1 - Introduksjon

Torsdag 12. mars 2020 stengte Norge ned. Universiteter og høyskoler gikk over til digital undervisning og samtlige konsertscener ble stengt. Man skulle reise minst mulig, møte færrest mulig folk, holde seg mest mulig hjemme. Informasjonen som ble gitt til studenter ved Universitetet i Bergen kan leses på UiBs nettsider 1).

 

Jeg var musikkstudent og skulle både skrive masteroppgave og jobbe frem mot en avsluttende konsert. Min opprinnelige plan var å bruke prosjektet til å forberede konserten. Jeg skulle øve inn nytt repertoar og trene på å fremføre dette gjennom mange små konserter i løpet av året. Jeg ville jobbe med konsertforberedelser og opptreden på scenen, og ønsket å undersøke hvordan jeg kunne engasjere publikummet mitt og gi dem en best mulig opplevelse.

 

Da hverdagen ble annerledes måtte jeg - som mange andre - tenke nytt. Jeg forstod tidlig at jeg måtte sette meg inn i en mer digital verden, en verden som tidligere hadde vært svært lite utforsket av en klassisk fløytestudent. Jeg ønsket å ha noe å øve frem mot selv om konsertscenene var stengt, og jeg ville utfordre meg selv på å publisere noe av arbeidet mitt i løpet av dette prosjektet. Kanskje dette kunne være en mulighet til å nå ut til venner og bekjente som bor langt unna og som vanligvis ikke har mulighet til å komme på mine konserter?

 

1.2 - Innspilling i ulike rom

Tanken om å gjøre innspillinger i ulike rom kom snikende. Tidligere hadde jeg kun gjort opptak av konserter samt noen få opptak fra øvingsrommet, men da hadde intensjonen vært å lytte til egen prestasjon og progresjon. Nå ønsket jeg å gjøre opptak i ulike rom i huset for å lytte til klangen, og finne ut hvordan rommet jeg spiller i påvirker musikken og min utøvelse av den, samt hvordan dette påvirker lytteren.

 

I begynnelsen var jeg opptatt av å ha det stille rundt meg når jeg gjorde innspillinger. Huset burde helst være tomt, det kunne i alle fall ikke være noen der som gikk i trapper eller smelte med dører, men denne tanken endret seg. Hva om jeg tok «hverdagsstøyet» inn i musikken? Få med alt som vanligvis er rundt meg når jeg øver? Jeg har øvd mye på stuen og kjøkkenet uten å ha tenkt så mye over lydene fra oppvaskmaskinen, kaffetrakteren, TV-en og så videre. Tanken om å spille inn utendørs og få med lyder fra blant annet fugler, vann og vind dukket også opp. 

 

Jeg mente å huske at jeg hadde sett musikere gjøre dette før meg, trodde blant annet at jeg hadde sett utallige musikere spille utendørs på diverse filmer. Da jeg begynte å søke etter dette viste det seg at jeg må ha tatt feil. Det jeg nå fant med søkeordene «music outdoors», «fløyte solo», «music nature», «flute nature», «norsk folkemusikk», «musikk utendørs» og så videre vil jeg dele inn i tre kategorier:


1) Bilde ute, studioinnspilt lyd

2) Konsertopptak

3) Innspillinger gjort i naturen


I den første kategorien ligger enten bilder av musikere utendørs uten lydopptak, eller videoer med bilder fra naturen men der lydopptakene helt klart var gjort i studio. I margen finner du ett eksempel på musikk gjort i studio med bilde av musiker utendørs 2), samt to eksempel der det er gjort videoopptak utendørs men det er tydelig at musikken er innspilt i studio 3).

 

Den andre kategorien har jeg kalt konsertopptak, og på YouTube fant jeg mange slike, hvor lydopptakene er spilt inn der videoen faktisk er filmet. Her er det gjort veldig tydelig at dette kun er konsertopptak, og at målet med utøvelsen var konsertscenen med publikum i salen 4). Det finnes også videoer som ser ut til å være produsert for et publikum foran skjermen, hvor bilde og lyd er innspilt samtidig 5)

 

Et fellestrekk for alle disse videoene er at lyden er innspilt innendørs, enten som konsertopptak eller i studio. Jeg har i løpet av arbeidet med dette prosjektet kun funnet noen få opptak i kategori nr. 3 - der både lyd og bilde er gjort utendørs 6). Jeg har stilt meg selv spørsmål rundt hvorfor ikke flere gjør lydopptak utendørs, spesielt når flere viser frem bilder og scener fra naturen. Før jeg begynte på prosjektet hadde jeg ikke tenkt så mye over dette. Jeg reflekterte sjelden over hvor musikken var innspilt, fordi jeg er vant til å høre innspilt musikk i nøytrale rom - uten forstyrrelser og med gode mikrofoner som kun tar opp det man ønsker at lytteren skal høre. Da koronaviruset brøt ut og mennesker måtte holde seg hjemme dukket det opp flere direktesendte konserter gjort hjemme i egne stuer. Denne lyden ble da uvant og jeg begynte å legge merke til hvor innspillinger ble gjort. Et vanlig rom som stue, kjøkken og bad er ikke nøytralt slik vi er vant til å høre innspilt musikk. Jeg innså at det normale og nøytrale rommet vi er vant med å høre musikk fra egentlig er unormalt og konstruert, og det ble derfor også viktig for meg å finne ut hvordan andre opplever mine innspillinger.

