Min venn ‘Bolla’

(Fittonia Verschaffeltii)


Av, Lisa Sofie Edelman Sæther
Interaksjonsdesign BIXD2019
IDG1006 - Fysisk prototyping

Vi fikk utlevert hver vår plante av fagansvarlig (noen like, men for det meste forskjellige). Disse plantene skulle vi gjøre research på for å finne informasjon om hva slags plante/art det var, hva slags næring den trengte, hvor ofte den skulle vannes, ol. Planten min er en Fittonia, men jeg har valgt å kalle den ‘Bolla’. Utstillingen under er av min reise fra helt fersk plantemamma frem til en ferdigstilt prototype som forhåpentligvis gjør plantemammalivet litt lettere.


INNHOLDSFORTEGNELSE:

Uke 34 - Venter i spenning

Uke 35 - Jeg har fått en ny venn

Uke 36 - Videre undersøkelse

Uke 37 - Bolla og jeg drar på tur

Uke 38 - 4 skal bli til 1

Uke 39 - The one and only (for now)

Uke 40 - Digitize it

Uke 41 - Bolla trives ikke

Uke 42 - Brukertesting runde nr. 2

Uke 43 - 3D-printing, en elg og Bolla 2.0

Uke 44 - 3D-modellering

Uke 45 - Laserkutting

Uke 46 - Karantene

Uke 47 - Brukertesting runde nr. 3

Uke 48 - Utbedringer etter brukertest

Uke 49 - Oppsummering prosjekt

Kilder


Uke 34 - Venter i spenneing

Spenning

Uke 34 er min aller første uke tilbake etter sommerferie og i fysisk prototying får vi beskjed om at vi skal jobbe med et prosjekt hele selmesteret, men vi får ikke vite hva det er føre neste uke. Det eneste vi viste var at vi skulle på en måte ta vare på noe. Fagansvarlig snakket mye denne timen om empati og hvordan folk som klarte å ta var på noe annet levende (kjæledyr, planter, ol.) ofte var mer empatiske personer. Noe jeg reagerte på fordi jeg er ikke en plante/blomster/passe på noe levende person, men har alltid sett på meg selv som en relativt empatisk person. Jeg skjønner jo at dette selvfølgelig ikke gjelder alle, men timen fikk meg til å tenke litt over mine egne handlinger. Men det jeg geldet meg aller mest til var dette overraskelsesprosjektet vi skulle få uken etter. Jeg elsker overraskelser og selv om det egentlig var ganske åpenlyst hva oppgaven kom til å være hadde jeg ingen aning.


Uke 35 – Jeg har fått en ny venn

MIN RESEARCH – hvem har jeg snakket med?

Denne uken kom overraskelsesprosjektet vi ble fortalt om forrige uke. Det var en liten plante vi skulle ha med oss hjem og ta vare på. Fagansvarlig hadde fjernet merkingen hvor navnet og informasjon om næring sto, så da var det bare å komme i gang med research for å finne ut hva slags plante jeg hadde fått utlever. Men nå som vi faktisk hadde fått prosjektet var jeg ikke like gira lenger. Jeg er, som sagt i uke 34, ikke noe særlig plantemenneske så det å måtte ta hånd om en plante var ikke helt det jeg hadde sett for meg. Men vi får se etterhvert som vi tilbringer mer tid sammen.

FAKTA

Vanlige navn: Ormeskinn, mosaic plant, painted net-leaf[5].

Vitenskapelig navn: Fittonia Verschaffeltii (nerve plant)

Family: Acanthaceae[6].

Type: Perennial[7].

Størrelse: ca. 7,62 til 15,24 cm i høyde

Sollys: ikke direkte sollys, delvis skygge eller filtrert indirekte sollys

Temperatur: Trives best rundt 20 grader celcius.

Vanning: Fuktig, dør fort ved tør jord. Vannes gjevnlig for å fukte jorden.

Frost: Tåler ikke frost, laveste temperatur 10 grader celcius

Blomstringssesong: somregel mellom juli og august

Farge: Mest vanlig er sølv-hvite nerver, men nervene kan også finnes i rød, rosa and grønn hvorav bladene er grønne uansett.

Utspringssted: Tropiske regnskog i Sør-Amerika, hovedsakelig i Peru[8].


MER OM FITTONIA

Fittonia er i de fleste tilfeller brukt som en husplante. Dette fordi den ikke tåler de lave temperaturene i mange land. Dropper temperaturen under 10 grader celcius hvor planten befinner seg dør den. Men selv om denne planten er mest kjent for å holdes innendørs kan den være vanskelig å gro i disse forholdene. I tillegg til at det ikke kan være for kaldt, liker planten seg på steder det er veldig/konstant fuktig. De tåler også dårlig stillestående forhold dårlig noe som kan gjøre det utfordrende å ha planten innendørs[8:1].

Grunnet at det er en tropisk plante som hovedsakelig vokser dypt inne i regnskogene i Sør-Amerika vil den også trives best under lignende behandling som husplante. Dette vil si ingen direkte sollys, men lyse, skyggebelagte områder (lysrør kan også fungere). I tillegg er fuktighet viktig. Dersom planten får for lite vann vil den tørke ut og kollapse. I motsatt tilfelle, dersom den blir vannet for mye vil den få gule, slappe blader[8:2].

HVA BRUKES PLANTEN TIL/HVA HAR PLANTEN BLITT BRUKT TIL?

HVA VET JEG?

Denne uken har jeg snakket med de jeg tenkte på i første omgang som kunne ha noe informasjon om planten min. I tillegg har jeg gjort egen research på nett hvor jeg har søkt opp mange forskjellige nettsider. Dessverre sliter jeg enda med å forstå forskjellen på Fittonia Albivenis og Fittonia Verschaffeltii. I tillegg må jeg gjøre videre prøve å finne ut hva det vil si at en fittonia er storbladet eller ikke. Så foreløpig er jeg sikker på at det er en Fittonia men mangler den endelige bekreftelsen på noe mer spesifikt. Det siste som jeg må sette meg mer inn i er hva slags næring som er nødvendig/anbefalt for nettopp min plante.

SKISSER




Uke 36 - Videre undersøkelse

Uke 35 var en litt stressende uke med mye research rundt planten. Selv om jeg følte jeg fant mye bra fakta føler jeg fortsatt at jeg mangler det lille ekstra for å få bekreftet tankene mine. Så denne uken (uke 36) er planen å fortsette med researchen samtidig som jeg skal jobbe videre på skisseideer til planteskilt. Jeg synes skiltene jeg lagde forrige uke var litt kjederlige og vil prøve å finne noe litt mer spennende.

RESEARCH – hvem har jeg snakket med?

Angående plantenæringen

SIDENOTE! Siden planten min allerede var vannet ganske godt bestemte jeg meg for å vente til neste vanning for å begynne med plantenæringen.

HVA VET JEG NÅ?

Siden denne uken var litt slapp på research siden har jeg ikke kommet frem til så mye nytt. Men jeg har fått en liten bekreftelse på at planten min er en Fittonia Verschaffeltii noe som jeg ikke viste forrige uke. Siden det kun er en kilde som har bekreftet dette så kommer jeg til å gjøre mer research neste uke også angående navnet. Utenom dette så har jeg fått anbefalt en type plantenæring som blir spennende å følge med på.

SKISSER – noen fler skisseideer




Uke 37 – Bolla og jeg drar på tur

Uke 36 var en litt lat uke, men jeg fikk gjennomført litt mer research som gjorde at jeg var et steg nærmere sikkerhet rundt informasjonen om panten min. Den kommende uken (uke 37) skal jeg hjem for å feire bursdagen til mamma og begge søstrene mine så jeg bestemte meg for å ta med ‘Bolla’ hjem til Bærum så pappa kunne ta en nærmere titt. Siden han har jobbet med blomster hele livet og oppvokst med en mor og far som drev to store drivhus fra hagen har han fått relativt grønne fingre, noe jeg dessverre ikke har arvet. Jeg skal også velge meg ut 4 av skissene til planteskilt som jeg skal lage en Lo-Fi prototype i papir av. Jeg tror jeg har en relativt god ide om hvilke jeg skal velge, men dette kommer jeg tilbake til.

RESEARCH – hvem har jeg snakket med?

FREMGANGSBILDE

Sammenlignet med bilde som ble tatt første dagen jeg fikk planten så har den vokst ganske greit til nå. Man ser at bladene har blitt større og dekker mer jord i potta enn den gjorde tidligere. Det synes dessverre ikke kjempebra på bilde siden potta på bildet er en del større enn potta på første bilde.


4 FORSLAG TIL INFOSKILT I PAPIR, disse skal jeg bassere personundersøkelsen min på


1.
Denne papir prototypen er laget som en konvolutt som skal være klistret på utsiden av potten. Oppi er det et infoark med all informasjonen man skal trenge for å ta vare på planten over en lengre periode. Grunnen til at jeg farget toppen av konvolutten var for å se den, hvitt på hvitt ble velig utydelig, spesielt på bilde.

2.
Papirprototype nr 2 har informasjon om vanning, sollys, temperatur og næring i korte trekk på hver sin stake opp fra plantejorden. Det er i tillegg en QR kode man kan scanne for ytligere informasjon om planten på en hjemmesnekra hjemmeside.

3.
Papirprototype nr 3 er relativt lik som nr 2 på mange vis, men her får du derimot litt vagere informasjon om vann, sol, næring og temperatur. I tillegg er all infomasjonen plasert på potten istedenfor oppi jorden.

4.
Den fjerde og siste papirprototypen basert på to deler. Den ene er et stativ som står nedi joden til planten, mens den andre delen er en liten "wellness" bok til planten med den informasjonen man skulle trenge. Boken er lettlest og enkel å navigere. Boken plasseres oppi stativet.

RESEARCH PÅ NETT - litt ekstra informasjon

HVA VET JEG NÅ?

Etter videre undersøkelse føler jeg å ha kommet et steg nærmere å finne ut om planten min er en Albivens eller Verschaffeltii. Jeg har funnet to forskjellige sider som svarer til at dette er synonymer av hverandre[5:1] [10]. Så konklusjonene blir da at planten min er egt begge.


Uke 38 – 4 skal bli til 1

Uke 37 ble en bra uke hvor jeg fikk gjordt en del. Jeg fikk ikke gjordt så veldig mye mer research, men fikk plantet om Bolla. Noe av grunnen til at jeg og pappa gjorde dette var for å se om planten hadde en slags fengselspotte som eventuelt kan forhindre røttene i å vokse. I tillegg ble jeg ferdig med prototypene i papir. Denne uken (uke 38) skal jeg gjennomføre brukertester på papirprototypene for så å velge ut en av dem som jeg skal lage litt mer ordentlig i papp neste uke. Jeg tenker å variere brukerene jeg skal teste prototypene på med tanke på alder, kjønn og jobb/studie.

