Kurs i tegning
Figur i Rom
Disse to ukene har vi delt opp den ene uken med kortere små oppgaver for å varme opp tegneferdighetene. Mange kommer med en slags holdning eller angst for det å ikke være flink til å tegne. Dem som kanskje føler seg flinke til å tegne har mange ganger et stivt reportoir og en fastlåst stil. Jeg ønsker å prøve å vise at tegning også handler om modus - en tegning kan bli uttrykksfull på grunn av måten den er tegnet. En sjapp strek vil utstråle for eksempel energi, fart eller aggresjon, mens en langsom strek vil gi følelsen av usikkerhet, nøling, kanskje til og med redsel eller ettertenksomhet. Faktorer som disse kan gjøre det visuelle uttrykket enda mer uttryksfullt. Tegning er en kroppslig hendelse - hvor du kan utforske din kroppslige rekkevidde. Tegning kan være en dans og speile kroppens bevegelser. I tillegg vil jeg også at studentene utforsker ulike verktøy. En av oppgavene under kurset handlet om å finne ukonvensjonelle tegnemåter.
Kurs i treverksted
Assemblasje
I høstsemester har vi fokus på material og verksted og vi har to uker per verksted. Mye av tiden går til opplæring av bruk av verksteder, verktøy og maskiner. Vi gir en rask gjennomgang av materialer. Det første studentene må gjøre er å utforske tekstur i treet. De kan velge hvilket verktøy de selv vil bruke. Bildene ved siden viser dels ulike arbeider med skjæreverkstøy, men også studenter som har arbeidet med båndsag og sirkelsag. Studentene ble så oppfordet til å ta med seg et nytt materiale: et materiale som de skulle ha en relasjon til: noe de likte men ikke helt visste hva de skulle bruke det til. Jeg ville oppfordre til å bruke en direkte estetisk sans hvor man kan finne det vakre i uventede objekter.
Den sluttlige oppgaven ble presentert når studentene allerede hadde kommet igang med selve arbeidet. Det gikk ut på å lage et assemblasje - en relativt åpen oppgave. En assemblasje er en tredimensjonell collasje, som går ut på å blande materialer. Jeg utfordret studentene til å arbeide non-figurativt da man ofte glemmer materialet og blir opptatt av at det skal ligne eller illustrere noe.
Kurs i Performance
Tverrfaglig kurs med første år i Visuell Kunst og Samtidsteater.
Kurset ble holdt av Siri Ingul på teater og meg Nina Bjørkendal.
Frida Forsgren hadde en forelesning med fokus på Performance i forbindelse med denne work-shopen.
Studentene ble delt inn i grupper på 4 og 5. Hver gruppe fikk en egen instruks: Et sted, en farge, en form, et materiale
Studentene hadde tre dager til sammen for å både utvikle og utføre en performance: siste dag var visningsdag for alle. Det var mange studenter fra visuell kunst som ikke var komfortable med å være "spillere" men overaskende mange ble med. Våre studenter var ikke nødt til å være spillere men teater måtte. Det tverrfaglige samarbeidet ble veldig spennende, det viste både poetiske, overaskende, absurde, visuelt interessante, vakre perfomances. Neste gang må vi bruke mer tid for våre studenter for å hekte seg på. Dessuten kan man arrangere et parallelt kurs slik at studenter kan velge mellom to kurs.
Kurs i treverksted
Mellom kunst og Design: Enzo Mari-stol
Enzo Mari var en konseptdesigner vars design skulle være tilgjengelig for alle: derfor er alle tegningen tilgjengelig på nettet og basert på enkle materialer og fremgangsmåter.
Oppgaven var å bygge en stol som skulle passe til et spesifikt bord designet av Mari. Studentene fikk ikke kappe treverket i vinkler men måtte bruke furu-lekt. De kunne endre dimensjonen på lekten hvis de ville. De måtte bruke enkle sammensetninger og de fikk lov å innføre et nytt materiale.
Før oppstart av arbeid i tre måtte studentene vise til modell og tegning av minst en side i full skala. Mange studenter valgte å lage flere modeller og å tegne opp alle sider av stolen.
Prosessen med å bygge et funksjonelt objekt var ny for mange og det er lett at noe blir feil i planleggingen uten tegningene.
Stolene ble utstilt i det vi kaller for Crystal Palace på lastepaller med gjenvunnede blåmalte mdf-plater (fått fra Kilden) på toppen.
Form
Ikke tenk, bare gjør!
Hva skjer hvis materialet kommer først og viser vei for hva som er mulig? Å jobbe med treverk krever mer enn andre materialer. Treet fliser seg, deler faller av, og man kutter fort feil hvis man skal følge en detaljert plan. Studentene blir derfor utfordret til å undersøke mulighetene med et spesifikt verktøy. Det blir viktig å understryke at det er ikke alltid så viktig å gjøre ting flinkt. Et aggressiv og frustrert modus kan resultere i spor som er like interessant som en detaljert og teknisk god utskjæring i tre. Det å bruke sine svakheter til sin fordel er noen ganger den største tekniske ferdigheten i kunstens verden.
Materialene har sin egen fortelling. Samme genetiske materiale kan fortelle veldig ulike historier. Jeg ber studentene om å ta med seg sine egne materialer som de skal/kan jobbe med. Studentene har også presentert kunstnere/kunsthåndverkere som de selv er inspirert av og mange ganger er det fine lenker mellom eget arbeid i verksted, de materialer de har med og inspirasjonskilder. Det er en utfordring å skape engasjement i det abstrakte, formalestetiske og det materialbaserte, da mange studenter er fokusert på det figurative univers. Jeg håper at gjennom å aktivere en personlig vri kan de bli bevist sine egne preferanser når det kommer til formalestetiske virkemidler.
En material-orientert prosess fremhever de sanselige aspektene med det å skape. Det krever at man legger bort rasjonalitet og bruker håndens egen intelligens. Studentene må bli trent til å tåle det usikre, og virkemidler som ikke fungerer i kvantitet, men i kvalitet. Det kan fort dukke opp tanker som – Hva skal dette bli til slutt? Hvorfor gjør jeg dette? Eller - Hva skal jeg bruke dette til? Derfor prøver jeg å tvinge studentene til å tenke minst mulig men heller følge sine egne sanselige impulser så tett som mulig – å bare gjøre.