 

Et av målene med dette prosjektet har vært å utfordre meg selv til å vise frem det jeg har jobbet med for et publikum. Jeg ønsket derfor å skape et helhetlig produkt, noe som kunne presenteres, med innspillinger gjort i ulike rom eller settinger. Jeg begynte å lete etter solorepertoar for fløyte, og landet etterhvert på Øistein Sommerfeldts Vårlåter. Dette verket er delt inn i fem små satser, noe som blant annet gjør redigeringen vesentlig enklere enn om man skal klippe og lime opptak midt i en lengre sats.

1.3 - Det visuelle

Jeg har hele tiden hatt et ønske om å engasjere publikum, og når dette skulle foregå digitalt ble jeg nødt til å tenke nytt igjen. Kan man få publikum interessert og få dem til å reflektere ved kun å gi dem et lydopptak? Min mening er at det absolutt er mulig. I mange tiår har vi hatt tilgang på musikk utenfor konsertarenaene, og med dagens teknologi har vi tilgang på musikk uansett hvor vi er. Jeg vet at alle som vanligvis kommer på mine konserter lytter til musikk hver eneste dag, enten det er i bilen, på bussen, mens de går eller trener, på jobb eller hjemme i sofaen. Men mitt ønske var å få publikum til å lytte aktivt og å reflektere. Derfor kom jeg inn på tanken om å legge på video til musikken. Kanskje kunne jeg spille «konsert» hjemme i stua? Eller legge til bilder som forsterket de musikalske inntrykkene? 

 

I mine søk etter inspirasjon på YouTube fant jeg som nevnt mange videoer der utøveren er fokus i bilde eller film, men det finnes også en del filmer der utøveren ikke er i fokus. Disse har jeg delt inn i to kategorier:


1) Videoer laget for avslapping

2) Bildeserier med pålagt musikk.


Det finnes utallige videoer som er produsert for bruk til avslapping og meditasjon. Felles for slike videoer er at de ofte er veldig lange - gjerne flere timer - og har nydelige bilder eller videoer fra naturen kombinert med rolig musikk innspilt i studio. Ofte er det også lagt på lydeffekter fra naturen 7). Når det gjelder bildeserier med lyd er det ofte privatpersoner alene som står bak produksjonen. Noen ganger har utøveren selv gjort lydopptakene innendørs/i studio, og så er bilder lagt til musikken 8). Andre ganger har en fotograf tatt bilder som skal vises frem, og funnet allerede innspilt musikk og lagt dette til bildefilen 9).

 

I tidligere prosjekter har jeg jobbet en del med pantomimekunstner Bud Beyer og hans teorier. Han har engasjert seg mye i arbeidet med hvordan musikere kan kommunisere med publikum. Noe av det viktigste jeg har tatt med meg fra erfaringer med musikeres opptreden på scenen er dette sitatet: 

 

What I found missing from the circle was the human being - the imperfect, ecstatic, mewing, searching, confused, magnificent human being. Instead we were seeing only «the perfect» rendition of that person. Conductors and musicians alike presented only their «performance persona» to the audiences instead of the whole, wonderful, flawed, complete person. 10)

 

Med dette i bakhodet bestemte jeg meg for å skape er ærlig produkt. Jeg ønsket å lage tre ulike filmer; tre like lydfiler, tre ulike bildeserier. Med de verktøyene jeg hadde til rådighet, og med uredigerte bilder jeg selv eller noen av mine nærmeste har tatt, ønsket jeg å vise frem både de bildene jeg selv så for meg når innspillingene ble gjort, samt hvordan opptakssituasjonen faktisk så ut. Som musiker har jeg ingen utdanning og svært liten erfaring med fotografering, farger og redigering, så jeg har naturlig nok viet den største delen av dette prosjektet til det auditive arbeidet. 

1.1 - Bakgrunn

1) Universitetet i Bergen, "Universitetet stenges fra 12. mars 2020 kl. 18". 

2) Storbekken, "Fjelltrallen". 

3) Yiruma, "River Flows in you", Bevani, 2013.

Last, "Der einsame Hirte", Rojas, 2013.

 

4) Mozart, "Flute Concerto No. 1 in G major", Pahud, Haydn Ensemble Berlin, 2012.

Frühling, "Fantasie per flauto e pianoforte". Beynon, West, 2018. 

5) Sommerfeldt,  "Vårlåter/Spring Tunes", Lereng, 2020. 

Sommerfeldt, "Monologi  for Cello solo", Kleinhapl, 2009. 

6) Katherina's Flute & Art, "A sound travels throught the woods and the fairytale begins", 2020.

7) 321 Relaxing, "Relaxing music", 2015.

Soothing Relaxation, "Beautiful Relaxing Music", 2017.

8) Hovland, "Lamento for solo fløyte", Davidsen, 2020.  

Sommerfeldt, "Spring Tunes", Narbél, 2017. 


9) Groven, Sommerro, "Reodors ballade & Vårsøg - Norwegian natur", 2011. 

10) Beyer, Completing the Circle (Chicago: GIA publications, 2014), 30.