In deze fase draait het om testen en optimaliseren. Tijdens het testen probeer ik zoveel mogelijk feedback te krijgen en inzichten van de gebruikers te ontvangen, om op die manier het product te optimaliseren. De samenwerking met de beroepskrachten van BAZART staat in deze vijfde fase van design thinking centraal.

Eerste grafische versie zonder gele figuur met 'Kunstinspiratie'

In deze opdrachten zijn vooral accenten gelegd op de professionele kunst en de populaire cultuur van de deelnemers.

Uit de voorgaande fases kan ik concluderen dat de eerste stap in het ondersteunen van onervaren kunsteducatoren het aanreiken van kunstinspiratie is. Op die manier verrijkt de kunstkennis van de leiding, waardoor de handelingsverlegenheid omgebogen kan worden tot handelingsbereidheid. Door slechts inspiratie aan te bieden in plaats van kant-en-klaar materiaal, kunnen begeleiders hun sterkte toepassen, namelijk het verwerken van spelimpulsen. Er is op die manier vertrouwen en eigenaarschap. Daarbij hoeven ze zelf niet op zoek te gaan naar de eerste ideeën.

 

Samen met de ondersteuning van de beroepskrachten van BAZART ging ik aan de slag om inspiratiemateriaal te ontwerpen voor de doelgroep. Met Marie-Liese zat ik samen op 28 maart voor feedback op het concept van de inspiratiefiches. Het idee om kunstenaars met lopende tentoonstellingen, voorstellingen of optredens in de fiches te integreren werd toegevoegd. Op die manier kunnen begeleiders zelf de werken beleven.

 

Ik maakte een opzet in een Excel-document die ik doorstuurde naar Marie-Liese. In dit document stonden meerdere hedendaagse kunstenaars met enkele werken, wat achtergrondinformatie en een startpunt voor een activiteit. Normaal gezien zou Marie-Liese deze informatie omzetten naar grafische werkjes, omdat dat niet meer in de planning geraakte, gaf ze op 27 april enkele tips om verder aan de slag te gaan. Puur praktisch bezorgde ze me de verschillende versies van het lettertype FR Kraken Slab (regular, heavy, bold…), die vaak gebruikt worden in de communicatie van BAZART. Daarnaast gaf ze me de tip om de informatie speelser aan te bieden, zowel door te spelen met de tekst als met de lay-out.  

 

Met behulp van de inspiratiefiches zullen begeleiders kunsteducatieve activiteiten kunnen ontwerpen. Marvin Corneille (2023) sprak tijdens een groepscoaching over veranderprocessen in functie van mijn onderzoek. De zesde en laatste stap binnen deze aanpak sprak me enorm aan omdat het me binnen mijn onderzoek geregeld bezighield. Hoe kan ik mijn onderzoek consolideren? Om de communicatie laagdrempelig en duurzaam te organiseren, zullen de inspiratiepostjes met een bepaalde frequentie gepost worden op het Instagramaccount van de koepel van BAZART. Zo is er meteen een groot bereik en komt het bij de juiste personen terecht. De eerste post is alvast een feit!


Daarnaast zal ik in mijn eigen afdeling een fysieke box met ideeënfiches achterlaten. Zeker in de beginfase van het gebruik voorzie ik voldoende ondersteuning en opvolging. Wanneer dit een succes blijkt te zijn, zal ik in samenspraak met de koepel van BAZART dezelfde box achterlaten in de andere afdelingen van BAZART. Dit zou bijvoorbeeld in september kunnen plaatsvinden, wanneer de verschillende afdelingen samenkomen voor het begeleidersweekend en de start van het nieuwe werkingsjaar.


Koepelmedewerker Mo, verantwoordelijke voor de evenementen, vroeg me op 15 juni of ik tijdens het startweekend een vorming wil geven over kunsteducatieve activiteiten voor onervaren begeleiders. Een eerste kennismaking met en ondersteuning bij de inspiratiefiches kan dan plaats vinden. 

