2020 - Anne Selseng - prosessdagbok - IDG1006

Echeveria setosa

Innholdsfortegnelse:


Introduksjon

Høsten 2020 starter første semester i bachelor programmet Interaksjonsdesign. Interaksjonsdesign er et ukjent ord for mange, og mange vet ikke hva det er eller hva studiet handler om enda. Men interaksjonsdesign også kalt User Experience Design handler om brukervennlighet i forhold til design. Interaksjonsdesignere sin oppgave er å gi meningsfylte produkter og gode opplevelser til brukere, hvor mye er knyttet til design. Så vi holder altså da til på Institutt for Design på NTNU i Gjøvik sammen med tre andre studieretninger.

Et av fagene vi har dette semesteret er Fysisk Prototyping (IDG1006). Emnet går ut på at vi i starten av semesteret fikk tildelt hver vår ulike plante. Gjennom høsten skal vi som studenter utvikle en løsning som skal gi en bedre og lettere opplevelse av å eie en innendørs plante. Vi skal altså gjennom undersøkelse, utvikling og testing lage hver vår versjon av hva vi mener vil gjøre brukeropplevelsen av å passe på en plante lettvint, tillegg til at vi skal passe på den underveis av prosjektet for å lære oss om empati, noe som står sentralt i dette studiet. Designet eller løsningen hver student lager skal også implementeres med elektronikk, med en såkalt micro:bit, som en del av å gjøre omsorgen til en plante enkel.

Hvordan hver student løser det vil være individuelt og vil alle stå igjen med et forskjellig resultat. Vi skal også i kurset ta i bruk de ulike verktøyene vi kan bruke: laserkutting og 3D printing. Og det vil også være opp til hver enkelt hvordan de skal inkludere det i prosjektet om å komme frem til en løsning som vil modernisere og lettelig gjøre prosessen av å ta vare på en plante.

Les videre hvis du vil lese min besvarelse på denne oppgaven, og se hvordan jeg har tatt tak i denne problemstillingen.


Min plante - Echeveria Setosa

Bilde1: Bilde av min plante

Latinsk navn: Echerveria Setosa

Norsk navn: Rosetturt

Opphav: Nord-Amerika

Familie: Bergknappfamilien


Uke 35 - tildelse av plante

Da jeg fikk tildelt planten min som var nr9 (bilde1) begynte jeg med engang på å prøve å finne ut hva slags plante dette var siden jeg ikke kjente den igjen. Kildene jeg har brukt til dette er flere. Jeg brukte i all hovedsak appen “PlantNet”, som sa at planten jeg tok bilde av var en Echeveria Setosa. Deretter hørte jeg med min mor om dette kunne stemme, noe hun bekreftet. I tillegg googlet jeg navnet, slik at jeg kunne sammenligne bilder med min plante. Noe som også bekreftet at jeg har en Echeveria Setosa.

I tillegg til dette gikk jeg å besøkte en plantebutikk i hjemmebyen der jeg kommer fra fordi jeg visste at personen som eide butikken hadde peiling på planter, så jeg besøkte henne og forhørte meg med henne bare for å dobbeltsjekke og jeg var interssert i å høre hva hun hadde å si. Jeg viste henne bilder av planten og hun sa med engang at det var en plante av typen Echeveria.

Så denne planten tilhører altså da slekten Echeveria, mer spesifikt Echeveria Setosa, som også går ved navnet “mexican firecracker”. “Setosa” refererer til hårene på bladene. Dette er en type kaktus/sukkulent. Dette betyr at den har “evnen til å lagre vann i oppsvulmende plantedeler, og kan tåle en del tørke” (Bjørkans Planteliste).


BEHOV:

Vanning:

Dette er en eviggrønn plante som har sitt naturlige habitat i meksikanske ørkener, så med andre ord trenger ikke denne planten rikelig med vann siden den trives i et varmt og tørt klima. Det er ingen fast dato på når man skal vanne denne planten, men at den kun skal vannes et par ganger i måneden bare. Det er viktig å vanne den når jorden er helt tørket ut, her er det viktig å ikke overvanne den, overvanner man den vil røttene bli myke og få problemer. Også viktig å vanne planten ordentlig og fukte jorden helt gjennom slik at hele jordsøylen blir våt. I tillegg suger planten mye vann fra luften via hårene på bladene, derfor er det heller ikke behov for vanning ofte siden den gjør mye av den jobben selv. Dette er vanlig med for eksempel orkideer i fuktige strøk som Asia, som kun får vann via luftfuktighet. Det er også viktig å ikke vanne selve bladene, dette vil skade planten.

Lys:

Når det kommer til lys trives disse plantene i full sol. Men det kan være en fare faktisk at den blir solbrent. Spesielt hvis man flytter planten til et nytt sted hvor det er en dramatisk forskjell av lysinnførelse. Så man må unngå for dramatiske og drastiske lysendringer, da vil bladene bli brune.

Temperatur:

Den vil dø hvis den er i omgivelser som har en temperatur på -6 og lavere. Men trives på i en temperatur på 21-27 grader Celsius.

Størrelse:

Planten vokser opp til ca 12 cm i diameter og blir ca 7.6 cm høy.


Uke 36 - tegning av skisse

Nå var det tid tid til å endelig begynne å tenke på løsninger til denne problemstillingen. Nemlig hvordan man skal lettlig gjøre og gjøre opplevelsen av det å eie en plante lett og gøy. Dette er en stor og åpen problemstilling, og ekstremt mange ulike løsninger på det. Hvor jeg skulle starte og hva jeg ville gjøre var jeg usikker på, men jeg startet et sted, nemlig med skisser. Skisser er en viktig del av designprosessen. Det er en rask og billig måte å utvikle mange ideer i startfasen, som vil gi en bedre pekepinn på hva designeren tenker.

Skisser

Jeg ville nå planlegge og brainstorme ideer til skiltet jeg skal ha til planten. Dette skiltet vil være med på å fortelle de viktigste faktaopplysningene om denne planten, som for eksempel kan være nyttig hvis det er noen som skal stelle planten mens jeg er bortreist eller så kan det være interessant for den spesielt interesserte. Men det første jeg begynte å brainstorme var utseende på dette skiltet. Hvor stort skulle det være? Hvor skulle det plasseres? Her tegnet jeg en rekke skisser og prøvde å komme på smarte løsninger. Jeg prøvde å sette meg inn i hvordan personen som skal ta vare på denne planten eller den spesielt interesserte tenker. Vil de ha noe som er enkelt og greit, lite eller stort, noe som er bevegelig? Alt dette prøvde jeg å få ned i skissene mine.

Skissene mine:

Bilde2: Første side med skisser over skilt

Bilde3: Andre side med skisser over skilt

Jeg endte med å lage en del. Jo mer jeg tegnet jo flere ideer jeg fikk. Mange av disse ideene forkastet jeg ganske fort av mange forskjellige grunner. De fleste grunnene var gjerne at de feks på (nr 12) og (nr.5) ville kanskje være i veien hvis planten skulle vokse høyere. Andre grunner var for eksempel at jeg ville ha et skilt som var stabilt og som var lett tilgjengelig uansett fra hvilken vinkel man ser planten. Hvis planten skal henges opp ville feks nr (7) ikke passet så bra. Nr (13) vil også bli et problem hvis planten skal henges opp, i tillegg til at det løse arket med informasjon om planten lett kan forsvinne eller bli blanda med et annet. Og når det kommer til nemlig det å ha et skilt som passer alle vinkler, lett å bruke, tilgjengelig, stabil syntes jeg spesielt nr 1, nr 3, nr 8, nr 9 og nr 11 passet nettopp dette. Noen er litt mer kompliserte enn andre å lage.

Siden dette skiltet skal være en slags guide for andre, og skal kunne bli brukt av alle, måtte jeg tenke på hvordan jeg skulle tilpasse et skilt slik at uansett hvem og hvor gammel du er, vil den være enkel å bruke. Da begynte jeg å tenke på hvordan andre planteskilt og andre skilt generelt ser ut, som for eksempel på plantasjen osv. Hvor mye informasjon har de, har de QR kode, har de begge deler?

Derfor begynte jeg å undersøke hvordan andre har håndtert nettopp dette siden de har nok også grublet over det da de skulle lage sine skilt

dette var det jeg fant:

  1. Butikkskilt

Bilde4: Butikkskilt 1 elektronisk

  1. Planteskilt

Bilde5: Planteskilt papir

På disse bildene ser vi to forskjellige typer skilt. Både papir skilt og skjermskilt. Disse skjermskiltene er noe vi finner på de fleste matbutikker, der de viser pris. Det positive med skjermskilt som var en ide jeg hadde allerede tenkt litt på er at det lett kan komme ny oppdatert informasjon. At for eksempel på et skjermskilt kunne det stått hvor lenge til planten må vannes i forhold til en sensor i jorden osv. Og skiltet kan også inneholde ulike verdier fra sensorene i planten. Men denne ideen vil jo være mer komplisert og avansert enn et papp/papir skilt.

Men ut i fra disse bildene kom jeg til en konklusjon hvor at skiltet bør bestod av en QR-kode pluss de mest grunnleggende kunnskapene om planten, dette vil være greit å bruke uansett alder. QR-koden vil også bestå av mer informasjon. QR-koden vil kunne ta brukeren til en nettside, der det vil være mer informasjon, i tillegg til temperatur, ph-verdi (kun ideer) osv. Hvis skiltet mitt derimot kun er en skjerm, vil grunnleggende info om planten stå på skiltet også vil det være en QR-kode for mer kunnskap under skjermen, litt likt som det er vist på bildet, der navnet på varen står.


