Maren Javenes

IDG1006 Fysisk Prototyping - 2020

Hei, mitt navn er Maren Javenes. Jeg studerer BIXD på NTNU og har nettopp startet på mitt første år av bachelor i Interaksjonsdesign. Høsten 2020 har jeg emnet Fysisk Prototyping, idg 1006. Vi startet året med å få utdelt hver vår plante. Målet med planten er så klart å passe på den, men også lage og programmere slik at planten selv kan gi beskjed når den er tørst og trenger vann. Noen uker inn i semesteret, tar vi i bruk et micro:bit kit. Det er denne vi programere slik vi kan få beskjed når planten trenger vann. Vi skal lage protyper av skilt og utføre brukertester. Senere skal vi 3D-printe og laserkutte skiltet. Planten jeg fikk heter Bjørkefiken, og det vitenskapelige navnet er Ficus Benjamina.


Innhold:

Oppe i venstre hjørne kan du trykke på “contents”, der får du opp valg hver overskrift og du vil føres rett til overskriften/ avsnittet du velger.


Uke 35: Ficus Benjamina

Ficus Benjamina, Bjørkefiken, er opprinnelig et tre fra Asia. Den er i slekt med fikenslekten og morbærfamilien. Den står også på Nasa sine lister over planter som renser luften.

Jeg fant ut hvilken plante jeg hadde ved å spørre mormor, en gartner og ved å google. Jeg brukte bl.a. disse nettsidene til floriss, planatsjen og et nettfroum.


Logg:

Uke 37

Jeg prøvde å lagde en prototype, men jeg likte ikke designet. Jeg gikk derfor tilbake å skisset litt mer. Jeg ønsker et skilt som er stort nok til å gi den viktigste informasjonen, men ikke så stor at den stjeler oppmerksomhet fra planten. Jeg startet med å brainstorme idèer for å komme i gang, deretter valgte jeg ut noen jeg ville fortsette med, og skisset disse i større. Dette er noen av skissene mine så langt:

Her har jeg jobbet litt videre med skissene.
Skisse 1. Denne er inspirert av sky. Bladene på planten har en veldig fin, varm grønn farge som minner meg om sommeren. Siden planten ikke liker å stå i direkte sollys, så trenger den noe som kan gi skygge. Og det som gir skygge om sommeren, er det som skjuler sola. Derfor tegnet jeg er sky. Her tenkte jeg mest på å prøve å være så kreativ som mulig, og heller endre detaljer i ettertid. Selv synes jeg at det ble litt mye med sky-formen, og at en jevn sirkel/ avlang sirkel ville vært finere.

Under ser du prototypen av skisse 1:

Prototype av Skisse 1.

Questionnaire

Jeg synes brukerne til dette prosjektet bør være:

  • Plante interessert, interessert og nysgjerrig på teknologi
  • Åpen for nye løsninger.
  • Ha minst 5 planter i huset ditt.

(Krav slik at de som faktisk er plante interesserte melder seg, og ikke dem som vil være med i undersøkelse fordi det høres spennende ut)

Jeg startet med å lage en «questionnaire, altså en spørreundersøkelse. Slik kan jeg finne ut hvem som faktisk er brukerne, og ikke hvem jeg tror brukergruppen består av. En «questionnaire» er en metode som brukes for å finne deltakere i brukerundersøkelser og brukergruppen til et produkt. Den består av en rekke spørsmål, for det meste om dem selv og litt hva researchen skal handle om. I mitt tilfelle valgte jeg å lage en survey i google forms. Jeg valgte google forms av 3 grunner; 1. i utgangspunktet er alle anonyme, med mindre de selv skriver inn navnet sitt i et av svarfeltene. 2. Det går fort å legge inn spørsmålene, og spørreundersøkelsen kan sendes ut via en link. 3. Jeg kan se alle svarene individuelt eller i et sammendrag.

Jeg sendte ut linken til venner og familie i alder 16-75. Jeg opplyste om at alle svar i utgangspunktet er anonyme, men i siste spørsmål ber jeg om navn dersom de vil være med videre i flere brukerundersøkelser i senere tid. I alt var det 20 som svarte, og 13 som vil bli med i flere brukerundersøkelser. Spørsmålene handlet om planter, teknologi og om deltakerne.

Jeg hadde totalt 13 spørsmål:

  1. Hvor interessert er du i planter? (1=ikke interessert, 3= nøytral, 5=veldig interessert)
  2. Hvor mange planter har du i hjemmet ditt?
  3. Hva av teknologi bruker du hver dag ?
  4. Er du interessert i å kjøpe en plante som er programmert til vanne seg selv, og med flere funksjoner?
  5. Hvilke flere funksjoner ville du hatt til planten? (Du kan si hva som helst)
  6. Hvilket kjønn er du?
  7. Hvor gammel er du?
  8. Hva er din høyeste fullførte utdanning?
  9. Hva jobber du som/med? (om du er student, kan du skrive student)
  10. Hva er hobbyen din? Har du flere?
  11. Hvor mye erfaring har du med teknologi?
  12. Hva forbinder du med teknologi? (ingen svar er feil)
  13. Siste spørsmål: Vil du være med i flere brukerundersøkelser? Skriv inn navnet ditt, så tar jeg kontakt før neste brukerundersøkelse

Jeg valgte disse spørsmålene fordi jeg synes disse var avgjørende og viktig for å finne brukerne, interessene deres og felles trekk. Dette er første gang jeg lager og utfører en questionaire/spørreundersøkelse, så det spørsmålene kunne nok vært bedre, men det bedres med erfaring. Jeg kjørte en «pilot» før jeg sendte den ut.

Begrepet «pilot» brukes for å kjøre en test før man faktisk har undersøkelsen. Jeg kjørte piloten med en venninne som også har dette faget. I jobbsammenheng, ville man normalt hatt det med kollegaer eller teamet man jobber i. Dette gjør man for å sjekke om det er noen feil, om spørsmålene spør om det man ønsker svar på, og evt. om det er andre ting som mangler. Her kan man også sjekke hvor lang tid det tar å gjennomføre, slik at man kan informere deltakerne om det på forhånd. Denne tar ca. 2-3 minutter, men noen spørsmål er åpne, så jeg valgte å si at det tar ca. 3-5 minutter.

De fleste svarene var varierende, men det var fortsatt mye felles. Jeg tok utgangspunkt i de som krysset ja på at de ville kjøpt om dette var et produkt.

Konklusjon
Jeg ser ikke noe tydelig sammenheng ved utdanning, jobb eller alder på de som var interessert i produktet og planter. 70% har forskjellige treningsformer som hobby; altså det å være i fysisk aktivitet. Men dette er også noe som er trendy. Det samme vil jeg si om planter blant unge. Jeg gjorde en kontroll og spurte familiemedlemmer over 30 (uavhengig om de var med i spørreundersøkelsen) om de var interessert i planter da de var rundt 20. De fleste svarte nei. Hva man forbinder med teknologi ga også varierende svar. 40% svarte elektronikk, 25% utvikling/nytekning, 10% programvare, 10% internett og de siste 15% var varierende. Et svar jeg likte godt var «kontakt med verden», det vil jeg si er et svar som oppsummerer svarene.

Av alt de som svarte var det 4 menn, 16 damer. Så det var flest kvinner som var interessert i å svare. Dette tror jeg er fordi det handler om planter, og av de mennene som svarte var de nøytral til ikke interessert i planter.


User Profile /Brukerprofil

En “user profile”, altså en brukerprofil, er noe man lager for å bli mer klar over hvem brukerne som skal bruke produkter du skal utvikle er. Den er også til hjelp når du skal finne deltakere i brukertestene dine. En brukerprofil er en detaljert beskrivelse av brukernes egenskaper. Vanligvis lager man en brukerprofil før man går i gang med testene. Jeg synes denne var vanskelig å lage ettersom hvilken type jobb, utdanning, hvor lang utdanning eller hvor lange jobb dager du har ikke har noe å si i mine øyne. Men ettersom jeg allerede har hatt en questionnare, tok jeg utganspunkt i den. Jeg lagde en rask, ganske generell bruker profil, og gikk videre til å lage «Personas».

Brukerprofil:

  • Alder: 18-80 år.
  • Kjønn: 60% kvinner, 40% menn
  • Jobb: Har ikke noe å si
  • Erfaring: –
  • Jobbdag: Snitt: 40-timers arbeidsuke.
  • Utdanning: –
  • Sted: Norge, by er ikke viktig i dette tilfellet
  • Lønn: Gjennomsnittlig månedslønn i Norge: ca. 50’000
  • Teknologi: Middels erfaring til mye erfaring
  • Utfordringer: kan bruke linser
  • Familie: Alene, barn og partner, partner, alle typer.

