Andrea Usterud-Svendsen Alcaniz

Nina er en ærlig og engasjert lærer som gir tydelige og konstruktive tilbakemeldinger på prosessen, arbeidet vårt og hvordan vi kan utvikle oss videre. Samtidig er hun åpen om sine egne styrker og begrensninger, noe som gjør henne veldig lett å forholde seg til. Hun har satt i gang mange spennende prosjekter som workshops i grafikk og bokbinding, Galleri 250l, Risør-prosjektet og entreprenørskapsprosjekter med interessante forelesere. Hun har også vært en forkjemper for at vi kunststudenter på UiA skal få vårt eget utstillingslokale, noe som har vært utrolig viktig.

 

I tillegg har flere av oss fått muligheten til å arbeide som studentassistent på verkstedene takket være hennes initiativ. Nina har også gjort mye for at vi skal bli kjent med, og komme oss ut i, kunstverdenen – for eksempel gjennom Risør-prosjektet. Selv fikk jeg sjansen til å jobbe som assistent for den etablerte kunstneren Andreas Lian i en periode, etter at Nina anbefalte meg. Det var en fantastisk mulighet jeg aldri ville fått uten henne og hennes nettverk. Dette er også en av grunnene til at jeg har valgt å bruke Nina som referanse etter studiene på UiA, da jeg vet at hun kan gi en ærlig og god tilbakemelding på meg og arbeidet mitt.

Noen av kursene og prosjektene kan føles litt svevende der og da, men jeg har jeg alltid hatt stort utbytte av dem i ettertid. Under bacheloren hadde jeg Nina som veileder. Hun introduserte meg for spennende litteratur og teorier som passet til tematikken i oppgaven min. Jeg fikk gode tilbakemeldinger på det praktiske arbeidet, samtidig som hun oppmuntret meg til å stole på egen vurderingsevne.

 

Alt i alt har Nina vært en utrolig viktig ressurs for oss studenter. Hun er ikke bare engasjert og støttende, men også utrolig flink og kreativ. Hun finner alltid nye løsninger og muligheter som gir oss både faglig og praktisk erfaring.


 

Studenters tilbakemeldinger 

Neringa Bertasiute

Hei Nina, 

Jeg fikk lyst til å skrive et slags brev til deg, litt for min egen del for å reflektere over året som har gått, og fordi jeg vil at du skal vite dette. Jeg har tenkt at det er noen ting jeg vil si til deg, og de lettest å formulere sånn her.

Det starter bare med at jeg hadde lyst til å utforske det visuelt kunstneriske i meg. Og at det, av flere grunner, passet seg å flytte til denne byen, selv om det føltes veldig tilfeldig å skulle studere et sånt emne her. Men tilfeldig var det ikke! Og dette året kunne ikke ha vært bedre.

Jeg husker tilbake til starten av studiet, når vi ble introdusert til alle lærere vi skulle ha, og jeg la merke til deg! Jeg likte utstrålingen din så godt, og så at du var en kunstner, så jeg gledet meg til å bli kjent med deg.

Også begynte verkstedsperioden, og jeg startet med treverkstedet først. Jeg lurte veldig på hva vi skulle lære og om det i det hele tatt skulle være noe for meg, men heldigvis er jeg veldig åpen for nye ting og lar meg selv bli overrasket. I tillegg skulle vi ha deg, så jeg gledet meg litt ekstra til det.

Og om jeg ble overrasket! Siden da, klarte jeg ikke å forlate det verkstedet!

De to ukene, tror jeg kanskje er den gøyeste tiden jeg hadde på studie. Alt var så nytt og interessant. TEKSTUR!! Jeg gledet meg til hver time. Måten du la frem ting på, pratet, så oss, og veiledet oss, på en så intuitiv, leken og inspirerende måte. Det lå så mye inspirasjon der. Det ga meg et så sterkt utgangspunkt, som jeg hadde med meg gjennom hele året. Og fortsatt har!