De grafische versie van de inspiratiefiches bestaat uit drie afbeeldingen. Op de eerste afbeelding staat de naam van de kunstenaar, de geboortedatum, nationaliteit en twee werken. In de vernieuwde versie voegde ik nog een gele figuur toe met daarin ‘Kunstinspiratie’. Wanneer de berichten gepost worden op Instagram, geeft dat iets meer duidelijkheid waarover het gaat. Het wordt namelijk gepost tussen sfeerbeelden van activiteiten en kampen. Op de afgedrukte fiches zou ik dit symbool weglaten. Ik ben van plan om de fiches gebundeld in een doos te steken, op de doos zelf zou ik dan vermelden dat het over actuele kunstinspiratie gaat.

 

Op de tweede afbeelding staat een werk van de kunstenaar en enkele opdrachten. De ideeën kunnen los van elkaar gebruikt worden of gecombineerd worden, bijvoorbeeld in de volgorde van de rode draad. Op de laatste pagina is informatie terug te vinden over de kunstenaar en zijn werken.

 

Ik maakte bewust gebruik van de verschillende lettertypes van FR Kraken Slab om uniformiteit te voorzien met de andere berichten op het Instagramaccount van BAZART. Daarnaast gebruikte ik voornamelijk rood, de kleur van BAZART. Dankzij het gele detail op de eerste afbeelding sluiten de kleuren aan bij de lay-out van dit onderzoek.  

 

Inhoudelijk wordt er in het inspiratiemateriaal aandacht besteed aan een wisselwerking tussen productie, reflectie en receptie (Hetland, 2008). Daarnaast zijn de domeinen populaire cultuur, professionele kunst en een maatschappelijke thema’s geïntegreerd. De domeinen komen allemaal aan bod, maar niet altijd gelijk vertegenwoordigd, de accenten zijn dus verspreid (Heijnen, 2016).

 

De populaire cultuur komt aan bod in de vorm van (plein)spelen, verwijzingen naar games, fotografie, YouTube, TikTok, rages, popmuziek... De hedendaagse kunst is aanwezig dankzij de focus op een bepaalde kunstenaar en zijn praktijk. De maatschappelijke thema's komen terug in de vorm van lokale en globale kwesties. Dit kan gaan over klimaat, fake news, me too, de vluchtelingencrisis...

 

Uit het gesprek met expert Erna Husukic neem ik mee dat verschillende zintuigen, materialen en thema’s aangehaald moeten worden binnen de werking en dus ook in het inspiratiemateriaal. Ik benoem bewust daardoor enkele technieken en materialen. Arlette (2023) vertelde dat ze bij Kunst in Zicht spelen met uitdagende materialen om verwondering aan te wakkeren. In de opdrachten benoem ik daarom specifieke materialen die we niet zo vaak gebruiken om begeleiders en later ook de deelnemers te prikkelen.

 

 

 

 

Miro-board tijdens de brainstorm voor het startweekend met het instructeursteam van BAZART. Beroepskracht Lotte organiseerde de online meeting.

In het uitgewerkte voorbeeld van Stephan Vanfleteren worden de accenten voornamelijk op populaire cultuur en professionele kunst gelegd. Een link met een maatschappelijk thema zou identiteit, inclusie of zelfexpressie kunnen zijn. Hoe denk je dat anderen je zien? Wat is uniek aan je?

 

Soms wordt het maatschappelijk thema bewust benoemd in de inspiratiefiches. Zo wordt bij Koen Vanmechelen de link met wetenschap en bij Ai Weiwei de link met de vluchtelingencrisis gelegd. Andere keren is er ruimte voor de begeleider om zelf een verbinding te maken met een maatschappelijk thema. De leefwereld van de begeleiders ligt dicht bij die van de deelnemers, dankzij deze open ruimte kunnen ze inspelen op vragen die hen bezighouden. Daarnaast leven we in een snel veranderende wereld, er komen dus ook nieuwe thema's en vragen naar boven die gecombineerd kunnen worden met de besproken kunstenaars en werken. Door openheid te bieden, kunnen de fiches actueel blijven.

