KoK = Kunst og Konsekvens
Arbeidsgruppe for Bærekraft
Gruppa består av Tone Takle, Anita Skogen, Tor Jarle Wergeland, Eivind Wittemann og Nina Björkendal
UiA ved arbeidsgruppa KoK hadde i 2022 begynt en omstilling i verkstedene. Med tildeling av strategiske midler kunne man arbeide med synligheten av dette arbeidet og inspirasjon i videre arbeid for både verksteder og egne forskningsprosjekt. Samtlige i gruppa har sitt eget individuelle engasjement i bruk av bærekraftige materialer og prosesser. Tone arbeider for eksempel med plantefarging av tekstiler. Eivind har lært studentene å gjenvinne leire og med prosesser der man ikke alltid brenner produktet. Nina Björkendal oppfordret eggoljetemperaen fremfor akrylfarge. Engasjementet for de ulike fokusområdene har smittet over på flere i gruppa og ledt til samarbeid og felles diskusjoner over temaet.
"Over the past decade, plastic pollution has emerged as a significant environmental concern, primarily attributed to leakage. Plastic leakage stems from multiple sources, but it is mainly driven by two mechanisms: the mismanagement of waste leading to the leakage of macroplastics and the release of primary microplastics, primarily caused by abrasion mechanisms and voluntary/involuntary spills."
- Plastic paints the environment
EA Rapporten viser at vår miljø og hav, til stor del er forurenset av plast fra malingsindustrien. Til sammenligning er denne innflytelsen er fem ganger større en dekkindustrien. Dette er jo kanskje ikke på grunn av kunststudenter som heller akrylmaling ut i vasken. Det er allikevel vår oppgave å følge med i bærekraftsdebatten: synliggjøre problemerområder, og vise til alternative materialer og teknikker.
Studieprogrammet på UiA er ikke fremst utøvende, men vi arbeider med kunsneriske prosesser, kunsthistorie og materialkunnskap. Det å teste ut og forstå gamle materialer og teknikker gir bedre kunnskap om historien. Ofte er de historiske løsningene også mer bærekraftige. I sammenband med bruken av eggoljetempera har vi også bygget egne lerret, spendt opp lin og grunnet med kaninhudlim.
Eggoljetempera er en malingstype med tradisjon som strekker seg langt bak i historien. Denne typen maling både puster og lever sammen med materialet det dekker. Den er ekstremt sterk og diffusjonsåpen. Dessuten har den en matt overflate som gir et spill som få andre malingstyper kan konkurrere med. Vi mener det er en verid i seg selv at studentene skjønner hvor materialene kommer ifra og å lære hvordan ulike malingstyper blir laget.
Denne holdningen og fokuset på materialet er fremtredende i samtidskunsten idag. Det lenker oss som utøvere til stedet og naturen rundt oss og gjør disse aspektene til en ekstra dimensjon i kunstenverkets fortelling.