Gruppe 23 - Velferdsteknologi IDG2000

Konsept 2 - Kjørbar tunnel: Outside-in


Project detail

Dato: 21. oktober 2020

Tid: 2 dager

Kurs: IDG2000 Velferdsteknologi,
områdeemne på tvers av fag

Metoder: Skisse, prototype
og video- og bilderedigering

Målgruppe: Biltrafikanter, men spesielt trafikanter
som sliter med oppmerksomhet og tretthet.
Også for mennesker som synes tunneler
er ubehagelig, f.eks klaustrofobiske.

Teknologi: Buede OLED-paneler,
Kamera, Streaming, DAB-radio

Materialer: OLED, herdet glass,
kameraer, datamaskin (metall osv)

Skapere:

Kristian Teppan
Bror Alwin Edvardsen Sagstuen
Henrik Stensli
Silje Cathrine Sjøberg
Lisa Sofie Edelman Sæther

Samarbeider:

Kari Oline

Kategori:

#Prosjekt #NTNU #sanser
#tverrfaglig #design #workshop
#tunnel #digitalisering #fremtiden

Sales pitch:

Tunneler har tradisjonelt sett vært mørke, triste utboringer av fjell for å øke fremkomst med bil i landskap med mye ulent terreng og i Norge er store deler av landet preget av dette. Resultatet har vært å bli frastjålet naturopplevelse, og fremme klaustrofobiske følelser hos enkelte. Med denne tunnelen trekkes omgivelsene inn i tunnelen så du ikke går glipp av den vakre naturen vi er så heldige å ha langs Norske landeveier. Få inntrykk av omgivelsene gjennom store “vinduer” plassert med jevne mellomrom langs tunnelen. Ved høytider og markeringsdager kan skjermene også promotere et relevant budskap.

Beskrivelse:

Kjørbar tunnel med OLED skjermer eller annen lyskunst plassert i intervaller gjennom tunnelen. Skjermene/lyset skal være plassert langs sidene i tunnelen, og følge tunnelens naturlige bue. I taket skal det ikke være skjerm, for å gi plass til ordinære tunnellys (viktig for sikkerhet). Dette skal gjøre kjøreopplevelsen i tunnelen tryggere og mer variert. Bryter opp kjørelengden i flere sekvenser. Da skjermer kan vise hva som helst, kan det som vises variere over tid, slik at brukere ikke blir vant med opplevelsen. Det at det ofte er noe nytt, gjør tunnel-opplevelsen mer spennende. En “oppkvikker” i lange, ensformige tunneler, noe som gjøre trafikanter mer observante. Skjermene kan for eksempel bringe omgivelsene inn i tunnelen ved hjelp av utvendige kameraer. Ideen er at skjermene til vanlig viser livestream av omgivelsene utenfor, men til bestemte tider viser noe helt annet. Totalt adaptive. Kan for eksempel vise noe relatert til 17.mai, høytider, pride, ulike nasjonaldager, valg osv. Radio kan også stilles inn på en kanal, slik at du får lyd fra omgivelsene ute. I spesielle tider, f.eks høytider, kan radioene spille musikk, meldinger osv.

Interaksjoner:

Skru på den oppgitte DAB-kanalen før du ankommer tunnelen. Dette vil være oppgitt på skilt før inngangen til tunnelen. Kjør inn i tunnelen, akkurat som alle andre tunneler. Opplev omgivelsene innover i tunnelen, men snu deg ikke for å se direkte på dem. Hold fokus på vei.

Steg 1-2-3:

  1. Skru radio på riktig kanal før tunnelen begynner (frivillig)
  2. Kjør inn i tunnelen
  3. Nyt de mer naturlige omgivelsene, men hold fokus på vei

Teknologi (hardware og software):