Det har gitt meg så mye, dette året, så mye jeg har lært. Det er selvfølgelig summen av andre veiledere, min egen gnist til å utforske, medstudenter, venner. Men det er en person som stikker tydelig ut, og det er deg! Og jeg tror ikke jeg er den eneste fra klassen vår som syns. Du har gjort et stort inntrykk.

Du er en kunstner, kunst-mamma, og det har vært så verdifullt å bli kjent med deg. Det har vært så verdifullt å ha deg på studiet, og det hadde ikke vært det samme uten. Alle er kanskje kunstnere på sine egne måter, og alle veiledere har gitt oss noe, men det har vært så godt å ha noen som forstår, ser, utfordrer og veileder på en så intuitiv og inspirerende måte som du gjør.

Takk for at du så meg og min kunst, det er så verdifullt, og jeg setter så pris på det, nå vet jeg at jeg må bare fortsette og fortsette. Og jeg håper vi kan holde kontakt, jeg vil gjerne sende deg noe jeg lager – om det er musikk eller maleri, eller begge! og høre hva du syns. 

Du er en så fin kunstner sjel og så kul dame, takk for at du er du! Takk for alt du har vist og gitt meg så langt. Jeg ville bare at du skulle vite dette.<3

Alt godt,
Neringa

 

Emma Alvilde Larsen

Etter at jeg hadde fullførte bacheloren min i markedsføring skulle jeg egentlig ut i jobb, men jeg følte meg ikke helt klar. Jeg måtte undersøke litt mer av mine faktiske interesser. Så dette årsstiduemet skulle jeg bare ta for gøy, men det viste seg at dette hjalp meg å peile meg inn på hva jeg faktisk ville jobbe med. 

Gjennom dette studiet har jeg blitt kjent med meg selv på en helt ny måte. Å være kreativ er en så fantastisk måte å utrykke seg selv på, som man ikke alltid klarer gjennom ord. Gjennom dette året har vi fått prøvd oss innen så mange ulike materialområder. Alt fra tre, leire, tekstil, papir og digitalt. Det har også gjort at jeg har fått et nytt utgangspunkt når jeg skal prøve nye ting, som ofte kan virke skummelt. Vi blir hele tiden pushet til å utrykke oss selv på nye måter, som er sunt for oss. Dette er litt i kontrast med andre studier hvor studentene bare er mottakere av informasjon, og sjeldent får prøvd teorien i praksis. Det er viktig med teori, men det er også viktig å prøve, skape og finne sin måte å utføre ting på. 

Vi har blitt kjent med kunstfeltet på alle områder, alt fra å skape selv, til kunsthistorie, formidling, utstillingsdesign og det administrative. Så studiet passer både for deg som ønsker å være kunstner selv men også for deg som bare er nysgjerrig, eller ønsker en bredere forståelse av kunstverden. Vi har blitt bedre kjent med oss selv men vi har også fått gode verktøy til å forstå andres kunst. Kunst kan være vanskelig å forstå. Når man prøver å sette seg inn i andres verk, tror jeg at man kan bli et mer åpensinnet menneske og ha forståelse for andre tankemåter. 

Vi har også lært å tenke kreativt og fritt, som man sjeldent blir oppfordret til på universitetet, fordi det allerede finnes en "sannhet". Men med kreativ tenking kommer nye ideer frem, og denne tankemåten har jeg hatt mye glede av generelt i livet. Evnen til å være kreativ og tenke nytt, er svært viktige egenskaper når man også søker jobb. Derfor tror jeg at et slikt årsstudium i kunst kan kombineres med de fleste utdanninger. 

Vi har også fått utrolig god oppfølging på studiet. Vi er så få på studiet og har mange forelesere med ulik bakgrunn. De studentene som ønsket å lære mer og som var ivrige ble sett og ivaretatt. Det er ikke en selvfølge på universitetet, der man fort blir en i mengden. Jeg følte meg sett og forstått, og oppfordret til å utvikle mine egenskaper. Vi blir oppfordret til å følge det som er riktig for oss og lytte til vår indre stemme, og ikke nødvendigvis det som er riktig for samfunnets forventninger. 

