ta gjennom tannpirkere, og klippe det som stakk utenfor.

Bilde nummer 17

Tste MVP (uke 42)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- brukertestet MVP
- endret litt på utseende etter tilbakemeldinger
- gjort store endringer i microbit koden og brukt andre sensorer

Tilbakeblikk på uke 41:Uken gikk ganske bra og fornuftig, jeg lærte mye og fikk feilet og lært. Jeg bure kanskje ha gjort flere mål og tegninger før jeg gikk løs på å kutte i papp.

Uforventede utfordringer.

Denne uken fikk jeg noen utfordringer. Jeg har endt opp med å ha temperatur, fuktighetssensor og vannpumpen koblet sammen, alt funket som det skal. Kun for nysgjerrighets skyld skulle jeg koble ut temperatursensor og koble inn viften. Jeg lagde koden til viften og det funket. Neste gang jeg skulle teste det, har jeg gjort en veldig stor feil og lært av det. Slik jeg tidligere skrev er det ikke lov med flere enn 3 pins koblet til på samme tid. Det som skjedde var at jeg glemte å dra ut temperatur sensor før jeg skrudde på microbiten, og med OLED skjerm så var det alt for mange ting som var koblet til på samme tid. Først kom en veldig rar elektrisk lyd, så hørtes det ut som om noe holder på å kortslutte, så har hele microbiten begynt å pipe. OLED skjerm begynte å blinke av og på, teksten flyttet seg fra det ene hjørnet til det andre, teksten var uleselig og delt i mange små deler. Før jeg rakk å gjøre noe har microbiten skrudd seg helt av.

Jeg ble veldig redd etter hendelsen, jeg dro ut alle koblingene og prøvde å skru på kun selve microbiten. Microbiten funket! Jeg begynte da å prøve å først koble til fuktighetssensor, den funket, for så å koble til temperaturmåler. Begge de funket samtidig. Jeg dro da ut begge pinsene, (skrev om koden for å teste funksjon av kun den ene sensoren) og koblet til kun viften, den funket greit, men lagde noe pipelyd. Deretter koblet jeg ut viften for å koble til kun pumpen, og der kom glitchen igjen, hele microbiten og skrudde seg av.

Jeg satt igjen med tanken om at jeg må forandre på prosjektet mitt radikalt og gjøre om mye av koden, fordi vannpumpen var ikke et alternativ lenger. Pumpen gjorde skiltet mindre bærbar, men fordelen med pumpen var at planten kunne gjøre ting selv, den trengte ikke hjelp fra noen for å bli vannet. Samtidig så er det ca en gang i uken at man må vanne planten, og det var ikke så ille.

Enda en komplikasjon jeg fikk var at når uke 42 nærmet seg, med brukertesting så har jeg oppdaget at planten min kanskje trenger pleie. Planten sto ved en vinduskarm, sammen med 2 andre planter. Ene var palmen jeg hadde rett ved siden av planten min, som jeg kjøpte på IKEA. Den palmen så ikke bra ut. Jeg la merke til at noe klissete gjennomsiktig væske kom ut av bladene og satte seg fast i vindu, dette har jeg lagt merke til for 3 uker tilbake, og dette har jeg ikke tenkt noe særlig over først. Når jeg så at bladene var dekket av masse hvite prikker, ble jeg bekymret. Jeg tok bildet og dro til plantasjen, der det viste seg at palmen har fått lus. Og som om det ikke var nok, fikk jeg og beskjed at lus er vanskelig å bli kvitt og den er veldig smittsom. Så om jeg har planter ved siden av palmen, måtte de også bli behandlet for lus. Dette fikk meg til å tenke "Er det trygt å holde skiltet så tett inn på en plante som er muligens syk?" Fordi tanken min var: hvis lus er smittsom og man måtte til og med vaske vinduskarmen med klor, så vil den lusen kunne kanskje overleve på skiltet. Så når planten vil være frisk, kan jeg risikere å smitte den med skiltet som var kanskje i kontakt med lus. Så da måtte planten i karantene!

