QUOTE 'Liefde kan alleen bestaan in het verlangen naar totale verdwijning, versmelting, oplossing van het individu, in een soort van oceanisch gevoel, zoals dat vroeger werd gezegd.' Michel Houellebecq - Mogelijkheid van een eiland. 

 

 

INSPIRATIE hartchirurg Ehsan Natour schrijft in zijn boek Als het leven stilstaat over de fases waarin je terechtkomt als je een operatie moet ondergaan, of een traumatische gebeurtenis meemaakt. Hij stelt dat de gedachte overheerst dat we na een operatie 'weer de oude moeten worden'. Maar dat dit simpelweg niet mogelijk is. Als hartchirurg zegt hij tikt het hart letterlijk anders als het weer aangezet wordt. Hij omschrijft de volgende fasen:

Fase 1Het leven is goed. Maar er zou weleens iets mis met me kunnen zijn. Ach, het zal misschien wel meevallen.

Fase 2: De diagnose, het is niet niks. Er is een operatie nodig. Ik voel me best onzeker en ga googelen, ik wil zoveel mogelijk weten maar raak ook verward.
Fase 3: De operatie is morgen of volgende week. Ga ik het overleven? Wat als ik het niet overleef? Wat gebeurt er dan met mijn kinderen en geliefden? Is mijn leven van waarde geweest? Wat als alles goed gaat, hoe ziet mijn leven er dan nog uit? Veel vragen!
Fase 4: De ingreep. Niemandsland....
Fase 5: Ik leef nog, hoe nu verder? Ik zou gelukkig moeten zijn, ik voel het niet.
De meest cruciale fase in het proces.Veerkracht is essentieel, realisme ook.
Fase 6: Dit is mijn nieuwe normaal. Ik ben er weer. Hoe waardevol ben ik nog? Hoe maak ik mijn leven van kwaliteit? Wat kan ik wel, wat niet meer en wat ga ik misschien wel opnieuw invullen?BRON Deze fossiel staat symbool voor het ontstaan van mijn kunstenaarschap. Bij het vinden van deze zeester (als +- 7 jarige bij de krijtrotsen van Calais, Frankrijk) onstond het idee dat ik de potentie heb, een gave, om het onmogelijke mogelijk te maken. De arrogantie die ik nodig had om actrice en kunstenaar (MCC) te worden. 

 

BRON Dit lichtkunstwerk, Ganzfeld Apani, van James Turrell zag ik in 2011 op de Biennale van Venetie. In de installatie ervoer ik een vorm van eenwording die ik herkende van het spelen als acteur in contact met een tegenspeler. Geen grenzen, alleen maar handelen. Ik realiseerde me waarom ik wilde spelen. Vanuit een gevoel van eenwording. 


ONDERZOEK vormonderzoek naar een Brave Space. Een plek waar je je zowel veilig voelt als waarin je uitgedaagd wordt. 

EXPLORE research. empathise. play.   

PROJECT Geinspireerd door de kunstcollectie van het Amsterdam UMC, locatie AMC,  realiseerde ik een hyperrealistische kunsttour over kunst, waarneming, zingeving en liefde. Bestaande uit het kunstboek Loeys Dietz, elke dag een kunstinjectie, een audiotour en expositie in de Brummelkamp Galerie in het AMC 2022. Boek is te koop via www.ninaplus.nl 

FERTILITY ontwikkeling avatar die op transdisciplinaire wijze destructie omvormt in creatie. 

ONDERZOEK De Master MCC wordt vormgegeven in deze grafiek. 
1 master (MCC) 2 jaar (wat + hoe). 4 blokken; verkennen (explore) verdiepen, positioneren & master. Mijn versie als sieraad en inspiratie voor mijn avatar. 
17-08 - 2023

 

BRON Ouroboros, voor de beet 2020

Henna, Nina Goedegebure   foto: Karina Beumer

eenwording. creativiteit. moederschap. 