Jeg har nå fått jobb som profileringsdesigner, som er den perfekte matchen for meg. Jeg får både jobbe kreativt og administrativt. Jeg får kombinert både kunststudiet og bacheloren min i markedsføring. Jeg får både jobbet fysisk og foran pc. Det har vært vanskelig å få en relevant jobb rett etter studiet, men med dette årsstudiumet har jeg blitt tryggere på meg selv og hva jeg tilbyr, men det har nok også gjort at jeg har skilt meg ut fra mengden. 

 

Jeg ønsker å trekke frem Nina for den rollen hun har spilt i min utvikling som student og overgangen til arbeidslivet. Hun har en unik evne til å se og styrke hver enkelt students potensial, samtidig som hun skaper en trygg og inspirerende læringsarena. Det var Nina som motiverte meg til å delta i en workshop hun arrangerte om utstillingsdesign, hvor vi fikk jobbe med en reell utstilling og prosjektlederen bak den. Dette prosjektet inspirerte min interesse for visuell kommunikasjon, som senere ledet meg til min nåværende jobb – der Nina var min referanse. Ninas engasjement går langt utover undervisningen. Hun har vært en stor pådriver for studentinitiativ som galleri 250L, som jeg var med på å starte, og hun gir alltid av seg selv for å fremme studenters prosjekter og ideer. Gjennom hennes innsats har jeg fått tro på egne muligheter og sett mer verdien av en kunstfaglig bakgrunn. Dette har inspirert meg så mye at jeg nå vurderer å ta en mastergrad ved Universitetet i Agder. Nina kombinerer faglig tyngde med praktisk innsikt og et sterkt nettverk.



Elena Spiridonidi

Under Bachelorstudiet har Nina Bjørkendal lært meg å arbeide med forskjellige materialer og teknikker. Via ulike verksteder og prosjekter arbeidet jeg med frotasje, kollasj, assemblage, utvidet tegning (i samarbeid med naturen - vind, maur, gress, elv, etc). Jeg har lært teknikker i kulltegning, akttegning og stilleben, linosnitt, tresnitt og dyptrykk teknikker. Vi har hatt bok-workshop og laget egne kunstnerbøker. Jeg har lært å være inspirert av naturen ved å ta keramiske avtrykk på plener ved UiA, glasere og brenne keramiske prøver og skulpturer. 

På treverkstedet har jeg blant annet lært å lage og preparere lerret helt fra bunnen, under samme prosjekt blandet vi tempera maling. Vi var gjennom et spennende fargekurs, hvor jeg fikk en forståelse for hvordan forskjellige fargesystemer fungerer (med lys, lysstråler og ulike typer maling som akvarell og akryl). I en rekke prosjekter har jeg utforsket land art fenomenet, arbeidet med gjenbruksmaterialer for produksjon av kunst.

 

Under Nina sin dyktige veiledning oppstod Galleri 250L, hun hjalp oss å synliggjøre kunstfag på universitetet og oppfordret oss til å være aktive. 

Nina deler alltid med sine studenter informasjon om frister til utstillinger og spennende kurs, oppmuntrer oss til å delta og tror på oss mer enn vi gjør det selv. Jeg har lært å prøve mange ganger og feile og prøve igjen, å ta et skritt tilbake, se, dokumentere for å forstå når arbeidet er fullført. Noe av det viktigste jeg har lært av Nina er at noen gang er det viktig å ikke tenke, men å tørre å gjøre noe, å starte. 

Det er så mye mer spennende å finne ut av ting sammen, det bare tar tid å vokse fra AKD/kulturskole og tenke nytt og annerledes.