Uke 37 - Papir prototype

Det var nå tid for å klippe og lime litt, noe jeg satt meg litt fast på med tanke på at de fleste av skissene jeg likte best var litt vanskelig å lage kun med papir. Dette vil være en low-fi prototype som ikke vil være helt tilsvarende som sluttdesignet, men som er viktig å gjøre for å kontrollere og teste funksjonaliteten i startfasen. Samtidig som å få rask tilbakemelding på hva som kan bli gjort bedre før man går videre.

1

_Bilde6: Skilt nr1 forside. _

Bilde7: Skilt nr1 bakside

Vil være et skilt man kan stikke i jorden, med informasjon på baksiden. Enkel å bruke og enkel å ta ut.

2:

Bilde8: Skilt nr2

Et hengendeskilt med tråd med all basis kunnskap og informasjon. Enkel og grei.

3:

Bilde9: Skilt nr3

3

Nr3 vil i all hovedsak være skjermen. Men informasjonen vist på venstre side vil være en lapp ved siden av, altså ikke skjerm. På skjermen vil data fra planten stå.

4_1

Bilde10: Skilt 4_1

Nr.4 lagde jeg to versjoner av. Den første hvor man kunne dra ut hele fra alle vinkler. men også en annen som man ikke kunne dra ut, men kun justere vinkel:

4_2:

Bilde11: Skilt 4_2


Uke 38 - feedback/user-test

Det var nå tid til å gjøre den første brukertestingen.

Brukertesting er en type brukerundersøkelse som er svært viktig i en designprosess for å få innsikt på ditt produkt. Brukertesting er viktig for å se om designeren sin konseptuelle modell vil matche med brukerens mentale modell av produktet. Designerens konseptuelle modell vil være en plan på høyt nivå for hvordan produktet deres vil fungere. Mens brukerens mentale model refererer til deres underliggende forventinger om hvordan noe skal fungere. Hvorfor er det viktig? Kort fortalt vil det gjøre produktene dine vellykkede. Brukertesting er ekstremt nyttig for å å la brukere evaluere produktet ditt, og observere deres atferd og reaksjoner på det. For å se hva brukerne blir frustrert over, hva de ikke skjønner og hva de liker, og dette er viktig del av en designprosess for å nettopp kunne hele tiden forberede prototypene sine. Det er også nyttig om du har utviklet noen blinde flekker i produktet ditt som brukere legger merke til. Så brukertesting er noe som er svært relevant i enhver designprosess for å kunne identifisere tidlig i prosessen hvilke problemer som oppstår for brukeren og hva de forventer av produktet.

Når man skal gjennomføre en brukertest er det viktig å finne kandidater som er samsvarer så mye som mulig med målpopulasjonen, altså for de produktet er laget for. Og at brukerne skal teste produktet så nærme mulig slik de ville brukt produktet til vanlig. Og når testen er ferdig er det viktig å få en mer detaljert beskrivelse over hvordan brukerne opplevde. Og hvor mange man skal teste varierer, men rundt 5. For her vil 80% av problemene komme, og har man flere personer vil ofte de samme tilbakemeldingene komme. Og så heller gjøre mange iterasjonerr av brukertesting.

Jeg begynte med denne uka å høre med familie, venner og romkameratene mine om hvilken av prototypene de helst ville likt å bruke hvis de var en som skulle vanne en plante for noen eller om de ville lett vite mer om en plante de var interessert i. Siden disse er typiske eksempler på “end-users” til mitt produkt, altså brukere som vil ta i bruk mitt produkt. Målpopluasjonen min er svært åpen. Produktet kan være for alle aldre, om du er interessert i en plante eller ikke. Så det er noe jeg må forholde meg til, altså at alle kan ta bruk av produktet.

Jeg sendte dem videoer og bilder av prototypene. Svarene jeg fikk var derimot svært ulike:

Da jeg spurte min far (Testperson 1. Utdannet oljeingienær. Svært teknisk kompentant, men ikke den største plantentusiasten) om hvilken han ville valgt og hvilke han syntes var mest praktisk svarte han skjerm (nr.3) . Han syntes denne var lett å vedlikeholde med tanke på endringer i tekst og informasjon. Han likte ideen om at den kan kobles til sensorer som viser temperatur og fuktighet i jorden. Og at man kan ha tidsur med alarmer som viser når det skal vannes. Han foreslo til og med å ha høyttaler som snakker til vanneren når en bevegelsessensor viser at det er noen der. Akkurat dette var min bror (Testperson 2. Arkitektstudent, planteinteressert og teknisk anlagt) og også enig i, han kom med ideen med å ha “smiley” på skjermen som ler når man vanner planten, smiler når det er nok vann, og lei seg når den dør.

Min mor (Testperson 3. Jurist, svært planteinteressert, derimot ikke så stor teknisk kompentanse) derimot syntes nr.1 eller nr.3 , dette var et lett valg for henne. Hun mener at det er slik det er på planter på plantebutikker i dag, og syntes det vil være den enkleste å bruke fordi hun er allerede kjent med den typen, i motsetning til skjerm. Hun mente disse også vil være lett for folk som ikke ser bra. At den kan dras ut uansett hvor man står i forhold til planten.

Så forhørte jeg med to av mine venner (Testperson 4&5. Økonomistudent og Arkitektstudent. Moderat interesse og kompentanse innen planter og teknologi) om hva de ville valgt, for å få et litt mer ungdommelig syn på det. Her forventa jeg egentlig nr.3 og nr. 4 fordi de er mer fremtidsretta og mer moderne. Men her svarte begge nr.1 også. De mente den er vil være den enkleste og letteste, med tanke på at hvis de skulle vanne en plante for noen ville de helst bli ferdig med det så fort som mulig, og ikke måtte drive å sette seg inn i hvordan et skilt fungerer, når det er planten i all hovedsak man vil sette seg inn i. De mente også at en lapp i jorden vil være utseende messig det fineste.

Alle brukerne jeg testa brukte gjennomsnittlig under 2 minutter på testingen.


Uke 39 - papp prototype

Ut i fra brukertestingene satt jeg igjen med mye blanda tilbakemeldinger, men likevel nok til å stryke bort prototypene nr.4 og nr.2. Da sitter jeg igjen med nr.1 og nr.3. Nr.3 altså skjerm skiltet er jo flere steg foran på den elektroniske fronten i forhold til nr.1, og med tanke på at vi skal neste uke begynne å tenke mer elektronisk og teknologisk tenker jeg at jeg skal blande disse to litt til neste uke. Og dermed heller lage nr.1 som papp prototype.

Bilde12: Papp prototype av skilt nr1 i jorda (se papirprototype på bilde 6 & 7)

Bilde13: Utskjærelsen av skilt nr1 i pappen


Uke 40 - Inkludering av microbit

Jeg ville nå implentere det elektroniske kittet i skiltet mitt, dette var jeg litt usikker på hvordan skulle løses. Min første ide var jo bare å fortsette med skiltet jeg lagde av papp (altså nr.1) , men det var en fare for at det ville bli for dårlig plass, siden jeg ikke tenkte så mye på å lage plass til det elektroniske da jeg lagde skiltet.

Så da begynte jeg å tenke på en ny løsning, noe som ville ha litt mer plass. Både plass til en QR-kode, det elektroniske, og litt annen info. Da skisset jeg et større og mer firkanta skilt, som ble også en slags kombinasjon av papir prototypene nr.1 og nr.3. Nemlig de protoypene som også fikk best tilbakemelding på brukertestinga.

Layoutene på skiltet er noe jeg også er litt usikker på hvordan jeg vil ha det. Enten skjerm og plantenavn på forsiden, og informasjon bak. Eller alt på forsiden. Hver av delene har sine fordeler og ulemper, og det er disse jeg må veie opp mot hverandre for å finne ut hvordan sluttproduktet vil bli. Og er noe jeg vil legge vekt på under neste brukertesting. Nå er det også verdt å merke at å ha informasjon på baksiden kan bli litt kronglete, med tanke på at det vil være mye fra det elektroniske kittet som vil være i veien.

Bilde 14: Ny skisse med skilt + microbit

Her ser du to forslag på hvordan skiltet vil se ut med det elektroniske kittet. Her ser du forsida.

_Bilde 15: Mer detaljert skisse over skilt + microbit

Og her ser du baksiden, på denne skissen kan du se at jeg har valgt å ta informasjon og QR-kode på baksiden.

_Bilde16: Baksiden av det skiltet

Mens på denne skissen har jeg valgt å ha alt foran, og ingenting på baksiden.


Uke 40 - MICROBIT koding

Denne uken har jeg brukt på å bli kjent med micro bit smart home kit. Jeg har hatt erfaring med micro bit før på ungdomsskolen, men mye av den erfaringen er glemt. Så jeg begynte med å se på litt youtube videoer om smart home kitet og leste også den brosjyren som fulgte med i kitet.

Deretter begynte jeg å gå gjennom de forskjellige delene av kitet, og begynte å planlegge hva jeg ville implementere i mitt plante prosjekt. Her valgte jeg ut fuktighetsmåler, temperaturmåler, oled skjerm og lyd aktiverte lys og alle elementene som følger med de.

Jeg koblet til alle delene og sensorene jeg skulle bruke til microbiten og sensor:biten. Etter å ha gjort det åpnet jeg make:code og begynte å kode tre forskjellige ting. Nemlig automatisk vanner med pumpe og jordmåler, en temperatur måler og et lys som blir aktivert av lys.