PAPIRPROTOTYPE - hva er planen?

Som sagt skal jeg denne uken bruke de 4 papirprototypene jeg lagde i uke 37 for research. Jeg har planer om å ta kontakt med ca. 5 studenter på NTNU, søstrene mine og kjærestene deres (disse blir gjennom kontakt på zoom). Jeg velger å la vær og snakke med mamma, pappa og samboeren min siden de allerede har hvert litt involvert i porsjektet, noe som kan påvirke besvarelsen. Informasjonen jeg kommer til å gi deltagerene er; dere får utlevert en plante som dere skal ta var på en hel sommer. En av disse 4 prototypene er all informasjonen dere får utlevert om planten. Ville du klart det med kun dette disponibelt?

Informasjonen jeg håper å hente ut:

Brukertesting av papirprototypene

Jeg prøvde å være litt smart og høre med alle jeg kjente som bodde ved studentboligene på Kallerud om de var hjemme og om jeg kunne komme og stille dem noen spørsmål angående et prosjekt jeg holdt på med. Men dessverre var kun 2 av de jeg kjente hjemme og jeg måtte derfor ut på tur for å finne potensielle brukere å få testet prototypene mine på.

Bruker nr. 1:

21 år, mann, web utvikling (BWU) 2. året

Fast Nei med litt latter. Men jeg har tatt vare på blomster og planter for mamma hjemme og det har jo gått bra.

Vann og sol så vidt jeg vet. Er det jeg kan og ha lært. Spesielt det med vanning er viktig.

Jeg synes kanskje The Wellness book, men synes selv om det er letter å bruke en av de enklere versjonene. Det kan hende jeg synes prototypen med klistremerke og stolpene i jorden er etter å bruke siden jeg er ung og forstår konseptet bak qr kode. Jeg vil beskrive megselv som en minimalist.

Jeg likte prototypen med konvolutten og infoarket oppi, siden papirlappen er løs og den kan dette ut. Egentlig litt det samme som wellness boken. Kan være uheldig å miste informasjonen siden den ikke sitter fast noe sted og sa har du plutselig ingen informasjon å gå etter.

Prototypen med klistremerket og qr koden. Som jeg sa tidligere så synes jeg hverfall den er veldig enkel og forståelig.

Etter første brukertest: Tanken var at jeg skulle vente med å introdusere prototypene frem til jeg hadde stilt de første tre spørsmålene. Dette fordi jeg ikke ville at svarene (spesielt på spørsmål 3) skulle bli påvirket av informasjonen som sto på prototypene. Dette glemte jeg selvfølgelig på første brukertest så dermed er det mulig at svaret var litt påvirket.

Bruker nr. 2:

21 år, mann, interaksjonsdesign (BIXD) 2. året

Nei, som du ser så har jeg bare fake planter (mens han peker på to små fake planter han har på hylla). Eneste kunnskapen jeg har er å ha hjulpet mamma med blomster hjemme.

Hvor ofte planten skal vannes. Det andre hadde jeg ikke brydd meg noe om. Så det er det jeg hadde spurt om.

The Wellness book, fordi da har du nok taktilt/fysisk og holde i.

Den med fire stenger opp fra plantejorden. Er i overkant mye, man får nesten ikke sett planten om det skal være så mye rundt.

Den med klistremerke og qr kode. Fordi den tar ikke så mye ekstra plass. Dersom det er god nok ikonografi så er det lett å tyde hva planten trenger.

Etter andre brukertest: Etter brukertest med disse to gutta synes jeg det var litt morsomt og overraskende at de valgte samme skilt. Dette er ikke skilte jeg tror jeg selv hadde valgt om det var jeg som ble stilt de samme spørsmålene. Derfor lurer jeg på om det kan være en sammenheng her med tanke på kjønn. Det kan jo selvfølgelig bare være en tilfeldighet, eller at jeg er den som er uvanlig, eller har det seg sånn at gutter liker ting mer simpelt? Uansett så vil dette være en hypotese jeg vil følge med på gjennom videre brukertesting.

Bruker nr. 3:

22 år, mann, Økonomi, ledelse og bærekraft 3. året

Jeg synes spørsmålet er litt vanskelig å svare på. Jeg vet ikke helt, jeg har egentlig aldri hatt så mange planter/blomster som jeg har passet på utenom en avokadoplante (avokadoplanteprosjektet tok for lang tid og han ga det opp da den såvidt hadde begynt å spire) og en kaktus.

Hvor ofte den skal vannes og hva slags temperatur/område den trives best i.

Den med klistrelapp og qr kode på for enkelhetens skyld. Den hvor alle pinnene sto opp var litt vel mye.

Enten The wellness book eller den med alle stolpene opp fra jorden, men det er nok The wellness book jeg likte aller mist. Rett og slett fordi det blir litt for mye for min del, jeg hadde ikke giddet å lese gjennom informasjonen i boken og jeg tviler på at så mange andre heller hadde giddet det.

Den med klistremerket og qr kode for den var enkel, men med nok informasjon til at jeg kunne klart å ta vare på planten en hel sommer.

Etter tredje brukerste: Etter brukertest med 3 gutter har alle foreløpig valgt klistremerket med qr kode som beste forslag til planteskilt. Neste jeg skal snakke med er en venninne som studere ergoterapi. Det blir spennende å se om hypotesen holder.

Bruker nr. 4:

21 år, kvinne, Ergoterapi 2. året

Ja, egentlig men har bare en plante her akkurat nå, pluss tre kaktuser da. Er egentlig veldig glad i planter men er dårlig til å ta initiativ til å kjøpe planter selv. Men den ene planten jeg har har nå har jeg hatt siden jeg flyttet til Gjøvik for litt over 2 år siden.

Sollys og hvor mye vann den skal ha og hvor ofte.

Den med klistremerke på og qr kode kanskje. Fordi det var ikke så mye dupiditter på den, all grunnleggende informasjon er lett tilgjengelig og om jeg skulle trenge mer informasjon kan jeg scanne qr koden. Jeg føler det er mindre tiltak med denne prototypen.

Endten konvolutten med infoark eller The wellness book. Fordi det blir mye å sette seg inn i. Det er vanskligere å komme frem til den enkle informasjonen man trenger og det blir mer å holde styr på.

The wellness book. Fordi den virket mest informativ.

Tror egentlig ikke det. Jeg likte egentlig den med klistremerke og qr kode best. Men hvis du hadde spurt en 60+ person kan det hende de ikke hadde forstått seg på teknologien med scanning av qr kode på mobilen.

Kanskje du kunne forbedret konvolutten og wellness boken om du hadde slengt på en qr kode på de også, men jeg vet ikke helt, kan hende det blir å smøre smør på flesk.

Etter fjerde brukertest: Etter brukertest med første jente ble hypotesen min delvis avkreftet og bekreftet. Hun sa hun likte skiltet med planten best, samme som guttene, men hun mente The wellness book ville hjulpet henne best å ta vare på planten. Neste jeg skal teste er også en jente så jeg ser frem til videre undersøkelse for å se nærmere på hypotesen. Underveis i brukertest nr 4 kom jeg på et spørsmål til som jeg ville stille brukerene mine. Jeg valgte å legge til dette spørsmålet til slutt. Det er litt dumt at jeg ikke fikk stilt dette spørsmålet til de tidligere brukertesterene, men jeg vil hvertfall få noen svar med videre underøkelse.

Bruker nr. 5:

22 år, kvinne, Grafisk design (BMED) 2. året

Bare se deg rundt sier hun mens hun ler. Jeg har 5 planter bare på rommet mitt og mange fler ute i stua. Så ja, jeg vil absolutt si jeg anser meg selv som et plantemenneske.

Hvor ofte den skal vannes og hvordan belysning den liker. Om den trenger sollys, hvor ofte den burde plantes om for det er ikke jeg så god til. Tror det er det viktigste hvertfall.

Foretrekker kanskje den med qr kode og klistrelapp fordi jeg liker å ha noe på mobilen. Den wellness boken for eksempel tror jeg at jeg lett kunne rotet bort. Jeg roter lett bort ting, selv om den har et sted den faktisk skal stå.

Kankje den hvor det er sånne stolper oppi for det kan fort bli litt rotete. Men jeg likte at den hadde qr kode.

The wellness book. Hvis jeg skulle bevart en annen person sin plante en hel sommer så hadde jeg nok villet ha mest mulig informasjon. Da ville jeg nok også faktisk lest gjennom den.

Der det står 4 stolper opp av jorden kunne det heller vært et stort skilt. Det er det eneste jeg kommer på i farten hvertfall.

Etter femte brukertest: Jeg tror det er på tide å legge hypotesen min dø og innse at det er jeg som er litt anerledes. Foreløpig har alle vært ganske enstemmig om at prototypen med klistrelapp og qr kode er best. For det meste av samme grunner, at den rett og slett har grunnleggeden informasjon lette tilgjengelig, men mer grundig informasjon om man skulle ønske/trenge det. Mine neste brukertester har jeg valgt for å også få litt variasjon i alder.

Bruker nr. 6:

75 år, mann, pensjonist

Ler godt før han spør om han kan svare vet ikke.

Jeg trenger å vite hva den trenger av vann, gjødsel og lys. Det er vel stort sett det, det dreier seg om for å kunne ta vare på den.

Den med klistremerket og qr kode, fordi den er enkel med greie symboler og med qr koden blir det lettvint å finne mer informasjon om det er ønskelig.

Den med stolpene, den er litt rotete/uryddig.

Den med klistremerket. Gjør jeg som det står på lappen tror jeg nok det ville gått riktig bra.

Vet ikke helt, tror ikke jeg har noen bedre forslag.

Etter sjette brukertest: Jeg valgte i utgangspunktet denne brukeren for å få et synspunkt fra en litt eldre generasjon også, men personen jeg testet prototypene mine på har nok over gjennomsnittet god kontroll på dagens teknologi konta andre på hans alder. Dermed brude jeg nok gjennomført flere brukertester på denne aldersgruppen for å få et mer riktig resultat. Dessverre så har jeg ikke tilgang på noen flere personer i denne generasjonen enn perosnen jeg testet.

Bruker nr. 7:

48 år, kvinne, hjelpepleier/helsefagarbeider

Nei, jeg er et blomstermenneske. Jeg er veldig glad i blomster, men har aldri hatt noe særlig sansen for planter. Men jeg har noen planter selv om da.

Vanningsforhold, sol, jord og gjødsel. Som for eksempel om den liker det kaldt eller varmt og sol eller mørke.

Den med stolpene, fordi de pinnene gjør det lett tilgjengelig og jeg får det rett i fleisen så jeg trenger ikke lete etter informasjonen.

