Rosoll Ali - IDG1006 - Høsten 2020 oppgave: lage selvvanningsystem for plante, her skal jeg skrive en dagbok om prosjektet og hva jeg har gjort underveis.

fysisk prototyping

UKE 35

planteprosjekt

navn: strandpachira

folkenavnet: monytree

familien: kattost

høyde: 55cm, grønn

også kaldt: Pachira

figur 1

Jeg fant ut navnet på planta ved å spørre forskjellige plantebutikker og spurte de om de visste hva slags plante det er. jeg var innom interflora aashaug og spurte en gartner om hun visste hva slags plante jeg hadde. hun visste ikke hva slags plante det var så derfor måtte jeg prøve å lete mer. Jeg var innom plantasjen og spurte de om planta, de fortalte at planta heter strandpachira og fortalte meg om stellet på planta og viste meg den som de hadde. jeg tok bilde av plante skiltet !

jeg søkte opp planta og fant ganske mye av det samme informasjonen som jeg ble fortalt på plantasjen, her er det en link til en av nettsidene jeg besøkte for å finne informasjon. https://www.mestergronn.no/stelletips/slik-steller-du-pachira/. jeg brukte også wikipedia for å finne ut litt mer om historien til planta. jeg dobbelt sjekket kildene mine ved å samenligne de med andre nettsider og det gartneren sa. Det gartneren fortalte meg om stellet stemte med det som sto på mestergronn sine nettsider. jeg brukte i tilegg til nettsider og folk, så brukte jeg apper som scanner planta. jeg brukte plantyx og picturethis. det jeg gjorde var å ta bilde av planta og ventetil appen scanner planta. jeg syntes det var vanskelig å bruke det og skjønne appen, men til slutt så kom det opp monytree planta og da ifølge appen så var det folkenavnet til planta mi. jeg søkte det opp på google og da kom det opp samme informasjon over alt jeg sjekket.

Stell

vanning: vannes regelmessig med romtempraturvann. (jorden skal ikke tørke helt opp mellom vanning.)

lys: plaseres lyst eller halvskygge. ( unngå direkte solstek på sommeren)

temp: unngå plassering under 14 grader.

gjødsling: gjødsels månedlig, halvdosering i vinter halvåret

Pachira setter pris på ekstraservice som dusjing med romtemp vann.

kilder https://www.plantasjen.no/strandpachira-hoyde-55-cm-gronn-510929.html https://www.mestergronn.no/stelletips/slik-steller-du-pachira/ https://en.wikipedia.org/wiki/Pachira_aquatica https://www.google.com/search?q=Pachira+aquatica&rlz=1C1GCEA_enNO829NO829&oq=pa&aqs=chrome.1.69i59l2j69i57j69i59j46j69i61l3.2569j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Strandpachira

UKE 36

i forrige uke så fant jeg informasjon om planten min og hvordan den skulle stelles, jeg skrev ned alt som var viktig om planten og nå skal jeg begynne med brainstormin og prøve å tegne hvordan skiltet mitt skal se ut.

Jeg begynte først veldig enkelt og tenkte at jeg skulle ha enten en firekant eller et hjerte som plantekort, med bilde og om stellet med også info nederst. (viser figur 2) Men etter jeg var på min første veiledningstime så ble jeg veldig inspirert av de andre i kohorten min, og fant ut at det kanskje ikke var noe vits å ha bilde og at stellet bør være i fokus. og at kortet skal være lett å lese og forstå.

figur 2

Her ser man de 2 skissene jeg lagde av hvordan jeg så for meg at plantekortet mitt skulle se ut. men etter veiledningstimen, fikk jeg så mange nye ideer. jeg snakket også med cohorten min om skissene og ble inspirert. jeg valgte da å ha tema, at kortet skal fortelle noe om planten. og siden planten min blir kaldt for moneytree så kunne jeg lage noe som handler om penger eller lykke. jeg stertet med å skrive ned hvorfor planten blir kaldt for moneytree. Det viste seg at det var en gammel man i gamle dager som var veldig fattig, han ba om penger hver dag, og tilsutt fant han denne planten pachira og tok den med han hjem og dyrket den og etterhvert begynte han å selge frøet til planta og av det så ble han rik. Det er også folk som sier at når man har dette treet hjemme hos seg så bringer den lykke og glede til hjemmet . Det er også mange andre historier om mpneytree, men det var de to jeg tok utgangspunkt i.