Et problem som dukket opp underveis var at jeg ville bruke oled skjermen til flere elementer. Det jeg ville helst var at alt skulle komme opp på den lille skjermen samtidig. Dette tror jeg ikke er mulig, slik jeg vet hvertfall. En løsning jeg kom på da var å ta i bruk A og B knappene på micro:biten. Da fikk jeg til å bruke oled skjermen til flere forskjellige elementer. Slik det er nå vil ikke vann bli pumpa inn i planten før man trykker på A. Dette er såklart noe jeg også kan endre på, det er noe jeg må se ann hvordan jeg vil ha det senere. Men slik det er nå syntes jeg det passer i samsvar med plantens behov. Min plante vil som sagt gjerne vannes når den er nærmest uttørket og ikke når den er litt tør. Slik at den ikke vanner seg selv litt og litt hver gang akkurat der måleren sitter. En ulempe med dette er at planten er avhengig av en person som trykker på knappen for at den skal vanne seg. Om jeg skal beholde dette må tiden vise, for slik det er nå passer dette fint. Men hvis det er sånn at planten skal stå alene uten personer som kan passe på vil det jo ikke være så optimalt. Men det kan jeg jo også lett endre på. Hvis det er en periode jeg skal være lenge borte og ingen som kan trykke på knappene for meg, kan jeg lett endre kode til at det går for alltid.

Bilde17: Koden over knapp A

Det jeg også kunne lagt til i koden som kunne fikset det problemet er at den i tillegg vanner seg selv automatisk uavhengig av at noen trykker på en knapp når den er virkelig tør.

Videre implementerte jeg temperatur måler inn i knapp B. Som måler temperaturen i luften som vil komme på oled skjermen når man trykker på B.

Bilde18: Koden over knapp B

Deretter kodet jeg lys som ville aktiveres ved lyd. Denne er kodet til å være på “forever”, altså at den vil alltid være aktivert uavhengig av at noen trykker på noen knapper. Da jeg kodet dette sleit jeg mye med å finne den perfekte desibel grensa. Å finne den perfekte verdien som gjorde at lysene skrudde seg på ved litt lyd, men ikke av unødvendig støy. Her prøvde jeg og testa mange ganger helt til jeg fant den perfekte dB verdien

_Bilde19: Koden over lyd aktiverte lys_

Uke 40 - En ny ide/MVP

Da jeg satt å tenkte på hvordan jeg ville lage MVP og satt og tenkte på hvordan det ville blitt med skissene jeg lagde (bilde14 15 og 16) og var egentlig ikke helt fornøyd. For det ville bli rotete og alt for liten plass.

Så begynte jeg å prøve å skisse en ny ide jeg hadde til planten, en slags holder til vannkilden med pumpen, selve microbiten og en liten boks til oppbevaring til ledninger og batteriboksen osv. Her var det mange løsninger, men jeg ville gjerne fokusere på noe som var tilgjengelig og fleksibelt. Jeg unngikk å lage en boks, for dette ville komplisere tilgjengligheten og fleksibiliteten som jeg i utganspunktet ville legge vekt på. Hvis det for eksempel kom en situasjon hvor noe er ødelagt, vil det være komplisert både for brukeren og designeren å løse i det, når det ligger trangt oppi en boks. Derfor ville jeg lage noe som var åpent, som gjorde det lett å fikse på noe hvis det skulle skje.

Bilde20. Skisser over en ny variant av skilt

Her kan du se to ideer jeg skisserte, jeg begynte på en tredje men den kryssa jeg fort ut fordi jeg innså at alt burde være på en side med tanke på alle ledningene osv. Jeg gikk videre med skisse nr.1, den følte jeg var mer praktisk og tilgjengelig. En ulempe den har er at det kanskje kan bli ujevn vekt, dette spørs jo såklart på materialet og tyngden på vannglasset.

Deretter begynte jeg å skisse videre på skisse nr.1

Bilde21. En videre skisse av skisse nr1 på bilde20.

Videre derfra fikk jeg en ny ide om å implentere skiltet mitt sammen i denne holderen. Jeg har gått litt fra å ha skilt stående til jorden fordi med tanke på alt med det elektroniske vil det miste hele konseptet. En av grunnene til at skilt stående i jorden ble godt tatt i mot på brukertestingen var at det var lett å ta den ut og inn hvis man ville se nærmere på skiltet. Men når dette skiltet vil ha masse ledninger og diverse koblet til seg vil det bare bli kronglete og tungvint. Så det vil rett og slett miste hele konseptet med at det var lettvint.

Derfor begynte jeg å skisse hvordan jeg kunne slå sammen skiltet i denne holderen.

Bilde22. Skisser over hvordan selve skiltet vil sitte på beholderen

Her ser du en skisse jeg lagde med to forskjellige layouts. Her må OLED skjermen alltid være plassert på venstre siden for å være nærmest micro:biten og resten av ledningene. Her vil skiltet ha oled skjerm, med litt info og en qr-kode. Planen med dette skiltet er å ha det sånn

Bilde23. Skiltet fra siden

Her kan du se hvordan skiltet vil se ut fra siden.

Bilde24. En ny skisse over skiltnr1

Enda en skisse

Bilde25. Skisser over layouts på skilt

Skiltet vil være festa inni en grop, slik at skiltet kan tas ut og inn.

Papp versjon av dette skiltet vil komme senere.


Uke 41 - Oppdatering om planten - avbrekk fra prototypingen

Oppdatering på hvorden det står til med planten.

Bilde26: Plante næring

Her tilførte jeg blomsternæring til planten min. Jeg delte den ene i to og tok hver på hver sin side av planten. Dette vil være med på å påvirke veksten til planten, slik at den vokser fortere og får en mer næringsrik jord.

Bilde27. Bilde av planten min som er skrå

Du kan se at størrelsen på planten har endra seg siden første bilde på toppen av denne dagboken. Den har vokst flere cm i høyden. Ca 3-5 cm i høyden har den vokst. Men du kan også se at den vokser mot en side og er ganske slank. Grunnen til dette kan være fordi den har fått for lite sollys. Slik at planten vokser seg lang og spinkel i håp om å få tak i mer sol tilførsel. Grunnen til at den er vokst mot den ene siden er at den ikke har fått nok sol fra alle sidene. Dette var det moren min som sa, hun minte meg på at jeg må rotere den noen ganger i måneden slik at den kan få sol fra alle kanter, og at det sikkert er derfor den har vridd seg litt. Nettopp dette heter fototropisme, altså at planten bøyer seg mot lyset.

Bilde28. Brune flekker på plante

Disse brune bladene er nok forårsaket av vanntilførselen. Jeg spurte min mor om grunnen til dette og hun sa jeg har nok vanna de for mye. Googler jeg dette får jeg at jeg har vanna den for lite, noe jeg definivt ikke har. Google sier også at det kan skyldes for tør luft eller kalkmangel. Men når jeg søker opp hvorfor akkurat min plante har brune flekker så står det at det kan også skyldtes for mye sol, at den rett og slett har blitt solbrent. Dette vil også være litt rart med tanke på at vi er i Norge, hvor det ikke burde være for varmt heller. Disse brune flekkene har vært der siden start, men utviklet seg mer etterhvert, dette kan ha kommet de ukene hvor det var veldig varmt her i Gjøvik og mye sol. Men det står også at disse flekkene ville etterhvert forsvinne, noe det ikke har gjort. Men vi får se. Tror hvertfall at grunnen til flekkene er en blanding av over vanning og kanskje at de er litt solbrente.


Uke 42 - papp prototype

Bilde29. Papputskjøring

Det var nå tid for å lage en papp prototype av denne holderen jeg skisserte tidligere (Bilde20 - skissenr1). Her sleit jeg litt med å lage sirkelen siden jeg ikke hadde passer for å lage den perfekte sirkelen. Jeg klarte heller ikke å få de perfekte målene for sirkelen i forhold til potta. Dette ville vært lettere men en passer.

Bilde30. Bilde av papp protoype rundt plantepotta

Her kan du se at den er for stor rundt planten. Hadde den vært noen cm mindre hadde den passa fint. Derfor stappa jeg bare inn noen klosser for å holde den oppe.

_Bilde31. Bilde av tilførte klosser for å tette mellomrom _

Bilde32. Bilde over kopp i koppholder

Her kan du se ideen med å ha et glass i det andre hullet. Dette vil såklart ikke være stødig nok med denne pappen og tyngden på glasset, men dette er noe jeg vil tenke mer på når jeg skal 3D printe dette.

Bilde33. Bilde over hvordan skiltet vil sitte inni

Så lagde jeg selve skiltet mitt, der lagde jeg hull akkurat stor nok til at skiltet får plass og sitter fast.

Bilde34.Batteri og microbit i beholder

Så lagde jeg et lite hull for microbiten og batterieska, her bomma jeg litt fordi batteriboksen ikke kan ligge sidelengs på grunn av av og på knappen. Her kom jeg på en bedre ide, og heller ha et rom nedenfor som den kan ligge i.

Bilde35. Bilde over ny versjon av batteri og microbit i beholder

Bilde36. Skisse over rom til batteri

Her er en skisse over hva jeg tenkte på.

Bilde37.Baksiden

Her kan du se hvordan det ser under. Her vil da være dekket på grunn av rommet til batteriet. Her vil jeg også feste lyd sensoren osv

Jeg vil også ha en liten boks med alle de elementene jeg ikke trenger å ha til display under her et sted.


Uke 42 - Brukertest MVP

Tiden var nå inne for å brukerteste papp prototypen min. Dette ble mer en samtale brukertest, og ikke en test hvor de skal gjøre ulike oppgaver, men heller gi tilbakemeldinger. Til å gjøre det fikk jeg to første klasse studenter i Teknologi, design og ledelse til å komme med inspill. Dette ble gjort over facetime, så de fikk ikke sett på prototypen min direkte, men hadde fortsatt litt å komme med over skjermen. Disse studentene har mye erfaring rundt 3D printing og laserkutting så dette er noe jeg ville fokusere på under brukertestingen.

Det som ble mest fokusert på under testen var om materialet til 3D printingen vil være stødig og stabilt nok til å holderen. Altså om den vil kunne holde en kopp med vann i og alt av det elektroniske utstyret uten å brekke. Da foreslo han ene studenten at skråarm kanskje vil løse det problemet. Altså en stolpe som vil holde lengden og gjøre den mer stødig. De foreslo også å lage koppen som skal inneholde vann og vannpumpen med 3D printeren, både fordi det vil estetisk se bra ut, men også ikke være for tungt. De kom også med at jeg burde korte ned lengen litt hvis det var mulig for å gjøre den enda mer stabil.