Brukertesting og nye ideer

Endelig på slutten av uken i alt hastverk, fikk jeg brukertestet. Jeg erstattet pumpe med en vifte fremfor pumpe. Så når det ble for varmt inne, så ville viften automatisk sette i gang. Dette var en veldig rask løsning og jeg ville høre noen ideer fra brukere. Det jeg fikk ut av brukertesting er at vifte er mer aktuelt i Afrika og ikke Norge. Det er kun bruk for vifte på sommerstid, for det kan bli litt varmt i leiligheten. Sommer i Norge er ofte veldig kortvarig og kan ofte forbindes med juni og juli, som er 2 måneder av 12 måneder totalt. Det vil derfor ikke lønne seg så godt å ha en vifte.

Jeg prøvde å tenke hvordan planteskilt kan ha andre kule funksjoner som ikke nødvendigvis er praktiske. Tenkte først på lydsensor, når den hører lyd kan planteskiltet våkne og ønske god morgen til passeren. Dette funkes ikke så bra fordi sensor ser ikke forskjell fra veiarbeid utenfor vindu og vannkoker man skrudde på.

Neste ide var å inkludere led lys fra kittet, den kunne forandre farger. Ideen var at farger kan funke som noe dekorativt, så planteskiltet kunne og være en form for lampe. Jeg kom på at man kan bruke lys, både som dekor og som en del av tilbakemelding. Nå må det også nevnes at farget lys ikke brukes som eneste tilbakemelding, grunnen til det er fordi det kan være folk som har nedsat fargesyn. Må påpeke det at alle i kollektivet mitt, og de jeg utførte brukertesting på hadde god fargesyn, hvertfall av det de vet.

Jeg koblet til led lyset og la den imellom to lag av papp jeg hadde. Lyset kom veldig fint frem og den så veldig dekorativ ut i mørket. Ideen var da at først var lyset hvit når man startet microbiten, med en gang planten manglet noe eller hadde for mye av noe, ble lyset rødt. Når man trykket på A, ble lyset grønt, om man trykket på B, så ble lyset blått. Om man ville tilbake til den hvite fargen så skulle man riste på skiltet.

Tste MVP (uke 43)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- satt sammen nye konseptet
- brukertestet
- filmet og dokumentert

Tilbakeblikk på uke 41:Uken var utfordrende, og det gjaldt å stå skikkelig på. Jeg var ganske oppgitt og brukte unødvendig mye tid på å prøve å få løst problemet med microbiten uten å lykkes. Jeg ville virkelig ikke gi fra meg ideen om vannpumpen, men til slutt fant jeg noen positive sider ved å ikke ha pumpen med.

Man lærer av å feile

Alt skulle funke strålende denne gangen, jeg har målrettet kuttet ut helt nye biter, litt større denne gangen. Jeg fikk også en ide om å ha mange små hull, som kunne se ut som stjerner med lyset kommende under ifra. Etter å ha fullført den nye koden og satt sammen skiltet, oppdaget jeg at den var snudd, opp ned … Det var heller ikke mulig å snu den, for da hadde jeg laget åpninger for skjermer. Jeg hadde heller ikke mer papp for å kutte i, fordi jeg har kuttet veldig mange forslag som ble ødelagt i prosessen og dette ble ikke dokumentert. Men nå var jeg sikker på ideen, at det blir lys og at jeg eventuelt skal endre på koden, men utseende var jeg veldig fornøyd med. (Om det var snudd riktig vei)

Bilde nummer 18

Under kan du se videoen på funksjonaliteten, som jeg filmet etter å ha brukertestet. Kommentarer jeg fikk var at det var forvirrende med lys, som bare kom på av å trykke på knappen. Noe jeg tenke var kult, kunne andre oppleve som forvirrende. De ville helst at fargen skulle representere et vis problem. Så om det er for varmt så vil den bli rød og om det er for kaldt vil den bli blå, eller lignende. De ville med andre ord at fargen hadde en sammenheng mellom hva planten gikk gjennom, slik at man kunne fra avstand se at noe er galt.