Planen min var å vise dette gjennom plantenkortet. at modellen skal fortelle noe eller ha en sammenheng med det. da staret jeg med å lage et tankekart av ordet penger.

figur 3

etter det valgte jeg ut noen ord som jeg tegnet, for å se hvordan de kan se ut.

figur 4

Deretter valgte jeg gevinst og penge pose, fordi jeg følte at dette beskreiv litt hva treet bringer som mytene sier. og da lagde jeg skisser av de to forskjellige og uviklet de og kom frem til en jeg likte.

figur 5

her kan dere se hvordan jeg utviklet skissene min.

figur 6

og her er det jeg tenkte jeg skulle ha som plante skilt, men jeg skulle lage prototyper for å se hvordan de faktisk ser ut i vikeligheten .

UKE 37

i forrige uke hadde jeg brainstorming der jeg skrev ned tanker og ideer om hvordan skiltet mitt skal se ut og hvordan den skal være, denne uken skal jeg lage prototyper av det jeg har tegnet.

prototyper

jeg valgte å lage 2 like former, men med litt forskjellig desgin inn i. jeg valgte firkantet figur og penge pose. her kommer de 4 forskjellige prototypene min

prototype 1

figur 7

prototype 2

figur 8

prototype 3

figur 9

figur 10

prototype 4

UKE38

i forrige uke lagde jeg skilt prototypenene mine og nå skal jeg bruker teste de.

TESTE PROTOTYPER

TESTER 1

Min mor, veldig glad i planter, men sliter med å holde de i livet da hun ofte vanner de for mye. hun så på protoypene jeg lagde og med en gang sa ifra om at det er mye skrift, min mor er dårlig til å lese på norsk og liker veldig godt at ting skal være enkelt og lett å skjønne og lese. derfor sa hun at det ble for rotete og mye skrift på figur 7 og 8. hvis hun skulle passet planten så hadde hun slitet med de skiltene sa hun. mens figur 9 og 10 var lettere å forstå sa hun. at figur 9 så ut som en pengesekk syntes hun var kreativt og fint. hun likte figur 10 best. qr-code syntes hun var veldig unødvendig og skjønte ikke vitsen med den

TESTER 2

søsteren min, hun er veldig glad i planter og kjøper ofte planter. når hun så skiltene mine så syntes hun at de så fine ut, hun syntes de var litt småe og dermed så ble det mye skrift. hun likte conseptet med qr-code. men sier fortsatt at skiltet kunne vært større. hun likte også veldig godt at den var formet som en pengesekk. hun mente også at figur 9 var best da hun ikke orker å lese mye på et skiltet når hun skal vanne en plante, og på skilt figur 9 så ser det veldig enkelt og greit ut.

TESTER 3

marielle venninnen min. Hun er veldig glad i planter og spesielt kaktuser, hoved grunnen til at hun liker kaktuser best er på grunn av at de er veldig lett å stelle, derfor er et oversiktlig og enkelt skilt veldig bra for henne. hun så på alle skiltene og likte alle og syntes de var fine. hun sier at det at skiltet er formet som en pengesekk er kreativt og fint, men kan også være litt vanskelig å forstå. hun likte best at det var symboler og lite skrift da det er enklest. derfor endte hun opp med å velge figur 10, hun visste ikke helt om alle forsto pengesekken, men samtidig så mente hun at det var veldig krativt. qr-code høre veldig smart ut og lurt, men for hennes del så hadde hun ikke hatt bruk for en qr-code.

koklusjon

Alle valgte enten figur 9 eller 10, da begge var veldig like bare annerledes form. som vil si at alle likte best symboler og liteskrift. tester nr 3 trodde kanskje at ikke alle skjønte konseptet med pengesekken, dette kan jeg jobbe mer med og få frem hvorfor det er formet som en pengesekk. testerne mine hørtes ikke veldig gira ut på qr-code, utenom tester nr 2 da hun likte det. etter testingen så har jeg fått noen ideer om hvordan jeg kan forbedre skiltet. men valget ble en god blanding av figur 9 og 10.