Jeg hørte også med dem om jeg burde lage holderen med 3D printeren eller med laserkutting. Her sa de at laserkutting vil være absolutt det enkleste og raskeste, men at materiale messig kanskje ikke ville være det stødigste. Her diskuterte de mellom seg hva de mente ville være det beste. Men vi ble enige om at 3D printing vil gi det beste resultatet og ikke minst være det mest vanntette, uansett om det vil ta lengst tid.

Her brukte jeg også anledningen til å høre hva de ville ha hatt stående på skiltet hvis de skulle ha vannet en plante for noen. Her nevnte de QR kode som leder deg til en nettside med mer informasjon ville vært essensielt, noe som allerede var en del av planen min. Her spurte jeg hva de ville forventet å se når de skulle scanne en QR kode. Her svarte de at de ville likt å visst hvor mye vann den ville trengt, hvor den skal stå i forhold til solen, og noe de også nevnte var at de gjerne skulle hatt en oversikt over hva eventuelle flekker/skader på planten forteller og løsningen på det. Ellers nevnte de at de ville helst ikke ha et alt for stappa skilt, spesielt på tanke på at skiltet er ganske lite. Her foreslo de at skjermen med data fra micro:biten, grunnleggende info som er nødvendig for å kunne vanne den og navn ville vært nok for planten. De nevnte også at info om hvordan å bruke micro:biten og skjermen måtte være nødvendig for folk som ikke forsto det like godt var spesielt viktig.

Endringene og forslagene deres er noe jeg ikke vil endre på før jeg skal sette meg ned å designe sluttproduktet til 3D printingen og skiltet.


Uke 43

Nå som brukertestingen var gjort begynte jeg å gå gjennom punkt for punkt hva studentene hadde å komme med. Jeg begynte først å tenke på skråarmen, og om den virkelig ville være nødvendig hvis jeg kortet ned lengden til holderen. For skråarm var helst noe jeg ville unngå, men er noe jeg ville hatt med hvis det virkelig var nødvendig. En av studentene fra brukertestingen, Selma sa at skråarm kan være unngått så lenge jeg tar på mye “infill” på selve designet inni 3D printing programmet. Dette er noe jeg må finne ut mer om når jeg kommer til selve dagen der jeg skal 3D printe.


Uke 44 - nettside & QR

Det var nå tid for en ny uke og ny jobbing med prosjektet. 3D printing kurset er gjort og elgen er printa. Så nå har jeg litt tid til overs som jeg kan bruke for å kode en nettside som vil bli brukt til å skrive mer informasjon om planten min til folk som er interesserte og folk som gjerne vil ha mer informasjon angående hvordan man skal stelle planten osv. Planen var å få nettsiden gående på folksite, deretter gjøre den linken om til en QR-kode ved hjelp av en QR-kode generator.

Så da åpnet jeg “Visual Studio Code” som er et program jeg har brukt til å kode nettsider med HTML og CSS i WebCoding faget mitt. Her var jeg ikke sikker på hva slags layout jeg ville ha, men ville ha noe som var lett for brukeren å bruke og lese på. Noe som var litt åpent og ikke for mange rom å gå inn på, og ikke minst mobil vennlig.

Jeg begynte å skisse forslag til layout til nettsiden min, for å ha en liten ide på hva jeg skulle kode.

Bilde38: Skisse over layout til nettside

Dette er da en skisse med slik jeg tenker å ha det og kode etter.

Da begynte jeg å kode nettsiden. Her kan du se litt av koden.

Bilde39: kode over nettside

Bilde40: kode over nettside

Bilde41: kode over nettside

Her kan du da se litt av både HTML (venstre) og CSS (høyre) som vil da se seende slik ut. Og det som blir vist på siste bilde vil da være det som gjør den mobil-vennlig.

Bilde42: PC versjon av nettside

Her kan du da se hvordan nettsiden blir. Dette er slik det vil se ut på data, noe som ikke vil bli så mye brukt siden man gjerne tar QR-koden fra mobilen.

Mobil-versjonen vil da bli seende slik ut:

Bilde43: Mobil versjon av nettside

Her kan du se mobil-versjonen av nettsiden.

Jeg la til mappen med kodingen inn i filezilla som gjør at den blir lagt til på folksite og at det blir en brukelig og åpen nettside for alle.

Det jeg gjorde videre var så å generere den slik at den ble en QR-kode. Denne QR-koden vil være lik selv om jeg endrer på koden senere, noe jeg kommer mest sannsynlig til å gjøre fordi det er flere ting jeg vil ha med. Og kanskje jeg også endrer litt på designet, men for nå vil det holde. Jeg vil også senere skrive mer fakta om planten, og i tillegg legge til det studentene nevnte under brukertestingen nemlig hva ulike ting som da brune flekker sier om planten og løsningen på det.

Jeg brukte da nettsiden:

https://www.qr-code-generator.com/

til å gjøre nettsidens url til en QR-kode. Den ble seende slik ut.

Bare å teste den!

Bilde44: Scan me kode screenshot

Her valgte jeg å ta med “SCAN ME” i håp om at kanskje flere tar i bruk QR-koden siden jeg har lagt merke til at mange ikke gjør det. Om det er fordi de ikke er interessert eller om de ikke vet hvordan man gjør det er ikke godt å si.

Da jeg skulle spørre mamma hvordan man scannet QR-kode for noen uker siden bare tok hun mobilen opp mot QR-koden i håp om at mobilen bare kunne fikse det for henne, uten å i det hele tatt skru mobilen på eller låse den opp. Dette var akkurat det jeg forestilte meg mamma kom til å gjøre. Og med dette i bakhodet vil jeg prøve å oppfordre og vise hvordan man scanner en QR-kode på skiltet mitt. Hvordan jeg skal gjøre dette var jeg usikker på siden jeg ikke ville bruke opp all den lille plassen jeg har på skiltet til å skrive om hvordan man bruker en QR-kode. Men noe jeg også kunne gjort er å legge til litt mer rom for å nettopp skrive dette med tanke på hvor mye jeg vektlegger akkurat dette.

Oppdatering: Jeg la til informasjon om hva eventuelle skader på planten betyr:

Bilde45: Bilde over informasjon om eventuelle skader på planten


Uke 45 - skilt

Denne uken hadde jeg lyst til å få en plan på hvordan jeg ville lage selve skiltet mitt. For skiltet mitt skal jo stå i selve holderen. Holderen vil være laget av 3D printeren, men selve skiltet vil eventuelt være laget av et annet materiale med hjelp av laserkuttingen. Men selve layoutet på skiltet vil jo være nokså likt uavhengig av materiale.

Så da begynte jeg å skisse i boka mi for å finne et layout som jeg vil være fornøyd med.

Bilde46: Layout til skilt skisse nr1.

Her ser du skisse nr.1

Bilde47: Layout til skilt skisse nr2.

Og her er skisse nr.2

Istedenfor å lage tusenvis av skisser på papir bestemte jeg meg heller for å skisse litt mer på illustrator. Der ville det være lettere å gjøre endringer og se hvordan det egentlig vil se ut. Så da målte jeg opp skiltet mitt og bestemte meg for å gjøre det litt større enn sist. Da tok jeg 10 cm x 4 cm. Altså 10 cm i bredde og 4 cm høy. Så målte jeg opp OLED skjermen som var ca 2.5 x 2.5. Så begynte jeg å leke meg frem.

Bilde48: Mål til skilt.

Jeg bestemte meg heller å bruke et annet QR-kode design enn den jeg tidligere la ut her, for det følte jeg passet bedre. Det var ikke så mye vits med “SCAN ME” når jeg uansett skulle ha en liten tekst med.

Her lagde jeg ganske mange forskjellige versjoner, men har korte det ned tid de jeg liker best.

Her er forslag nr.1

Bilde49: Digital skisse layout nr.1

Her er forslag nr 2 som er lik den forrige bare at denne har linjer under teksten

Bilde50: Digital skisse layout nr.2

Så har vi forslag nr 3, denne liker jeg ikke så godt

Bilde51: Digital skisse layout nr.3

Også har vi nr.4. Denne er nok den jeg foretrekker mest ut av alle og den jeg mest sannsynlig skal gå for. Her har jeg også endra litt på fontene osv.

Bilde52: Digital skisse layout nr.4

Det jeg vil gjøre nå er å brukerteste disse skiltene. Jeg vil funne ut om jeg trenger mer informasjon, om layouten ser grei ut, om jeg skal ha litt veiledning angående oled skjermen, og om QR-koden skal stå der den skal stå osv.

Angående veiledning med oled skjermen er jeg litt usikker på hva jeg skal gjøre, fordi det er som tidligere nevnt knappene på selve micro:biten som starter skjermen. Det er når man trykker på de knappene (enten A eller B, eller begge) at dataen kommer opp slik det er nå. Informasjon om dette ville jeg ideelt sett hatt poppende opp på skjermen når den skrus på.

Noe sånn:

“Trykk på A for å få info om vanning eller trykkk på B for å få info om temperatur”

Dette prøvde jeg for en stund tilbake om det gikk, noe det ikke gjorde. Men jeg skal prøve flere ganger. Men hvis det ikke går vil denne informasjonen stå på selve skiltet.

Da vil de seende noe sånt ut:

Bilde53: Layout skisse skilt med knappinformasjon

Dette syntes jeg kan kanskje se litt mye ut, og vil helst unngå alt for mye tekst.

Brukertest av skilt layout

Så brukertestet jeg for å høre hva slags endringer som kunne bli gjort på skiltet.