Video nummer 1: Her ser man hva skjer om det er for lite vann

Video nummer 2: Her ser man hva skjer om man trykker på A eller B og rister på microbiten. Tanken er også at det skal være mulig å skru av lyset ved å trykke A + B samtidig.

Forbedre designet (uke 47)

Gå til toppen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- justert målene i Indesign
- funnet den beste plasseringen for microbiten
- 3d printet deler
- fått delene laserkuttet, oppdaget feil
- filte ned deler med sandpapir
- fikk en del laserkuttet på nytt
- oppdatert nettsiden
- justert koden

Tilbakeblikk på uke 43: Det som virkelig plagde meg var at jeg har gjort så dum feil ved å klare å snu Afrika kartet feil vei. Men jeg satset på at det skal gå bra når jeg snur den tilbake. Spesielt når jeg skal måle alt veldig godt i Illustrator. Utenom det, var uken veldig fornuftig.

Tiden mellom uke 43 og uke 47 har vi hatt kurs, i 3d printing og laserkutting. Uke 47 har jeg klargjort delene jeg skulle bruke for å lage skiltet. Slik så det ut da jeg har laget alt klart:

Bilde nummer 19

Jeg har 3 d printet 2 hengere til å holde prototypen oppe, i tillegg har jeg 3d printet skruer, både lengere og kortere. Helt til slutt har jeg fått Afrikakartet laserkuttet for meg. Designnet ble også litt endret før laserkuttingen.

Illustrator arbeid

På grunn av det at skiltet mitt er så komplisert form, har jeg gått bort fra å skisse ideene mine, til å jobbe med det rett i Illustrator. Jeg følte meg mye friere og mye mer komfortabel, samtidig som arbeidet gikk mye rasker enn på papir. Jeg har da overført bilder av microbiten over til Illustrator. Jeg målte microbiten og overførte målene over til Illustrator, deretter satte jeg inn bildet av microbiten inn i disse målene. Dette ga meg muligheten å se hvor ledningene skulle ha plass og hvor knappene var osv. Det gjorde at jeg også kunne se hvor microbiten satt best.

Feil oppstod

Feil oppstod likevel. OLED skjerm var ikke plassert på bildet som jeg brukte i Illustrator, noe som gjorde at jeg feilberegnet avstanden. Dette endte opp med at jeg måtte file ned i prototypen da den var laserkuttet. En annen feil var å flytte på festepunktene i siste liten, jeg har glemt å flytte de samme festepunktene på den platen som skulle være under, noe som førte til at hullene til skruer ikke var riktig plassert på baksiden. Jeg prøvde først å lage et hull, men materialet var veldig hardt, derfor ba jeg noen bekjente om å laserkutte enda en del for meg.

Resultatet

Bilde nummer 20

Bilde nummer 21

Oppdatert nettsiden

Jeg har også valgt å oppdatere nettsiden, så informasjonen om hvordan man bruker microbiten følte med. Jeg har også gjort nettsiden mye mer brukervennlig på telefon og liten skjerm. Designet har også blitt endret noe på. Klikke her for å åpne nettsiden.