 

Jeg ble litt sjokket etter at jeg har notert alt vi har vært gjennom i de tre årene! Det er jo så mye kunnskap og initiativ! Jeg er glad for at Nina var min lærer og hun fortjener en arbeidsplass som setter pris på hennes kompetanse! Jeg tror det er veldig få som er klare over hvor mye Nina gjør og har gjort på UiA.

 

Takk for tre lærerike og spennende år!

 

 

Evy Linn Hellesøy

I løpet av de tre årene jeg har gått på bachelor i visuell kunst og formidling, har Nina vært en fantastisk lærer og veileder for meg. Hun har alltid vært tilgjengelig og har hjulpet meg med å utvikle min kunstneriske praksis. Nina er en trygg og engasjert lærer som er god å "sparre med" og hun deler sin kunnskap og erfaring. I tillegg til å være kreativ og innovativ, tar hun initiativ til spennende prosjekter utenom undervisningen hvor hun aktivt inkluderer oss studenter. Dette gir oss unike muligheter til å delta på samlinger med akt- og krokitegning og workshoper innen kuratering av faktiske utstillinger. Hun har også igangsatt og realisert Sørlandets minste galleri 250 L og engasjert oss i å organisere julemarked.

Som verkstedsperson har Nina gjort en god jobb med å oppgradere både tre- og grafikkverkstedet, med systemer og regler som gjør det trygt og behagelig å jobbe der. Hvis det er noe som må ordnes, så fikser hun det raskt og effektivt.

Jeg og flere andre studenter har spurt Nina om å være referanse for oss til videre jobbsøkinger på grunn av hennes kompetanse og engasjement som lærer og veileder.


Marius Kunihiko Lunde

Som student med Nina som lærer opplever jeg at hennes fremste egenskap er hennes smittende driv for utvikling og utvidelse av faget og inkludering av studenter i denne prosessen.

 

Jeg har selv fått bli med på en veldig spennende workshop som Nina og Marcia Harvey Isaksson holdt i forbindelse med utstillingen Generation Why, hvor studentene fikk bli med og utvikle et utstillingskonsept til en planlagt utstilling. Dette var en svært læringsrik opplevelse for meg hvor jeg fikk komme tett på prosessen med å designe og planlegge en utstilling. Denne opplevelsen var en øyeåpner for meg og er en viktig årsak til at jeg i dag utvikler, sammen med UiA Nyskaping, en tjeneste for utstillingsdesign og previsualisering med 3D-modelleringsprogramvare for studenter og som en tjeneste som skal tilbys til blant annet kunstinstitusjoner.

 

Nina initierte også et studentforskingsprosjekt hvor jeg fikk være med å utvikle og ta studentlederrolle i. Studentforskningsprosjektet handlet om å la studenter ved Visuell Kunst og Formidling jobbe sammen med studenter fra Film, Litteratur og Teater for å lage en kunstformidlingsvideo for utstillingen "Transformasjoner" hos  Risør Kunstpark. Her fikk vi komme tett på en utstilling som var i ferd med å settes opp, møte kunstnere og utstiller, og jobbe med video som formidlingsmedium.

 

Jeg opplever Nina som veldig initiativrik, støttende og aktiverende spesielt i forbindelse med studenters arbeid med formidling. Det at det er Nina som setter i gang slike prosjekter mener jeg vitner om en lærer som virkelig er i stand til å tenke seg inn i studentenes situasjon og som er i stand til å se, finne og aktivt søke ut måter å utvide og utvikle faget med studenter med på laget. Disse prosjektene viser også hvor ressurssterk Nina er, til de nevnte prosjektene var det Ninas kontaktnettverk som gjorde at vi som studenter fikk møte Marcia Harvey Isaksson og kunstnerne og utstiller hos Risør Kunstpark.

 

Nina er også veldig aktiv med å poste arrangementer og tiltak som er aktuelle for studenter.

 

Alt dette gjør at Nina er en naturlig person for meg som student å oppsøke når jeg vil drøfte og lufte ideer om formidling.