Jeg hørte med min mor for hun har mye erfaring med planteskilt og vanne planter, så jeg ville høre hennes innspill. Så da ringte jeg henne og hørte hva hun syntes. Hun syntes skiltet så veldig bra ut, og prøvde også QR koden i samme slengen. Hun nevnte at jeg burde spesifisere informasjonen litt mer. Sånn istedenfor å kun skrive “21-27 grader” så burde jeg skrive “Trives i 21-27 grader” osv. Hun nevnte også at “Mer informasjon om planten” burde stå over QR koden i litt større skrift, mens resten av setningen skal stå der den står. Altså at over QR koden vil det stå “mer informasjon om planten”, mens under QR-koden der teksten allerede står, vil det stå “Bruk kamera for å scanne”. Denne ideen likte jeg, men kan også fort bli rotete. Men jeg ville prøve hvordan det ble. Mamma nevnte også at hun likte den siste best, og likte ikke at QR koden skulle være skilt fra alt det andre. Og da jeg spurte henne om hun ville likt å se hvor planten er fra og hva slags plante det er på skiltet, som jeg fikk tilbakemelding på svarte hun at det ikke ville vært nødvendig, og hvis man absolutt skulle vite det kan man scanne koden.

I samme slengen under telefonsamtalen slang pappa seg på, han har ikke like mye erfaring og interesse innenfor planter og skilt, men jeg var interessert i å høre hans input fra hans ståsted. Han likte også best det siste skiltet, det var ryddigst sa han. Han syntes pilen var unødvendig og at bare kunne fjerne den. Han nevnte også at det kunne være en mer tydelig tekst.

Jeg designet da skiltet på nytt etter tilbakemeldingene og da ble det slik:

Bilde54: Digital skisse layout etter brukertesting.

Her er d skiltet etter endringer gjort i forhold til tilbakemeldinger fra brukertesting

Her er samme skilt, bare med informasjon om hvordan bruke skjermen.

Bilde55: Digital skisse layout etter brukertesting inkl knappeinformasjon.

Hvilken jeg skal bruke kommer som sagt på om jeg klarer å kode den informasjonen på skjermen eller ikke.

Det var selve layoutet på skjermen, mens filen jeg skal sende inn til laserkutting vil se noe sånn her ut:

Bilde56: Laserkuttingfil skilt

Dette vil jeg da senere få laserkutta og skravert.


Uke 45 - 3D printing

Kvelden før jeg hadde tenkt til å begynne å prøve å designe denne holderen på tinkercad begynte jeg å skrive en liste og begynne å skisse litt på hvordan dette skulle være. Jeg skrev også ned eventuelle problemstillinger som jeg måtte finne løsninger på

Bilde57: Notater/problemstillinger til 3d printing

Her kan du se punkt over ting jeg måtte huske når jeg skulle designe holderen og problemstillinger som hvor jeg skulle gjemme alle ledningene

Bilde58: Skisse over mulig løsning på rommet.

Her ser du skisse over en mulig løsning på hvordan jeg kunne feste lydsensoren og temperatur måleren. Du ser også en skisse over hvordan dette “rommet” skal være.

Så åpnet jeg tinkertad å prøvde å begynne å lage dette. Dette brukte jeg lenger tid enn jeg forventet på… Noe som også var krevende var å få de perfekte målene på alt, noe jeg helst vil få til for å unngå flere iterasjoner med 3D printing. Derfor har jeg brukt mye tid på å perfeksjonere alt.

For å slippe å lage mange versjoner av denne på 3D printeren, har jeg hele tiden kontakt med personer som kan gi tilbakemeldinger og brukerteste, og for å godkjenne at ting ser greit ut og gi kritikk.

Jeg har fått hjelp mye Selma, som var en av de studentene jeg brukertesta tidligere, som også jobber på 3D labben. Hun minte meg på at designet mitt vil være for stort for selve 3D printeren og at jeg måtte kutte den. Dette var noe jeg egentlig hadde lyst til å gjøre uansett for å dele den opp, slik at hvis det var endringer som måtte gjøres kun på den ene siden, hadde det vært tungvint å 3D printa hele tingen på nytt. Noe som også hadde unødvendig lang tid, og brukt unødvendig mye filament.

Selma påminte meg også på at vannholderen vil ikke tåle vann med det vanlige filamentet, og at det var viktig at jeg brukte et annet filament, nemelig PETG.

Gjennom en del tilbakemeldinger, gjorde jeg en del endringer.

Jeg gikk gjennom ekstremt mange versjoner av denne holderen. Det startet først med en ren kopi av papp prototypen min:

Bilde59: Iterasjon 1

Her ser du at den er ganske og relativ lik papp prototypen min bare at den mangler selve skiltet og skilt hullet, i tillegg har denne også vannkoppen et lokk. Den her har heller ikke den endelige løsningen på hvordan jeg skulle ha dette “rommet” og hullet til selve microbiten. Her er vannkoppen også integrert i selve holderen, med et av og på lokk med hull til røret i vannpumpen.

Denne hadde en del problemer og ting den manglet. Det første var vannholderen. Denne fant jeg kort tid etter at denne ikke burde integrert i holderen, denne burde være løs slik at man kan ta den ut og inn når man skal fylle den opp med vann, istedenfor å ta med seg hele holderen når man skal fylle på vann. For å gjøre den mer fleksibel.

Jeg bestemte meg for også for å lage en ny potte, istedenfor å ha potten som jeg allerede hadde. Fordi det var vanskelig å måle meg fram til hvilken radius det var på akkurat stedet på potten jeg ville at beholderen skulle henge, siden potten har en variende radius grunnet innsvigningen. Jeg var nødt til å vite at hvor på potten beholderen ville komme for å vite hvor høy vannkoppen skulle være, noe jeg ikke helt nøyaktig kunne vite før jeg hadde printet det pga unøyaktigheter ved måling. Siden vannkoppen måtte passe perfekt for å stabilisere vekten og for å slippe skråarm.

Jeg lagde da en potte til planten med fire hull på bunnen tilsvarende den opprinnelige potten. I tillegg lagde jeg også da tilsvarende bare til vannholderen.

Bilde 60: Bilde av potten

Bilde61: Bilde av vannkoppen

Her ser du altså disse to, minus lokket som jeg glemte å ta bilde av. Begge har ring rundt dem, dette tenkte jeg var forsikre seg at de ville passe inni hullene.

Men her har jeg tenkt feil, fordi pottene vil jo ikke henge i skiltet, de vil være på bakkenivå og det er de som skal holde alt oppe, ikke motsatt. Ringene hadde vært effektive og i bruk hvis holderen var et stativ med et bein som var høyere enn selve koppene, da ville koppene bli hengende igjen av ringen. Å tilføre bein til stativet hadde kunnet vært en løsning, men det var noe jeg helst ville unngå fordi jeg visste at det var mange andre måter å løse det på.

Da jeg satt å prøvde å tenke på andre mulige løsninger så kom jeg på at jeg burde ha en potte rundt den andre potten. For jeg kom jo på at har jeg ikke det vil det jo renne vann ut av hullene på potten. Da kom jeg på at det burde være en fast solid potte som var integrert i selve holderen. Denne gjorde jeg litt høyere enn vannkoppen slik at den kunne henge igjen av ringene slik jeg opprinnelig hadde plan om. I tillegg lagde jeg den også høyere enn potten den skal henge i, slik at den ikke vil bli stående i vannet som lekker ut av planten, siden det er noe som ikke egner seg for planten.

Videre lagde jeg oppbevaringsrommet, hull til microbit og hull til skiltet.

Bilde62: Bilde av designet som skal printes ut av beholderen.

Bilde63: Bilde nr 2 av designet som skal printes ut av beholderen.

Jeg var så og si ganske fornøyd med denne versjonen, og var egentlig klar til å 3D printing. Men jeg ville for å forsikre meg før jeg begynte å printe at det så greit ut. Slik at jeg slapp unødvendige mange ganger med iterasjoner med 3D printer. Jeg hørte da med broren min om hva han syntes (Testperson 1. Utdannet dataingeniør. Svært teknisk anlagt og også svært planteinteressert. Veldig kreativ og kommer med gode ideer og kan se feil raskt)

Det eneste tilbakemeldingen jeg fikk som jeg ikke hadde tenkt på var at hullet til microbiten ville være feil. Det ville fungere ganske godt men han mente det ville være tungvint , for da måtte jeg ta inn microbiten uten alle ledningene først også sette inn ledningene for å få den inn i hullet. Noe som kunne gått, men hadde vært ekstremt tungvint. Da satt jeg meg selv i tenkemodus på hvordan jeg kunne løse dette. Da kom jeg på en ide hvor jeg lager et felles hull, også et lokk som vil gå over alt unntatt selve microbiten slik at den holder den fast.

Slik ville den sett ut:

Bilde64: Bilde av lokk til “rommet”

Bilde65: Bilde av lokk til “rommet”

Bilde66: Bilde av lokk til “rommet”

Her ser du at det vil være 1 mm rom igjen av der lokket ikke er, det er der microbiten skal være. Topplokket er også lenger enn selve hullet, slik at lokket vil bli hengende igjen der. Dette vil jeg vise og forklare når jeg får selve 3D printen.


Uke 45 - Vanning

Jeg fikk nå lyst til å se litt på hva jeg skulle gjøre med vanningen, hvor jeg vil ha selve slangen. Her må jeg forholde meg til hvordan min plante helst vil bli vannet. Her er det flere muligheter, som at jeg for eksempel kunne lage en slags vannspreder eller en type dusj som jeg kunne laget med servo eller en motor. Men min plante vil helst kun få jorden vannet og den liker ikke at bladene får vann på seg. Derfor var det bare å droppe de ideene. Planten min liker heller ikke å stå i vann som sagt, så å lage et vannbad vil heller ikke egne seg.

Da begynte jeg å tenke på den beste måten jeg kunne få slangen inn i jorda nærmest rota. Da tenkte jeg at jeg kunne laget en spiss tut til slangen, slik at jeg lett kan få den ned i jorda og at den blir der.