UKE 39

I forrige uke brukertestet jeg skiltene som jeg lagde og ut ifra de svarene jeg fikk skal jeg lage skiltet i papp med de tilbakemeldingene jeg fikk.

PAPP PROTOTYPE

her har jeg brukt tilbakemeldingene fra forrige uke og laget skiltet i større størrelse og i papp, jeg lagde den enkel og grei. jeg fjernet qr-coden da jeg tenkte at de som kmmer til å passe planten min kommer ikke til å bruke qr-coden og heller ikke alle de klarer å scanne.

figur 11

UKE 40

i forrige uke lagde jeg skiltet mitt etter testing ruden i papp, nå skal jeg prøve å blande skiltet og micro:bit.

HVORDAN BLANDE SKILT OG MICROBIT- TESTE

tanken min når jeg det gjelder å blande skiltet og microbiten er at jeg skal få frem microbiten i skiltet.

første ideen min var å blande skiltet med microbiten, å ha microbiten bak skiltet også en boks på siden der pompa skal være som dere ser på figur 12

figur 12

den andre ideen min var å separere de fra hverandre og ha skiltet for seg selv, også en boks som da deles i to og på den ene delen skal det være micro:bit og den andre skal det være vann og pompa som da gir vann til planten.

figur 13

jeg viste frem ideene mine til de jeg test på tidligere i tilegg til venninnen til min mor.

tester 1

min mor, hun så på hva jeg hadde tegnet og jeg forklarte henne ideen, hun syntes begge var veldig fine, men hun sa at det ble mindre rotete når jeg separerer skiltet og micro:bit. og at det ble lettere ihvrtfall for henne å holde styr på hva som skjer og hvor hun skal helle vann. (figur 13)

tester 2

min søster, hun syntes at jeg burde velge figur 12, da hun mener at det er bedre at nesten alt er samlet samlet isdet for at det skal stikke masse ledninger fra en boks ved planten.

tester 3

marielle, syntes at begge ideene var gode, men hun likte best figur 13 da hun også mente det ble mer ryddig og lettere å holde styr på hvis det var på en boks.

tester 4

venninnen til min mor, hun er ei dame på 40 årene og liker veldig godt planter, hun er flink til å passe de også. hun syntes det var genialt med selvvaningsystemet og gledet seg til å se skissene mine. hun så lenge på de. hun likte begge og sa at hun hadde villet hatt begge. boksen var en fin løsning for vann og pompa (figur 13), samtidig som at det var fint om alt var inn i boksen. i figur 12 så syntes hun også at det var fint at micro:biten kunne være en del av skiltet, men hun mente at jeg burde gi muligheten brukeren å gjøre begge deler, at brukeren kan bytte på plasseringen av microbiten.

konklusjon

i følge testerne så liker de begge, men figur 13 var den som ble merket mest. den ideen om å slå sammen begge figurene var veldig kreativ, og noe som kan fullføres.

UKE 41 og 42

i forrige uke brukertestet jeg skissene om hvordan jeg kan koble micro:bit med skiltet, denne uken skal jeg vise hvordan jeg har jobbet med mvp også i neste uke så skal jeg teste det.

MVP OG TESTE MVP

figur 14

figur 14

figur 15

figur 16

micro:bit var veldig utfordrende og vanskelig å skjønne, jeg brukte ganske lang tid på å få til at pompa skal pompe vann og skjønne hvordan jeg skal koble de sammen. jeg fikk veldig god hjelp av en student i klassen som hadde sett på en youtube video og sendte meg den, jeg følgte videoen og lærte veldig mye. (linke til videoen er i kilder). som det blir vist på figur 14 så tester jeg ut mvpen for å se om den faktisk fungerer, og overraskende nok så fungerte den ikke. den lyste og viste surt fjes, men pompa ville ikke fungere. jeg prøvde flere ganger og tilslutt så funket pompa for en eller anne rar grunn så måtte jeg flytte på micro:biten som dere ser i figur 15. Jeg prøvde mange forskjellige metoder og sammenlignet coden min med de andre i kohorten og det var ingenting galt med coden.