Personas

En persona er en fiktiv person som en oppdiktet for å beskrive en typisk bruker av produktet. Ofte basert på brukerprofilen. Jeg har valgt å ikke ta med bilde av personen. Personas brukes for at designeren hele tiden skal huske på brukerne, og sette disse først. Når du utvikler et produkt er det tre ting du kan bruke som et hjelpemiddel. Tenk deg at du starter med å lage en historie om dette produktet. Da må du tenke på det første hjelpemiddelet som er Persona. Hvem er hovedpersonen i historien, og hvordan er denne personen? Dette er brukeren til produktet. Du kan også lage flere enn en Persona. Ofte lager man en per brukertype. Hjelpemiddel i nummer to; når, hvor og hvordan? Hvor skjer historien, hvordan oppfører personen seg i denne situasjonen. Og tredje hjelpemiddel: Hva vil personen ha, og hva trenger den? Hva motiverer personen til å nå målet. Når målet er nådd, er historien ferdig. Her er mine personas:

Persona 1

  • Navn: Mona Sand
  • Alder: 48 år
  • Jobb: Kundeservice
  • Arbeidsdag: 8 til 15, mandag til fredag.
  • Utdanning: kontor- og administrasjonsmedarbeider
  • Boplass: Kristiansand, Norge
  • Lønn: 45´000 mnd. 540´000 i året.
  • Teknologi: smart-telefon, smart-tv, smart-klokke, pc
  • Utfordringer: Bruker linser, er vegaer og liker ikke når plantene dør
  • Familie: Bor med partner, ingen barn
  • Hobby: Løpeturer og ski
  • Mål: Kunne dra på tur uten å være bekymret for plantene sine.
  • «Jeg synes det er interessant hva dagens teknologi kan gjøre, men at plantene plutselig kan vanne seg selv høres litt skremmende og avansert ut»

Mona synes teknologi er både spennende og skremmende. Hun er en nysgjerrig person. «En plante som kan passe på seg selv hørtes veldig spennende ut!». Mona og kjæresten drar årlig på en 2-ukers skiferie til Alpene. Mona og Kjæresten er opprinnelig fra Østlandet og har nettopp flyttet til Kristiansand. De kjenner ingen i Kristiansand som de stoler nok på til å gi en nøkkel og for å kunne låse seg inn i leiligheten deres mens de er på ferie.

Det nærmer seg den å årlige turen, Mona er bekymret for plantene sine. Hun føler seg veldig stresset og er redd stresset kommer til å skape dårlig stemning før og under turen. Hadde det bare vært noe som kunne vanne planten for henne. Mona drar til blomsterforretning for å få tips til hva hun kan gjøre. Der blir hun tipset om denne microbiten som er programmert for å kunne passe på planter. Valget er lett, hun kjøper en slik. Dette letter på samvittigheten hennes, og hun har en mindre ting å tenke på.

Persona 2

  • Navn: Trond Berg
  • Alder: 55 år
  • Jobb: Butikkmedarbeider
  • Arbeidsdag: 12 til 20 eller 8 til 16, mandag til lørdag.
  • Utdanning: Salgsfag
  • Boplass: Grimstad, Norge
  • Lønn: 35´000 mnd. 415´000 i året.
  • Teknologi: smart-telefon, smart-tv, pc
  • Utfordringer:
  • Familie: Bor med ektefelle og 2 barn
  • Hobby: Arduino og båt
  • Mål: Se om teknologi kan passe på en plante, og om det kan redde ferieønskene hans.
  • «Jeg synes arduino er kjempe spennende, så dette er noe jeg ville blitt veldig nygjerrig på om den var i butikk»

Trond elsker å tilbringe sommeren på sjøen. Han har en seilbåt, og liker å dra på tre ukers båtferie. Han liker å være borte i opptil 3 uker i strekk, for da får han feriefølelse. Det han liker aller best er når de kan seile over lange avstander, hvor de vil, uten en bestemt dato de må snu. De to barna hans er også veldig glad i være på båtferie. De tre kunne vært på båtferie mye lener enn 3 uker om de hadde mulighet!

Men problemet er at Trond er avhengig av hjelpen til kona når de er ute og seiler. Kona til Trond liker ikke å være borte særlig lenger enn 1 uke. Ikke fordi hun ikke liker å være i båt, men hobbyen hennes er hagearbeid. Hun vil gjerne bruke flere timer og dager på å stelle blomstene og plantene i hagen, og inni huset. Om de skal være borte så lenge har hun ingen som kan passe på plantene hennes.

Trond har sett at det har kommet en programmert plante som kan vanne og passe på seg selv uten tilsyn. Han kjøper denne til kona i håp om at hun vil bli med på lengre båtferier.

Kilder: Jeg brukte http://navngen.no til å finne navn på persona, ellers har jeg brukt litt av informasjonen jeg fikk fra questionnaire’en.


Uke 38

Jeg synes ikke planten har vokst noe særlig, og har derfor bestemt meg for å begynne å måle den. I dag er den 26 cm høy. Selv om den ikke har vokst i høyden, har den fått flere utskudd.

Jeg har også jobbet videre med to nye skisser. På disse fokuserte jeg på å ha skiltet lavt, og i høyde med en potteskjuler.

Skisse 2.

Skisse 2: Her henger skiltet over kanten, og kommer ikke skiltet i veien for når planten vokser. Den tar heller ikke mye oppmerksomhet. Her henger skiltet over kanten på blomsterpotta. Den fargede/skraverte kvardraten på skilten er hvor jeg tenker informasjonen eller QR-kode skal være. Jeg har lyst å kode en helt enkel nettside, men all informasjon man trenger å vite om planten, og ha en QR-kode på skiltet, om det lar seg gjøre. Foreløpig er det bare en ide. Videre skisset jeg et skilt som er formet som en kube.

Skisse 3

Skisse 3: På hver av sidene er det små symboler/tegninger som viser imformasjon om planten.

Jeg tenker også å 3D-printe. Er matriale i plastikk vil det ikke bli ødelagt når jorden er fuktig, og vil heller ikke “stjele” vann/fuktighet fra planten. Jeg er usikker på hvor “pent” det vil bli ettersom jeg at den fort må opp litt i størrelse ofr at man kan se/ lese symbolene. Dessuten kan også bli for mye å 3D-printe, mange små detaljer kan gjøre at det tar lang tid å printe.


Uke 39

Har laget tre nye prototyper av papir. (Prototypen kommer føst, og skissen av prototypen etter).

De først to bildene er av prototype 2 og skisse 2, deretter prototype 3 og skisse 3.

Denne ble litt stor. Jeg tok ikke mål på forhånd, det burde jeg nok gjort. Den er altfor stor i forhold til skissen, men den får frem formen. Jeg kan heller endre og prøve ut flere størrelser av denne senere om den blir godt likt i brukertesten(e).
Synes den siste prototypen ble litt stor. Selv synes jeg den ble stygg i den størrelsen, men om alle skal kunne lese hva som står på skiltet, må jeg nesten opp i den størrelsen. Selv om det er viktig hva brukerdeltakerne synes, er det også viktig med et universelt design, men jeg kommer til å fokusere mer på det mot slutten. Jeg kommer tilbake til univelsell utformin/design senere i prosessen.
Prototype 3 og skisse 3

Deltakerne i Brukertestene

Ut ifra de 14 som svarte i spørreundersøkelsen, at de ønsket å være med i videre brukerundersøkelser, valgte jeg ut 8 som jeg følte passet til være med. Grunnen til at jeg valgte ut 8, og ikke gikk for alle 14, var fordi 45% av totalt 20 som svarte var under 20 år og studenter. All feedback er verdifull data, og jeg synes det er viktig å få feedback fra flere aldersgrupper, vertfall i et prosjekt som dette. Jeg valgte ut 8 personer i alderen 19, 21, 24, 45, 49, 52, 52, 74. Nå har jeg 1 i gruppen under 20, 2 i gruppen 21-30, 2 i gruppen 41-50, 2 i gruppen 51-60, og 1 i gruppen 71-80. Altså deltakere fordelt på 5 aldersgrupper.

Blant disse finnes det 3 par. De på 21 og 24 har nettopp kjøpt seg hus. Paret på 45 og 52 har bodd sammen i mange år, det samme har de på 49 og 52 også. Personen på 74 bor alene. Og personen på 19 er student og bor kun hjemme i ferier. Dermed har jeg også folk som er i ulike situasjoner, når det kommer til alder og hjem, som jeg vil tro påvirker. Jeg velger å ikke bruker personlige opplysninger. I spørreundersøkelsen ba jeg om fornavn fra dem, men det var for å kunne få et navn av dem som ønsket å være med videre, resten er fortsatt anonyme. Fraa nå vil de bli kalt person X (X=tall fra 1-8).

Av deltakerne er alle sørlendinger. Det er fordi jeg ikke kjenner til noen andre som er fra andre steder i landet. Noen av sørlendingene er midlertidig bosatt på østlandet og vestlandet, men vokst opp på sørlandet. Jeg tror feedbacken kunne vært anderledes om noen av deltakerne var fra andre deler av Norge. Det er dermed sjans for at produktet egner seg mer i sør en for eksempel i nord.


Brukertest 1

Jeg lagde fire ulike skilt. Jeg er ikke fornøyd med noen av dem, og er redd jeg kommer til å ha dette som problemet gjennom hele prosessen. MEN her er oppgaven min å finne ut hva brukergruppen vil ha, ikke hva jeg vil ha. Så hva jeg synes, er egentlig ikke viktig.


