Studenter i forskning: Hvordan lage en utstilling?

En workshop i kuratering og utstillingsdesign med Marcia Harvey Isaksson og Nina Björkendal


 

Studentene sier: 

Evy Linn Hellesøy:

Workshopen som var initiert av Nina, var svært relevant for studiene og et interessant prosjekt å få lov til å delta på. Nina og Marcia hadde et kreativt, innholdsrikt og lærerikt program for de gjeldene dagene. Vi jobbet intenst med å bli kjent med kunstverkene og bygge modeller av verkene og utstillingslokalene i Risør. Vi fikk se forslagene til alle deltagerne og Nina viste også sitt kreative forslag. Jeg er takknemlig for å ha fått delta med og har fått verdifull innsikt i kuratering av utstillinger som var i Risør. Det var givende å jobbe samen med to profesjonelle som delte raust av sin kunnskap.

Gunvor Marie Lien:

På under en uke i mars fikk et knippe kunststudenter ved instituttet for kunstfag en ny og spennende erfaring med kunstlivet utenfor universitetet. Generation WHY og en ny utstilling på Kunstparken i Risør under Villvin kunsthåndverkmarked i starten av juli var nøkkelordene. Jeg møtte spent opp på campus og ble definitivt ikke skuffet.

Vår oppgave som studenter var en slags brainstorming med kurator, kunstner og utstillingsdesigner Marcia Harvey Isaksson for å bidra til hennes arbeid med utstillingen i Risør. Det ble lagt opp til gruppearbeid der hver gruppe ble valgt ut ifra ulike ferdigheter for å oppfordre til samarbeid på tvers av årskullene på studiet visuell kunst og formidling. Slik fikk vi utnyttet gruppedynamikken på best mulig vis, samtidig som vi ble bedre kjent med hverandre. Vi ble også bedre kjent med Marcia og hennes imponerende arbeid gjennom den første kvelden noe som inspirerte meg skikkelig.

Kategorisering var et viktig punkt for arbeidet i workshopen. For å forstå utstillingskonseptet måtte vi derfor prøve å dele opp kunstverkene i våre egenkomponerte grupper. Kunstnerne og verkene kommer hovedsakelig fra tre ulike land; Norge, Sverige og Danmark. De representerer Generation WHY, eller generasjon Y, og gir oss et godt innblikk i hvilke tema og teknikker denne gruppen av skandinaviske kunstnere er spesielt opptatt av. Min gruppe kom frem til noen hovedtema vi mente gikk igjen. Disse var kropp, arv og materialitet og vi plasserte mellom 40-50 ulike verk ut ifra denne tanken. På Marcias oppfordringer delte vi gruppene opp ytterligere, eksempelvis ble gruppen «arv» delt inn i «personlig arv» og «kulturell arv», og dette ga oss en fin oversikt over verkene, men det gikk også opp for oss hvor mye forskjellig kunst vi hadde å jobbe med i forslaget vårt til utstillingsdesign.

En annen viktig del av workshopen var å formidle tankene våre videre til de andre gruppene. Gjennom raske presentasjoner fikk vi øvet oss på dette, og ettersom formidling er noe jeg synes er spennende så var dette en fin erfaring. Vi ble hele tiden oppmuntret til å fortelle resten av deltakerne på workshopen hvorfor vi hadde tatt ulike valg og hvilke prosesser vi som gruppe hadde gjennomgått. Dette hang fint på greip for min del etter å ha hatt emnet Idéutvikling og eksperimenterende prosesser i høst, og jeg følte jeg kunne trekke noen interessante paralleller.

Verkenes plassering i utstillingen var et annet aspekt vi måtte vurdere. Ved å bruke kategoriene prøvde vi som gruppe å se for oss hvordan en runde rundt i utstillingen burde se ut. Hva vil vi at folk skal legge merke til først? Etter litt diskusjon ble vi enige om et verk som var både gjenkjennelig og en samtalestarter på samme tid. Noe jeg tror var et godt kompromiss. Verkene ble så plassert utover i lokalet som ble visualisert gjennom oversiktskart. Marcia ba oss deretter velge ut tre verk vi ville arbeide videre med for å lage en liten «miniatyrutstilling» som skulle vise et nytt design. Dette var ikke lett, men etter en lengre diskusjon kom gruppen min frem til tre verk som vi mente fortalte en historie samtidig som de representerte Generation WHY på en interessant måte.

Så skulle vi lage en modell av et lite utsnitt av Kunstparken i Risør og vise hvordan vi som gruppe ville designet utstillingen. For enkelhets skyld skulle vi ikke tenke for mye på de andre lokalene utstillingen skal flyttes videre til. Det var nok lurt å sette noen slike grenser for at vi ikke skulle fokusere for mye på mulige problemer, men heller se mulighetene. Min oppgave her ble å lage modellen av rommet sammen med medstudent Emma, noe vi aldri hadde gjort tidligere. Dette var en gøyal utfordring og vi gikk dypt inn i å formidle gruppas konsept med tekstilvegg, plassering av verk i en sammenheng, plassering av skilt og informasjon og mye mer. Julianne og Frank tok seg av blant annet utvikling av det grafiske konseptet og montering av verk og jeg synes gruppearbeidet fungerte supert. Det var veldig herlig å se litt mer av hvordan kunst kan brukes til noe praktisk og håndfast. Jeg hadde det også gøy med å gjenskape verkene vi hadde valgt i målestokk 1:10. Dette hjalp også for min del når det gjaldt å se for seg utstillingsdesignet på ekte.

Siste dag av workshopen kom fortere enn svint! Da var det tid for å presentere utstillingsdesginet vårt for Marcia og Nina Gresvig fra Galleri Villvin. Dette ble et skikkelig positivt møte med hvordan kunst faktisk kan brukes i arbeidslivet. Workshopen var definitivt en opplevelse jeg ikke vil glemme med det første og jeg vil ta med meg denne erfaringen fremover både i studietiden og etter. Jeg gleder meg også til å se utstillingsdesignet Marcia ender opp med å lage. Og sist, men ikke minst anbefaler jeg alle å ta turen til Risør i sommer for å oppleve utstillingen om Generation WHY før den drar videre til København og Stockholm.


https://old.uia.no/studenter-i-forskningsprosjekt/en-unik-workshop-om-utstillingsdesign-med-marcia-og-villvin

Andrea Usterud-Svendsen Alcañiz: 

Workshopen ga meg et godt innblikk i kuratorrollen og hvordan det er å planlegge og organisere en utstilling i praksis. Det var spennende å jobbe med et realistisk prosjekt, der verkene var ekte og faktisk skulle være med i en utstilling.

Jeg lærte mye nytt om kuratering, blant annet hvordan man tenker på logistikk, tematikk i rommene og design av etiketter. Vi utforsket også våre egne preferanser når vi besøker utstillinger, hvordan vi selv opplever kunstrom, og førte dette videre inn i prosjektet.

 

Opplevelsen var veldig positiv. Workshopen var lagt opp slik at alle fikk bidratt i samarbeidet på tvers av kunstfagklassene. Alt i alt et supert initiativ som ga meg en mye bedre forståelse for hva kuratering av en utstilling innebærer.