Bilde67: Skisse over tut

Typ noe sånn som det, som jeg kunnet 3D printet.

Her har jeg tatt inspirasjon fra ferievannere:

Bilde68: Ferievanne bilde hentet fra internett. Kilde:

https://kommunikasjon.ntb.no/pressemelding/gjor-blomstene-ferieklare?publisherId=89672&releaseId=1746549

(Hentet fra NTB Kommunikasjon. Artikkel skrevet av Mestergrønn (2012). Besøkt 07.11.20)

Da prøvde jeg å 3D designe det.

Bilde69: Design til vanntut

Bilde70: Design til vanntut

Denne har da 1 cm i radius og er cirka 5 cm høy. Den var opprinnelig 3 cm høy, men gjorde den høyere etter tilbakemelding fra en student i klassen.


Uke 46 - Resultat av 3D printing

Så var det tid for å endelig 3D printe.

Men jeg satt kun på den store beholderen først, for å fokusere på en ting.

Jeg printa den i PETG for å få det vannstødig.

Bilde71: Resultat av printing av beholder.

Slik så det altså ut

Alt ble slik jeg ville og ble ganske fornøyd.

Brukertest av beholder før den ble limt

Jeg ville bruketeste denne beholderen før jeg limte dem sammen, jeg ville høre før det var for sent om det var noe jeg skulle endre på. Dette gjorde jeg før jeg printa resten, så den har en del mangler som jeg erstattet med papir og papp. Dette gjorde jeg fordi hvis noe skulle endres på denne ville det naturligvis påvirket de andre elementene også, og da må de også endres.

Jeg ringte broren min og moren for å høre litt hvordan som bruker det ville vært å bruke denne her. Begge disse to er svært planteengasjerte, men med forskjellig teknologi nivå. Mamma liker det enkelt og ikke for komplisert, og har ikke de største teknologi evnene. Men hvis hun ikke klarer å bruke det, er det ikke hennes evner jeg skal kritisere, men heller mitt dårlig design. Som er nøye forklart i boken “The Design of Everyday Things” skrevet av Don Norman i kapittel 5, side 152 - “Human Erros, No Bad Design”. Mens min bror er motsatt og foretrekker det mer moderne, og har mye erfaring rundt plante sensorer osv. Han studerer også arkitektur i Trondheim, som også kan komme til nytte under brukertestingen.

Nå var de ikke fysisk til stede, men bare over FaceTime, her er det flere feilkilder som kan forekomme, siden jeg ikke får sett dem fysisk gjøre det, men jeg vil uansett senere gjøre en brukertest som foregår fysisk til slutt. Dette ble heller ikke en så gjennomført og perfekt brukertesting, siden delene ikke satt sammen. Men at denne ble en low-fi prototype brukertest hvor jeg brukte papir og papp for å gjenskape alt som skulle være der. Her brukte jeg en død aloe vera plante siden potten til den passa akkurat inni den bredde messig. Så ikke bli skremt over den døde planten, for det er ikke planten til prosjektet!

Her kan du se hvordan det ble gjort, der jeg hadde noen ekstra hender til hjelp.:

Bilde72: Lowfi brukertest

Da jeg spurte dem om hva de ville gjort hvis de ville sjekke temperaturen i rommet. Min mor som har vært med på å brukertesta skiltet fra tidligere husket at det sto på skiltet at man skulle trykke på knappene for å få data på skjermen. Dette er jo såklart en unøyaktighet og feilkilde, siden hun allerede hadde kjennskap til hvordan det skulle gjøres, som ikke ga meg et nøyaktig svar på om det er noe som må endres. Heldigvis for meg hadde ikke broren min sett det, han skjønte ikke hva man skulle. Her er det viktig å informere om at skiltet de ser på, inneholder ikke informasjonen om knappene, dette var rett og slett noe jeg glemte. Og som jeg fikset på med engang broren min ikke forsto. Etter han fikk lest informasjonen skjønte han raskt hva han ville gjort.

Også spurte jeg dem om hva de ville gjort hvis de skulle vannet den. Her skjønte begge at det var den andre knappen man skulle trykke på.

Til slutt ville jeg høre litt generelt om hva de syntes om beholderen:

Jeg hørte først med dem om ledningene ville skremme dem. Broren min sa det ikke ville gjøre det. Han mente det egentlig bare så kult ut og at jeg ikke burde gjemme det. Å ha de fremme gjorde det også lettvint hvis noe var galt og måtte endres, istedenfor om det hadde det vært en boks hvor å ta det inn og ut var komplisert. Noe som også var selve poenget og utganspunktet mitt. Men han mente jeg heller burde ha et system, slik at det ikke ble så rotete, noe jeg er enig med.

Mens min mor la jeg fort merke til at hun ble litt “skremt” av det. Hun mente også at det også kunne se litt rotete ut, at jeg bare måtte få litt orden i det. Broren min kom med et forslag om å lage et til rom, som jeg kunne ha resten av ledningene i. Dette er en ide jeg vil ta med videre og gruble mer over.

Min bror kommenterte også på litt slutt om man kunne vite om den fikk for lite lys. Dette svarte jeg nei på, siden jeg har brukt lyssensoren til lyd aktiverte lys, noe han syntes var totalt unødvendig da han så hvor liten pæren var, at det er ingen som vil få nytte av den. Jeg forklarte at jeg kanskje ville feste lyset i skiltet, for å lyse opp skiltet. Men han mente at det ikke ville være nødvendig, siden der planten vil stå vil mest sannsynlig være nokså lyst uansett, spesielt på dagen siden planten skal stå i lys. Han mente at jeg altså burde bruke lyssensoren på noe mer fornuftig.

Så det jeg fikk ut i fra disse brukertestene fant jeg ut at det var veldig viktig å informere om knappene, hvordan de brukes og hvilke man skal bruke. Når det gjelder ledningene vil jeg løse senere hva jeg gjør med det, og hvordan jeg skal rydde oppi det.

Ut i fra brukertestingene bestemte jeg meg for å lime dem sammen siden alt virket greit og for å komme meg videre i prosjektet, og filte det jeg måtte file.

Her ser du resultatet etter å ha limt de sammen.

Bilde73: Bilde1 av beholder

Bilde74: Bilde2 av beholder

Uke 46 - Rydding av ledninger forsøk 1

Min bror i forrige brukertesting kom med forslag om å lage litt mer plass/rom til resten av ledningene.

Ut i fra dette begynte jeg å tegne litt

Her fikk jeg en ide om å lage en slags hylle for å få plass til resten av sensorene slik at det ikke ble både trangt i det andre rommet og det ville også gjøre ting litt ryddigere.

Den gjorde jeg like bred som rommet til batteriet. Jeg droppa også vegg på siden for at ledningene ikke blir most opp mot veggene.

Glemte å ta bilde fra tinkercad, men her er hvertfall hyllen printet ut. Nå gjenstod det bare å lime dem sammen. Men dette vil jeg ikke gjøre med engang, vil først teste om alt funker eller om det ikke gir en ryddigere følelse.

_ Bilde75: Bilde av hylle til beholder_

Uke 47 - Mer 3D printing

Så satt jeg på en ny print, med resten av tingene litt senere. Her printet jeg også i PETG.

Bilde76: Ferdig printa ting

Slik ble altså vanningstuten.

Bilde77: Bilde av resultatet av printa vanntut

Bilde78: Bilde av resultatet av printa vanntut

Slik ble det.

Resten ble også bra, unntatt det ene lokket, denne måtte jeg fikse litt på og printe på nytt, etter å ha prøvd hvordan det gikk inni hulerommet på holderen. Her var det en del ting som måtte fikses, den største tingen var et lite hull til ledninger og knappen. Jeg måtte også lage den bitte litt mindre i bredden. Den fikk nemlig akkurat ikke plass når microbiten var der også.

Bilde79: Ny versjon av lokk

Jeg lagde dermed et nytt lokk med nye justeringer med engang og satt det på print.

Slik ble det!

Bilde80: Lokket til rommet

Når det gjelder vannkoppen og lokket som hører til, var det egentlig tilsvarende perfekt. Her var målene så og si perfekt. Det eneste var at det nesten satt litt godt fast. Lokket var lett å ta på, men var vanskelig å ta av igjen. Her tenkte jeg først at olje ville hjelpe… dette hjalp ikke i det hele tatt, og gjorde det bare sølete. Derfor dro jeg tilbake til labben for å pusse litt.

Og etter litt pussing passet det absolutt perfekt. Nå var det både lett å ta på, men også lett å ta av. Samtidig som den sitter godt.

Bilde81: Vannkopp med lokk

Potten:

Bilde82: Bilde av plantepotte

Jeg printa også ut potten med en annen printer, som ble bra utenom kantene som må ha blitt litt ødelagt under første “layer” med printingen.


Uke 47 - Laser kutte skiltet mitt

Jeg hadde nå lyst til å prøve å laserkutte skiltet mitt, og gravere det! Siden jeg har gjennomført kurset i laserkutting kunne jeg da dra bort dit og gjøre det selv. Her hadde jeg problemer med å få gravert og kuttet det, for alt ble gravert men ingenting ble kuttet. Men etter nok forsøk gikk det. Og slik ble resultatet:

Bilde83: 1.iterasjon av skiltet mitt

Her kan du se at jeg tok med informasjonen om microbit knappene, etter jeg forstod viktigheten med det etter brukertestingen i uke 45. Her kan du se første iterasjon av skiltet. Her var det en del endringer som måtte gjøres. Jeg hadde underveis hele tiden kontakt med brukere/kohorten min som ga meg tilbakemeldinger på hva som kunne bli bedre. Som blant annet skrift størrelse, jeg måtte gjøre den mye større siden mye av det ikke kunne leses. Her kan du også se at det ikke ble kutta, men jeg uansett kasta denne.