Skilt 1: Skiltet som er formet som en sky

Testperson 1: Litt mye elementer
Testperson 2: Vet ikke
Testperson 3: Ville ikke hatt det
Testperson 4: Dominerende
Testperson 5: Alt for stort til å ha i stua
Testperson 6: Tja
Testperson 7: Greit, men kunne vært mer «sterilt».
Testperson 8: For fremmed element

Oppsummert: Ingen likte egentlig dette skiltet, og jeg er enig.


Skilt 2: “Hengelapp”

Testperson 1: Fin, oversiktlig, og regner med det er inni firkanten du skal ha informasjonen.
Testperson 2: Mye finere.
Testperson 3: Kult om det var mindre.
Testperson 4: For stort.
Testperson 5: For stor.
Testperson 6: Greit, hadde snudd den rundt med den størrelsen. Kunne vært finere mindre.
Testperson 7: Finest til nå.
Testperson 8: Veldig stort.

Oppsummert: De likte dette bedre enn skilt 1, men ville hatt det i en mindre størrelse.


Skilt 3: Kube

Testperson 1: Rart.
Testperson 2: Heller skilt nr. 2.
Testperson 3: Nei.
Testperson4: Fremmed element.
Testperson 5: Dominerende, ville ikke hatt.
Testperson 6: For markert. Tar for mye oppmerksomhet.
Testperson 7: Original, men ville hatt noe som var mer diskre.
Testperson 8: Likte det ikke i det hele tatt.

Oppsummert: For dominerende, fremmed element og de ville ikke hatt det.


Skilt 4: Helt enkelt skilt

Testperson 1: Fin.
Testperson 2: Heller det.
Testperson 3: Kult når ting er enkelt.
Testperson 4: Beste av disse 4 variantene.
Testperson 5: Beste av disse alternativene.
Testperson 6: Den er fin.
Testperson 7: Liker å ha de diske, planten bør være i fokus.
Testperson 8: Veldig fint.

Oppsummert: “Less is more”, Jeg får inntrykk at de liker at det er enkelt og når planten står i fokus. De mente alle at dette var den beste til nå.

Jeg viste de alle skissene, og de mest populære var de som var utenfor planten.


Konklusjon brukertest 1: Jeg tenker å holde meg til et veldig ‘enkelt’ skilt. Med tanke på tilbakemeldingene jeg har fått, tenker jeg å prøve å lage noen flere prototyper. Da tenker jeg å prøve at skiltet skal stå utenfor planten, altså ikke at det stikkes ned i jorden/henges fast i selve planten. Men jeg kommer fortsatt til å lage begge deler. Jeg tenker også å spørre flere i neste brukertest, slik at jeg har flere og kanskje mer varierende tilbakemeldinger. Selv er jeg ikke fornøyd med designet på skiltene, men disse er lo-fi prototyper og er “laget for å kastes”.

Jeg sendte bildene på melding. Tilbakemeldignene var veldig korte og mye var bare ja/nei svar. Det tror jeg er mye min feil; jeg så i etterkant at det var dårlig forklart og lite beskrivelser av hvordan den gjennomføres/ hvor lange svar jeg ønsker. «Hva synes du om disse? Svar ærlig. Om du skulle endret på de hva ville det vært?» var det jeg skrev i meldingen før jeg sendte bildene av gårde.

Om jeg hadde gitt litt mer informasjon og instrukser på hvordan en brukertest gjennomføres, tror jeg tilbakemeldignene ville blitt bedre og mer utfyllende.


Brukertest 2

Jeg har laget 5 nye prototyper i papp, med tilbakemedlinger fra brukertest 1. Her er det både skilt som stikkes i jorda, henges på potteskjuleren og et som står utenfor/ ved siden av planten.

Idèen/inspirasjonene bak disse prottotypene var å gjøre de enkle, men ikke for enkle. Boksen lagde jeg for å få tilbake medling på hva jeg muligens kan forvente av tilbakemeldinger når Micro Biten skal bli en el av skiltet. Jeg kommer til å ta flere brukertester, og da med microbiten. Foreløpig har jeg kun hatt uten, fordi jeg ønsker å fokusere på designet først. Jeg ønsker å få et inntrykk på hva de liker og ikke liker designmessig. Og jobbe videre med det som utgangspunkt.

Jeg har også lagt med et bilde av skissene og skiltene, så man kan lettere se hva som står på skiltene, og fordi jeg ikke har lagt inn skissene tidligere.

Testet på de samme 8 testdeltakerne osm i brukertest 1.

Skilt 1: Helt enkelt skilt

Testperson 1: Ser innbydende ut. Med det mener jeg at det er enkelt, clean og det så bra ut.
Testperson 2: Helt greit. Jeg liker at at det ar et veldig “typisk” skilt, med en plate og en pinne, sånn man tenker påå når man tenker på et hvilket osm heslt skilt.
Testperson 3: Det var fint, men det kom for tett oppi bladene syens jeg. Jeg liker ikke at skiltet står i veien for bladene.
Testperson 4: vet ikke helt hva jeg synes. Det var ikke stygt, men det var ikke noe spesielt med det heller. Jeg ville ønsket meg noe som var mer kreativt.
Testperson 5: Det var fint, stjal ikke så mye oppmerksomhet.
Testperson 6: Fint, men ville skjult pinnen litt mer. Den så veldig stor ut.
Testperson 7: Ryddig og oversiktlig.
Testperson 8: Veldig fint, litt stort, men det går bra.

Oppsummering: Ryddig og oversiktlig, flertallet likte dette, men noen var litt uenig. Jeg er enig i at pinnen ned i jorda var for bred/tykk.


Skilt 2: Rektangel

Testperson 1: Informativt, litt kjedelig, men det var fint. Samtidig likte jeg at det var kjedelig. det stjeler ikke oppmerksomhet fra planta.
Testperson 2: Jeg vet ikke helt. Først synes jeg det var litt rart, men jo lenger jeg ser på det, jo mer liker jeg det.
Testperson 3: Kult.
Testperson 4: Var jo fint dette.
Testperson 5: Ikke så fan, det var litt stort.
Testperson 6: Er det noe spesiell grunn til at den skal være utenfor? Synes det ble fremmed og uvandt.
Testperson 7: Ryddig og oversiktlig.
Testperson 8: For dem som har mange planter ved siden av hverandre vil det bli vanskelig å se hvilken plante den tilhører. Hjemme hos meg ville det ikke passet inn.

Oppsummering: De synes det var ryddig og informativt, men også kjedelig og og litt stort.


Skilt 3: Hengelapp

Testperson 1: Dette synes jeg var kult, og det passer til alle planter.
Testperson 2: Jeg likte dette.
Testperson 3: Det var nøytralt, det likte jeg.
Testperson 4:Det var veldig alminnelig.
Testperson 5: Annerledes, men jeg synes det var fint. Tror ikke jeg har sett noen planter med et skilt som henger ned over kanten sånn før, krativt!
Testperson 6: Fin plassering, oversiktlig og ikke i veien.
Testperson 7: Ryddig og oversiktlig.
Testperson 8: Dette likte jeg. Jeg likte det fordi det hadd ene fin plassering og størrelse.

Oppsummering: Dette synes de fleste var oversiktlig, og det falt i smak hos alle. Det virker som deltakerne fortrekker det minimalistisk, med enkle former.


Skilt 4:Lapp

Testperson 1: Synes denne ble veldig gjemt bak planten/bladene.
Testperson 2: Likte dette. Jeg synes formen var fin, og at den ikke stjal noe oppmerksomhet.
Testperson 3: Det var fint.
Testperson 4: Helt ok.
Testperson 5: Dette likte jeg best av alle til nå.
Testperson 6: Dette var kjedelig, men den stjeler ikke oppmerksomhet fra planten, og det likte jeg.
Testperson 7: Det var fint og diskre. Jeg likte også godt at formen på skiltet blir smalere nedover.
Testperson 8: Det var fint.

Oppsummering: De fleste likte dette også. Det ble nevnt at det var kult og diskre. Dette tok


Skilt 5:Hengelapp 2

Testperson 1: Kreativt, synes det var kult når det stakk litt lenger ut.
Testperson 2: Kreativt, men likte den lille som ligner bedre.
Testperson 3: Kult dette også.
Testperson 4: Litt stort, men ellers greit.
Testperson 5: Det var litt stort. Selv hadde jeg nok ikke scannet QR-koden, om det var på.
Testperson 6: Kult.
Testperson 7: Det var fint, men litt stort.
Testperson 8: Hvordan ser en QR-kode ut, og hvorfor må du ha den? Likte de andre bedre.

Oppsummering: De synes dette var krativt, men responsen på QR-kode var liten og negativ. Dette er med andre ord noe som ikke er så vikitg å ha med for deltakerne.


Konklusjon brukertest 2: Jeg får inntrykk at de fleste liker når det er enkelt, og mange vil gå for det “vanlige”, altså noe likt de skiltene som kommer med planter når man kjøper de i butikken. Jeg tror også at jeg skal vurdere å droppe QR-koden, mest sannsynlig gjør jeg det. Jeg er veldig usikker på hva minimum og maximum størrelse på skilet skal være. Dette er så klart noe jeg må sjekke opp en gang til. Men de liker det enkelt, og de vil ikke ha det for tett med planten. Så dermed lurer jeg på å lage skiltet i en potteskjuler, og se hva responsen blir da.

Alt i alt, så bør designet være enkelt, ryddig og minimalistisk. Planten i fokus. Jeg tenker å jobbe videre med skilt 3 og 4, og se hvordan de vil bli i en mer high-fidelity prototype, og ikke i medium-fidelity prototype. Skilt 2 vil jeg prøve å lage med Micro Biten inni, og fjerne informasjonen på så det blir en boks.

I brukertest 2, spurte jeg de samme personene, men denne ganger hadde vi en videosamtale. Jeg valgte å bruke en videosamtale denne gangen for å kunne se mer av hva de tenkte å synes. De fleste forteller mer dersom de slipper å skrive. Jeg skrev notater på det de sa. Jeg brukte en metode som heter «think-aloud», det vil si at jeg ba deltakerne si hva de tenkte høyt når de tenker det. Nå kun jeg også se ansikts uttrykket demmes. I tilfelle for bias, synes jeg dette var mest effektivt, her kunne jeg se med en gang at hva personen sa ikke stemte med hva ansiktet sa. Da jeg gjentok at det viktig at de er helt ærlig, stemte det mer overens. Jeg fikk også bedre frem at ingen svar er feil, og all feedback er verdifull feedback. Jeg takket også deltakeren for å ta seg tid til dette. Men selv til dette følte jeg ikke at tilbake meldingene ble noe lenger enn brukertest 1.


Mental Model

En “mental model” er en modell av hva brukeren tenker og hvordan den sorterer informasjonen den mottar. En mental model gir deg et innsyn på hvordan brukeren tenker om et produkt. Ved å bruke «think-aloud» metoden, får du et innblikk i hvordan og hva brukeren tenker om produktet. Det er viktig å skille, og å huske på, at brukeren og designeren sin mental model er forskjellige. Det er fordi det er alltid lettere å forstå et produkt man selv har laget. Derfor er det veldig viktig å alltid ha fokus på brukeren gjennom hele utviklings prosessen. Om du møter på problemet at brukeren og din mental model er forskjellige, så er det to ting du kan gjøre. Den første er å endre designet og/eller produktet til å matche brukerens mental model, eller så kan du forsøke å endre brukerens mental model ved å forklare hvordan produktet fungerer og hva som var tanken bak. Det første alternativet er som oftest det beste å gjøre.

Jeg brukte think-aloud metoden i brukertest 2 av to grunner: Jeg synes feedbacken fra brukertest 1 var for kort, og ga meg lite informasjon. Ved å få deltakerne til å si høyt hva de tenker når de ser produktet/prototypen, gir det meg et innsyn på f.eks. Hva legger de merke til først, hvorfor gjorde det det, hva og hvorfor de likte/ ikke likte noe. Hvordan burde produktet se ut og virke?

Mental model av dette produktet/skiltet:

Brukerne vil ha det enkelt. De liker ikke for mye detaljer og vil ha et «clean» utseende. Jeg får også inntrykk at de ikke har så mye erfaring, eller de har lite/lave forventninger til hva planten/micro biten skal klare. Da jeg spurte i questionnaire’en hva de ønsket at planten skulle klare, svarte de fleste kun på den skulle klare å vanne seg selv. Selv tenker jeg at den bør kunne varsle om temperaturen blir for høy eller lav, og kanskje gi beskjed om den står i sola (planten foretrekker halvskygge).


Uke 40

Panten drikker ca 3 dl vann i uka. Den har ikke vokst noe mer.

Har også hentet Micro Bit kitet og begynt å se på det.
Dette er hva Micro Bit smart home kitet inneholder.

Uke 41

Jeg er hjemme, så en venninne passer planten frem til jeg er tilbake. Jeg har prøvd ut micro:bit kitet. Jeg har funnet ut hvilke deler som fungerer til hva og metoder som kan brukes for å enten vanne planten eller andre funksjoner. Her er et bilde hvor lyset former et hjerte. Jeg tenker å prøve ut å få lyset til å forme/symbolisere en vanndråpe når planten trenger vann. Videre evt at den klarer å hente vannet selv også. Men som jeg fikk som resultat fra brukertesten; alle ønsket at skiltet ikke skulle ta for mye oppmerksomhet. Jeg har gått litt bort fra ideen om å ha en QR-kode.

Her er skisse av de nye ideene mine.

Tenker å prøve å lande mer på hva og hvordan jeg vil programere micro bit-en i uke 42.

Micro Bit

Micro:bit er en liten datamaskin som er plassert på ett lite kretskort på ca 4 x 5 cm. Den ble laget av BBC for bruk i dataundervisning i Storbritannia. Alle 7.klassinger i Storbritannia får utdelt en Micro Bit hver, med et mål om å få barn til å bli mer interessert i programvare for datamaskin, samt å bygge og utvikle nye ting. Micro:bit ble lansert via en digital kampanje i mars 2015, og i februar 2016 ble den sendt ut til elever for første gang.

Micro:biten har en ARM Cortex-M0 16 MHz 32-bit prosessor, som sitter på en liten integrert krets (SoC) som også inneholder prosessor, minne og Bluetooth. I tillegg inneholder Micro:bit bl.a. følgende:

  • 3-akset akselerometer sensor
  • 3-akset magnetometersensor
  • Mange generell inn og utgangsporter (GPIO)
  • 25 LED lamper i en 5x5 matrise.
  • 3 trykkknapper, 1 for omstart og 2 for fri bruk i prosjekter.
  • USB-tilkopling
  • Batteritilkopling
  • 5 hull for tilkobling med 4mm bananplugger.

Micro:bit’en kan få strøm via 4 ulike måter:

  • Kabel fra PC til USB-kontakt på Micro:bit-kortet.
  • Kabel fra PC til USB-kontakt på utvidelseskortet.
  • Batterikontakt fra 2 stk 1,5 volt batterier.
  • Via 2 bananplugger som kobles til hullkontaktene 3V(+) og GND (-)

Når man kobler til for mange strømkrevende komponenter til Micro:bit’en, så vil man lett få problemer med at prosjektet feiler fordi man har for lite strøm. Min erfaring er at strøm via USB-kabel fra PC til Micro:bit-USB-port, er det som gir minst tilgjengelig strøm. Vesentlig bedre er det å ta imot strøm via USB-kontakten på utvidelseskortet. Bra blir det også om man benytter helt nye batterier som man kobler til via batterikontakten bak på kretskortet.
Best blir det nok om man bruker en god og stabil batterieliminator på 3,3 volt med rikelig kapasitet (f.eks 3 Ampere).
(Dette fant jeg ut i uke 47. Jeg synes dette er en viktig/nyttig ting, også for andre, å vite og har derfor valgt å gå tilbake og legge det inn her med resten av informasjonen om Micro Bit)

Med Micro biten kan du lage ting innenfor;

  • Mote, som en digital klokke, eller et armbånd med eget designet motiv/melding.
  • Fitness, du kan bruke den i et balanse-spill, eller som en hjemmelaget versjon av fitbit.
  • Spill, du kan lage f.eks. Spillet Snake.
  • Musikk, ved å koble den til mobilen kan du kontrollere musikk, og til og med gjøre en banan eller papp plate til et Music Keyboard.
  • Matlaging, lag en digital nedteller for koketiden på eggene dine, eller mål temperaturen i maten.
  • Ting til hjemmet og planter, la planten selv gi beskjed når den trenger eller har fått for mye vann, eller la den vanne seg selv.
  • Flere prosjekter du kan programmere kan du finne på micro:bit sin hjemside. https://microbit.org/code/

Jeg kommer til å programmere Micro Biten i “makecode”, som er Micro Bit sitt eget programmeringsspråk og kan kalles blokkprogramering. Jeg bruker ikke javascript eller phyton, for disse har jeg ikke kjennskap til.


Uke 42

Jeg har ikke fått til å programmere slik at OLED-skjermed funker, men resten funker. Det ble også “:)” og “:(” når den ikke trenger og trenger vann, isteden for dråpe symbolet. Dette er delene jeg har brukt til nå i micro:bit kitet.

Dette er hvordan jeg programerte den.
Her er en prototype av et skilt med micro:bit.

Planten lever fortsatt, og har ikke blitt noe større.

Uke 43

Denne uken leser vi om 3D-printing. Vi har tatt et HMS kurs, så vi har nå tilgang på 3D printelabben på skolen. Vi har printet en elg for å teste hvordan det funker. Elgen er 7x4 cm, og tok 3 timer å printe, 2 timer og 56 min for å være helt presis. Vi lastet ned elgen, men satt selv på støttene den trenger mens den printes (som vist på bildet under).

Etter støttene er tatt av, ser elgen slik ut.

3D-Print

Ved en 3D-printer kan du lage 3 dimensjonale gjenstander. Gjenstandene du kan lage varierer fra kreativitet din til størrelsen printeren faktisk klarer å printe. 3D-printing er en felles betegnelse for teknikker som bygger objekter i fast materiale, med utgangspunkt fra en tredimensjonal digital modell. Det som skjer når en 3D-printer er at materialet utsettes for en høy varme og blir varmet opp slik at det smelter. Deretter begynner 3D-printeren å legge dette lag på lag, til du har figuren/objektet du designet.

Den amerikanske ingeniøren Chuck Hull utviklet en metode for additiv tilvirkning (3D-printing) i 1983, kalt stereolitografi. Metoden gikk ut på at en laserstråle ble ført i et forhåndsprogrammert mønster over et kar med flytende, lyssensitiv plastmasse. Underlaget for elementet senkes deretter ett hakk i karet, for å pålegge et nytt lag. Selv definerte han stereolitografi som en metode for å lage faste gjenstander ved å «trykke» tynne lag av ultrafiolette herdbare materiale oppå hverandre. Chuck Hull satt patent på metoden i 1984. (Å ta patent på en oppfinnelse betyr å ha enerett til å utnytte oppfinnelsen for et bestemt tidsrom. Vanligvis er dette tidsrommet 20 år. I denne perioden, hindres andre i å produsere, selge eller importere oppfinnelsen). Han er en av Han er også kjent for STL fil formatet. Det er det filformater vi laster ned det tredimensjonale designet for å sende det til en 3D-printer.

3D-printerene på NTNU er av merket Prusa, de har modellene MK2,2S, 2.5, og 3. Prusa i3 er kjent i 3D-printer miljøet. Printeren har et open-source-basert design.

Jo Prusa grunnla Prusa Research i 2012. Dette er et 3D-printe firma som produserer 3D-printere. 3D-printerene går under navnet Original Prusa i3. «i3» står for «third iteration». Firmaet holder til i Praha, Tsjekkia. I dag sendes det over 6000 Originale Prusa i3-printere hver måned til over 135 land. Original Prusa i3 MK2/S printeren har vunnet flere priser. I 2018 vant MK2S prisen for Beste 3D-printer i kategorien «Workhorse», kåret av 3DHubs.com. I 2019 ble Original Prusa i3 MK3S kåret til «Best Hom 3D Printers».

Jeg har brukt Prusa i3 MK2.5 når jeg har printet. Prusa i3 MK2.5 jobber med en fart på 100 mm/s. Vi bruker et materiale som heter PLA når vi printer, (men det så klart mulig å 3D-printe med andre materialer også). PLA, som står for «Polylactic acid», er et av de mest populære materialene i 3D-printe med. Materiale er plante basert og av biologisk nedbrytbar plast. PLA ligger i en rimelig prisklasse, det er lett å printe med, og kommer i hundrevis av farger. Kvaliteten og styrken er bra for «light» protyping. Selv om dette materialet er veldig bra og mye brukt, har det noen svakheter også. Temperatur motstanden er dårlig. De fleste PLA-materialene vil begynne å smelte når det når en temperatur på mellom 50 og 60 grader. Du må derfor unngå å ha objektet i PLA i kontakt med varmt vann eller direkte sollys. Du bør også tenke på brannsikkerheten.

Fra videregående har jeg erfaringer med programmet SketchUp, men det var lisens versjonen. Gratis utgaven opplevde jeg som vanskeligere. Noe av grunnen kan være at det er over 1 år siden sist jeg brukte programmet, og at lisens versjonen har flere verktøy. Jeg ble tipset av en kollega til faren min, at han brukte Tinkercad til sin Prusa 3D-printer. Tinkercad er et gratis program på nett. Dette gikk fort å sette seg inn i, og lett å lære/forstå. Jeg anbefalte dette programmet videre til andre som også tar dette faget. Største forskjellen på SketchUp og Tinkercad, er at i SketchUp starter du i utgangspunktet å designe/tegne todimensjonalt. I Tinkercad starter du med tredimensjonalt med en gang. I Tinkercad kan du også lage en form du kan fjerne midt i en annen form. Har du en sirkel/sylinder, og vil ha et hull tvers gjennom formet som en stjerne i størrelsen du vil ha, deretter markerer du den som «hole» isteden for «Solid» og setter den inni sylinderen. Deretter markerer du begge objektene og grupperer de. Det er også veldig lett å orientere seg rundt i programmet og mens man holder på. I tillegg lagres alt man gjør automatisk.

Programmet finner du her: tinkercad.com Jeg har lagt ut mine designs offentlig, så ved å søke opp «marenjav», kan du finne mine designs.

Kilder : https://en.wikipedia.org/wiki/Chuck_Hull#Beginnings_of_stereolithography http://www.3dhubs.com/best-3d-printer-guide/#workhorse http://blog.prusaprinters.org/prusa-i3_3543/ https://all3dp.com/2/what-is-pla-3d-printing-materials-simply-explained/

Hvordan 3D-printe: Du lager designet du ønsker eller laster ned et ferdig design. Last ned designet i et STL-filformat. Har du en Prusa-printer, har du nok allerede lastet ned «PrusaSlicer». Dette programmet åpnes automatisk når du åpner en STL-fil, om det ikke gjør det på din pc åpnet du programmet og åpner filen i programmet. Deretter stiller du inn riktige innstillinger, og trykker «Slice». Der etter «export G-code», denne legger du over på et minnekort som du deretter setter i 3D printeren. Dette er innstillingene jeg ville brukt: “Print settings: 0,015mm OPTIMAL”, “Filament: Prusa PLA”, “Original Prusa i3 MK2.5”, “Infil: 20%”, om designet ditt trenger støtter mens det printes huker du av på “Brim”. Etter du har trykket på «Slice», vil du få opp informasjon om hvor mye filament designet vil bruke, og hvor lang tid 3D-printeren trenger for å printe det.


Uke 44

Jeg har begynt å skisse og tenkte ut ideer om hvordan vil legge til en 3D-printet del til skiltet. Jeg er også litt usikker om vi skal ha hele skiltet 3D-printet eller kun deler, ettersom vi skal ha kurs i laserkutting i uke 45 og 46. Og ettersom veiledningstimene har blitt avlyst siden uke 43, har jeg ikke fått mulighet ti å spørre. Har sendt melding, og venter på svar. Foreløpig har jeg tenkt på navnskilt, som enten står i jorda til planten, eller som står forran planten og potteskjuleren. Om jeg går for dette designet er jeg usikker på, men foreløpig gjør jeg alt klart, så jeg kun har å faktisk printe det. Her er skiltet man stikker i jorden:

Her er skiltet som ville stårr utenfor/forran potteskjuleren.
Her er navnskiltet i en tredemensjonal tegning.

Uke 45

Jeg har fullført laserkutte kurset, og venter på å få komme på skolen for å teste ut laserkutting. Her er boksen jeg tenker å lage når jeg skal teste laserkutteren.

Jeg har lagt inn farge i malen for at man lettere kan se formene. Denne boksen er kvadratisk, med et lokk. Lokket funkgere slik: de fire like, avlange formene helt til høyre festes i de små hullene i lokket. Disse er vegger som skal hindre lokket i å skli av. Formen som er på lokket er sammensatt av en M og en J. Tanken her er at i buen på J'en kan man ta fingeren ned for å åpne. Den er målt etter min finger størrelse, så den vil nok ikke passe alle. Grunnen til at jeg velger å prøve en kvadratisk boks er at jeg synes det hadde vært kult med en potteskjuler i tre. Om jeg velger å prøve å laserkutte en potteskjuler, tenker jeg å 3D-printe en "skål" i som samler vannet og stopper det fra å trekke inn i materialet. Dette kan evt være en løsning til den nye ideen/skissen under resultatet av laserkuttinga.
Her er resultatet etter laserkuttings kurset. Jeg tenkte ikke på å legge til tykkelsen på materialet i bredden på lokk og bunn. Lokket og bunnen ble for kort, og dermed passet ikke to av sidene hvor jeg har "vegger" på lokket.
Her ser man mer tudelig at bunnen er for kort/ ikke bred nok.

Jeg har også kommet opp med en ny ide. Denne går ut på å lage en potteskjuler med rom til micro:bit.

Her ser dere planten i en potteskjuler med en vegg bak. Det er i denne veggen jeg tenker å ha micro:biten. På de små skissene under, har jeg prøvd å vise at det skal være kvadrater/rektangler og former som stikker litt ut, disse er rom til delene til microbit kitet.
Hovedtanken bak ideen er at den skal være dekroativ, fin å se på, uten å stjele for mye oppmerksomhet og kan ha med mest mulig deler fra micro:bit kitet. Den er ikke ferdig utarbeidet. Jeg har funnet både ulemper og fordeler med den; Om den kunne henges opp på veggen, må jeg tenke ut hvordan den skal klare å hente vann, og om den skal ha en vanntank, hvilket materiale kan jeg bruke/ikke bruke som er stekt nok og tåler vann. Den må nok også bygges slik at det kun er vannpumpa som kommer i kontakt med vannet.
Skisse av prototype 8
Prototype/Skilt 7
Prototype/Skilt 8

Laserkutting

Laserkutting, eller laserskjæring, er en teknologi hvor en laser brukes til å skjære materialer. Forskjellen på en (3D) printer og en laserskjærer er at en printer legger til materiale (blekk eller filament), mens en laserkutter fjerner materiale fra en flate. En laserkutter jobber med 3 akser. En x-akse som er den horisontale retningen, y-akse som er den vertikale retningen, og en z-akse som indikerer dybden.

Kjernekomponenten i en laserkutter har en infrarød laser. Den infrarøde stålen er et lys med høy intensitet, og på grunn av dens bølge lengde er den usynlig for mennesket øye. Inni laserkutteren er den mange speil. Laseren sendes ut fra et rør og ledes av alle disse speilene til den når frem tin en buet linse i laserhodet. Denne linsen eller objektivet fokuserer strålen på materialet som skal kuttes og øker temperaturen til laseren (enormt). Du kan sammenligne det med når du holder et forstørrelsesglass mot sola. Dette er så klart brannfarlig, så det er viktig å følge sikkerhetsinstruksene som blir gitt. Når laserkutter hodet begynne rå bevege seg etter designet som har blitt sendt til den, begynner også skjære- /graveringsprosessen. Laserkutteren er koblet til et avtrekksventilasjonsanlegg. Dette må alltid være på når maskinen er i bruk. Dette er viktig fordi avtrekksventilasjonssystemet renser luften, med røyk og partikler, som kommer ut underveis i utskjæringa. Man vil fortsatt se noe røyk selv om denne er på, men partiklene blir trukket ut. Ettersom partiklene er tatt bort, er luften trygg å puste. Materialer som PVC må du unngå å bruke. PVC avgir en giftig klorgass ved oppvarming, og denne kan ikke renses av ventilasjonsanlegget. En annen ting gå være obs på er den røde «pekeren» eller lyset man setter på for å se hvor strålen er/går. Har du er blankt materiale, kan dette reflekter og ødelegge synet ditt om det treffer øynene. Om du har et blankt materiale, skru av dette lyset.

Når vi bruker laserkutteren bruker vi materialet MDF, som står for «medium-density fibreboard». Tykkelsen på materialet er 3-5 mm. Fordelen med dette materialet er at det er billig, god kvalitet, og du kan lime eller male oppå materialet. Svakheten med dette materialet er at det er svakt mot vann. Det har også en lukt etter du er ferdig og tatt det ut av laserkutteren. Denne lukten kan sette seg om du legger den i en sekk, bagg eller i en lomme.

Laserkutteren vi bruker på skolen heter Epilog laser Fusion M2. Denne er bygd og utviklet i USA. Fusion M2 har et lasersystem med to kilder; dette lar deg innlemme både en CO2- og fiberlaserkilde i ett og samme lasersystem. I enkelte systemer med to kilder blir optikken redusert. Du må også bytte laser eller optikk. Med M2 får du dedikert optikk og en dedikert strålebane for hver laserkilde, før banene kombineres før fokuseringen. Du trenger ikke bytte laserkilder eller optikk manuelt. (Dette skjer automatisk). Laserjusteringen for begge kildene er alltid stabil og aldri redusert, noe som resulterer i maksimal laserkraft. Fusion m2-laserserien har en bølgelengde på 1062 nm. Laserstrålens punktstørrelse er på 0,0254 mm.

Kilder: https://www.epiloglaser.no/lasermaskiner/fusion-laser-series.htm#tab_accessories https://www.epiloglaser.no/lasermaskiner/fusion-laser/fusion-dobbelkilde.htm

Det er programmet Adobe Illustraitor vi bruker å tegne/lage malene/designet.

Når du skal laserkutte: Plasser inn materialet du skal bruke. Begynn med å still inn aksene; x, y og z. Når du stiller inn z-aksen, bruk den V-formede gjenstanden, fokus måleren, (som på NTNU, Gjøvik ligger rett ved printeren på venstre side) og mål til du har noen få millimeter før spissen treffer platen/materialet. Bruk det røde lyset/pekeren for å stille inn x-aksen og y-aksen. Plaser lyset så lagt opp i hjørnet som mulig, men den må fortsatt lyse på materialet. Du velger bestemmelsene/valgene ved å trykke inn analog pinen (den du styrer med når du bestemmer aksene). Lukk lokket. Send over illustraitor fila og start utskjæringen/graveringen.

Det er også viktig å huske å stille inn riktige innstilinger før man sender over filen til laserkutteren. Etter min erfaring med 3mm MDF materiale, er det bedre med å ha 16 speed enn 20( som står i tabellen). Jeg har også prøvd 15, men da kuttet den ikke helt gjennom.


Brukertest 3

Denne brukertesten var relativt liten. Her testet jeg 2 prototyper, uten Micro Bit. Jeg testet de uten Micro Bit for å se om disse størrelsene var mer aktuelle enn de små jeg har laget til nå. Her testes de to siste prototypene jeg har laget (7+8). Jeg ringte alle 8 deltakerne på facetime, og gjennomførte brukertesten på samme måte som i brukertest 2. Jeg forklarte alle deltakerne tanken bak prototypen, så de får et mer innsyn i utviklingen, og hvorfor den er som den er. Men jeg forklarte etter de hadde sagt sin mening, det er i utgangspunktet et dårlig design om de ikke skjønner eller ser hensikten med det.

Jeg viste dem også prototypen med Micro Biten. Jeg synes feedbacken var overranskende, og var ikke slik jeg hadde sett for meg. Igjen så ventet jeg med å forklare hva det er til etter jeg hadde fått en reaksjon fra dem. Jeg har tatt med hva de sa før jeg forklarte hva det er og hva den klarer.


Skilt 7: Potteskjuler med vegg

Testperson 1: Hva er veggen til? Denne synes jeg var rar. Klarer heller ikke helt se for meg hvordan det ville sett ut med disse "firkantene".
Testperson 2: Synes den var fin.
Testperson 3: Denne ble veldig stor, tror ikke jeg hadde kjøpt noe sånt.
Testperson 4: Denne tror jeg kunne blitt kul.
Testperson 5: Kan fort bli rotete om du skal ha masse firkanter og bokser ut av den veggen. Jeg synes ikke det hørtes fint ut.
Testperson 6: Denne hørtes spennende ut.
Testperson 7: Tanken bak var god.
Testperson 8: Med den veggen begrenser det litt hvor man kan ha den. Jeg liker å ha blomster i vinduet, denne ville ikke passet inn i vinduskarmen. Men tanken med at den skjuler for direkte sollys var jo lur, og praktisk.

Skilt 8: Potteskjuler (uten vegg)

Testperson 1: Mye finere!
Testperson 2: Denne var kul.
Testperson 3: Den var fin.
Testperson 4: Ja denne var egentlig mye kulere enn den forje.
Testperson 5: Denne var fin.
Testperson 6: Veldig fin. Det var fint at den ikke var åpen hele veien.
Testperson 7: Denne var finere.
Testperson 8: Denne kunne jeg godt ha meg.

Prototype med Micro Bit

Testperson 1: Denne var egentlig litt skummel.
Testperson 2: Det var litt creepy med det smilefjestet.
Testperson 3: Kult
Testperson 4: Oi
Testperson 5: Denne var fin.
Testperson 6: Veldig fin. Det var fint at den ikke var åpen hele veien.
Testperson 7: Denne var finere.
Testperson 8: Skremmende hvor langt teknologien har kommet.

Etter jeg hadde forklart hva den var, og hva den kan gjøre, fikk jeg mer reaksjoner som "oi, det er kult", "imponerende" og "den var mye kulere når du skrudde den på".

Konklusjon: Potteskjuleren uten vegg, falt i smak hos alle deltakerne. De synes den veggen på prototype 7, ikke passet med. Jeg viste læreren skissene av protypene på laserkuttingskurset, og fikk beskjed om at de var altfor store. Jeg går derfor bort fra å videre utvikle disse prototypene. Igjen så liker de best når det er under planten, altså det som ikke kommer i kontakt eller er i høyde med bladene.

Jeg fikk inntrykk at de egentlig ikke har noen forventninger til hva Micro Biten skal klare. Først tenkte jeg at de ikke vil like det i det hele tatt, men det virker som det kan falle i smak likevell.


Snapchat Survey

En Survey er en datainnsamlingsteknikk der du ber en utvalgt del av befolkningen om å svare på et spørreskjema på papir eller online for å gi etterforskeren/designeren data. Det kan også bli holdt et intervjuet personlig eller over telefon og en forsker fyller ut et spørreskjema for respondenten.

Jeg føler ikke jeg har klart å skaffe meg nok feedback, og jeg føler jeg har en «kreativitetssperre». Dette tenker jeg å løse ved å lage en liten survey. Jeg viser bilder av de mest likte prototypene til og ber de si hva de synes om det. Ville de selv hatt det, hvorfor/hvorfor ikke? Hva ville du endra om du kunne endra på skiltet? Denne surveyen er mer ment som en ekstra bare for å få flere innspill fra folk som ikke vet noe om prosjektet, de som vet om det, og de som bare har lyst å være med fordi survey høres gøy ut. Jeg lot alle som ville være med få være med.

Jeg lagde en privat story på Snapchat og postet bildene på story. Jeg la til alle som ville være med i surveyen. Selv om bildet kun ligger ute på storyen i 24 timer, lagret jeg svarene inne på de forskjellige chattene, og der lagres de helt til jeg velger å ikke lagre de lenger. Dette kan være som å be om en bias i prosjektet, men det ble gjort i håp om å bli kvitt kreativitetssperren. Totalt var det 30 som ønsket å være med, 20 av dem var under 22, så det var helt klart dominerende, men svarene var fortsatt veldig ulike.

Skiltene jeg hadde med var prototypene av skilt 2, 3, 4, 6, 7 og 8.

Tilbakemeldingene var veldig varierende. Jeg har ikke laget en oversikt over hva hver eneste svarte. Det er fordi denne ikke var ment for å tilbakemeldinger for å forbedre/endre noe på produktet, men få flere idéer. Som svar på surveyen har jeg skrevet et kort sammendrag av alle tilbakemeldingene. Selv til mye variasjon av svar, får jeg inntrykk av at de aller fleste liker at det er kreativt, men minimalistisk. De to nyeste prototypene mine, er for store. Så de er uaktuelle, selv om de ble godt likt. De ble ikke vist med Micro Biten inni, som var intensjonen. Hadde den vært inni tror jeg tilbakemeldingene ville vært annerledes. Tilbakemeldingene var at de ikke likte det som gikk høyere enn planten. De mest positive tilbakemeldingene var om de skiltene som var i potteskjuler høyde.


Uke 46

Jeg har programert slik at vifta og OLED-skjermen funker. Men jeg synes vifta er for kraftig, og synes heller ikke den kjøler ned planten. Jeg programmerte den slik at den skal gå på når det er for varmt. Men forløpig viser den at jeg har mellom 34 og 36 grader i leiligheten, og dermed står vifta står på hele tiden, noe jeg ikke ønsker.

Dette er hvordan jeg programmerte Micro biten. Jeg prøvde ut å ha X for :(, og "hjerte" for :). Men kom fort frem til at smilefjesene er bedre å bruke, og endret til det.
Boksen var litt for lav, men Micro-Bite gikk akkuratt inn.
Jeg har valgt å ikke bruker teste denne. Først om fremst er det fordi boksen må endres i høyden. Vifta rekker ikke opp til planten en gang, og det har ingen hensikt i å ha en vifte som blåser rett på potteskjuleren, når den egentlig er for å kjøle ned planten dersom den er for varm. Jeg tenker heller at jeg prøver å programmere noe som som vil passe bedre for akkuratt denne planten. Alt i alt, så tenker jeg å endre hele designet og store deler av programmeringen. Det nærmer seg slutten av prosjektet, og jeg tenker heller at jeg bør fokusere og bruke tid på å brukerteste noe som kan funke og brukes.
Her er skissen av boksen.
Jeg glemte å lage hull til ledningene som skal ut/inn. Jeg kuttet av noen av "taggene" for at ledningene skal kunne komme ut av boksen, slik at jeg kunne se boksen sammensatt slik den egentlig var tenkt.

Jeg har også laserkuttet 2 skilt fra brukertest 2.
Skiltet som henger over potteskjuleren ble likt av alle 8 test deltakerne. Det var også det jeg trodde de ville. Men jeg fikk sett etter jeg hadde laserkuttet, at ikke all skriften hadde kommet med, så dette må jeg fikse.

Jeg har laget en ny prototype med micro Biten, hvor OLED-skjermen er med/synlig.
Jeg synes ikke OLED-skjermen passet til å være så lavt nede. I kitet fulgte det med 8 ekstra små ledninger/kabler, jeg tror jeg kan bruke disse til å forlenge slik at OLED-skjermen ikke trenger å henge direkte i utvidelseskortet. (Jeg glemte å ta bilde mens den var programmert slik som bildet over, av blokkprogrammeringa, viser. Dette bildet ble tatt i uke 47, etter at jeg hadde landet på hva jeg ville programmere).

Jeg lagde et stativ til Micro Biten, slik at den kan stå på egne støtter og at boksen over kan lett løftes av(og tas på). Jeg har ikke helt bestemt for hvilket materiale den skal være i, men jeg tenker å 3D-printe den om det ikke tar for lang tid.
Jeg har også funnet en måte (som jeg tror vil funke) til å flytte OLED-skjermen. Som du ser på bildet, så ligger OLED-skjermen på en "hylle". Denne er for å støtte og holde stativet stødig, og så OLED-skjermen har en plass den kan ligge stødig. Den har også 2,5 cm med "luft" under, det er hvor jeg tenker ledningene skal ligge. Jeg tenker altså at ledningene skal ligge bak Micro Biten, og føres bak under utvidelseskortet.
Her er skissene jeg først tegnet av stativet. Under ser du kabel holderene. Jeg er usikker på om jeg skal Laserkutte eller 3Dprinte
Her er den ferdige skissen av Micro Bit stativet, med mål.
Her er bilde av skissene jeg laserkuttet. Jeg har gjort linjene rundt tykkere, så man lettere kan se hvor linjene går. Fra venstere: Micro Bit stativet. De kvadratiske formene er ment til å holde ledningene, men de droppet jeg å laserkuttet. Og så har du skiltene.

Uke 47

Jeg har begynt å programmere Micro Biten. Jeg klarer ikke helt å lande på et endelig design, men jeg regner med at jeg går for en helt enkel boks, med hull slik at man kan se OLED-skjermen og Micro Biten. Den vil nok ha en mer rektangel-form enn helt kvadratisk.

Jeg prøvde først å bruke vifta, men jeg synes den bråker. Dessuten klarte ikke vannpumpa å pumpe vann samtidig som vifta var på. Planten bør ikke ha en temperatur over 25 grader. I en brukerundersøkelse jeg fant på nett, gjort av analysebyrået InFact i 2017, svarte 60% at de har 20-22 grader, og 25% at de hadde 18-20 grader som stuetemperatur. Selv om dette er 3 år siden tar jeg utgangspunkt i dette.
https://www.klikk.no/bolig/stue/denne-temperaturen-liker-vi-best-2351536
Jeg valgte derfor å ta bort vifta.

I questionaire-en jeg hadde helt i starten, spurte jeg om hva de ønsket at planten skulle klare. Det viktigste var å vanne seg selv, gi beskjed når det var for mye lys og si hva temperaturen er rundt planten.

Jeg har skjønt at flere har fått problemer med å ha flere deler av kittet koblet til samtidig, og at Micro Biten rett og slett er for svak. Jeg har også delvis opplevd det selv; vannpumpe og vifte er to ting som bruker mye strøm. Dette førte til at vannpumpa ikke klarte å pumpe vann dersom slangen var høyere enn 10 cm, potteskjuleren er 12 cm høy. Jeg tenker derfor å prøve å programmere slik at det kun er 1 som holder på av gangen, og at det går på tur mellom hver måling. Jeg tar også utgangspunkt i 3 ting jeg skal fokusere på, og evt. legger til ekstra så lengde det ikke påvirker eller forstyrrer de andre.

  1. Vannpumpa
  2. Intern temperaturmåler
  3. Lys sensor.

Jeg velger å ta med lyssensoren fordi planten ikke liker å stå i direkte sollys.

Jeg har også oppdatert Micro Biten. Vi har Micro Bit versjon 1,5. Ikke den nyeste som er 2.0. Det er greit å vite så du velger riktig om du skal oppdatere.

Programmering av Micro Bit:
Jeg startet med å skrive en plan om hva jeg ville den skulle klare/gjøre. Her er planen min:
Vannpumpe:

  • Start hvis fuktighet 50
  • Sjekk hver minutt
  • Vis fuktihetsnivå på OLED
  • Hvis tørr, kjør pumpe i KUN 2 sekunder og lys rødt
  • Lys gult frem til neste test
  • Hvis OK tenn grønt lys.

Temperatur måler: Les av hver minutt og vis intern og snitt temp på OLED.

Lysmåler : Hvis for mye lys, pip 3 ganger

Les av måleverdier i en bakgrunnsprocess: Gjør til evig tid hvert 2. sekund

  • Lese temperatur
  • Lagre temperatur
  • Vis temperatur på OLED skjerm
  • Les lysstyrke
  • Lagre lysstyrke
  • Vis lysstyrke på OLED skjerm
  • Les fuktnivå
  • Lagre fuktnivå
  • Vis fuktnivå på OLED skjerm

Hovedprogram:

  • FOREVER: (LOOP til evig tid )
  • Pause 60 sekunder (for at måleverdier skal bli lest inn først)
  • IF avlestFukt < minimumFuktnivå THEN
  • Vent 5 sekunder
  • IF avlestFukt < minimumFuktnivå THEN
  • Kjør vanningsfunksjonen
  • END
  • END

Vanningsfuksjon:

  • Start vannpumpen
  • Vis rød Rainbow LED mens pumpen kjører.
  • Stopp pumpen etter 2 sekunder.

Initialisere variabler:

  • MaksimumLys = 10
  • MinimumFukt = 30
  • PumpeTidMs = 2000

Programmering og utførelse av Micro Biten:

  • Sensorene er koplet slik:
  • P1 Lysmåler
  • P2 Fuktmåler
  • P15 Rainbow LED
  • P16 Rele for vannpumpe

Ifølge dokumentasjonen på side 8 i heftet som medfølger Micro Bit kitet, så skal man unngå å bruke P3, P4, P6, P7, P9, P10 fordi disse er koplet til LED matrisen. Ifølge dokumentasjonen på side 8, så skal man unngå å bruke P5, P11 fordi disse er koplet til Microbitens Button A og Button B. Ifølge dokumentasjonen på side 8, så skal man unngå å bruke P19 og P20 fordi disse brukes ifm I2C kommunikasjon. Derfor har jeg ikke brukt noen av disse Pinnene.

