VERKLARENDE BEGRIPPEN

 

CREATIVITEIT

Unieke ideeën kunnen bedenken, dingen anders aanpakken/doen. Het leggen van nieuwe connecties binnen de al bestaande kaders. Het overgaan naar de kinderlijke staat van denken, die veel losser, vrijer en speelser is. Gebruik maken van fantasie en metaforen. Nieuwsgierig zijn, durven omgaan met complexiteit. Treffinger (1996) stelde dat ik als onderzoeker opzoek moest gaan naar het gemeen om dit begrip te duiden. Dit betekent het dus deels naar eigen interpretatie.

 

PRODUCTGERICHTE DIDACTIEK

Productgerichte didactiek is gericht op het werken volgens een voorbeeld. De kinderen moeten dit voorbeeld zo goed mogelijk zien te kopiëren. Je bent op deze wijze bezig met het aanleren van motorische/technische vaardigheden.(Cornelis, z.d.)


VRIJE EXPRESSIE

Bij de vrije expressie krijgt het kind weinig tot geen input van de leerkracht en de leerkracht spreekt geen verwachting uit naar het kind. Het kind mag zelf bedenken ‘hoe nu verder’.  De leerkracht geeft geen interventies en pleegt weinig interventies. (Kotte & Kanter, 2017)  


PROCESGERICHTE DIDACTIEK

De middenweg tussen de productgerichte didactiek en de vrije expressie is de procesgerichte didactiek. Kinderen mogen bij deze divergerende didactiek vrij associatief denken. Om de kinderen te leren hoe ze deze divergerende fase aan moeten pakken is het belangrijk dat de leerkracht hen hierin traint en prikkelt. (Treffinger, 1996)


MEESTERSCHAP

Kennis en kunde, uit te drukken in competenties. Wordt vergroot door betrokkenheid. (Pink, 2010)
ZINGEVING

Het belang, de 'waarom-vraag', waarom doe je wat je doet. (Pink, 2010)
AUTONOMIE

Zelf keuzes mogen maken. (Pink, 2010)


PO 

Afkorting voor het Primaire Onderwijs (basisschool, kinderen van 4-12)

SLO

SLO is het landelijk expertisecentrum van Nederland voor het curriculum van onder andere het PO. (SLO, 2023)

FHKE

Afkorting voor Fontys Hogeschool Kind en Educatie

HOOFDVAKKEN

De vakken die op basisschool X als meest belangrijk worden gezien (taal, rekenen, lezen).

MT

Afkorting voor het Management Team op basisschool X bestaande uit de directeur en de adunct-directeur.

ICC'er

Afkorting voor de Interne Cultuur Coördinator

 

CULTUURSTATION

CultuurStation is de onafhankelijke bemiddelaar tussen het onderwijs en het culturele veld in Eindhoven. De intermediairs van het cultuurstation ondersteunen en adviseren de scholen in hun cultuurbeleid en professionaliseren de leerkrachten.(CultuurStation, 2024)
CMK

Cultuur Met Kwaliteit zorgt er in het hele land voor dat kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma krijgt. Helpt bij de bekostiging hiervan. (Cultuureducatie met Kwaliteit, 2024)

CKE

Culturele instelling die activiteiten en voorstellingen regelt (samenwerking met het CultuurStation). Hun doelstelling is dat alle inwoners van Eindhoven en omgeving de kans krijgen om kunst en cultuur te beoefenen en te beleven.(CKE, 2024)

DE ROUTE DOOR BASISSCHOOL X

Welkom op onze basisschool! Ik geef jullie graag een rondleiding door onze school. Met behulp van deze rondleiding krijg je zicht op de registratie van mijn onderzoeksproces. Door middel van deze leeswijzer weet je welke deuren je als eerste mag openen en vind je de juiste route door onze school.

 

INHOUDSOPGAVE

De inhoudsopgave is verdeeld in de verschillende ruimtes. Het onderzoek start bij 1. De Schoolbel. Vervolgens lopen we door naar 2. De Koffiekamer, daar vindt een splitsing in de rondleiding plaats. Het is aan te raden om eerst door te lopen naar de 3. Directiekamer. Om daarna naar de 4. MUFURU (de multifunctionele ruimte) te gaan. Dan kunt u de rondleiding af te sluiten door ook even een kijkje nemen in 5. Mijn Klas 4B. Dan mag u met hopelijk een fijn gevoel over onze school, weer naar buiten lopen (6. Buiten School). Graag tot ziens!