Den jeg likte minst var endten den konvolutten eller wellness boken fordi da må jeg brette ut arket eller lese gjennom en bok og det har jeg ikke tid til.

Samme som tidligere, den med stolpene av samme grunn som tidligere.

Jeg svarer nei jeg. Tror ikke det.

Bruker nr. 8:

52 år, mann, avdelingsleder hos forsikringsselskap

Ja, jeg er jo glad i planter, men er ikke så mye rundt her som du ser. Har vel ikke egentlig tatt vare på så mye planter og bloster men jeg liker de jo godt selv om.

Litt sånn grunnleggende, lys, vann, gjødsel og og lignende.

Den mer stolpene. Jeg synes den virker lettest å forstå.

Neeei, vet ikke. Wellness boken kanskje, kan være mye info som man ikke hadde giddet å gå gjennom. Blir litt mye tiltak.

Samme som tidligere. Den med stolpene av samme grunn, den er lett å forstå.

Sette sammen konvolutten og den med stolpene til en. Men vet egentlig ikke jeg.

Etter åttende brukertest: Brukertest syv og åtte er første avviket jeg har hatt fra papirprototypen med klistremerket og qr koden.

Bruker nr. 9:

24 år, kvinne, barnehagetante

Nei, jeg anser meg absolutt ikke som et plantemenneske.

All grunnleggende informasjon jeg kan få for å holde liv i den planten er nødvendig.

Den med klistremerke og qr kode. For der har du den informajsonen som er viktigst på en liten lapp.

Konvolutten, for da må jeg begynne å brette opp for å finne frem til informasjonen og holde styr på hvor den er. Mye å ha kontroll på.

Den med stolpene, for der er det veldig tydelig hva man må gjøre.

Nei, egentlig ikke.

Sluttkommentar: Etter å ha gjennomførst alle brukertestene er det to ting jeg biter meg litt fast i.

  1. At størsteparten av brukerene går for den prototypen som er mest lik det vi somregel finner i butikken til vanslig. Når du går inn på plantasjen så er det ofte plassert en klistrelapp på potta. Det er jo sannsynligvis forsket på hva som er mest effektivt og hva som gir folk informasjon om planten på best mulig måte. Dermed er det kanskje ikke så rart at flest også velger denne metoden nå.
  2. At noen velger klistremerket med qr kode når jeg spør om hvilken de liker best, men når jeg spør om hvilken de tror ville hjuplet dem best å bevare planten over en lengre periode så endres svaret til wellness boken av den grunn “at det er mer informasjon tilgjengelig”. Detter er jo egentlig feil, med tanke på at en nettside somregel har plass til mer grundig informasjon enn en liten bok som plasseres oppi potta. Det er akkurat som om man glemmer litt bort at det følger med en qr kode.

Brukertestingen ble litt endret underveis i prosessen. Jeg fikk ikke snakket med alle jeg skrev om i starten av uken, men fant noen andre underveis. Man må tilpasse seg, alt går ikke alltid etter planen.


Uke 39 - The one and only (for now)

Etter å ha fått gjennomført alle brukertestene forrige uke har jeg nå funnet ut hvilken av de fire papirprototypene jeg skal velge. Siden valget falt på en prototype som er utfordrende/umulig å lage i papp har jeg bestemt meg for å lage også den nye i papir, men den skal styles og jobbes litt ekstra med. Så denne uken vil hovedsaklig gå til å utforme og videreutvikle denne prototypen. Prtotypen det falt på var den med klistremerket og qr koden.

Dette er den utbedrede prototypen, fortsatt laget i papir siden et klistremerke ville vært vanskelig å utforme i papp.
Framgangsbilde, den lever enda, men vokser sakte.
Bilde av prototypen på potta.

Denne uken har hovedsaklig gått til å gjennomgå brukertestene som jeg gjennomførte forrige uke. Videre lagde jeg en ny utgave av prototypen og påbegynte oppsettet av nettsiden som qr koden skal føre til. Prosessen med nettsiden går litt treigt siden jeg jobber med den litt her og der.


Uke 40 - Digitize it

De to siste ukene har jeg brukt på å finne ut hva slags type planteskilt folket vil ha (ut ifra mine skisser/prototyper). Videre er planen å digitalisere skiltet mitt på en eller annen måte, men med tanke på at skiltet mitt er et klistremerke kan dette bli en utfordring. Dermed har jeg bestemt meg for å lage nye skisser av en elektronisk løsning jeg kan ha i tillegg til skiltet som allerede er laget. I tillegg har jeg vurdert om jeg skal implementere skiltet mitt inn i microbiten så det ikke blir 2 forskjellige skilt, men dette må jeg komme tilbake til.

Elektroniske løsninger i skisser

Skisse nr. 1 skal være en skjerm som henger på potten og vise hva planten trenger. Dersom planten trenger å bli vannet skal det kommer opp er ikon av to vanndråper, er det for varmt eller kalt skal det komme opp et ikon med temperaturmåler med et tekst “for varmt/for kaldt” og ligende med næring og sollys.

Skisse nr. 2 skal etterlinge en megafon. Den skal spille av forskjellige lyder med for eksempel babygråt når den trenger noe, eller tryllestav lyd for når den er fornøyd.

Skisse nr. 3 er et skilt som skal henge på planten og vise et smilefjes om den er fornøyd med vanningen, dersom det begynner å bli lite vann så blir smilefjeset om til et morsk fjes og dersom planten trenger vann med det samme skal det vises er trist fjes.

Skisse nr. 4 er en samling av tre forskjellige ideer. De to første er like hvor inspirasjonen er tatt fra et trafikklys. Ensete forskjellen mellom dem er at det ene skiltet er horisontalt, mens det andre er vertikalt. Her har du tre forkjellige farger akkurat som et lyskryss, med rødt for når trenger den vann, gult så trenger den vann veldig snart og grønt for den har bra med vann. Den tredje ideen i denne skissen er temperaturmåleren. Den vil vise “høy temperatur” om planten har nok vann, “lav temperatur” om den trenger vann og “middels temperatur” om den snart tenger vann.

Skiss nr. 5 er en samling av den informasjonen jeg fikk av brukerene mine under brukertesten som de mente de trengte for å ta vare på planten. Sollys, næring, temperatur og vanning. Siden jeg ikke har fått satt meg inn i microbiten enda så vet jeg heller ikke hva begrensningene for hva jeg kan gjøre er. Dermed tok jeg med denne skissen forløpig. Tanken er at solen skal skinne sterkt og svakt lys utifra om den trenger mer eller mindre sollys. Temperaturmåleren viser hva temperaturen er for å kunne holde styr på om den er riktig temperatur i området planten står i eller ikke. Vannkanna skal “fylles med vann” ettersom hvor godt planten er vannet. gafelen og skjeen (næring) har jeg ikke helt bestemt meg for hvordan skal fungere enda.

Litt mer informasjon om skissene

I faget farge i grensesnittdeign forrige semester lærte vi om universel utforming og hvordan lys og lyd ikke er nok imformasjon i seg selv om du bruker de alene. Om du bare bruker lyssignaler kan fargeblinde eller folk med nedsatt fargesyn ha vanskligheter for å skille mellom fargene. Bruker du bare lydsignal så kan for eksempel eldre med dårlig hørsel ha vanskeligheter for å høre signalet. Dermed kan det være en bedre ide å bruke symboler eller å slå sammen flere signaler så du har lyd og lys sammen, eller et symbol med lyssignal i tillegg. Med tanke på dette kan vi nå se at flere av mine skisser ikke vil fungere alene, men om vi slår sammen skisse 3 og skisse 4 (trafikklysfargene) så kan vi få et produkt som kan appelere til mange fler. I tillegg vil jeg legge frem at jeg har revurdert skisse 4 (temperaturmåleren) ettersom at det kan bli vanskelig å tolke at det er vanning det gjelder og ikke temperatur. Det er viktig at produktet skal være lett og forstå og bruke uten at brukeren trenger haugevis med bruksanvisninger.

På de skissene hvor jeg har kun fokuserer på et av elemente har jeg fokusert på vanning. Dette gjorde jeg fordi det var vanning som ble tatt opp som mest elementært under brukertestene for å ta vare på planten.

Eksempel på hvordan jeg kan slå sammen to av skissene.

Resten av uken

Resten av uken har jeg begynt å se på micro:bit home kittet. Etter en times tid med ren frusterasjon endte jeg med å gi opp og har slitt med motivasjon til å sette meg ned med det igjen. I tillegg hadde jeg også oppgaver i andre fag som måtte prioriteres denne uken. Neste uke er planen å virkelig sette seg ned med micro:biten og få laget et utkast jeg kan bruke videre. Jeg har også observert at Bolla ikke har det noe særlig bra, så jeg må se hva jeg kan gjøre med saken.


Uke 41 - Bolla trives ikke

Hvordan har Bolla det?

Jeg vil starte denne uken med en oppdatering på Bolla. Planten min er nemlig ikke så fornøyd om dagen. Bladene er tørrere enn vanlig og de har begynt å skrumpe seg litt sammen. Dette er tegn på at Bolla har fått for lite vann. Det som er litt rart er at dette ikke ble noe bedre etter jeg vannet planten heller. Dermed begynte jeg å se på om det kunne være andre faktorer som spilte inn. Siden vinduene i leiligheten vår er veldig gamle så trekker det litt gjennom dem. Dermed har jeg bestemt meg for å flytte Bolla inn på badet om natten siden det er litt fuktigere der inn, noe som er mer tilnærmet et regnskog miljø. På dagen flytter jeg den tilbake til vinduet (hvor planten får indirekte sollys). Jeg tok også planten opp av jorden for å se på røttene og kjenne på om jorden lengre nede i potta var fuktig. Da la jeg merke til at røttene ikke har satt noe særlig feste i jorden, uten om det så røttene fine ut. Jeg har også vært en tur innom plantasjen å kjøpt en ny potte siden jeg er redd potten Bolla står i nå tiltrekker seg kulde og dermed blir også jorden kaldere enn den burde være. Potten som den har stått i er av kjeramikk og kan fort bli nedkjølt. Jeg vet foreløpig ikke hva som er grunnen for at Bolla er døende. Så nå får jeg bare vente å se om Bolla vil bli bedre med tid og gjøre de tiltakene jeg har mulighet til.

Bilde av Bolla som ikke er helt i tipp topp form. Her ser man at Bollla henger med hodet og synker dessverre lengre og lengre sammen for hver dag.

Micro:bit

Litt motvillig klarte jeg endelig å sette meg ned med micro:bit kittet. Denne gangen fikk jeg faktisk kodet det jeg ønsket, med den informasjonen jeg ville ha med. Bilder av jobben ser du under. Det tok sin tid, men det var akkurat som det sa klikk og så fikk jeg det plutselig til. Alt som man føler at man mestrer blir jo plutselig en del morsomre og det var en lettelse å føle på å knekke koden. Selv om jeg har fått til det meste sliter jeg fortsatt litt med fuktighet i jorden og lys intensitet. Verdiene for disse er 0-100 og jeg vet verken hva som er vanlig for min plante eller hva som er vanlig for andre planter. Dermed tenker jeg å ta med meg dette spørsmålet videre til neste veiledning i faget.

