Omgivelsenes påvirkning på mennesket.

Boken «Sanselig Arkitektur» er skrevet ut fra en grunnleggende oppfatning om at interiørarkitektur handler om rom og mennesker. Rom for mennesker, rom for ALLE. Rom som kan ses, høres, føles og oppleves. Rom som kan forstås og som gir brukeren noe, selv om man er blind, døv, eller har andre sanse- og funksjonstap.

Min intensjon med denne boken er å fokusere på vår opplevelse av omgivelsene. Hva er det vi opplever når vi beveger oss gjennom rom? Hva er det som påvirker oss? Hvordan bør rommets geometri, lyd, farger, lys og materialer være for å stimulere våre ulike sanser, som syn, hørsel, følesans, luktesans eller den kinestetiske sans?

Omgivelsene påvirker våre tanker, følelser og med dette vår atferd. Hvordan vi designer rommet er altså av betydning. Den menneskelige hjernen er innrettet slik at den ikke kan la være å reagere på ytre inntrykk. Men hva vi opplever, hvorfor og hvordan vi reagerer er vanskelig å forklare. Jeg har derfor søkt faktabasert kunnskap innen hjerneforskning og miljøpsykologi for å kunne gi noen konkrete svar. Forskning og kunnskap som gir oss informasjon om hvordan omgivelsene er av betydning for trivsel, helse og velvære, og om hva som gjør at noen rom føles spesielt gode å være i. Det har vært viktig for meg å videreformidle hvordan vi sanser og opplever våre omgivelser, og ikke minst hva som skal til for at personer med tap av ulike sanser og funksjoner skal ha mulighet for å forstå rommet, føle rommet, se og høre rommet, og få adgang til ulike opplevelser.