FOUNDATION onder Stichting NINA+ realiseer ik crossovers tussen verschillende kunstdisciplines met een focus op de crossover tussen kunst en wetenschap. meer info op www.ninaplus.nl 

GEDACHTE bouwstenen transdisciplinair werken zoals beschreven in column van Guus gelijk aan acteren.  improviseren (helder), de bal vooruittrappen (een spelaanbod doen 'eerste aanbod') ontmoeten (spel ontstaat tussen twee acteurs in), complexiteit vergroten (drama). 

LITERATUUR Michel Houellebecq, De mogelijkheid van een eiland, 2005

 

LITERATUUR Johan Huizinga, Homo Ludens 1938 (uitgave 2019) 

LITERATUUR J.D. Salinger, The Catcher in the Rye, 1951 

 

LITERATUUR Maurice Merleau Ponty, De wereld waarnemen 1948 (uitgave 2003)

GEDACHTE In het onderzoek Fertility maar ook in mijn eigen fertiliteitstraject bleef ik worstelen met het idee of ik nou patiënt was. Want ik was niet ziek. Toch voelde ik me patiënt. Ik ontmoette arts foetale geneeskunde Daphne Voormolen, zij schrijft als arts columns voor het wetenschappelijk tijdschrift NTOG voor gynaecologen in Nederland en vroeg of ze mijn glitter tampon op de voorkant van het blad mocht plaatsen en over mijn project mocht schrijven. Zij schreef in haar column:


'Als zwanger worden niet lukt en vrouwen melden zich bij de afdeling fertiliteit in het ziekenhuis, zijn ze ineens patiënt. Patiënt komt van het Latijnse Patientia, dat naast lijden ook volharding en geduld betekent.Lijden leidt tot lijdzaamheid. Zo bezien zijn vrouwen tijdens een fertiliteitsbehandeling in volledig opzicht patiënt. Je moet lijdzaam ondergaan dat een proces wat zich eigenlijk thuis in ontspannen en plezante setting af zou moeten spelen, nu een kwestie is geworden van abstracte klinische benadering met onderzoeken, kansberekeningen, doseringsschema's en stappenplannen. Dat vraagt heel veel patientia!'


Deze bovenstaande woorden van Daphne in haar column inspireerden me omdat ik me realiseerde dat iedereen op deze manier geconfronteerd wordt met deze, wat ik nu noem als een nieuwe intimiteit als je in het ziekenhuis terechtkomt of verzorging nodig hebt.
De aanraking van je lichaam op andere wijze dan normaal (of gewenst) = een nieuwe intimiteit.  Wellicht dat
 aanraking/contact een groot thema is binnen de ervaring van zorg en het overbruggen van die kloof tussen de klinische wereld van de wetenschap en het leven. 


De glittertampon is onderdeel van het artistieke onderzoek Fertility en de serie 'Oh No!' 2023.

te koop via de website www.ninaplus.nl 

BRON Aquarium Burgers Zoo, Arnhem, 17 09 2023 Aan dit beeld van het aquarium in Burgers Zoo koppel ik literatuur en research. In Burgers Zoo wandel je langzaam naar beneden, steeds verder onder water. De kleuren en vissen worden steeds exotischer. Het voelt voor mij alsof mijn universum, uitdeidt met deze onbekende wereld.Daarom voor mij symbool voor de zoektocht naar kennis binnen deze MCC.

 

LITERATUUR Elisabeth Kubler Ross / David Kessler, Levenslessen 2012

LITERATUUR Onno Zijlstra, Kunst en de zin van het bestaan, 2022

 

LITERATUUR Ehsan Natour, Als het leven stilstaat, 2022

 

LITERATUUR Elisabeth Kubler Ross, De cirkel van het leven, 1997

DEEPEN abstract. focus. investigate  

PROTOTYPE Deze eendenbek vroeg ik mee aan de gyneacoloog nadat ik een IUI behandeling onderging. Ik wilde het klinische , de negatieve connotatie, weghalen uit het fertiliteitstraject en begon mijn injectiespuiten, hormonen etc te beglitteren met strassstenen. De oorsprong van Fertility ; artistic research naar werking van kunst bij een ziekteprocess en/of behandeling. 


Fertility wordt gesteund door de Iona Stichting.