Micro:biten er også blitt kodet på den type måte at jeg må justere ideene jeg skisset forrige uke. All informasjonen man trenger for å ta vare på planten er egentlig lagt inn på OLED skjermen til micro:biten så et skilt i tillegg vil bare bli overflødig informasjon. Jeg vil derimot fortsatt få med meg QR-koden på en eller annen måte så jeg må komme opp med en lur måte å inkludere denne.

Under ser du bildene av arbeidet jeg har gjordt av microbiten så langt:

Bildet er av koden i Makecode. Jeg beklager dårlig kvalitet på bildet, men jeg håper det fortsatt er mulig å tyde hva som står.
Bildet av micro:bit kittet satt sammen. Dette er delene jeg trenger for å teste fuktigheten i jorden, lys intensiteten og temperaturen.
Siste bildet viser hva som blir skrevet ut på micro:biten ut ifra koden i makecode. Første bilde er teksten som kommer opp ved start, bilde to er informasjonen man trenger for å ta hånd om planten, tredje bildet viser et lei seg fjes om man må utbedre noen av punktene og smiljefjes på de punktene hvor planten er fornøyd. Siste bilde viser bare et hjerte, men om man trykker på både A og B knappen samtidig så ruller det en tekst over micro:bitten "Have a nice day", som avslutter ned hjerte vist på bildet (som en hyggelig beskjed til de som passer på planten min).

Nå som jeg er ferdig med å kode microbiten så ser jeg at den er mye større enn jeg hadde forventet. Dette fører til at jeg må lage nye forslag igjen som må brukertestes. Jeg rakk dessverre ikke å brukerteste de forrige skissene, men det er vel like greit nå siden jeg ikke får brukt de uansett. Jeg har prøvd å tenke litt utenfor boksen når det kommer til hvordan jeg skal lage de nye skiltene og det jeg har kommet frem til er at jeg skal ha noe ved siden av planten istedenfor på den.

Nye forslag i skisser

Skisseforslag 1: På første forslag er tanken en boks eller kiste som microbiten kan ligge oppi så den ikke ligger løst og ser stygg ut. Under lokket på boksen står funksjonen til de forskjellige knappene og på siden er det et lite hull så ledningene kan være utenfor boksen samtidig. Boksen kan man eventuelt også legge andre småting oppi.

Skisseforslag 2: Andre forslag er et skilt som skal stå opp ved siden av planten. Denne vil ha hull til de to skjermene og A og B knappene. Bakpå er det en liten lomme som du putter microbiten oppi for at skjermene skal synes riktigs sted. Det er også et hull til ledningene foran og på siden er det laget et hull som man kan stikke ledningene gjennom så de holder seg til den ene siden og ikke dingler rundt.

Slutten av uken

Denne uken har det gått mye tid til Bolla, i tillegg til at jeg har kodet microbiten og laget nye forslag til skilt. Siden jeg ikke fikk tid til å lage skiltene i papp eller å brukerteste de denne uke må jeg bruke neste uke på å gjennomføre dette.


Uke 42 - Brukertesting runde nr. 2

Denne uken skal jeg lage forslagene jeg skisset forrige uke om til papp skilt. Deretter jeg skal brukerteste dem for å se om dette er forslag testobjektnene mine vil ha, hvis ja skal jeg 3D-printe/laserkutte den folk likte best, hvis nei må jeg prøve igjen. Siden vi skal 3D-printe neste uke hadde det vært veldig fint å være ferdig og vite hva jeg skal 3D-printe til skiltet mitt før det. Selv om dette ikke nødvendigvis blir sluttresultatet så har jeg hvertfall kommet igang.

Prototyper i papp

Boks/kiste du kan ha micro:biten i for at den ikke skal ligge å flyte rundt. Jeg la blyanten og viskelæret mitt oppi så man skulle se størrelsesforholdet.
Siden av boksen/kisten.
En skilt som skal stå ved siden av planten med hull til skjermene og ledningene så de ikke er i veien.
Baksiden av skiltet hvor du ser boksen som micro:biten ligger oppi.

Brukertesting runde nr. 2

Da var det klart for brukertesting runde nr. 2 av prototypene. Den første brukertesten brukte jeg for å finne ut hvilke informasjon testobjektene ville ha med på skiltet og har i senere tid bestemt meg for å ikke bruke noen av skiltene jeg test med da men bare ta med informasjonen videre. Jeg hadde på det tidspunktet bestemt meg for å ha med fire viktige elementer (vanning, sollys, næring og temperatur) men siden ingen av testobjektene mine egentlig brydde seg om næring har ikke det blitt tatt med videre. Denne informasjonen kan de derimot finne på nettsiden til planten om ønskelig. Dermed er det kun vanning, temperatur og sollys det står om på micro:biten.

Spørsmålene jeg skal stille testobjektene:

Vise testobjektene microbiten!

Viser testobjektet mine prototyper!

Personene jeg har valgt å brukerteste denne gangen er relatert til målgruppen. Med tanke på at målgruppen er veldig spredt i alder og kan like gjerne være begge kjønn så har jeg prøvd å finne personer i forskjellige aldersgrupper, kjønn og en variasjon av studenter og personer i jobb. [11] Noen av brukerene jeg skal teste er ikke i nærmeste omkrets, dermed vil jeg gjennomføre disse brukertestene over zoom. [12]

Bruker nr. 1:

Vise testobjektene microbiten!

Bruker 1 sitt forslag til skilt for micro:biten. Viser til at display skjermen skal synes alene.

Viser testobjektet mine prototyper!

Etter første brukertest: Bruker 1 likte prototypen som viser skjermen best og det var ikke stor han kunne tenke seg å endre av verken informasjonen på micro:biten eller på selve prototypen. Forslaget til skilt til micro:biten hadde nok blitt vanskelig. Det er mulig å gjennomføre, men det vil føre til at resten av micro:biten vil synes rundt skiltet og knappene vil være vaskelig å nå, noe som er essensielt å få med.

Bruker nr. 2:

Vise testobjektene microbiten!

Bruker 2 sitt forslag til skilt for micro:biten. Sissen har noen av de samme faktorene som løsningen min med boksen, bare med et litt morsomre design.

Viser testobjektet mine prototyper!

Etter andre brukertest: Bruker 2 valgte esken som favoritt. Skulle gjerne hatt informasjon om hva knappene gjør. Designet på skissen var spennede og vil bli tatt med videre til vurdering.

Bruker nr. 3:

Vise testobjektene microbiten!

Bruker 2 sitt forslag til skilt for micro:biten. Hun kunne tenkt seg en enda mer simplifisert løsning av micro:biten, hvor knappene viser til plantens behov.

Viser testobjektet mine prototyper!

Etter tredje brukertest: Bruker 3 likte best prototypen som viser skjermen. Hun kommer også med en kommentar angående å kun få opp en variabel om gangen, men grunnet at man bare har tre muligheter med knappene så føler jeg selv at man mister mye informasjon ved å bruke opp en knapp på et element. Videre skal jeg få med noen instrukser til kanppene siden dette allerede er nevnt to ganger.

Bruker nr. 4:

Vise testobjektene microbiten!

Bruker 2 sitt forslag til skilt for micro:biten. Skissen som er laget er plassert oppi planten og skal vise en skjerm.

Viser testobjektet mine prototyper!

Etter fjerde brukertest: Bruker 4 slet med å bestemme seg for hvilken prototype han likte best. Når det kommer til skissen hans har jeg også vurdert en løsning som står oppi jorden til planten men grunnet miniplanten sin størrelse og størrelsen på micro:biten har jeg sett på dette som en utfording som var grunnen til at jeg valgte å gå for en løsning som heller sto ved siden av planten. Ellers var han fonøyd med informasjonen som sto på diplayet og følte ikke han trengte mer for å ta vare på planten.

Bruker nr. 5:

Vise testobjektene microbiten!

Bruker 2 sitt forslag til skilt for micro:biten. Skissen viser også til en løsning som skal stå oppi planten som jeg forklarte på forige bruker hvorfor jeg velger å unngå. Ellers liker jeg tanken om å ha med en tittel og info til knappene.

Viser testobjektet mine prototyper!

Etter femte brukertest: Bruker 5 sier hun umiddelbart likte prototypen med åpen løsning best. Altså den som viste displayet. Likte at det var enkel og direkte informasjon og ikke mye annet unødvendig. Likte funksjonen med at man kunne legge ledningene til siden.

Bruker nr. 6:

Vise testobjektene microbiten!

Bruker 2 sitt forslag til skilt for micro:biten. Igjen en bruker som har plasert skiltet i jorden på planten. Skiltet viser kun til den ene skjermen uten noen løsning for knappene.

Viser testobjektet mine prototyper!

Etter sjette brukertest: Bruker 6 likte prototype med åpen løsning best. Men en mulig endring for forbedring av boksen kunne vært at man ser skjermen ut av toppen på boksen. Likte boksen minst av den grunn at den er lite tilgjengelig og brukervennlig.

Bruker nr. 7:

Vise testobjektene microbiten!

Bruker 2 sitt forslag til skilt for micro:biten. Bruker syv syntes oppgaven var vaskelig og viste egentlig ikke helt hvordan han skulle løse den. Han viser også til sin minimale kreativitet og bruker dette som unskyldning. Skissen viser et type deksel rundt skjermen som viser infoamajon om planten, men har dessverre ingen løsning for knappene eller ledningene.

Viser testobjektet mine prototyper!

Etter syvende brukertest: Bruker 7 likte best protoypen med åpen løsning siden denne var mer forseggjort, men refererer til at han egentlig likte begge løsningene. Vil også gjerne ha informasjon om kanppene.

Sluttkommentar: Flere av mine testobjekter nevnte blant annet at ledningene var i veien og at løsningen for micro:biten var litt klumsete. Desverre er dette elementer jeg ikke har mulighet til å endre (som jeg har klart å finne ut av). Det var litt splittet mening om hvilken prototype flest likte, men jeg har bestemt meg for å gå for prototypen som viser skjermene (åpen løsning). Det jeg derimot vil prøve å endre når jeg faktisk skal lage prototypen er å gjøre den mer estetisk med tanke på at flere nevte dette som en mulig beskymring. Etter å ha brukertestet disse syv personene følte jeg at jeg hadde fått den informasjonen jeg trengte til å fortsette å jobbe med prototypene og valgte dermed og ikke brukerteste på flere. Under testene prøde jeg å unnlate å stille ledenede spørsmål, men synes fortsatt dette kan være utfordrende når man ser at brukeren sliter med å forstå hva du skal frem til. [13] Dette er altså noe jeg må jobbe mer med mot neste brukertest ved forbedring av blant annet formulering av spørsmål.

