Gruppe 23 - Velferdsteknologi IDG2000

Konsept 1 - Sansetunnel: TunnelView


Project detail

Dato: 21. oktober 2020

Tid: 2 dager

Kurs: IDG2000 Velferdsteknologi,
områdeemne på tvers av fag

Metoder: Brainstorming/Idemyldring, Sales pitch, Skisse,
Modellbygging og video/bilde-editering

Målgruppe: Utviklet for eldre i 2075.
F.eks: Vår generasjon på gamlehjem.

Teknologi: Buet OLED skjerm, Datamaskin,
Høyttalere, Klimaannlegg

Materialer: OLED, Datamaskin (metall osv),
Glass (tempered), Tekstil og tre (benk)

Skapere:

Kristian Teppan
Bror Alwin Edvardsen Sagstuen
Henrik Stensli
Silje Cathrine Sjøberg
Lisa Sofie Edelman Sæther

Samarbeider:

Kari Oline Øverseth

Kategori:

#Prosjekt #NTNU #Sanser
#Tverrfaglig #Design #Workshop
#Tunnel #Digitalisering #Fremtiden #Eldre
#OLED #TunnelDisplay

Sales pitch:

Utforsk tid og sted med denne OLED sansehagen. Sansene stimuleres gjennom med et virkelighetsnært miljø. Dra til omgivelser du har gode minner fra, eller utforsk steder du alltid har ønsket å besøke.

Instruksjonsvideo:

Beskrivelse:

Frivillig sansetunnel. Benyttes på f.eks gamlehjem. TunnelView er en tunnel der innsiden av tunnelen, samt bakken, er skjerm. Innsiden består av et sømløst OLED panel. Skjermer er en teknologi dagens generasjon er svært vant med. Tunnelen kan på denne måten vise et hvilket som helst miljø (Natur, By osv). Miljøet som vises kan styres med touch på innsiden av tunnelen, da det vil vises en meny på OLED skjermen. Denne menyen kan fremkalles ved dobbelttrykk hvor som helst på skjermen. Den vil da komme opp der man trykket. Høyttaler under benken lager «Ambient Noices» som hører til det valgte miljøet. Under benken er det også klimaanlegg med luktdispenser. Slik reguleres temperatur og lukt avhengig av miljø som vises, og opplevelsen blir så autentisk som mulig. Sanser som blir stimulert inkluderer dermed både syn, hørsel, følesans og luktesans. Syn er hovedstimulansen.

Interaksjoner:

Bruker går frivillig inn i TunnelView. Tunnelen vil først vise et standard bilde, av omgivelsene rundt tunnelen. Bruker kan så endre omgivelsene som vises, ved å enten bruke en tilhørende app, eller ved å trykke hvor som helst på den innvednige skjermen. Når en trykker på innsiden, vil en meny med en rekke valg komme opp. Bruker kan da trykke på ønsket omgivelse.

Steg 1-2-3:

  1. Gå inn i TunnelView
  2. Trypp på innsiden av tunnelen, eller bruk TunellView appen
  3. Velg ønsket omgivelse i menyen
  4. Nyt omgivelsene!
  5. Gjenta prosess for å endre omgivelse

Teknologi (hardware og software):

OLED (Organisk lysemitterende diode) er en diodeteknologi som gjør det mulig å lage skjermer som er svært bøyelige. Med denne teknologien kan en lage en skjerm som går i en 180 graders bue, i dette tilfellet for å lage en tunnel. Kontrast og fargenøyaktighet er særdeles bra på denne skjermteknologien, slik at en kan fremkalle et svært realistisk bilde. Dette er viktig i dette konseptet, hvor syn er det viktigste sanseinntrykket. Konseptet baserer seg også på bruk av høyttalere og Aircondition (med Scent Dispenser) som er plassert under benken i midten av rommet. Lyden og temperaturen vil justeres ut fra miljøet som er valgt på skjermen i rommet.

Utvilklingsprosess:

Vi startet idemyldringfasen ved å forsøke å identifisere hvilke inntrykk folk på vår alder er vant med. Vi kom da fort frem til at når det kommer til miljø, varierer dette stort. Vi oppholder oss i bymiljø, natur, reiser mye osv. Dermed ble det klart for oss at vi ønsket et interaktivt konsept, som kan tilpasse seg etter brukeren. Det vi også kom frem til er at vi er særdeles vant til å se på skjermer. Dvs mobiltelefon, datamaskiner, TV osv. Å innlemme skjermteknologi vil dermed kunne være en god løsning. Syn ble dermed den primære sansestimuleringen i vårt konsept. Skjermer er noe vi er komfortable å samhandle med, og dette vil kunne være viktig i fremtiden, hvor potensielt nye teknologier kan ha tatt over. Det er sannsynlighet for at disse vil fremstå som svært ukjente og ukomfortable for oss. I tillegg til syn ønsket vi å implementere hørsel, følesans og luktesans.

I det vi hadde disse prinsippene slått fast, startet vi idemyldringen. Vi kom i gang ved hjelp av brainstorming. Ideene som kom frem var blant annet av skjermdome, skjermrom og skjermtunnel. I det vi hadde kommet frem til noen ideer vi så potensiale i, diskuterte vi de. Skjermtunnel og skjermdome var de to som ble diskutert til slutt.

Vi valgte å gå videre med skjermtunnel. Vi endte med dette fremfor dome da en kan gå gjennom en tunnell. Dette er et viktig prinsipp da det kan gjøre opplevelsen mer naturlig og mindre avansert. Domekonseptet ville krevd at domen løftes før en går inn, for så lokkes. En tunnel som en fritt kan gå gjennom virker mindre kunstig, og fjerner stressfaktorer (f.eks vente med å gå inn osv).

Vi ble enige om at det kreves et rom for å huse nødvendig teknologi. Siden hele tunnelen er en skjerm, ønsket vi ingen elementer som forstyrret skjermen (og dermed opplevelsen). Vi kom dermed frem til at det kunne være en benk inne i tunnelen, som var plassert i mitt langs passasjen gjennom tunnelen. Denne benken kunne dermed ha oppbevaring av teknologi som hovedfunksjon, men også ha sitteplass som tilleggsfunksjon. Samtidig forstyrrer den ikke sikten til skjermen. I denne benken kom vi frem til at det også kunne være klimaanlegg, høyttalere og adaptiv lukt-dispensere.

Link til figma:

Prototype av menyen

Videre:

I neste steg ville vi sett på hvilke OLED-paneler som er tilgjengelige, og som vil være best for konseptet. Deretter ville vi forsøkt å bygge en funksjonsmodel, for å teste konseptet i praksis.