Bilde84: 2.iterasjon av skiltet mitt

Her kan du se mitt andre forsøk, med større skrift. Denne var definitivt bedre, men kom på at jeg måtte gjøre den større, altså lenger siden den skal jo stå nedi et hakk. Jeg endra også på hvor tittelen sto.

Bilde85. 3.iterasjon

Her kan da altså se hvordan det ble. Da jeg var her var jeg fornøyd med dette, men da jeg kom hjem og testet, så jeg mange feil.

Blant annet:

Media86. Feil på skilt nr1

Her kan du se at når jeg flyttet teksten, tenkte jeg ikke på at den ville kræsje med skjermen. Du kan også se at teksten under vil være vanskelig å lese hvis du står oven ifra. I tillegg til at den trenger litt større linjeavstand.

Bilde87. Feil på skilt nr2

Vanskelig å lese ovenifra.

Bilde88. Feil på skilt nr3

Da jeg skulle gjøre skiltet lenger i filen, må jeg ha skumpet borti og gjort den en millimeter for stor. Slik at den rett og slett ikke får plass i hullet. dette kunne jeg filt, men ikke noe vits å fikse på holderen når jeg må uansett lage et nytt skilt.

Jeg valgte også å droppe å ha lys på skiltet. Under brukertesting tidligere kommenterte broren min på at det ville være unødvendig. Men jeg valgte selvom å prøve, så jeg kuttet et hull til den. Men det skal sies at det bare blir tungvint og ikke minst stygt siden jeg ikke kom på noe bedre måte å løse det på hvis jeg ville ha det på skiltet:

Bilde89. Lys på skilt

Så da tenkte jeg på hvordan jeg ville ha det. Og jeg kom også på under brukertestingen hvor han kommenterte på at det ville vært unødvendig med å ha lys i det hele tatt. At jeg burde bruke lysensoren til noe annet. Når jeg satt å tenkte litt på det, innså jeg viktigheten over lysbehovet til planten. Den vil rett og slett dø hvis den ikke får nok lys. At det kanskje var viktigere enn at skiltet skulle lyses halvveis opp. Hvis jeg skulle gjort dette må jeg også endre på det jeg skal skrive under skjermen også.

Men jeg prøvde å tenke på hvor jeg ville hatt lyssensoren og hvordan jeg ville at den skulle ligge/stå. Den burde stå et sted slik at verdien den gir vil være tilsvarende i forhold til planten. At den må rett og slett stå nærme planten, og ikke på et sted med skygge. Så jeg ville ha den i jorden.

Da begynte jeg å skisse

Bilde90. Skisse over mulig stativ til lyssensor:

Her hadde jeg altså en ide om å lage et slags stativ som går ned i gjorda. Dette ville jeg helst lage ganske raskt så bestemte meg for å laserkutte dette også. Da har jeg også muligheten til å gravere noe.

Jeg gikk da videre til å prøve å lage en prototype av papp av dette, for å se om det gikk.

Bilde91. Bilde over papp prototype

Her limte jeg altså de to delene med limpistolen.

Bilde92: Papp rester

Jeg lagde først en mindre en (den til høyre på bildet), før jeg fant ut at denne var for liten for sensoren.

Så lagde jeg en større enn (venstre). Denne var ganske stor, og er denne som er vist på bilde91.

Så jeg gikk derved videre til å lage en mindre en, men dette gjorde jeg på illustrator, som da vil være filen til laserkutteren.

Bilde93. Laserkutting fil til lyd-sensor stativ.

Oppdatering: Jeg ser nå i etterkant at jeg skrev LYD når jeg egentlig skulle skrive LYS, dette var såklart med uhell.

Teksten var noe jeg la til senere, for jeg tenkte det kanskje ville være interessant for de som lurte på hva den var til. Jeg måtte også legge til den samme informasjonen på mitt vanlige skilt.

Bilde94. Skilt informasjon

Her kan du se at jeg la til lydsensor informasjon, men også endra litt på resten av teksten, hvor jeg omformulerte meg litt.

Apropos omformulering så gjorde jeg litt om på skiltet også, og endra det jeg måtte fikse på

Bilde 95: Laserkutting fil til skilt

Noe jeg har glemt å skrive om tidligere, som jeg også endra på fra de tidligere versjonene av skilt layoutet er mellomrom. Jeg har passet på at det blir en slags flyt mellom innholdet, at hvert element har mellomrom fra de andre elementene. Dette er for å gjøre alt se ryddig ut. Her kan du se mellomrom konseptet tegnet:

Bilde96. Mellomrom mellom elementer på skilt

Resultatene fra laserkuttingen:

Skiltet:

Bilde97: 3 iterasjon av skiltet mitt

Dette ble mye bedre, jeg var litt redd for at knappe informasjonen ble litt liten, men etter litt forhøring med kohort kom de med tilbakemelding at det var synlig, og burde heller ikke ta for stor plass.

Lyssensor stativ:

Bilde98: Bilde av lyssensor stativet

Denne fungerer slik den skal, med unntak av at jeg printet “Lydsensor” istedenfor lyssensor selvsagt, men dette prøvde jeg å fikse med en tusj. Kunne såklart dratt å kutte en til, men det var det rett og slett ikke tid til.


Uke 48 - mer koding

Nå nærmer det seg innlevering og det er nå tid for den siste innspurten. Jeg vil nå kode lyssensoren og endre kodingen.

Det første jeg ville endre på var å endre de lyd aktiverte lysene. De ville jeg endre til kun en lyssensor som vil fortelle om planten står bra til i forhold til lyset. For å finne verdien til hvilket lys som er best, målte jeg først det hvor jeg kodet at den verdien ville komme på skjermen.

Bilde99: Kode av lyssensor

Her kan du se koden for å først teste hvilken lysverdi jeg skal senere implementere inn. Jeg gikk da litt rundt i rommet for å måle lyset. Ved vinduet fikk jeg en verdi på 96, mens den ble lavere og lavere når jeg gikk lenger og lenger bakover fra vinduet. Skygge fikk en verdi på 46 og lavere. Jeg bestemte meg da for å kode inn at den vil få beskjed om å flytte seg nærmere lyset når den måler en verdi på under 80 grader

Bilde100: Lysverdi ved vinduet (96)

Så da kodet jeg det

Bilde101: koding over lyssensor

Så ville jeg også finne den eksakte verdien for når jorden er på sitt tørreste, at det er da sensoren vil fortelle til skjermen at den må vannes. For når det gjelder min plante vil ikke den verdien som er gitt fra før av være tørr nok til min plante. Siden den må være helt uttørket når den skal bli vannet. Da gjorde jeg det samme som med lyssensoren, at den skulle få opp en verdi når jeg stakk jordmåleren i en utørket jord. Jorden til planten min var ganske tørr, så det passet perfekt.

Bilde102: Kode over måling av tørket jord verdi

Når jeg leste gjennom det jeg har skrevet tidligere angående kodingen skrev jeg at jeg burde ha på at den vannes automatisk uavhengig av input fra knapp når den virkelig er tør. Hvis det ikke er noen som trykker på den altså.

Slik ble koden for den:

Bilde103: Kode over vanning til veldig tørket jord som går automatisk

Dette måtte jeg senere fjerne, siden det ikke gikk og ødela for mye av de andre sensorene. Grunnen til dette er ukjent, men hadde tid til å fikse opp i det.

Bilde104: Koding over jordmåler

Når jeg tok jordmåleren inn i den tørre jorden fikk jeg da en verdi på 81. Jeg fikk litt forskjellige verdier avhengig av hvor i jorden jeg stakk den. Men jeg fikk en verdi på rundt ca 80.

Bilde105: Verdi av jordmåler (81)

Så kodet jeg det inn på samme måte som resten.

Bilde106: Koding over jordmåler 2

Du kan se at jeg tok å skrev 70, altså at den vil varsle om at den vil vannes når jordmåleren måler en verdi på under 70, for å ha en margin på at den ikke dør. For 70 vil også måles når jorden er tør.

Så endret jeg også på temperatur koden. Jeg ville gjøre det slik som de andre, at den vil informere om at den må flyttes eller at den står bra til i forhold til temperatur. Istedenfor å kun vite hva temperaturen er.

Bilde107: Koding over temperaturmåler.

Til slutt ville jeg bare prøve om jeg klarte å kode informasjon om hvilke knapper man skal trykke på microbiten når oled skjermen skrus på. Altså den samme informasjonen som står på skiltet. Jeg gjorde dette og prøvde å skrive flere forskjellige måter å skrive det på, men alt så bare veldig rotete og uoversiktlig ut. Derfor valgte jeg å beholde det jeg har på skiltet og kun ha informasjonen der. Men jeg bestemte meg for å ta overskriften til knapp informasjonen til det jeg hadde på skiltet på microbiten

_Bilde108: Koding _

Og det var alt jeg endra på. Så kan du se hele koden sammen:

Bilde109: Bilde over alt av koding til microbit.

Så det var alt av kodingen, og jeg sa meg fornøyd med det.


Uke 48 - finpuss

Jeg hadde nå lyst til å koble alt sammen og festa alt, for å se hvordan det vil bli seende ut. Jeg festet hyllen med læretyggis, jeg vil senere feste denne med lim etter noen runder med brukertestinger.

Bilde110: Bilde av hyllen som er festet med læretyggis.

Så byttet jeg potten til planten, over til den jeg har printa. Her byttet jeg jord i samme slengen også.

Bilde111: Ny potte

Så festet jeg og koblet opp resten, og prøvde å gjøre ledningene ryddig. Her kommer en liten bilde serie av bilder av det nesten ferdige produktet.

Bilde112: Hele beholderen

Bilde113: Nærmere bilde av beholderen - ovenifra

Bilde114: Nærmere bilde av beholderen

Bilde115: Bilde av lyssensor stativet og vannetuten.