Bilde nummer 22


Bilde nummer 23


Bilde nummer 24


Video nummer 3

Endelige koden

Under ser man den endelige koden. Den har en del justeringer. Først og fremst lyser grønt lys bare om det er både riktig temperatur og riktig vannmengde. Det blir vist forklaring på OLED skjerm med en gang smiley endres til surt fjes. Fargene forandres også med en gang det ikke er smley fjes. Om det er -_- slik ansikt, skal lyset bli gult og OLED skjerm vil vise «I NEED WATERING SOON» Om det er for mye vann eller for kaldt vil lyset bli blått. Ved å trykke på A får man informasjon om når planten skal gjødsles. Ved å trykke på B får man alt informasjon om: nåværende temperatur, vannfuktighetsprosent. Teksten er gjort stor og midstilt så det er lettere å lese. Jeg har også fått til en interessant vri, for ved å riste på microbiten vil OLED skjerm vise: «TODAYS MOOD» og fargen på lyset vil midlertidig forandre seg til enten gul, indigo eller rosa, avhengig av humøret til planten. Det vil også komme en animasjon som passer det humøret planten er i. Det er noe brukerpersonene syntes var kjempe kult, selv de som ikke er så glad i planter, var plutselig mer tiltrukket til planten og skiltet.

Bilde nummer 24


Bilde nummer 25


Bilde nummer 26


Bilde nummer 27

Endelige forbedringer (uke 48)

Gå til toppen

Tilbakeblikk på uke 47: Uken har vært stressende med en del å gjøre, det gjorde at jeg ikke skrev like mye tekst og brukt mest mulig bilder for å forklare fremgangen

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- fikset på småting (skruer, mer sandpapir filing)

Slik så skiltet ut når den var skrudd sammen. Skruene var for små, så de hang litt og noen falt gjennom. Derfor har jeg valgt å lime de fast til ovedelen, det gjorde også jobben med å ta fra hverandre skiltet mye enklere. Det var flere ideer jeg ikke fikk tid til å få laget. Blant annet en alarm et spesifikt dato hver måned, som skulle minne om bading og gjødsling. Jeg har begynt å sette meg inn i dato og tid variabler i Javascript, men det var mye å lære på kort tid. Derfor ser man at jeg har satt tidsregning fra microbitens start, på koden som man ser på bilde nummer 24.

Jeg vil gjerne avslutte med et lite fotoalbum av så og si ferdigresultatet. Det er en del mer som mangler, men innleveringsfristen er snart og resten av justeringen får bli til etterpå.

Endelig resultatet

Bilde nummer 28

Bilde nummer 29

Bilde nummer 30

Bilde nummer 31

Video nummer 4: Viser "moody" humør, led lyset blir gult

Video nummer 5: Viser "party" humør, led lyset blir indigo

Video nummer 6: Viser "love you" humør, led lyset blir da rosa

Ferdiggjøring (uke 49)

Gå til toppen

Tilbakeblikk på uke 48: Jeg følte jeg ikke kunne skrive så mye, siden forbedring av design gikk stort sett på det visuelle og hvordan jeg har forbedret skiltet til å bli enda mer brukervennlig.

Oversikt over arbeid gjort i løpet av uken:
- ordnet og gjort om bilder til collage
- laget struktur på rapporten
- skrevet felles rapport
- rettet på språkfeil og lest gjennom
- lagt inn alle kilder

Først og fremst startet jeg overføre alt i Word dokument, for så å lese gjennom uke for uke. Når jeg har sjekket språkfeil og lest gjennom så har jeg lagt inn teksten, og lagt til bilder. Bilder som jeg kunne lagt sammen har blitt gjort om til en collage, så nettsiden slipper å bruke så lang tid på å laste inn bilder. Bildene ble også nummeret. Jeg har lagt til media query for å lage researchcatalogue siden litt mer brukbar for mobile telefoner og små skjerm. Denne uken har jeg også lagt inn alle kildene i riktig format og skrevet en felles rapport med kohorten. Sist så ble refleksjoner lagt til som en fin måte å avslutte prosjektet på

Refleksjoner:

Gå til toppen

Dette kurset/prosjektet har vært kjempelærerikt. Jeg fikk lært hvordan det går an å gjøre kjempedumme feil. Hvordan jeg skal disponere tiden riktig, som kan være til bruk i bachelor oppgave. Jeg har lært å jobbe selvstendig. Utfordringer med microbiten har lært meg å stå på og ikke gi opp, fordi man kan få til det meste til slutt. Annet viktig jeg har lært er å designe for brukeren, det vil si at det var ikke alltid det jeg tenkte var kult, var brukeren enig i.

