Uke 34

Kan vi berike livet til en potteplante ved hjelp av elektronikk?

_Taking care of someone or something builds empathy _ pleie og sørge for at noe har det bra. f eks en plante - tar og vare på

how to grow fresh air?

Teaching plan fall 2020

“Enrich the experience of being around, owning and caring properly for an indoor potted plant”

Verktøy:

Hvordan kan vi berike livet til en potteplante ved hjelp av elektronikk?

Planter og musikk

Kan spille musikk for planten, forske på hva slags musikk planter liker, eventuelt teste hvordan planter responderer på lyd. Det er vel usikkert om de kan skille mellom muskksjangre.

Detter jo spennende og er noe jeg vil finne ut om min plante har mulighet til å forbedre sitt imunforsvar mot innsekter og bakterier Jeg vil og lage sensorbasert vannesystem som vanner planten.

Første oppgave er og finne ut av hva planten het og hvilken type dette er. Jeg brukte her intervju med bestemor, mamma, samboer, samt legge ut bilde på divere nettforum.

Lage skilt : hva det er og hva den trenger, lage en skisse til et skilt, med hva den heter, hvilke grunnleggende behov den har av næring, lys og vann

Uke 35

Oversikt over alle plantene vi demokratisk og tilfeldig fikk delt ut.
Her er første lag med lecakuler.

Identifisere planten

Første oppgave var å identifisere planten Her har jeg brukt internett, bestemor, en som jobber på plantasjen, og en planteapp og facebook gruppen grønne stuepplanter.

Fra facebookgruppen grønne stueplanter

Valgte å sensurere navn på de som svarte på min forespørsel i og med at dette er en lukket gruppe. Så tenkte jeg at det ikke er noe vits å legge ut det her.

Fra planteappen Picture This

Dette er resultat fra en app som gjenkjenner planter. Tok bilder og skannet ca fem ganger og Heart of Jesus kom opp flest ganger.

Bildet er fra da jeg fraktet den fra Gjøvik til Oslo

Min konklusjon er at dette er en Iresine

Latinsk navn: Iresine herbstii

Andre navn: Blodblad

Familie: Amarantfamilien

Opprinnelse: Brasil

Hardførhet: Tåler ikke frost

Utseende: Fargerike rosa blader med et typisk “hakk” i kanten

Plassering: Lyst og lunt, ikke under 15 grader.

Iresine tåler ikke tørr luft, og må ikke stå ved en varmeovn eller varmepumpe. Om vinteren, når lufta er tørr, vil den gjerne ha en dusj med lunkent vann innimellom.

Denne planten krever såpass mye lys at den bør stå i vinduet, men den trives også med ekstra plantelys som fremhever rosafargen i bladene. Får den ikke nok lys, vil de nye skuddene bli tynne og bleke.

Vann og gjødsel:

Iresine trenger mye vann. Det er viktig at jorda ikke blir helt tørr. Tørker planten såpass at den blir slapp, vil den ta seg opp igjen, men den får lett brune bladkanter om den tørker for mye.

Gjødsles i den lyse årstiden, alle typer blomsternæring i doseringen som står på pakken passer. Næring beregnet på grønne planter er best for bladfargene.

Spesielle krav:

Iresine stammer fra et tropisk klima og trives i høy fuktighet.

Formering:

Formeres med stiklinger. Stiklingene trenger en lun plassering og høy fuktighet for å rote seg.

Sesong:

Flerårig, vokser sakte om vinteren

Diverse:

Iresine har lenge vært en populær potteplante i Amerika, det er først i den siste tiden at den har blitt mer og mer utbredt i Norge.

Det latinske navnet Iresine betyr “ullhåret”

Uke 36

Skisser og notater

Forskjellige skisser og ideer til skilt:

Planten har nå fått litt ny jord som er litt luftigere - etter som det er det røttene ønsker seg. Her er bilder fra dagens prosess med omjording: Testet også en ny funksjon i Lightroom som gjør at man kan legge på vannmerke på bilder. Vetikke helt hva jeg synes om det. På de fleste bildene har jeg brukt Sony A7S ii med en 24-105mm canon linse.

Fjernet det nederste laget med lecakuler og la på ny plantejord.

Fikk perlite av min bror. Sørger for at frø gror raskere og at unge røtter blir sterkere.
Fikk og Vermikulitt (Vermiculite) av han for og blande det inn i jorden. Det er ett naturlig og miljøvennlig jordforbedringmateriale. Vermikulitt er et vulkansk og lys reflekterende materiale med god evne til å absorbere og avgi fukt. Brukes som et jordforbedrende middel. Gjør jorden fuktighetsbevarende, varm og løs. Vermikulitt er et luftig materiale som utstyrer plantenes røtter med syre og bidrar til at frøene gror raskere og unge røtter roter seg bedre. Brukes med fordel som dekning ved lys groende frø for å bedre bevare fuktigheten En god jordblanding består av 60% jord, 20% Perlitt, og 20% Vermikulitt. Kilde fra https://www.matoghage.no/vermikulitt-vermiculite.html
Blander det godt inn
Her legger jeg resten av jorden som jeg så setter planten i.

