Welk bestaand materiaal voldoet aan de eisen van een kwalitatieve kunsteducatieve activiteit? Welk materiaal is dankzij haar doelgroep, vorm en inhoud geschikt om te inspireren of integreren in een BAZART-activiteit? 

 

Als eerste zijn alle materialen en organisaties terug te vinden. In het deel daarop staan zo veel mogelijk ideeën die uit verschillende hoeken komen. Op de volgende pagina 'op zoek naar een vorm' worden de vele ideeën teruggebracht naar haalbare ideeën.

Interview met

Kunst in Zicht

klik hier

Wat is kunst? is een digitale creatieve leeromgeving voor leerkrachten. Op de website staan kant-en-klare suggesties om op een speelse en interactieve manier aan de slag te gaan. De focus ligt op actieve kunstbeleving, de activiteiten worden omschreven als constructivistisch, kunstzinnig, speels, interdisciplinair... Dit zijn termen die ook bij BAZART passen. De lessuggesties zijn gekoppeld aan eindtermen voor muzische vorming en vertrekken vanuit kunstwerke (The Phoebus Foundation, 2023).

Kunst in Zicht ontwikkelde een scheurkalender. Op de scheurkalender zijn er 201 korte en muzische impulsen terug te vinden. Op de voorkant staat een inspirerende foto, tekening, zin of doordenker. Op de achterkant staat een bijhorende muzische opdracht. Dit kan een doe-opdracht zijn, maar ook iets dat gewoon verwondering oproept. De scheurkalender is gebaseerd op de methodiek van Kunst in Zicht. De vier elementen van CQ komen in de kalender aan bod. Deze elementen zijn: zintuiglijk waarnemen, creatief denken, ongeremd experimenteren en improviseren en ten slotte vormgeven. Daarnaast komen de domeinen beeld, media, beweging, drama en muziek ruim aan bod. Soms afzonderlijk, soms geïntegreerd. De kalender sluit aan bij de eindtermen van muzische vorming voor het lager onderwijs in Vlaanderen (Kunst in Zicht vzw, 2013).

Museum art cards is een doosje vol kaarten met 50 verschillende opdrachten om uit te voeren in een museum. Er zijn vier categorieën: doen, denken, ervaren en inbeelden. De kaarten kunnen afzonderlijk gebruikt worden, maar ook in combinatie. Het is een concept bedacht door Lise Lotte ten Voorde en Naomi Boas en is vergelijkbaar met de kaartenset van erboven (ten Voorde, L. L. & Boas, N., 2019).

De Artonaut-kaartenset van Karolien Bogaerts en Joke Schrauwen (2021) is een set vol met opdrachten om uit te voeren in musea en tentoonstellingen. Dankzij de kaartjes kan je discussiëren en reflecteren over de werken. Er zijn creatieve opdrachten en filosofische vragen, kinderen en jongeren kunnen alleen op pad, in duo of met een groepje. Soms moet je tekenen, iets uitbeelden, in gesprek gaan of op een andere manier naar een werk kijken.

Wicked Arts Assignments is een boek van Emiel Heijnen en Melissa Bremmer (2020). Het bevat bijna honderd uitdagende kunstopdrachten van kunstenaars en docenten. De opdrachten leiden niet naar één uitkomst, iets wat perfect aansluit bij de opbouw van activiteiten volgens Mooss. De kunstopdrachten zijn er om te gebruiken in het onderwijs, maar zijn ook bruikbaar binnen de context van BAZART. Het doel is om deelnemers te prikkelen om na te denken over de (eigen) wereld en over kunst (Ros, 2021).

Kunst in Zicht is een organisatie uit Turnhout met een kunsteducatief aanbod. Ze bieden workshops aan voor kinderen en jongeren én hun begeleiders. Hun focus ligt op actieve en authentieke kunsteducatie. De workshops worden gegeven door freelance kunstenaars met pedagogische competenties. Ze hebben elk een eigen discipline: dans, film, muziek, toneel... Een workshop voor volwassenen is CQ-coaching, op basis van de CQ-methodiek gaan de deelnemers creatief aan de slag om de creativiteit van kinderen en jongeren te verhogen. De doelgroep van zo'n coaching zijn leerkrachten en begeleiders van kinderen. Kunst in Zicht biedt ook materiaal aan voor als je zelf aan de slag wilt gaan, dit is terug hun digitaal platform Kraaiennest. De activiteiten kunnen hier gefilterd worden per discipline, leeftijd, duur, materiaal, thema en taligheid. Het doel van het platform is het ontwikkelen van prikkelende en laagdrempelige kunstzinnige opdrachten zodat leerkrachten en begeleiders gestimuleerd worden (Kunst in Zicht, 2020).

 


In deze stap verzamelde ik zoveel mogelijk ideeën en potentiële oplossingen. Het vormt een oplossingsrichting voor het kernprobleem dat ik definieerde in de vorige stap.


De ideeën komen voort uit de focusgroepen met mijn doelgroep, uit interviews, het bronnenonderzoek en de expert talks. Ik lijst ze hieronder graag op:

 

  • Een Pinterest-pagina met ideeën
  • Ideeënfiches met kunstenaars van verschillende disciplines 
  • Voorbeeldactiviteiten 
  • Een reeks van workshops voor leiding met telkens een andere discipline
  • Lessenreeks voor leiding over het maken van kunsteducatieve activiteiten
  • Cursus, vorming voor leiding
  • Een kunstbijbel
  • Een boekenkast met allerlei kunstboeken
  • Zelfgemaakte Wikipedia-pagina's met hedendaagse kunstenaars en hun werken
  • Scheurkalender met kunsteducatieve activiteiten
  • Spelkaarten met kunsteducatieve impulsen
  • Databank met kunsteducatieve activiteiten
  • De doelgroep zelf een kunsteducatief spel laten meespelen
  • Samen een activiteit spelen en vormgeven vanuit hun leefwereld
  • Postjes op sociale media kanalen van de koepel van BAZART met inspiratie voor de leiding van de verschillende steden
  • ...
 
Zowel Arlette Van Overvelt als Sophie de Ruijter raadden me aan om coaching te voorzien wanneer materiaal wordt aangeboden. Op die manier worden misvattingen vermeden.