Positive tilbakemeldinger

Etter mine to semestre på NTNU med 8 beståtte fag og 4 fag i høstsemesteret 2020, har jeg ikke tidligere møtt på et så bra oppsett. Det sies ofte at høyskoler og institutter er mye selvstudie, men det har ikke vært opplevelsen min. Et fag der man fører en rapport utover hele semesteret, med utført arbeid og progresjon, utvikler både skrivevene til studenten, men også viser engasjement til en person. Et fag der en må søke om informasjon på egenhånd, fremfor å sitte og bli matet med informasjon fra foreleser, kan virkelig vise hvem av elevene faktisk brenner for faget, og hvem vil bare stå. Det gir også mulighet å planlegge dagen slik man ønsker, for eksempel om noen liker å jobbe med skolen på kveldstid. Enderesultat er et prosjekt man kan ta med videre i arbeidslivet og vise til venner og familie, og ikke minst ha hengende på planten.

Kilder:

Gå til toppen

Android Authority, (2017) What is the BBC micro:bit - Gary explains. Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=38X9AR4H6Hc (Hentet: 03. oktober 2020 )

Babich.N, (2017) Prototyping 101: The Difference between Low-Fidelity and High-Fidelity Prototypes and When to Use Each https://blog.adobe.com/en/publish/2017/11/29/prototyping-difference-low-fidelity-high-fidelity-prototypes-use.html#:~:text=Low%2Dfidelity%20 (Hentet: 12. september 2020)

Barnum, C. C. (2010) Usability Testing Essentials. 2. Utg. United States: Morgan Kaufmann.

Go Botany, (u.å) Family: Asparagaceae. Tilgjengelig fra: https://gobotany.nativeplanttrust.org/family/asparagaceae/ (Hentet: 05. august 2020)

Izraylevych.I, (2018) What is a Minimum Viable Product and How to Build an MVP for Your Startup https://medium.com/@igorizraylevych/what-is-a-minimum-viable-product-and-how-to-build-an-mvp-for-your-startup-9a02c0d4a56a (Hentet: 11. oktober 2020)

Larsen, A. (2018) Sløraspargesen er perfekt til baderommet. Tilgjengelig fra: https://www.dn.no/d2/planteliv/planter/planteliv/botanikk/sloraspargesen-er-perfekt-til-baderommet/2-1-292971 (Hentet: 02. august 2020)

Macksimize ( 2019) Plumosa+Asparagus Fern Indoor Care Tips! Tilgjengelig fra https://www.youtube.com/watch?v=PLTpfqMvSD8 (Hentet: 05. august 2020 )

Norman, D. (2013) The design of everyday things. United States: Basic Books

Northlawn Flower Farm, (2020) Asparagus Fern Care// Asparagur Setaceus Care // Lace Fern, Plumosa Fern// Nortlawn Flower Farm. Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=ufuKQFAdAeg (Hentet: 05. august 2020 )

Plantasjen(u.å.) Slørasparges.Tilgjengelig fra: https://www.plantasjen.no/slorasparges-hoyde-10-cm-gronn-514746.html (Hentet: 01. august 2020)

Powell T.B., (2020) Taking care of plants is a lesson of empathy. Tilgjengelig fra: https://www.shondaland.com/live/body/a33657263/taking-care-of-plants-is-a-lesson-in-empathy/ (Hentet: 01. desember 2020)

RobotShop, (u.å) ElecFreaks micro:bit Smart Home Kit (w/ micro:bit board) https://www.robotshop.com/en/elecfreaks-microbit-smart-home-kit-microbit-board.html (Hentet: 03. oktober 2020)

Tilley.N, (2019) Citronella Plant: Growing And Caring For Mosquito Plants Tilgjengelig fra: https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/scented-geranium/mosquito-citronella-geranium-plant.htm (Hentet: 05. august 2020)