Av jord har du kommet, av jord skal du bli

Det er med et tungt hjerte jeg må meddele at min kjære Fittonia har forlatt oss. Fittonia var en god venn, men mot slutten ble hun dessverre mer en belastning enn et lyspunkt i hverdagen. Hun har nå gått tilbake til sine røtter og er sammen med sine forgjengere. Årsaken for dødsfallet er fortsatt uvvist, men vi har noen teorier om hva som kan ha skjedd. Fittonia var lite glad i tørr luft og store forandringer i temperatur. Beklageligvis var det både kaldt og tørt i luft i vårt felles hjem, og flyttingen mellom badet og kjøkkenet om dagen og natten hjalp nok ikke en syk og sliten Fittonia. Bevisene vi har funnet tyder på at dette kan ha vært årsaken for den langsomt bruningen av bladene og det etterhvert hengende hodet. Fittonia vil bli husket som planten som lærte meg å sette pris på andre planter og vil for alltid være i våre minner.


Uke 43 - 3D-printing, en Elg og Bolla 2.0

Forrige uke ble jeg ferdig med brukertetingen av det elektoniserte skiltet mitt og kommet frem til at skitltet med åpen løsning er det jeg skal jobbe videre med. Denne uken skal jeg lese om 3D-printing og printe min første artikkel med en 3D-printer. Jeg er veldig spent med tanke på at jeg alltid har syntes 3D-printing har hørtes veldig kult ut, men hadde ikke trodd jeg kom til å få muligheten til å tenste det ut selv.

Lesestoff:

Nå har jeg kommet meg gjennom lesestoffet vi har fått utdelt for denne uken, gjennomført grunnkurset i 3D-printing og fått printet ut elgen fra grunnkurset. Det praktiske var litt vanskligere enn jeg hadde forventet siden det var en del småting det var viktig å huske på. Jeg blir spesielt redd for å gjøre feil når det kommer til ting jeg føler jeg kan f**** skikkelig opp. Men jeg var heldig og møtte på en kompis på 3D labben som hjalp meg der jeg tengte det. Denne uken har jeg vært gjennom 2 pdf dokumenter, en powerpoint presentasjon og et grunnkurs som endte med printing av en elg.

Bilde av elgen jeg har printet:

Dette er elgen jeg 3D-printet vist i prusaSlicer.
Etter 4 timer og 15 min var min første 3D-print ferdig. Elgen Rolf. Jeg fant ut etter at jeg hadde printet ferdig elgen at jeg hadde glemt å skalere den ned. Det var derfor printet tok litt lengre tid.

Bolla 2.0, en ny venn

Hils på Calathea, en tropisk plante med opprinnelse fra Brazil sine regnskoger. Jeg dro på plantasjen i håp om en ny Fittonia, men det hadde de dessverre ikke fler igjen av. Så etter å ha fått litt hjelp kjøpte jeg meg en Calathea. Stellet til plantene er ikke så alt for forskjellige så da er det bare å vente å se om jeg klarer å holde liv i denne planten.

Bildet viser hvordan calathea strekker seg mot lyset om dagen og legger seg ned igjen i løpet av kvelden. Bildene er tatt på tre forskjellige tidspunkter på samme dag.

Info

Selv om stellet er mye av det samme hos begge plantene så har jeg uansett gjennomført en mini-research om planten. Denn gangen skal jeg la være flytte noe særlig på planten. Jeg har også kjøpt meg en liten sprayflaske så jeg kan spraye planten litt hver morgen for å gi den litt fuktighet i den tørrluftede leiligheten vår:

Litt om planten:

Calathea er en tropisk plante som trives best i slike forhold, men det er også en veldig populær husplante grunnet de store vakre bladene. Fargen på bladene er en miks av grønnfarger/nyanser av grønn. Om dagen sies det at Calathea bukker for solen (strekker seg etter solen), mens på kvelden trekker den seg sammen/lukker seg. Planten gjør dette for å optimalisering av soltimene. [18]

Kort oppsummering:

Calathea Makoyana trenger sterkt, indirekte sollys. Temperaturer mellom 15.5-24 grader celcius og høy luftfuktighet er optimalt. Vann planten når jorden begynner å bli tørr og vann ut gjødselen før den brukes. Gjødsling skal gjennomføres hver 2-4 uke og husk å plukk av døde/brune stilker, blader for at planten skal ta til seg næring hvor den kan. [19]

Fakta:

Opprinnelse: Brazil [20]
Common name: Peacock Plant, Cathedral Windows [20:1]
Vitenskapelig navn: Calathea eller Maranta Makoyana [20:2]
Planterike: Plantae [21]
Familie: Marantaceae [21:1]
Høyde: kan bli ca. 61 cm høy om den får riktig omsorg [20:3]
Temperatur: 16-24 grader celcius. Trives best i samme temperatur. Planten skal helst ikke flyttes rundt på. Grunnet dens tropiske opprinnelse trenger den å bli fuktet jevnlig. [20:4]
Sollys: liker seg på lyse områder, men ikke direkte sollys. Direkte sollys kan føre til at bladene blir bleknet med brune tupper. For lite sollys derimot kan føre til at planten vokser tregere, fargen på bladene kan falmne og bladene kan skrumpe og få større mellomrom mellom bladene. [19:1]
Vanning: vann jevnlig gjennom vår, høst og sommer, mens litt mindre vanning er nødvendig under vintersesongen. Jorden skal være fuktig ikke våt og skal tørke før du vanner jorden på nytt. Gule blader indikerer overvanning, mens brune bader indikerer for lite vann. [19:2]
Plante om: er kun nødvendig omtrent annet hvert år. Helst på vårparten. [20:5]
Gjødsel: kun nødvendig under vokse sesongen (april-oktober). [20:6]
Gift: plenten er ikke giftig for verken dyr eller mennesker. Det er liten til ingen fare om man skulle klare å konsumere plante. [19:3]

Nettsiden er ferdig

Denne uken har jeg trivdes godt med å lære meg 3D-printing. I tillegg har jeg fått kodet ferdig nettsiden til QR-koden og kjøpt inn ny plante. Jeg har lagt inn den informasjonen jeg føler er viktig å få med på nettsiden, og så får jeg håpe at jeg selv klarer å bruke informasjonen så jeg klarer å holde liv i planten. Siden jeg har kjøpt meg ny plante og oppgavene fremover kommer til å bli basert på denne har jeg også tilpasset innholdet til nettsiden etter Calathea og ikke Fittoniaen.

Link til plantens nettside: Nettside Calathea

Neste uke skal jeg lese og lære om 3D-modellering og muligens ferdigstille de delene jeg trenger til skiltet så jeg kan få 3D-printet dem.


Uke 44 - 3D-modellering

Denne uken skal jeg lære om 3D-modellering. Forhåpentlighvis når jeg er ferdig denne uken og har fått satt meg ordentlig inn i Tinkercad så kan jeg forme designet mitt så det er klart for 3D-printing.

3D modellering tutorials

Under ser du link til videone jeg har brukt for å lære meg tinkercad:

Etter jeg hadde sett ferdig videoen startet jeg med utformingen av mitt eget design i Tinkercad. Dette tok litt tid. Selv om jeg hadde lært mye av videoene så var utfordringen å finne ut hvordan man skulle integrere denne kunnskapen inn i sitt eget design. Men under ser du resultatet av skiltet til micro:biten ferdig i Tinkercad.

Delene til skiltet til micro:biten i Tinkercad

Nå som delene til designet er ferdig så blir neste steg å få 3D-printet disse. Jeg er litt usikker på om jeg rekker å bli ferdig med dette denne uken, eller om jeg må ta det neste uke. Selve designet i Tinkercad er jeg fornøyd med, men jeg er fortsatt ikke sikker på om brukerene kommer til å føle at skiltet blir estetisk, når det består av noen plast deler (PLA) og noen “tre” deler (laserkuttede deler). Dette blir spennede å se ved neste brukertest.

Hvorfor 3D-printe disse delene?

Delene jeg har valgt å 3D-printe er som dere ser over, en skrue med bolt og en fot til skiltet. Grunnen til at jeg har valgt å 3D-printe foten er fordi den vil være mer stabil enn om jeg skal laserkutte en fot. Samtidig så kan jeg velge hvilken farge jeg ønsker å ha foten i. Etter å ha skummet fort gjennom laserkutting pdf-en tolket jeg det som at det ikke var så enkelt å laserkutte en vinkel og dermed ved å 3D-printe foten så vil jeg bruke mindre forsøk, som igjen fører til at jeg sparer materiale og tid.

Skruen og bolten har jeg 3D-printet for å vise at jeg kan integrere både laserkutting og 3D-printing i samme skilt. Ved bruk av en 3D-printet skrue får jeg den delen som skal holde ladingene på plass bevegelig. Jeg kunne natuligvis spart meterialet på å bruke en skrue jeg hadde hjemme til dette, men velger å 3D-printe så jeg kan vise til kunnskap jeg har opparbeidet meg i kurset.

Slutten av uken

Jeg rakk dessverre ikke å gjennomføre 3D-printingen denne uken heller, men nå som delene er ferdigstilt i Tinkercad kan jeg gå rett på 3D-printingen neste uke. Neste uke er også planen å lese gjennom pdf om laserkutting og lære meg dette så jeg er klar for å gjennomføre opplæring i laserkutting når den tid kommer.


Uke 45 - Laserkutting

Forrige uke fikk jeg ferdig 3D modellen min, men rakk dessverre ikke å 3D-printe den. Dermed er planen å få gjennomført det denne uken, i tillegg til å få lest om laser kutting, laget QR-koden klar i illustrator og få bestilt time for å laserkutte den på verkstedet.

Laserkutting lesestoff

Vi fikk en PDF på blackboard på 76 sider vi skulle lese gjennom:

Dette tok hvertfall lang tid, med tanke på at jeg generelt sett er lite glad i å lese og enda mindre glad i å lese på skjerm. I tillegg så var det mye fagstoff å sette seg inn i. Jeg ville lese det nøye så jeg kunne klare å gjennomføre kurset med faglærer på første forsøk.

3D-printede deler til skilt

Over ser du delene til skiltet mitt jeg har fått 3D-printet.

QR-kode vist i illustrator

Her ser man bildet av QR-koden jeg skal laserkutte. Dette er et screenshot fra illustrator. Jeg er veldig spent på om QR-koden kommer til å fungere å scanne når man har laserkuttet den, men dette får tiden vise. Jeg har laget denne med en slags stilk så den kan plasseres nedi jorden til planten. Dette er da det enste jeg tenker å ha sammen med planten, siden resten av skiltet vil bli stående ved siden av.