UKE 43-44

3D PRINTING

Her skulle vi lære oss å 3D-print og oppgaven var å printe en elg. Dette er resultatet.

figur 17

figur 18

figur 19

UKE 45-46

LASERKUTTING OG 2D

jeg fikk dessverre ikke tatt kurset laserkutting, men leste det kjell are la ut på blackbord og er klar til å ta det etter jul. Men her er resultatet fra laserkuttingen av skiltet mitt som ble utført av kjell are.

figur 20

UKE 47- 48 - 49

De 3 siste ukene jobbet jeg med sluttproduktet. Jeg bestemte meg for å ha et skilt for seg selv og en boks ved planten der det skulle være micro:bit og mulighet til å ha vann og pompa. jeg lagde designen til boksen på makercase (figur 21). deretter snakket jeg med kjell are og fortalte han ideen min når det gjelder boksen. vi snakket lenge sammen og gikk tilbake til den andre ideen min som er å slå skiltet og micro:bit sammen, men med en mye mer forbedret versjon, vi lagde noen raske skisser som dere ser på (figur 22). ideen var å få frem oled skjermen til å syntes i skiltet og ha en halvboks som er limt på baksiden av skiltet som da holdte resten av micro:biten , jeg fikk låne en milimeters måler av kjell are for å måle skjermen og legge det inn på illustratior. jeg lagde boksen på makercase. jeg lagde feil målinger på første forsøket , men på andre så fikk jeg det til. (figur 23)

Dette skulle være den første lasekutting prototypen min, men jeg gjorde en stor feil på illustratior og lagde den i pixler isdet for millimeter, jeg lagde også koblingen til bunnen og toppen feil, derfor er det en mini skilt på figur 20. jeg fikk beskjed av kjell are at dette måtte fikses på. jeg endret til millimmeter og lagde den da litt større enn forventet som man ser på figur 20. og dette gjorde at skjerm åpningen ble større, jeg hadde ikke noe mer tid til å laserkutte et nytt skilt og måtte jobbe med den jeg hadde. det jeg gjorde var å måle skjermen på nytt og lage en ramme rundt som passet inn i åpningen til skiltetmitt (figur 24)

Jeg limte den halveboksen på bakdelen av skiltet og satte skjermen i åpningen til skiltet og koblet den til planta. dette var resultatet (figur 25 og 26)

figur 21

figur 22

figur 23

figur 24

figur 25 og 26

ferdig resultat

Itilegg til dette jobbet jeg med kohort rapporten. også snakket jeg med kjell are når det gjelder micro:Biten min at den må stå i en spesiell stilling for at pompa skal fungere og da sa han at jeg burde teste coden om det er noe feil med den eller om det er elektornikken som er feil. dette angrer jeg på at jeg ikke snakket med kjell are om tidligere da jeg kunne ha byttet elektronikken som ikke fungerte og test micro:Biten mer og funnet ut hvor failen egentlig kommer fra. Dette er noe jeg har lært til neste gang og ikke bare la ting ligge og faktisk spørre om det fordi alt kan løses.

kilder

https://www.bonsaiboy.com/catalog/moneytreecare.html https://bloomscape.com/money-tree-plant-symbolism-benefits/ https://www.easternleaf.com/What_Is_A_Money_Tree_Plant_a/445.htm https://en.wikipedia.org/wiki/Money_tree_(myth) https://www.youtube.com/watch?app=desktop&feature=youtu.be&v=cnLdhz8ojJU&fbclid=IwAR10tf6io6N3xaT3MPGc1AF-v14qtq0jVjkp4r-eiWiU_qEmYGn6ubW63y8