Medverkande i Den gudomliga läckan

Palle Dahlstedt, liveelektronik och komposition

Hedvig Jahed, sång

Agnes Kofoed Christiansson, sång

Per Anders Nilsson, liveelektronik och komposition

Tim Perkis, liveelektronik och komposition

Gino Robair, liveelektronik och komposition

 

Lim och Handtryck

Som del av Paper Music skapades en slags operaföreställning speciellt för och med Lim och Handtryck i Mölndal; ett företag som specialiserat sig på att producera handtryckta tapeter med gammal teknik. Lokalen är en industribyggnad belägen i Mölndals kvarnby och som varit en del av det numera nedlagda pappersbruket Papyrus. Lokalen är stor, takhöjden är ca 12 meter och golytan ca 400 m2.

Paper Music

Mölndal stad firade hundra år som stad 2022 och i samband med det genomfördes ett tvärkonstnärligt projekt, kallat Paper Music, som involverade handgjort papper, workshops, ekotryck, grafik och musik. Utgångspunkten för projektet var att papper i olika former, kvaliteter och funktioner såväl kan informera vad musiker ska spela, som att i sig själv vara musikaliskt materialArrangör är föreningen Kvarnbyns handpappersbruk i samverkan med lokala och regionala tonsättare och musiker, konstnärer och konsthantverkare.

Inom musik används papper vanligtvis som medium för spelinstruktioner till musiker, traditionell notskrift, men även grafiska symboler eller text som skrivs, trycks eller målas på papper. En annan användning är att papper kan användas som musikinstrument; att man helt enkelt spelar på papper av olika kvaliteter för att frambringa ljud, inte sällan i kombination med elektronisk förstärkning och bearbetning. En tredje väg handlar om att papper som material potentiellt har en rik struktur, och då särskilt handgjort papper där olika material kan vävas och färgas in mer eller mindre slumpmässigt. Pappersmakaren har stor inverkan på de strukturer som uppstår, emellertid utan full kontroll över det slutliga resultatet. Papperets egna strukturer kan läsas som ett musikaliskt partitur, och det är upp till medverkande musiker att tolka dessa. Resultatet blir en öppen musik som informerats av papperet, dock utan att kunna vara en exakt överföring.

Den gudomliga läckan -tractatus papyrus

Föreställningen är ett kollektivt verk för två sopraner och fyra musiker på liveelektronik. Som en del av Paper Music utgår Den gudomliga läckan från papper, men har till stor del kommit att handla om tolkning och tranformationer, inte minnst om hur bilder kan användas i ett musikaliskt sammanhang. Den österikiske filosofen Ludvig Wittgensteins skrift Tractataus philosophicus logicus har kommit att spela en viktig roll för föreställningen. I Tractatus utreder Wittgenstein språk och logik och där frågor om tolkning, representation och mening är centrala, vilket också har varit frågor som behandladts i projektet. Stora delar av librettot, texterna, utgår från Tractatus, varav en del är direkta citat som tonsatts, medan andra delar på olika sätt är inspirerade av texten. Här kan nämnas AI-tekniker, så kallad cut and paste samt grafisk manipulering av text. En annnan aspekt som berörs i projektet är musikalisk tolkning av grafiska tecken och symboler. 

Den gudomliga läckan - tractatus papyrus

Den Gudomliga läckan - videon

Lim & Handtryck i Mölndals Kvarnby