Slutten av uken

Denne uken har jeg endelig fått 3D-printet delene til skiltet mitt, fått lest gjennom PDFen om laserkutting og bestilt time for laserkutting mandag 09. november (uke 46). Neste steg vil bli å få laget ferdig designet til skiltet i illustrator så jeg får brukertestet hele skiltet og gjøre videre forbedringer.


Uke 46 - Karantene

Denne uken er planen å få opplæring i laserkutting, designe selve skiltet mitt i illustrator og å laserkutte qr-koden jeg allerede har laget. Siden vi har brukt illustrator i IDG1000 Grafiske verktøy, prinsipper og metoder har jeg noen forkunskaper om programmet som var til hjelp da jeg lagde QR-koden og som vil være til hjelp når jeg skal designe skiltet.

Som nevnt forrige uke så hadde jeg fått satt opp opplæringstime i laserkutting denne mandagen, men jeg har dessverre vært i karantene til og med tirsdag (siden samboeren min ble syk på fredag og måtte koronatestes) som gjorde at timen måtte utsettes. Jeg fikk ny time på torsdag men fikk i dag en kontrabsekjed om at det var dobbelbooking på verkstedet og at opplæringen dermed ville bli utsatt til en gang neste uke (uke 47). Så da får jeg bare vært tålmodig frem til jeg hører noe mer. I mellomtiden skal jeg få laget ferdig designet av skiltet i illustrator så jeg får laserkuttet detter så fort jeg får mulighet.

Skiltet vist i illustrator

På bilder over vises delene til skiltet jeg har planer om å laserkutte. De mindre delene man ser på bildet vil bli satt sammen til en boks som micro:biten skal sitte oppi. Den største delen med gravering er fronten av skiltet. Alt fra font til plasseringen har jeg en baktanke med. Fonten på overskriften (plantenavnet) er "Utopia std". Denne fonten er en serif fonttype som er relativt lettlest og vil ikke være forstyrrende for for eksempel dysletikere (ref. typografioppgave IDG1000 grafiske verktøy, prinsipper og metoder). Fonten brukt på testen om informasjon til knappene er "Montserrat" som er en sans-serif fonttype. Denne fonten er veldig flytende og avrundet som gjør den mer behagelig å se på. Graveringen nederst med tegningen av et par hender som holder en voksende plante valgte jeg å ta med siden jeg synes skiltet ble veldig tomt uten den. I tillegg til at jeg synes skiltet ble mer estetisk fint, noe som flere av brukerene mine etterspurte fra forrige brukertest. Dette var også grunnen til at jeg valgte å lage størsteparten av skiltet i MDF materiale og ikke plast (PLA). Illustrasjonen plasserte jeg nederst i høyre hjørne for at armene skal komme inn fra siden av skiltet og plasseringen nederst gjør at det ser ut som planten vokser fra bunnen og oppover, noe som er naturlig at en plante gjør.

Slutten av uken

Denne uken gikk ikke helt som planlagt med tanke på laserkuttingen. Som jeg skrev tidligere i uken så fikk jeg ombooket timen til torsdag siden jeg var i karantene på mandag og tirsdag, men grunnet dobbelbooking av verkstedet/laserkuttingsrommet så måtte vi igjen ombooke og finne en dag som passer neste uke isteden. Heldigvis så er jeg ferdig med designet på både QR-koden og skiltet nå så jeg kan få satt i gang med en gang jeg får en ny tid. Neste uke vil jeg forhåpentligvis få laserkuttet ferdig og få gjennomført ny brukertesting.


Uke 47 - Brukertesting runde nr. 3

Det er nå klart at jeg ikke kommer til å få laserkuttingopplæringen før jul og må dermed få hjelp av medstudenter og faglærer med laserkuttingen av skiltet mitt. Jeg har sendt faglærer fil til QR-koden min, meg jeg ønsker helst å være tilstede selv under laserkuttingen av selve hovedskiltet mitt og har dermed bestemt at jeg heller spør noen medstudenter om hjelp med dette. Da har jeg mulighet til å gjøre justeringer med en gang om noe skulle være galt med skiltet. Denne uken er planen å få laserkuttet QR-koden og hovedskiltet, for så å brukerteste dette senere i uken.

Ferdig laserkuttet hovedskilt

Bildet over viser forsiden av hovedskiltet mitt. Det tok dessverre et par forsøk å få til skiltet akkurat sånn jeg ville ha det. Blant annet var det ene målet feilberegnet ved første print.
Bildet over viser siden/baksiden av hovedskiltet mitt. Her ser du blant annet boksen micro:Biten ligger oppi og skruen som ble 3D-printet.

Brukertesting runde nr. 3

Denne brukertestingen har jeg gjennomført på en litt annen måte enn tidligere. Jeg har ikke gjort klart noe særlig spørsmål, jeg ønsker heller kritiske tilbakemeldinger fra brukerene på hva som faktisk kunne vært bedre og hva som er bra som det er. Dermed har jeg valgt å brukerteste litt færre enn tidligere, samt ha en blanding av folk jeg har brukertestet tidligere og folk som ikke har noe tilknytning til oppgaven i det hele tatt. Det eneste spørsmålet jeg lurer på er om de føler dette er et skilt de kunne plasset i leiligheten/huset deres ved en/flere av plantene uten at det vil ødelegge dynamikken. Under denne brukertesten har jeg prøvd å integrere kunnskapen fra kildene jeg leste på før brukertest runde nr. 2. Blant annet ved å ikke stille ledende spørsmål og å oppfordre brukerene jeg testet på til å tenke høyt så jeg får med meg tankeprosessen deres.

Bruker nr. 1
Denne brukeren har vært med på alle brukertestene mine tidligere i faget.

Kjønn, alder, studie/jobb:
Kvinne, 22 år, grafisk designer 3. året.

Ved første øyekast (vær kritisk) hva tenker du om designet til skiltet?
Jeg synes det hadde vært fint med en en A og B bokstav på skiltet der hvor knappene er. Siden micro:biten er såpass mørk ser man ikke hvilken knapp som er hvilken. Jeg liker veldig godt at skiltet er laserkuttet og synes graveringen ga skiltet sjarm. OLED skjermen synes jeg kunne vært noe større, det blir vanskelig å lese hva som står på den siden skriften er såpass liten. Teksten med informasjonen til kanppene synes jeg også kunne vært noe større så man ikke må myse for å se hva som står. Selve informasjonen som står derimot liker jeg og ville ikke hatt med noe mer tekst, det er akkurat passe mengde. Som grafisk designer vil jeg også legge til det at jeg likte veldig godt plasseringen av illustrasjonen, jeg synes den balanserer ut den nedre delen siden OLED skjermen står litt mer mot venstre.

Kunne du hatt dette skiltet i leiligheten/huset ditt ved planten/plantene dine?
Ja, det vil jeg absolutt si jeg kunne, synes det er estetisk fint og liker at det er litt brent. Det eneste jeg tenker på er at jeg har veldig mye planter og jeg hadde nok ikke ønsket å ha en ved siden av hver av plantene mine, det kunne sett litt rart ut. Dersom man kunne integrert informasjonen til flere planter inn på samme skilt så hadde det vært supert.

Etter første brukertest: Etter denne brukertesten skal jeg vurdere å skalere opp teksten på informasjonen på skiltet noe og sette på informasjon om hvilken knapp som er hvor. Ut ifra mine beregninger så har jeg fortsatt dessverre ingen mulighet til å forstørre OLED skjermen.

Bruker nr. 2
Denne brukeren har ikke vært med på noen av brukertestene jeg har hatt tidligere i faget.

Kjønn, alder, studie/jobb:
Kvinne, 23 år, Ergoterapi 2. året.

Ved første øyekast (vær kritisk) hva tenker du om designet til skiltet?
Det ser veldig fancy ut da. Jeg ville kanskje fått knappene litt lengre frem så de var mer tilgjengelig og kanskje hatt en større OLED skjerm der teksten står. Ellers synes jeg graveringen gjør skiltet litt mer estetisk. Forklaring på knappene hjelper også for folk som meg som ikke er så teknologiske av seg. Man kunne kanskje hatt en slags kappe rundt ledningene så de ikke tok opp så mye oppmerksomhet.

Kunne du hatt dette skiltet i leiligheten/huset ditt ved planten/plantene dine?
Det tror jeg. Siden den er såpass diskret, og blender litt inn med omgivelsene så hadde ikke det vært noe problem.

Etter andre brukertest: Jeg skal se nærmere på om jeg kan finne noe å ha rundt ledningene så de ikke blir så synlige. Synes det var et veldig godt forslag for at de ikke skal skille seg så ut fra resten. Ellers virker det som brukeren ikke hadde så mange flere innvendinger.

Bruker nr. 3
Denne brukeren var ikke med på første brukertest jeg gjennomførte i faget, men var med på andre brukertest.

Kjønn, alder, studie/jobb:
Mann, 22 år, Rørlegger.

Ved første øyekast (vær kritisk) hva tenker du om designet til skiltet?
Jeg trenger ikke være kritisk, det var veldig fint. Ser ikke noe ved første øyekast jeg ville endret på det. Liker godt skriften og det at det er laget i tre. Det eneste er kanskje at ledningene er litt stygge, men det er det eneste. Om det kanskje hadde vært mulig å skjule dem eller laget de i en annen farge, grønn eller brun kanskje. Muligens teipe alle ledningene sammen.

Kunne du hatt dette skiltet i leiligheten/huset ditt ved planten/plantene dine?
Ja, synes det.

Etter tredje brukertest: Jeg har ikke fått tenkt ut noen god plan for ledningene enda så jeg vil ta med meg dette videre. Muligheten med å teipe dem sammen med en farget teip kunne jo gått, men jeg vet ikke om det blir noe finere. Jeg tror jeg må tenke litt på det og se hva slags muligheter jeg har.

Bruker nr. 4
Denne brukeren var ikke med på første brukertest jeg gjennomførte i faget, men var med på andre brukertest. Brukertestet over zoom.

Kjønn, alder, studie/jobb:
Kvinne, 59 år, legesekretær.

Ved første øyekast (vær kritisk) hva tenker du om designet til skiltet?
Jeg synes designet var veldig fint, men jeg ville kanskje hatt informasjonen om knappene under micro:biten på skiltet og navnet alene på toppen. Synes skiltet ble mye finere nå som det var laserkuttet.

Kunne du hatt dette skiltet i leiligheten/huset ditt ved planten/plantene dine?
Den er jo ganske stor da. Jeg synes den var pen, ålreit hvis det er så stor den må være. Men man trenger jo ikke nødvendigvis å ha den stående ved siden av planten hele tiden heller.