Bilde116: Skjermen med data fra sensor

Bilde117: Ovenifra bilde av beholder

Det var nå klart for en til brukertesting.


Video av hvordan kodingen funker:

Video1: Video av hvordan den funker.


Uke 48 - Brukertesting

Det var nå tid til å brukerteste absolutt alt. Hovedpoenget med denne brukertestingen er å teste alt i alt. At alt funker sammen i ett. Blant annet brukervennligheten, skiltet, kodingen, hvor fleksibel alt er osv. For også å se hvor vellykket produktet mitt ble til slutt, om min mentale modell er tilsvarende lik brukerene. Jeg vill også teste denne nye “hyllen” min, denne var kun festet med læretyggis underveis, for å gi testerne en ekte illusjon av hvordan det var før jeg limer den på.

Jeg lagde noen spørsmål/oppgaver på forhånd som brukeren skulle gjøre, for at jeg kan se hvordan de gjør det og hvordan det går.

Denne brukertestingen foregikk i naturlige omgivelser, der planter gjerne stå normalt. Dette var steder som på et kontor og i et hus. For å få et ekte bilde på hvordan de støter på produktet mitt, (etnografisk forskning).

Jeg testet 5 personer. Her var det en god blanding av kompentanse. Noen var mer planteinteressert enn andre og noen hadde bedre tekniske ferdigheter. Alderen på testpersonene var (19-62år). Noen av testerne har vært med på å teste produktet før.

Første oppgaven jeg ba dem gjøre var å fylle på vannkoppen. Det som kom opp flere ganger her som er negativt er at man må egentlig frakte med seg hele greia når man skal vanne den, med mindre man tar ut ledningene og vannpumpen, eller hele microbiten. Det er forsåvidt ingen andre måter man kan løse det på, siden ledningene er kobla sammen og ledningen også er ganske kort. Men dette var noe jeg totalt hadde ignorert og ikke tenkt på. Men jeg kommer heller ikke på noe god løsning på det, her gjorde også brukerne jeg testa forskjellig. Mange tok bare med seg hele greia når de skulle fylle opp med vann, mens andre dro ut ledningen og vannpumpen. Det at de tar med seg hele greia ødelegger konseptet mitt med å ha en løs vannkopp som kan tas inn og ut, for å gjøre alt veldig fleksibelt og lettvint.

Andre oppgaven var å fortelle meg behovene til planten. Der skjønte alle at de måtte lese på skiltet. Her fikk jeg også kommentarer på at de likte at skiltet var i et annen materiale enn resten, siden da skilte den seg ut og den var lett å se. Her klarte alle å svare meg på behovene og fullførte oppgaven plettfritt.

Tredje oppgaven var om de kunne fylle på vann. Her utførte de også oppgavene plettfritt, noen brukte litt lenger tid på å finne ut av hva de skulle og var også litt redd for å trykke på de knappene. Dette kan jeg også kjenne meg igjen i, at man rett og slett er redd for at knappene skal utløse noe man ikke vil. Jeg la også merke til at noen kjente på jorden før de skulle trykke på knappen, noe som beviser meg at de ville passe på å ikke vanne når det er unødvendig, men som også stengt tatt ikke er vits siden sensorene gjør det allerede for dem.

Fjerde oppgave og femte oppgave var å finne ut om den sto i en passende temperatur og om lyset også var bra nok i forhold til plantens behov. Alle utførte denne oppgaven plettfritt, etter å ha lært i forrige oppgave at knappene ikke var skumle. Jeg hørte også med brukerne om de ville hatt mer informasjon på teksten under skjermen på skiltet. Siden jeg fjerna mye av det på siste iterasjon for å gjøre det litt mindre og lettvint. Men de svarte at det var greit sånn.

Sjette oppgaven var å scanne QR koden og høre hva de syntes om nettsiden. Her visste faktisk alle at man skulle bruke kamera. Ingen som sleit med det. Om det er på grunn av at det går automatisk for dem eller om de leste det på skiltet vet jeg ikke, men det var hvertfall ikke noe problem. Etter å ha scannet QR koden fikk alle opp nettsiden. De rakk ikke å lese alt som stod der, men det viktigste av informasjon står øverst, noe brukerne likte. At det var lett og tydelig å finne fram til de viktigste behovene.

Jeg hørte til slutt hvordan de syntes alt var. Om ledningene skremte dem, om beholderen og alt var estetisk fint, om den var for stor, kjedelig farge, hvordan skiltet er og om den er lett å bruke osv. Hvordan opplevelsen var alt i alt.

Mange skrøt av at beholderen og skiltet så estetisk fin ut, at hvite fargen på beholderen ga det en enkel og ren følelse, og ikke en distraherende farge. Skiltet mente de også var oversiktlig og ga nok informasjon. De syntes oppgavene var greie å utløse og svarte at de ikke ville ha noe problemer med å utføre oppgavene hvis de var alene og skulle passe på å planten, siden skiltet var rikelig med informasjon. Eneste er om noe ville feilet seg med det elektroniske, noe som ikke alltid er så lett å kontrollere.

Behovet for å gjemme ledningene er noe som er veldig viktig for mange, spesielt når det gjelder ledningene til tv osv. Mange kjøper da ekstra greier for så kunne gjemme dem, siden ledningene gir en rotete følelse. Så det var viktig for meg å høre hva de synts om det enda en gang, spesielt etter å ha kommet med et forslag som kan gjøre det ryddigere.

En påpekte også at de klarte jo å fullføre oppgavene, og at ledningene aldri kom i veien. At de ikke ville ha forstyrret dem hvis de skulle passe på planten. De som hadde brukertestet beholderen før hyllen mente dette hjalp veldig, og ga en ryddigere og oversiktlig følese.

Brukerne brukte en gjennomsnitt på under 7 minutter på brukertestingen.

Når det gjelder inputen fra brukertestingen var det egentlig ikke så mye å endre på. Dette kan ha vært på grunn av at jeg har vært nøye med å brukerteste og få tilbakemeldinger på alt jeg har laget underveis. Men var viktig med en siste brukertest for å teste alt sammen. Når det gjelder vannkoppen er det egentlig ikke noe jeg kan gjøre med, en bedre løsning kommer jeg ikke på.

Det eneste som manglet nå var å lime på den hyllen. Som jeg gjorde, jeg festet også fast temperatur måleren på baksiden. Denne lå egentlig i denne hyllen, men jeg forsto etterhvert at dette ville gi et feil svar på temperaturen, og flyttet den nærmere planten og for seg selv.

Bilde118: Bilde av Temperaturmåleren

Her ser du altså da temperatur måleren sitte fast på baksiden med hjelp av læretyggis. Jeg valgte også å skrive over “Temp”, for hadde det vært meg som var brukeren ville jeg gjerne visst hvilke sensorere som var hva. Det er derfo jeg også skrev Lyssensor på stativet til sensoren.

Og med det sa jeg meg fornøyd med produktet mitt.


Refleksjon:

Jeg har noe jobbet med dette prosjektet i 15 uker, med mye hard jobbing. Det skal sies at disse 15 ukene har vært ekstremt lærerikt og ikke minst gøy. Det har vært veldig gøy å kunne å ha friheten til å lage noe selv, og stå for ansvaret for det. Prosjektet har gitt meg en pekepinn på hvordan designprossesser virkelig er i arbeidslivet.

Jeg har gjennom disse ukene gått gjennom enormt mange versjoner og varianter av prototyper, som har ledet meg til det produktet jeg sitter igjen med til slutt. Hver iterasjon og endring som har kommet underveis har hjulpet produktet mitt bli bedre. Her må jeg si en stor takk til alle som har deltatt på brukertestene og vært med på å gjøre produktet mitt bedre.

Bilde119: Bilde over min første iterasjon (papp prototype) og min siste.

Hovedmålet mitt var å lage noe som gjør prosessen om å eie en innendørs plante lettvint og modernisert. Dette føler jeg har klart med god hjelp fra brukere. Ikke minst ville jeg også lage noe som var fleksibelt og tilgjengelig for fremtidlige brukere. Etter en rekke brukertestinger vil jeg si produktet mitt er svært fleksibelt, med unntak av vannkoppen som må bli tømt for ledningene og pumpen for å fungere slik jeg ville. Ellers vil jeg si at jeg har laget et produkt som er fleksibelt og lett å bruke for alle, uavhengig av alder, kompetansenivå osv. Den er lett å bruke, rikelig med informasjon, åpen og tilgjengelig hvis noe skal endres på.

Det er ikke så mye jeg ville gjort annerledes. Jeg har jobbet jevnt med prosjektet uke for uke og fordelt arbeidet godt. Jeg har lagt mye arbeid inn i dette prosjektet og håper det syntes. Hvis det var noe jeg skulle pirket på ville det vært å kanskje hatt flere testpersoner i noen av brukertestingene. Jeg skulle også gjerne inkludert testpersoner i en lavere alder, for å få deres syn på det, men det var ikke så lett å få til. Hadde jeg hatt bedre tid ville jeg utdypet microbit kodingen min og funnet opp en smarte løsning på vannkoppen.

Jeg sitter igjen med et sluttprodukt som både jeg og brukerne er fornøyd med som funker som det skal, og en god mengde ny kunnskap.


Kilder:

Nettsider

(Nettside fra 2014. Brukt til å finne informasjon om plante. Nettside besøkt 25.08.20)

(“WHY DO SUCCULENT LEAVES TURN BROWN, YELLOW OR BLACK?” Informasjon hentet om plante fra “Succulent Plant Care”. Skrevet av Jenn Slim. Side besøkt 7.10.20)

(Nettside brukt til å genere en nettside til QR-kode. Nettside brukt 27.10.20)

Bilder hentet fra internett:

(Hentet fra NTB Kommunikasjon. Artikkel skrevet av Mestergrønn (2012). Besøkt 07.11.20)

Bøker: