Min venn ‘Bolla’

(Fittonia Verschaffeltii)

Vi fikk utlevert hver vår plante av læreren vår (noen like, men for det meste forskjellige). Disse plantene skulle vi gjøre research på for å finne informasjon om hva slags plante/art det var, hva slags næring den trengte, hvor ofte den skulle vannes, ol. Planten min er en Fittonia, men jeg har valgt å kalle den ‘Bolla’. Utstillingen under er av min reise fra helt fersk plantemamma frem til en ferdigstilt prototype som forhåpentligvis gjør plantemammalivet litt lettere.

INNHOLDSFORTEGNELSE:

Uke 34 - Venter i spenning
Uke 35 - Jeg har fått en ny venn
Uke 36 - Videre undersøkelse
Uke 37 - Bolla og jeg drar på tur
Uke 38 - 4 skal bli til 1
Uke 39 - The one and only (for now)
Uke 40 -
Uke 41 -
Uke 42 -
Uke 43 -
Uke 44 -
Uke 45 -
Uke 46 -
Uke 47 -
Uke 48 -
Uke 49 -
Kilder

Uke 34 - Venter i spenneing

Spenning

Uke 34 er min aller første uke tilbake etter sommerferie og i fysisk prototying får vi beskjed om at vi skal jobbe med et prosjekt hele selmesteret, men vi får ikke vite hva det er føre neste uke. Det eneste vi viste var at vi skulle på en måte ta vare på noe. Læreren snakket mye denne timen om empati og hvordan folk som klarte å ta var på noe annet levende (kjæledyr, planter, ol.) ofte var mer empatiske personer. Noe jeg reagerte på fordi jeg er ikke en plante/blomster/passe på noe levende person, men har alltid sett på meg selv som en relativt empatisk person. Jeg skjønner jo at dette selvfølgelig ikke gjelder alle, men timen fikk meg til å tenke litt over mine egne handlinger. Men det jeg geldet meg aller mest til var dette overraskelsesprosjektet vi skulle få uken etter. Jeg elsker overraskelser og selv om det egentlig var ganske åpenlyst hva oppgaven kom til å være hadde jeg ingen aning.

Uke 35 – Jeg har fått en ny venn

MIN RESEARCH – hvem har jeg snakket med?

Denne uken kom overraskelsesprosjektet vi ble fortalt om forrige uke. Det var en liten plante vi skulle ha med oss hjem og ta vare på. Læreren hadde fjernet merkingen hvor navnet og informasjon om næring sto, så da var det bare å komme i gang med research for å finne ut hva slags plante jeg hadde fått utlever. Men nå som vi faktisk hadde fått prosjektet var jeg ikke like gira lenger. Jeg er, som sagt i uke 34, ikke noe særlig plantemenneske så det å måtte ta hånd om en plante var ikke helt det jeg hadde sett for meg. Men vi får se etterhvert som vi tilbringer mer tid sammen.

FAKTA

Vanlige navn: Ormeskinn, mosaic plant, painted net-leaf[5].

Vitenskapelig navn: Fittonia Verschaffeltii (nerve plant)

Family: Acanthaceae[6].

Type: Perennial[7].

Størrelse: ca. 7,62 til 15,24 cm i høyde

Sollys: ikke direkte sollys, delvis skygge eller filtrert indirekte sollys

Temperatur: Trives best rundt 20 grader celcius.

Vanning: Fuktig, dør fort ved tør jord. Vannes gjevnlig for å fukte jorden.

Frost: Tåler ikke frost, laveste temperatur 10 grader celcius

Blomstringssesong: somregel mellom juli og august

Farge: Mest vanlig er sølv-hvite nerver, men nervene kan også finnes i rød, rosa and grønn hvorav bladene er grønne uansett.

Utspringssted: Tropiske regnskog i Sør-Amerika, hovedsakelig i Peru[8].


MER OM FITTONIA

Fittonia er i de fleste tilfeller brukt som en husplante. Dette fordi den ikke tåler de lave temperaturene i mange land. Dropper temperaturen under 10 grader celcius hvor planten befinner seg dør den. Men selv om denne planten er mest kjent for å holdes innendørs kan den være vanskelig å gro i disse forholdene. I tillegg til at det ikke kan være for kaldt, liker planten seg på steder det er veldig/konstant fuktig. De tåler også dårlig stillestående forhold dårlig noe som kan gjøre det utfordrende å ha planten innendørs[8:1].

Grunnet at det er en tropisk plante som hovedsakelig vokser dypt inne i regnskogene i Sør-Amerika vil den også trives best under lignende behandling som husplante. Dette vil si ingen direkte sollys, men lyse, skyggebelagte områder (lysrør kan også fungere). I tillegg er fuktighet viktig. Dersom planten får for lite vann vil den tørke ut og kollapse. I motsatt tilfelle, dersom den blir vannet for mye vil den få gule, slappe blader[8:2].

HVA BRUKES PLANTEN TIL/HVA HAR PLANTEN BLITT BRUKT TIL?

HVA VET JEG?

Denne uken har jeg snakket med de jeg tenkte på i første omgang som kunne ha noe informasjon om planten min. I tillegg har jeg gjort egen research på nett hvor jeg har søkt opp mange forskjellige nettsider. Dessverre sliter jeg enda med å forstå forskjellen på Fittonia Albivenis og Fittonia Verschaffeltii. I tillegg må jeg gjøre videre prøve å finne ut hva det vil si at en fittonia er storbladet eller ikke. Så foreløpig er jeg sikker på at det er en Fittonia men mangler den endelige bekreftelsen på noe mer spesifikt. Det siste som jeg må sette meg mer inn i er hva slags næring som er nødvendig/anbefalt for nettopp min plante.

SKISSERUke 36 - Videre undersøkelse

Uke 35 var en litt stressende uke med mye research rundt planten. Selv om jeg følte jeg fant mye bra fakta føler jeg fortsatt at jeg mangler det lille ekstra for å få bekreftet tankene mine. Så denne uken (uke 36) er planen å fortsette med researchen samtidig som jeg skal jobbe videre på skisseideer til planteskilt. Jeg synes skiltene jeg lagde forrige uke var litt kjederlige og vil prøve å finne noe litt mer spennende.

RESEARCH – hvem har jeg snakket med?

Angående plantenæringen

SIDENOTE! Siden planten min allerede var vannet ganske godt bestemte jeg meg for å vente til neste vanning for å begynne med plantenæringen.

HVA VET JEG NÅ?

Siden denne uken var litt slapp på research siden har jeg ikke kommet frem til så mye nytt. Men jeg har fått en liten bekreftelse på at planten min er en Fittonia Verschaffeltii noe som jeg ikke viste forrige uke. Siden det kun er en kilde som har bekreftet dette så kommer jeg til å gjøre mer research neste uke også angående navnet. Utenom dette så har jeg fått anbefalt en type plantenæring som blir spennende å følge med på.

SKISSER – noen fler skisseideerUke 37 – Bolla og jeg drar på tur

Uke 36 var en litt lat uke, men jeg fikk gjennomført litt mer research som gjorde at jeg var et steg nærmere sikkerhet rundt informasjonen om panten min. Den kommende uken (uke 37) skal jeg hjem for å feire bursdagen til mamma og begge søstrene mine så jeg bestemte meg for å ta med ‘Bolla’ hjem til Bærum så pappa kunne ta en nærmere titt. Siden han har jobbet med blomster hele livet og oppvokst med en mor og far som drev to store drivhus fra hagen har han fått relativt grønne fingre, noe jeg dessverre ikke har arvet. Jeg skal også velge meg ut 4 av skissene til planteskilt som jeg skal lage en Lo-Fi prototype i papir av. Jeg tror jeg har en relativt god ide om hvilke jeg skal velge, men dette kommer jeg tilbake til.

RESEARCH – hvem har jeg snakket med?

FREMGANGSBILDE

Sammenlignet med bilde som ble tatt første dagen jeg fikk planten så har den vokst ganske greit til nå. Man ser at bladene har blitt større og dekker mer jord i potta enn den gjorde tidligere. Det synes dessverre ikke kjempebra på bilde siden potta på bildet er en del større enn potta på første bilde.


4 FORSLAG TIL INFOSKILT I PAPIR, disse skal jeg bassere personundersøkelsen min på


1.
Denne papir prototypen er laget som en konvolutt som skal være klistret på utsiden av potten. Oppi er det et infoark med all informasjonen man skal trenge for å ta vare på planten over en lengre periode. Grunnen til at jeg farget toppen av konvolutten var for å se den, hvitt på hvitt ble velig utydelig, spesielt på bilde.

2.
Papirprototype nr 2 har informasjon om vanning, sollys, temperatur og næring i korte trekk på hver sin stake opp fra plantejorden. Det er i tillegg en QR kode man kan scanne for ytligere informasjon om planten på en hjemmesnekra hjemmeside.

3.
Papirprototype nr 3 er relativt lik som nr 2 på mange vis, men her får du derimot litt vagere informasjon om vann, sol, næring og temperatur. I tillegg er all infomasjonen plasert på potten istedenfor oppi jorden.

4.
Den fjerde og siste papirprototypen basert på to deler. Den ene er et stativ som står nedi joden til planten, mens den andre delen er en liten "wellness" bok til planten med den informasjonen man skulle trenge. Boken er lettlest og enkel å navigere. Boken plasseres oppi stativet.

RESEARCH PÅ NETT - litt ekstra informasjon

HVA VET JEG NÅ?

Etter videre undersøkelse føler jeg å ha kommet et steg nærmere å finne ut om planten min er en Albivens eller Verschaffeltii. Jeg har funnet to forskjellige sider som svarer til at dette er synonymer av hverandre[5:1] [10]. Så konklusjonene blir da at planten min er egt begge.

Uke 38 – 4 skal bli til 1

Uke 37 ble en bra uke hvor jeg fikk gjordt en del. Jeg fikk ikke gjordt så veldig mye mer research, men fikk plantet om Bolla. Noe av grunnen til at jeg og pappa gjorde dette var for å se om planten hadde en slags fengselspotte som eventuelt kan forhindre røttene i å vokse. I tillegg ble jeg ferdig med prototypene i papir. Denne uken (uke 38) skal jeg gjennomføre brukertester på papirprototypene for så å velge ut en av dem som jeg skal lage litt mer ordentlig i papp neste uke. Jeg tenker å variere brukerene jeg skal teste prototypene på med tanke på alder, kjønn og jobb/studie.

PAPIRPROTOTYPE - hva er planen?

Som sagt skal jeg denne uken bruke de 4 papirprototypene jeg lagde i uke 37 for research. Jeg har planer om å ta kontakt med ca. 5 elever på NTNU, søstrene mine og kjærestene deres (disse blir gjennom kontakt på zoom). Jeg velger å la vær og snakke med mamma, pappa og samboeren min siden de allerede har hvert litt involvert i porsjektet, noe som kan påvirke besvarelsen. Informasjonen jeg kommer til å gi deltagerene er; dere får utlevert en plante som dere skal ta var på en hel sommer. En av disse 4 prototypene er all informasjonen dere får utlevert om planten. Ville du klart det med kun dette disponibelt?

Informasjonen jeg håper å hente ut:

Uke 39 - The one and only (for now)

Etter å ha fått gjennomført alle brukertestene forrige uke har jeg nå funnet ut hvilken av de fire papirprototypene jeg skal velge. Siden valget falt på en prototype som er utfordrende/umulig å lage i papp har jeg bestemt meg for å lagde også den nye i papir, men den skal styles og jobbes litt ekstra med. Så denne uken vil hovedsaklig gå til å utforme og videreutvikle denne prototypen. I tillegg så har jeg tenkt meg en tur på biblioteket siden jeg ble tipset av en klassekamerat om en noen bøker som hadde veldig god informasjon angående planter.

Uke 40 -

Uke 41 -

Uke 42 -

Uke 43 -

Uke 44 -

Uke 45 -

Uke 46 -

Uke 47 -

Uke 48 -

Uke 49 -

KILDER


  1. Kamerafunksjon på Huaweii p30 pro ↩︎

  2. Medstudent: Anne Sophie Tjøm ↩︎ ↩︎

  3. Ansatt i blomster/plante bransjen: Knut Sæther ↩︎

  4. Kvinnelig ansatt på plantasjen i Gjøvik: navn uvisst ↩︎

  5. Fittonia Albivenis. Tilgjengelig fra: https://www.rhs.org.uk/Plants/77753/Fittonia-albivenis-Verschaffeltii-Group/Details (Hentet: 15. september 2020) ↩︎ ↩︎

  6. Fittonia Albivenis (2020) Tilgjengelig fra: https://en.wikipedia.org/wiki/Fittonia_albivenis (Hentet: 27. august 2020) ↩︎ ↩︎ ↩︎ ↩︎

  7. Renee, Sara. (uvisst) FITTONIA ARGYRONEURA ‘WHITE ANNA’. Tilgjengelig fra: https://www.gardentags.com/plant-encyclopedia/fittonia-argyroneura-white-anne/16377 (Hentet: 27. August 2020) ↩︎

  8. VanZile, Jon (2020) Nerve Plant (Mosaic Plant) Profile. Tilgjengelig fra: https://www.thespruce.com/grow-fittonia-houseplants-indoors-1902486 (Hentet: 27. august 2020) ↩︎ ↩︎ ↩︎

  9. Mannlig ansatt på plantasjen i Gjøvik: navn uvisst ↩︎

  10. Fittonia (2007). Tilgjengelig fra: http://matmor.info/fittonia.htm (Hentet: 15. september 2020) ↩︎