Etter fjerde brukertest: Brukeren virket litt mer skeprisk til skiltet. Hun sa hun synes det var fint å se på men skulle ønske skiltet var litt mindre i størrelse muligens. Dette ser jeg dessverre ingen løsning på for øyeblikket grunnet at micro:Biten er såpass stor som den er. Teksten som hun ønsket å heller ha under micro:biten har jeg vurdert, men velger å beholde den på toppen sammen med overskriften for da har jeg større plass til å skalere opp teksten som jeg har planer om å gjøre.

Bruker nr. 5
Denne brukeren har ikke vært med på noen av brukertestene jeg har hatt tidligere i faget.

Kjønn, alder, studie/jobb:
Mann, 22 år, Teknologi design og ledelse 2. året.

Ved første øyekast (vær kritisk) hva tenker du om designet til skiltet?
Designet ser jo bra ut, hvis du ser bort ifra at ledningene kunne gått ut på baksiden. Ellers kunne kanskje knappene vært litt tydligere vist. En ting til er at jeg ikke skjønte helt hvorfor det var åpning til micro:biten. Kanskje man kan gjøre om så hjertet som visere på slutten av meldingen er synlig hele tiden og dersom du tryppe på A og B så overstyrer melingen dette. Da synes micro:biten litt bedre.

Kunne du hatt dette skiltet i leiligheten/huset ditt ved planten/plantene dine?
Egentlig, ja med tanke på fargevalg og litt sånn. Materialet gjør at den ikke tar for mye oppmerksomhet fra resten av omgivelsene.

Etter femte brukertest: To av tingene bruker fem nevnte er elementer som er nevnt tidligere av andre testobjekter som jeg allerede har begynt å vurdere endringer rundt. Siste forslaget hans om å la hjertet synes hele tiden likte jeg. Dette skal jeg se om jeg får fikset i makecode. Ellers virket det som har likte designet til skiltet.

Sluttkommentar: Det er flere av elementene som er nevnt som jeg har valgt å ta med meg videre. Jeg kommer hvertfall til å gjøre teksten større på informsjoenen til knappene, samtidig som jeg skal legge til A og B ved siden av der kanppene er så det synes tydeligere hvor man skal trykke. I tillegg skal jeg se om jeg klarer å komme opp med en lur løsning når det gjelder ledningene og endre på koden så hjertet på micro:biten synes hele tiden.

Ferdig laserkuttet QR-kode

Her ser man bilde av min ferdig laserkuttede QR-kode. Etter at jeg fikk pusset den litt foran så fungerete det til og med å scanne den. Utrolig kult at dette er mulig. Jeg har valgt å ikke brukerteste denne på samme nivå som jeg har brukertestet resten av skiltet siden jeg fikk mye gode tilbakemeldinger tidlig om QR koden og har hatt samtaler med medstudenter underveis om at dette var en smart løsning. Litt av poenget med at QR-koden er separert fra resten av skiltet er fordi da kan man velge om man vil bruke resten av skiltet eller ikke. All informasjonen man trenger står egentlig inne på nettsiden til planten, men om man trenger mer hjelp så er selvfølgelig hovedskiltet mer praktisk så du får mer nøyaktige verdier.

Slutten av uken

Denne uken har jeg fått laserkuttet skiltene mine og brukertestet hovedskiltet mitt en tredje runde. Dette førte til noen endringer jeg skal ta med meg til neste uke. Da er planen å utbedre det brukerene har påpekt. Dette gjelder endring på noe av koden til micro:biten, noen små endringer på forsiden av hovedskiltet så det blir mer brukervennelig og å prøve å finne en lur løsning til ledningene så de ikke ser så stygge ut.


Uke 48 - Utbedring etter brukertest

Forrige uke brukertestet jeg skiltet mitt på 5 testobjekter. Under brukertesten fikk jeg noen tilbakemeldinger på hva som kunne utbedres. Dermed er planen denne uken å fullføre alle utbedringene som var nevnt og å få satt sammen et komplett skilt før jeg sier takk for meg.

Utbedringene jeg skal jobbe med denne uken er noen endringer på forsiden av hovedskiltet, en liten endring i koden til micro:Biten så hjertet synes hele tiden, og prøve å finne en løsning for å sjule ledningene etter beste evne.

Utbedret brukervennlighet av forside på skilt

Over ser man et bilde av det gamle skiltet (til venstre) og det nye skiltet (til høyre). Endringene som er gjort her er at teksten på inforamsjonen til knappene er noe forstørret så det skal være enklere å lese teskten. Jeg har også lagt til en A og en B ved siden av der knappene er på micro:Biten.

Utbedret kode i makecode på micro:Bit

Over ser man et bilde av koden som er endret på. Den eneste endringen som er gjort er at jeg la ved "show icon "hjerte"" i "on start" så hjertet vil være synlig til man eventuelt trykker på både A og B kanppene samtidig. Da vil teskten "Ha en fin dag" rulle over skjermen, før testen avslutter med hjertet som blir stående til man eventuelt trykker igjen.
Over ser man bilde av hjertet som vises på micro:Biten ved start.

Ferdigstilt skilt sammen med planten

Her ser man første bildet av hele skiltet satt sammen, men planten. Da kan man se proposjonene på de forskjellige delene og hvis du ser litt nøye på ledningene som går foran på skiltet så er disse teipet sammen. Jeg hadde dessverra bare blank teip for øyeblikket, men jeg skal se om jeg får tid i løpet av denne uken, eller neste på å kjøpe en annnen farget teip.
Bildet over viser hvordan micro:biten vil fremstå når man skrur på skiltet.

Slutten av prosessen

Utrolig nok så har vi kommet til slutten av posessen. Denne uken har jeg jobbet med noen utbedringer på skiltet og det var egentlig alt jeg rakk denne uken. Jeg er midt i eksamensperioden nå, så denne uken ble litt “gjør det du må, men ikke mer” uke. Jeg hadde rett og slett ikke tid. Neste uke er planen å skrive en oppsummering av hele kurset, læringsutbyttet og hva jeg ville gjort anderledes om jeg hadde begynt på nytt. Jeg skal også prøve å finne en farget teip til ledningene som jeg skrev om lengre opp.


Uke 49 - Oppsummering prosjekt

Som jeg snakket om forrige uke så skal jeg denne uken se om jeg får tak i en farget teip som gjør at jeg kan få ledningene på micro:biten litt mindre synlige. Resten av uken så er planen å få oppsummert hvordan det har vært å jobbe med planteprosjektet gjennom semesteret, samt skrive litt om hva slags læringsutbytte jeg har fått ut av faget og en avsluttning med “Hva hvis” jeg hadde begynt på nytt nå.

Oppsummering

Dette har vært en lang prosess med mye grubling, skriving og lesing. Jeg har trivdes godt med at prosjektet har vært individuelt selv om jeg er veldig glad i å jobbe i grupper. Med tanke på at vi har hatt så mange andre gruppeoppgaver i andre fag så har det vært deilig med et fag hvor man kan sitte litt for seg selv å ta alle avgjørelser på egenhånd. Jeg har for det meste klart å komme meg gjennom uke for uke og føler jeg har jobbet relativt jevnt gjennom hele prosjektet. Det har vært noen uker hvor jeg har jobbet litt mindre med faget av diverse årsaker, men jeg føler jeg da har tatt dette igjen ved å jobbe mer i andre uker.

Noen uker har også vært mer utfordrenede enn andre, for eksempel å lære seg micro:Biten og gjennomgangen av pdfen med laserkutting. Selv om det er utrolig spennende å lære seg nye ting så kan det være tungt i starten når man ikke føler man kommer noen vei. Dette var tilfelle da jeg skulle lære meg micro:Biten, før jeg klarte å knekke koden om hvordan den fungerte så var motivasjonen for å jobbe med den ganske langt nede. Det hjalp heller ikke på motivasjonen at det var ment for barn fra 8 år og oppover når jeg ikke fikk den til å fungere med en gang.

PDFen om laserkutting var ikke veldig utfordrende, det var mer at det var veldig mye stoff som skulle gjennomgås og at jeg egentlig ikke er så glad i å lese. Det var mye å sette seg inn i, men jeg så frem til å faktisk få kurset så jeg kunne laserkutte på egenhånd. Dermed var det veldig trist at jeg ikke fikk mulighet til å ta kurset dette semesteret grunnet karantene og dobbelbooking av laserkuttingsrommet. Men jeg vet at jeg kommer til å få kurset etter jul uansett siden vi skal bruke kunnskapen vi har opparbeidet i dette faget i IDG3750 Tangible and Sensorial Interaction Design neste semester.

Læringsutbytte

Faget fysisk prototyping synes jeg har gitt meg mye. Ikke nødvendigvis masse ny spesifikk kunnskap, men sammensetningen av en prosess som en helhet. For eksempel viktiktigheten av å notere alle steg underveis i en så stor oppgave lønner seg så man ikke glemmer tanker og fremgangsmåter man har hatt/brukt. Dersom man ikke gjør dette er det lett å glemme hvorfor man kanskje gjorde noe på akkurat den måten eller hva som var baktanken med det designet.

Brukertestingen har også vært en ny opplevelse. Jeg har brukertestet i fag tidligere, men ikke individuelt. Brukertestingen gjorde at jeg fikk flere øyen på prosjektet og ideer/tanker som jeg ikke nødvendigvis hadde kommet frem til alene. Selv om jeg har satt pris på å få jobbe mest individuelt i dette prosjektet så vet jeg at to hoder ofte kommer frem til bedre løsninger enn ett alene. Siden jeg ikke har brukt kohorten min så mye underveis så har brukertestingen vært en måte å få diskutert andre løsninger enn det jeg har tenkt på selv. Under selve brukertestingen føler jeg selv at jeg har blitt flinkere på å unngå ledende spørsmål og å snakke vekk ideer eller tanker brukeren kommer med under brukertesten. Iterasjonene jeg har hatt gjennom prosjektet har ført til at jeg kan endre elementer underveis i prosjektet. Dette førte også til at jeg har måttet lære meg å ikke knytte meg for mye til ideer jeg selv har hatt, siden jeg vet at sannsynligheten for å måtte kaste hele designet er stor. Man må regne med å prøve og feile x antall ganger før man kommer frem til en løsning som funker for størsteparten.

Litt over halvveis inn i prosjektet begynte læringen på alvor når vi skulle lære om 3D-printing, 3D-modellering, laserkutting og 2D-modellering på noen få uker. Alle disse vertøyene utenom 2D-modellering (illustrator) er kunnakap jeg ikke har hatt tidligere. Bruken av forskjellige verktøy og det å kombinere ulikt materiell i samme produkt for å finne en smart løsning har vært utfordrende men spennede. Læringsutbyttet rundt disse verktøyene har vært stor og jeg gleder meg til å bruke dem i videre arbeid på universitetet og privat.