 

De opdrachten rond Stephan Vanfleteren zijn eerder gericht op productie. De deelnemers kunnen met de opdrachten zelf aan de slag om iets te creëren of vormgeven. Begeleiders kunnen zelf bepalen in welke mate beschouwing en reflectie aan bod komt. Gaan ze op voorhand de werken analyseren voordat ze zelf aan de slag gaan? Houden ze achteraf een bespreking over de activiteit? De fiches zijn geen voorgemaakte activiteiten, maar slechts een opstart in het ontwerpproces van een activiteit.

 

Uit de cultural probe kon ik vaststellen dat reflectie en beschouwing sowieso al minder aan bod komen in activiteiten. In de fysieke doos zal ik daarom een extra fiche wijden aan reflectievragen en het beleven van kunst door te kijken en luisteren. In de fiches komen geregeld ook enkele vragen aan bod die kunnen leiden tot reflectie of het beleven van kunst. 

 

Door in de Instagramberichten als bijschrift eventuele lopende tentoonstellingen of voorstellingen te benoemen, wordt de kans tot beleving bij begeleiders en deelnemers vergroot. 

Onderdeel van het Excel-document dat de basis was voor de inspiratiefiches.

Zoals aangehaald door verschillende experts is coaching een belangrijk element binnen ondersteuning. De fysieke fiches zal ik binnen BAZART Turnhout gebruiken voor verschillende brainstorm- en inspiratiemomenten. Zo kunnen we gezamenlijk of per leeftijdsgroep verder bouwen op de aangereikte ideeën. We kunnen ideeën noteren op flappen en aan elkaar doorgeven zodat we genoeg ideeën hebben om aan de slag te gaan. Of we kunnen een link leggen tussen verschillende kunstenaars of thema's. Het zou ook leerrijk zijn om de doelgroep een activiteit gebaseerd op de fiches te laten ervaren. Hierna kunnen we hierover in gesprek gaan.


Tijdens het onderzoek speelde ik geregeld met het idee om coaching te voorzien in de vorm van een vorming of cursus. In april besliste ik om dit links te laten liggen om een duidelijkere focus te leggen op de inspiratiefiches. Bij de animatorcursus van BAZART in de paasvakantie stelde ik vast dat ondersteuning bij het maken van kunsteducatieve activiteiten op het moment zelf heel waardevol is. Langs de andere kant merkte ik ook op dat wanneer de ondersteuning wegviel, de daadkracht om kunst in activiteiten te integreren wegebde. Deelnemers wisten niet waar inspiratie te zoeken en konden geen gebruik maken van een brede voorkennis aan kunstenaars, stromingen of hun werken. Ik kwam daardoor tot de conclusie dat een vorming of cursus die op zichzelf staat geen duurzame oplossing was.

 

Op 9 mei nam ik deel aan een brainstorm voor het startweekend met het instructeursteam van BAZART. Daarin werden ideeën voor sessies voor nieuwe, ervaren en hoofdbegeleiders besproken. Zowel voor nieuwe als ervaren begeleiders kwam het delen van kunstinspiratie en het maken van kunsteducatieve activiteiten aan bod. Het speelde toen weer om toch een vorming uit te werken. Toen ik op 15 juni van beroepskracht Mo de vraag kreeg om op startweekend iets uit te werken voor onervaren kunsteducatoren besefte ik dat de kunstfiches juist een mooi vertrekpunt kunnen zijn. Een vorming en de fiches moeten niet los van elkaar staan, maar kunnen elkaar ook mooi aanvullen. Tijdens het startweekend eind september leren begeleiders het aangereikte materiaal eigen te maken en wordt hun inspiratie en kunstkennis verder aangevuld. Dankzij de frequente posts op Instagram blijven ze dit onderhouden. Op die manier krijgen begeleiders tools en ondersteuning op een duurzame wijze.