Uke 37

Jobbet med forskjellige ideer og papir modeller for å videreutvikle fire ideer. Skal lage en en QR - kode man kan scanne og et enkelt skilt man kan lese om de viktigste behovene til planten.

Uke 38

Sikkerhetskurs og MVP

Har tatt sikkerhetskurs og samtidig jobbet med å lage en pappkonstruksjon for Microbit og det har blitt til den første MVP

Oppdatering Planten har vokst masse!

Etter og ha vist plantent til moren min som er svaksynt, tenkte jeg kanskje man kunne satt opp en sensor som ga beskjed om hva planten trengte. Men lagde heller et stort skilt.

Uke 39

Lagde en fullstøresle prototype. Her er litt bilder fra prosessen:

Brukte papp og kuttet det til med tapetkniv og limte alt sammen med limpisol.
Jeg ønsker og lage en beskjed som viser hva den trenger. Og gjorde enkle brukertester. Har vist den frem og spurt samboeren min om hva hun tenkte kunne bli bedre. Det var veldig lite informasjon om hva det var som hang på potten. Så det måtte jeg forklare. Den henger fint på potten og det funket ganske bra. Litt mye ledninger som henger rundt. Skal gjøre endringer på hele designet etterhvert. Kanskje forenkle det hele.

Uke 40 og Uke 41

Legge til et bedre informasjonskilt alla dette:

Lagde et elektronisk skilt - programerte inn informasjon om planten der.

Satt opp vanning. Googlet litt rundt og fant denne videoen her:
Den fungerer fint med pumpe.

Uke 42

Academic: User-test your MVP. What user feedback can you combine with your own thoughts to improve the solution? Document the process in RC.

Uke 43

Ikke fått tatt det fysiske kurset, men har lært meg programmet

Uke 44

Fikk ikke meldt meg opp på dette, så får ta det kurset på nyåret. Men har mulighet til å bruke laserkutter hos en tidligere kollega, så skal få gjort det. Additativ og subtraktiv prototyping Additiv - legg på lag på lag - 3d print Subtractive - tar bort - laserkutter

Uke 45

Denne uken har jeg lest meg opp på tinkercad og lagd denne modellen:

Uke 46

Mangler fortsatt kurset. Så jobber med papir og papp forløpig.

Jobbet med tinkercad. Og fått testet 3d print og Laserkutter:)

Uke 47

Academic: Iterative improvements of the sign by paper-based re-designs, user-testing and re-building/adjusting/adding. Documentation according to the principles posted in Blackboard.

Uke 48

Uke 49

Plantent har nå flyttet fire ganger, og hver gang etter en flytt har den blitt litt lei seg og slapp i bladene. Det er nå siste gang den blir flyttet. Det som er imponerende til tross for mye flytting er at den har overlevd bra og vokst! Den har fått vann og sol hele veien. Den strekker seg nå etter flytting 34cm. Og kan bli opp mot 90 cm, så det blir målet nå.

Når det kommer til det innledene spørsmålet. Kan vi berike livet til en potteplante ved hjelp av elektronikk. Ja vi kan berike livet til planten. Jeg synes det beste eksempelet er og bruke fuktighetssensoren. Selvvanning er jeg litt sketisk til enda. Og har ikke helt fått til den perfekte kombinasjonen her;

Når det kommer til selve prosessen og utvikling av det fysisk protoypen, så føler jeg at jeg ligger litt bak skjema. Tiden gikk veldig fort denne høsten. Og har ikke fått tatt 3D kurs og laserkutterkurset. Noe som jeg gledet meg til å ta. Så jeg er veldig klar for å komme i gang på nyåret med å ta det!

De første ukene var det veldig bra og ha en kohort og jobbe med. I og med at jeg kom inn senere på studiet enn de andre. Ble tatt godt imot og fikk hjelp til det jeg trengte for å komme godt i gang og for min del var det veldig bra. Det burde man kanskje fortsette med uavhengig av om det er en korona situasjon. Da vi mest sannsynlig kommer til å jobbe mye sammen med mennesker og samarbeide både under studietiden og senere i arbeidslivet.

Kohort-arbeidet denne høsten har vært avgjørende for min del. Det har alltid vært mulig og stille spørsmål angående alle emnene og oppgavene.

Jeg kunne nok delt en del mer om hvordan min prosess var med gruppen. Men har jobbet bra på egenhånd og spurt om hjelp de gangene jeg trengte det.

Kohorten har jeg brukt en del. Men den siste tiden har det kun vært relatert til hva som skal gjøres og bli påminnet om frister og mere praktiske ting rundt studiet. Når det kommer til valg rundt akkurat mitt planteprosjekt så har jeg gjort mesteparten basert på egne valg, og holdt en ganske enkel ide gjennom hele prosjektet. Planten har flyttet tre ganger og overlevd. Til en viss grad ønsker jeg at jeg kunne skulle strukturert min studieuke bedre. Jeg synes det kan være litt vanskelig og finne struktur. Og overgang fra arbeidsliv til studieliv har nok tatt litt tid i starten. Men føler det er mye bedre nå.