Det siste punktet innen læringsutbyttet gjelder integreringen av kunnskap fra andre fag inn i dette prosjektet. Noe jeg har likt spesielt med faget har vært at jeg får se hvordan kunnskap fra andre fag funker i realiteten når man integrerer det i et faktisk fysisk produkt. Alt fra brukertesting, til universell utforming, til å se egenskapene man kan bruke illustrator til. Det hjeper å se sammenhengen mellom forskjellige fag for at man skal forstå viktigheten av fagene man har.

Hva hvis?

Men hva hvis jeg hadde begynt på nytt nå…Hva hadde jeg gjordt annerledes?

Jeg har flere punkt jeg gjerne skulle endret på om prosjektet hadde begynt på nytt på dette tidspunktet. Blant annet hadde jeg nok brukt kohorten min mer av den grunn at jeg tror man kanskje hadde klart å komme frem til bedre løsninger på utfordringer og ideer om man kunne diskuteret sammen med andre. I tillegg til at jeg hadde gjennomført flere iterasjoner med flere brukertester mer hyppig gjennom hele prosessen.

Jeg hadde også fokusert mer på universell utforming om jeg skulle begynt på nytt. Jeg har flere ideer som jeg ikke rakk å ta med i prosjektet. Man kunne for eksempel hatt blindeskrift/punktskrift under skriften og bokstavene på skiltet, samt at man kunne fått teksten lest opp når man trykket på knappene. Da hadde faktisk også blinde hatt mulighet til å bruke skiltet.

Det har også vært flere av brukerene jeg har brukertest på som har mange planter i hjemmet sitt og mitt skilt er designet hovedsaklig for en plante. Dersom jeg hadde begynt på nytt hadde jeg tatt dette til betraktning og laget et skilt som kunne brukes på alle plantene man har i huset så man slipper å ha et skilt ved siden av hver plante. Det kan fort se unødvendig rotete ut.

Siste punkt gjelder endringer på micro:Biten. Først og fremt så har flere av brukerene mine nevt at ledningene er det eneste som ødlegger litt av estetikken til skiltet. Jeg fant ut litt for sent dessverre at det var mulig å koble OLED skjermen til en ledning så den ikke trengte å sitte rett ved resten av ledningene. Jeg tar den fullt og helt på min kappe at jeg ikke sjekket dette ordentlig tidligere og at jeg fant ut av det for sent til å kunne gjøre nødvendige endringer til skiltet. Jeg har også brukt tid på å prøve å finne ut hvordan lyssensoren og fuktighetsmåleren fungerer. Verdiene på skalaen går fra 0-100. Jeg aner ikke var som er vanlig for en plante eller hva som passer til min plante. Jeg har prøvd å søke rundt på nettet og å spørre medstudenter, men har ikke fått noe svar fra noen som vet. Ingen av stedene jeg har funnet på nett har lignende verdier. Dette måtte jeg ha kommet til kilden av om jeg skulle begynt prosjektet på nytt.

Bildet av planteskiltet komplett

Her ser man det siste og komplettet bildet av micro:biten, begge skiltene og planten min sammen. Som du ser på bildet har jeg nå fått tak i en teip som gjør at ledningene tar opp litt mindre oppmerksomhet. Teipen er egentlig grønn, men dette synes ikke så godt grunnet lyset på bildet.

Info! Jeg vil legge med på slutten en liten kommentar om at fontene jeg har brukt i teksten min muligens ikke kommer opp hos alle. En medstudent hadde vært inne på siden min og informerte meg om at hun fikk inn all teksten i bold og at det var en helt annen skrifttype enn det jeg har valgt. Fonten jeg har brukt heter, “Montserrat”, “Montserrat alternates medium” og “Utopia std”. Jeg har dessverre ikke rukket å finne ut av hva grunnen for dette er siden jeg fikk vite om det samme dag som jeg hadde planer om å levere. Jeg vurderte å legge denne informasjonen øverst så man så det før man begynte å lese, men siden faglærer allerede har lest gjennom første del tidligere viste jeg ikke om han kom til å gå gjennom dette på nytt. Dermed bestemte jeg meg for å plassere denne informasjonen på bunnen. Under la jeg ved et bilde av hvordan teksten var ment å se ut:

Og med det vil jeg si takk for meg og God Jul!

KILDER


  1. Kamerafunksjon på Huaweii p30 pro ↩︎

  2. Medstudent: Anne Sophie Tjøm ↩︎ ↩︎

  3. Ansatt i blomster/plante bransjen: Knut Sæther ↩︎

  4. Kvinnelig ansatt på plantasjen i Gjøvik: navn uvisst ↩︎

  5. Fittonia Albivenis. Tilgjengelig fra: https://www.rhs.org.uk/Plants/77753/Fittonia-albivenis-Verschaffeltii-Group/Details (Hentet: 15. september 2020) ↩︎ ↩︎

  6. Fittonia Albivenis (2020) Tilgjengelig fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Fittonia_albivenis (Hentet: 27. august 2020) ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎

  7. Renee, Sara. (uvisst) FITTONIA ARGYRONEURA ‘WHITE ANNA’. Tilgjengelig fra: https://www.gardentags.com/plant-encyclopedia/fittonia-argyroneura-white-anne/16377 (Hentet: 27. August 2020) ↩︎

  8. VanZile, Jon (2020) Nerve Plant (Mosaic Plant) Profile. Tilgjengelig fra: https://www.thespruce.com/grow-fittonia-houseplants-indoors-1902486 (Hentet: 27. august 2020) ↩︎ ↩︎ ↩︎

  9. Mannlig ansatt på plantasjen i Gjøvik: navn uvisst ↩︎

  10. Fittonia (2007). Tilgjengelig fra: http://matmor.info/fittonia.htm (Hentet: 15. september 2020) ↩︎

  11. Foss-Pedersen, Rikke Julie (2017) 5 tips til deg som skal gjennomføre brukertester. Tilgjengelig fra: https://www.usit.uio.no/om/organisasjon/bnt/web/ux/blogg/2017/brukertest.html (Hentet: 14. oktober 2020) ↩︎

  12. Smestad, Cecilie (2020) Rask og rimelig brukertesting på video. Tilgjengelig fra: https://medium.com/netlife/brukertesting-i-koronaens-tid-d935feeacc22 (for zoom brukertest). (Hentet: 14. oktober 2020) ↩︎

  13. Reindal, Hilde O. (2018) 5 tips for å lykkes med brukertesting. Tilgjengelig fra: https://www.bouvet.no/bouvet-deler/5-tips-for-a-lykkes-med-brukertesting (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎

  14. Prusa, J. og Bach, M. (2019) Basics of 3D printing with Josef Prusa. First edition. Prague. URL: https://learn-eu-central-1-prod-fleet01-xythos.s3.eu-central-1.amazonaws.com/5def77a38a2f7/6900272?response-cache-control=private%2C%20max-age%3D21600&response-content-disposition=inline%3B%20filename%2A%3DUTF-8%27%27basics-of-3D-printing.pdf&response-content-type=application%2Fpdf&X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Date=20201101T150000Z&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Expires=21600&X-Amz-Credential=AKIAZH6WM4PL5M5HI5WH%2F20201101%2Feu-central-1%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Signature=fd9e7b5b2c4c6ae8d4c23a37dd928e70dc0f60136a1855d762281db89ff5a08c ↩︎

  15. PrusaSlicer guide. Pdf hentet fra Blackboard NTNU. URL: https://learn-eu-central-1-prod-fleet01-xythos.s3.eu-central-1.amazonaws.com/5def77a38a2f7/6900275?response-cache-control=private%2C%20max-age%3D21600&response-content-disposition=inline%3B%20filename%2A%3DUTF-8%27%27PrusaSlicer-Guide.pdf&response-content-type=application%2Fpdf&X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Date=20201101T150000Z&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Expires=21600&X-Amz-Credential=AKIAZH6WM4PL5M5HI5WH%2F20201101%2Feu-central-1%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Signature=c965eba2bf9360baa12b9b6385143bea11016ee9d2767ad39f84b45c75235af6 ↩︎

  16. 3D-printing med Prusa, enkel guide for printing. Powerpoint hentet fra Blackboard NTNU. ↩︎

  17. Grunnkurs 3D-printer. Hentet fra Blackboard NTNU. URL: https://app.eduflow.com/courses/f5daa856-99af-4a0f-aa3e-0784244b31f0/flows/4b515acb-8922-4a32-a0dd-f8d5b04bd3fd/activities/3af4c83a-9d46-4207-aa8a-8ae325727d8f ↩︎

  18. Plantasjen (2020) Calathea ‘Makoyana’. Tilgjengelig fra: https://www.plantasjen.no/calathea-makoyana-hoyde-30-cm-gronn-530524.html (Hentet: 10. oktober 2020) ↩︎

  19. Andrew. Peacock Plant Care – How To Care For Calathea Makoyana. Tilgjengelig fra: https://smartgardenguide.com/peacock-plant-care-calathea-makoyana/ (Hentet: 14. oktober 2020) ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎

  20. House pant expert (2020) Peacock Pant. Tilgjengelig fra: https://www.houseplantsexpert.com/peacock-plant-calathea-makoyana.html (Hentet: 14. oktober 2020) ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎

  21. Wikipedia (2020) Calathea makoyana. Tilgjengelig fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Calathea_makoyana (Hentet: 14. oktober 2020) ↩︎ ↩︎

  22. PromoAmbitions/ Khaytman, Eddi (2018) Tinkercad Tutorial Part 1 - (Interface and Movement). Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=2JFxtUIOnEI (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎

  23. PromoAmbitions/ Khaytman, Eddi (2018) Tinkercad Tutorial Part 2 - (Shape Manipulation and Scaling). Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=Xy6EuqocJKI (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎

  24. PromoAmbitions/ Khaytman, Eddi (2018) Tinkercad Tutorial Part 3 - (Group, Hole, Align, and Flip Tool). Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=hbQww7pWGt4 (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎

  25. PromoAmbitions/ Khaytman, Eddi (2018) Tinkercad Tutorial Part 3 - (Workplane, Ruler, Blocks and Bricks). Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=aa2uboMStVQ (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎

  26. PromoAmbitions/ Khaytman, Eddi (2018) Tinkercad Tutorial Part 5 - (Circular Patterns and Slicing). Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=J_M8LGsElJs&t=1s (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎

  27. PromoAmbitions/ Khaytman, Eddi (2018) Tinkercad Tutorial Part 6 - (Import Export and Collaborating). Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=1sVJZE2oVHs&t=2s (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎

  28. All3DP (2017) Getting Started in Tinkercad: A Tutorial for Complete Beginners. Tilgjengelig fra: https://www.youtube.com/watch?v=60xfIu-lqAs&ab_channel=All3DP (Hentet: 27. oktober 2020). ↩︎