 

(vergeet natuurlijk niet ook een kijkje te nemen bij de focusgroep, de conclusies en de bibliografie)

 

U kunt de rondleiding starten door linksbovenaan op 'contents' te klikken, dan klik je op de ruimte 'de schoolbel' om daar naartoe te gaan. Om een andere ruimte te openen klikt u opnieuw linksbovenaan op 'contents' en selecteert u een andere pagina. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SCHOOLBEL

Deze pagina geeft de start van mijn onderzoek weer. Hier vindt u onder andere mijn hoofdvraag en mijn deelvragen terug. Ook beschrijf ik hier mijn onderzoeksmethode en de wijze waarop ik het onderzoek heb geanalyseerd en gecodeerd. Om weer terug te keren naar deze pagina en naar de rondleiding kunt u klikken op het onderstaande vakje die zich altijd bevindt naast de titel van de pagina. Verder staat er onder elke titel een korte uitleg over wat er in deze ruimte centraal staat in de vorm van een rechthoekig vlak met tekst.

 

 

 

 

 

 

 

  

MIJN KLAS 4B

Mijn klas 4B vraagt nog een korte toelichting op hoe je je in deze klas mag bewegen. Wederom staat er bij deze ruimte onder de titel ook een toelichting over de ruimte. Gezien deze ruimte mijn 'speelruimte' was, beweeg je je ook anders in deze ruimte. Je volgt namelijk vanaf het grote vlak de lijn richting rechtsonderin. Daarnaast heeft ook u de ruimte om zich verder vrij te bewegen door deze ruimte en te zien wat er allemaal in mijn leuke klas 4B staat.


BEKNOPTE CONCLUSIES

In de ruimtes (De Koffiekamer, Directiekamer, MUFURU, Mijn Klas 4B)  waar ik bezig ben geweest met de verschillende onderzoeksmethodes zijn beknopte conclusies genoteerd. Deze zorgen ervoor dat u in een paar zinnen terugleest wat er in deze pagina ondervonden is. Deze beknopte conclusies vindt u op elk van deze pagina's rechtsonderin in een oranje tekstvlak.



 

PIJLEN

Op elke pagina wordt de leesweg weergegeven met pijlen of wijst de weg zich vanzelf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CODERING

Zoals beschreven in de ruimte 'De Schoolbel' zal ik mijn codering ophangen aan de Drive-theorie van Pink (2010). Gegevens die worden geanalyseerd zullen worden geanaylyseerd aan de hand van een kleurcodering die aansluit op deze theorie. Zo is alles wat met meesterschap te maken heeft roze. Alles wat met zingeving te maken heeft paars en alles wat met autonomie te maken heeft blauw.Hierin wordt ook nog onderscheid gemaakt in de stimulerende en belemmerende facoteren. Waarbij de donkere tint van de kleur de belemmerende factoren weergeeft en de lichte tint van de kleur de stimulerende factoren weergeeft. Zie de afbeelding hieronder hoe dit eruit kan zien:











GELE HIGHLIGHTS

Naast de kleurcodering vind je ook zinnen/stukken terug die geel gearceerd zijn. Dit zijn bevindingen die belangrijk zijn geweest voor mijn onderzoek. Iets wat mij een nieuw inzicht heeft gegeven of iets waar ik op door ging in mijn onderzoek.Zie de afbeelding hieronder hoe dit eruit kan zien:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPRAAKOPNAMES 

Gedurende mijn onderzoek ben ik veel in gesprek geweest met experts, collega's en met mijzelf. Omdat dit onderzoek gericht is op mijn team vond ik het belangrijk om in mijn RC de stem van mijn collega's letterlijk en figuurlijk hierin op te nemen. Zie de afbeelding hieronder hoe het balkje van een spraakopname eruit ziet. U kunt het beluisteren door links op de play-button te klikken.

 

 

 

 


DOCUMENTEN

Wanneer er documenten in mijn ruimte zijn opgenomen kunt u ze openen door er op te klikken. Hierin bevindt zich dan de onderzochte, gecodeerde data.


 

BRONNEN

In mijn onderzoek vind ik het enorm belangrijk dat de theorie verweven wordt met de praktijk en eigen bevindingen. De bronnen staan om deze reden tussen de tektsten vermeld en ze zijn terug te vinden in de bibliografie. In de ruimte 'Mijn klas 4B' worden ook bronnen vermeld die mij hebben geïnspireerd om de creatieve lessen in mijn klas vorm te geven. Om deze reden zullen deze bronnen dan nog expliciet worden uitgelicht in het vlak onder de titel.