Dette er delene jeg har brukt:

Jeg ser nå at på bilde ligger også den eksterne temperaturmåleren (nummer 4 fra toppen , mellom neopixel og lys-sensoren). Denne droppet jeg å bruke.
Her er hvordan jeg har programmert Micro Biten. Jeg har fjernet "trafikk lyset" og bruker kun rødt lys.
Slik ser den ut på stativet, når Micro Biten er ferdig satt sammen. Etter dette tok jeg mål og tegnet i Illustraitor.

Uke 48

Denne uka var planen at jeg skulle 3D printe. Men da jeg kom til 3D-printer labben, var den stengt. Dette var hva jeg tenkte å 3D-printe.

Dette ville tatt ca. 2 timer å printe. Men siden jeg ikke fikk 3D-printet denne uka, så tenker jeg å droppe å 3D-printe Micro Bit stativet. Jeg tenker derfor kun å 3D-printe ledning/kabelholderne.

Her er skissene mine som jeg tenker å laserkutte:
Planen var egentlig å ikke ha en bunn til boksen, men jeg endte med å ha det likevell. Boksen henger bedre sammen da. Jeg har også testet ut litt, og funnet ut at jo mindre "taggene" er, jo bedre henger boksen sammen. Denne boksen henger bra nok sammen, så den ikke trenger å limes for å holde seg sammen.
Som du nok ser, så ble hullene i feil høyde.
To av hullene var for små. Det hullet ledningen fra batterboksen, og der fuktsensoren skulle komme ut, passer ikke. Disse må gjøres større.
Slik ser boksen ut inni. Batteriboksen er festet i en boks/kopp, som er festet i hverandre og i det U-formedet hullet på baksiden (som du kan se på skissen).
Siden jeg endte med å ha Micro Bit stativet laserkuttet, og ikke 3D-printet, lagg jeg til en "hylle" neders også. Denne er for å holde den mer stødig, samt å holde Micro Biten på plass. Uten hyllen i bunnen, begynte den nedre delen å skli litt utover, slik at Micro Biten løsnet og holdt på å skli ut av stativet.

Uke 49

Jeg har ikke oppdattert noe om planten de siste 7 ukene. Jeg har helt glemt det bort. Jeg har vært så fokusert på prototypen. Planten har fått flere utskudd, og blitt over 30 cm høy. For to uke siden, satt jeg den i vasken med en del vann i. Planten drakk opp alt vannet, så jeg har vært vedlig dårlig til å vanne den. Etter dette kom alle de nye utskuddene.

Planten ser ellers helt lik ut.

Denne uka har jeg fått 3D-printet, laserkuttet prototypen på nytt med rikitge mål. Jeg flyttet hullet til OLED-skjem 0,5 cm høyere opp. Jeg lagde også en eksta hylle til Micro Bit stativet, som legger over OLED-skjermen for at lyssensoren skal komme høyt nok opp til hullet på toppen.

Dette er slik ledning/kabel holderene ser ut ferdig printet. Jeg printet ut 2 forskjellige, en type med 5 mm åpning, og den andre typen med 3 mm. 3mm var den som passet best, og er den jeg bruker.
Og slik bruker jeg dem. Jeg synes det er ryddigere, og mer oversiktlig med disse. I tillegg, så tar ledningene mindre plass inni boksen.

Siden brukertest deltakerne synes første prototype med Micro Biten var litt skremmende, bestemte jeg meg for å lage en prototype uten hull til selve Micro Biten, altså hvor man kan se smilefjesene. Dette gjorde jeg kun for å se om de likte det bedre, eller om de faktisk liker å kunne se smilefjesene.
Her ser du ferdig high-fidelity prototype med mulighet for å se smilefjesene.
Og her uten. Selv likte jeg best med smilefjes. Det nederste hullet er til neopixel, og det er her det lyser rødt.
Her er et bilde ovenifra. Her ser du lyssensoren i hullet på toppen.
Dette er slik prototypen ser ut inni.
Slik ser den ut fra siden.
Neopixel lyser rødt når planten trenger vann.

Brukertest 4

Dette er disse to det står mellom. Jeg gjorde derfor en kjapp liten brukerundersøkelse for å høre hvilken de likte best. Grunnen til at jeg har en med og en uten smilefjesene, er at de fleste synes det virket litt skremmende da jeg viste de den aller første prototypen med Micro Bit.

Testperson 1: Wow, sykt bra. Jeg likte denne.
Testperson 2: Genialt med de 3 forskjellige smilefjesene.
Testperson 3: Dette var kult.
Testperson 4: Jeg hadde kjøpt denne med en gang, denne var skikkelig fin.
Testperson 5: Kjempe stilig.
Testperson 6: Dette hadde vært kult om kom i butikk.
Testperson 7: Dette var kult.
Testperson 8: Jeg likte størrelsen på denne, både skiltet på potteskjuleren og den ved isden av.
Testperson 1: Hadde gått for den andre.
Testperson 2: Jeg hadde gått for denne.
Testperson 3: Hadde nok gått for den andre, litt underholdene med den
Testperson 4: Følte denne plutselig manglet noe.
Testperson 5: Hadde gått for den andre.
Testperson 6: Synes denne var finest, enkel og grei.
Testperson 7: Jeg hadde gått for den andre
Testperson 8: Synes heller den med smilefjesene.

Konklusjon: Den med smilefjes var en klar seier. 6 av 8 ville valgt den med smilefjes. Jeg lurer på om tilbakemeldingene hadde vært anderledes dersom jeg hadde vist dem i motsatt rekke følge… Rekkefølgne jeg viser ting i, er definitivt noe jeg bør tenke mer over i fremtidige brukertester.


Formativ Evaluering

Formativ Evaluering gjøres i den tidlige delen av utviklingsfasen. Målet her er å forme et design og bestemme et slutt resultat. Her brukertester man med low-fidelity prototyper. Ut fra brukertest 1 og 2 har jeg funnet ut av hvilket «type»/ stil brukerne ønsker at skiltet skal være. Jeg går for å ha et skilt som skal være i planten/ på potteskjuleren, og en helt enkel boks til microbiten som skal stå ved siden av planten. I brukertest 3, fant jeg ut hvilket skilt jeg skulle gå videre med. Videre når jeg skal brukerteste med high-fidelity prototypen, går jeg over til summativ evaluering.

Summative Evaluering

Summativ evaluering er den siste delen av utviklingsfasen, og utføres ved hjelp av brukertester. Målet er å finne ut om produktet oppfyller kravene for som ble satt for produktet fra start. Her bruker man high-fidelity prototyper. Den summative evalueringen er hvor man finner ut om produktet er brukbart. Her itererer man, helt til produktet fyller kravene.

Dette er den prototypen, flest likte. Dette er det endelige designet.


Double Diamond

Double diamond beskriver en design prosess. Den er delt inn i fire deler/faser. Jeg vil si den fomative evalueringen strekker seg over de tre første, og den summative evalueringen over den siste.

Fase 1: Discover
Her fant jeg brukerne, og hva de øsnket/ ville ha.
Fase 2: Define
Her fant jeg ut hva brukerne egentlig vil ha, hva trenger/ønsker de mest.
Fase 3: Develope
Her lagde jeg prototyper og gjorde brukertester.
Fase 4: Deliver
Her testet jeg high-fidelity prototypene.


Ferdig High-Fidelity Protoype

Vi mennesker er målrettet, og det er derfor viktig med et design som en enkelt, som alle forstår. For at et produkt skla lykkes, må det blit likt av brukerne.

Her er en video av prototypen. Her er det oppstilt, for at man kan se alle delene. Siden planten ikke trengte vann her, så måtte jeg ta ut fuktighetssenoren for å vise. Jeg har ikke laget noe for vann og vannpumpe i. Jeg tenekr at brukerene selv kan få bestemme hvordan de vil løse det. Selv har jeg et glass osm står bak planten og boksen.
Slik som dette: Vannslangen har jeg lagt langs kanten og holdes nede av skiltet som henger over kanten. Du kan se en anelse om du ser mellom bladene.

Refleksjon og Tanker om Prosessen, oppsummering

Dette faget har gått parallelt med faget IDG1362, Introduction to ucer cenered design, hvor vi har lært om research metoder. Jeg har brukt boka «Understanding you users, a practical guide to user research methodes av Baxter, Courage & Caine, second edition, 2020”. Jeg hadde av en eller annen grunn ikke fått med meg at det var blitt lagt ut teori/bilder fra bøker om brukertesting før i uke 46.

Research metodene jeg har brukt er survey og intervju. Disse brukte jeg fordi det er disse vi har brukt i faget idg1362, og de kunne jeg dermed litt om. Tillegg til at jeg følte disse egnet seg best til dataen jeg skulle samle, og situasjonen jeg er i. Jeg ikke bor hjemme og jeg kjenner ikke så mange her som jeg kunne brukertestet.

Jeg var lenge veldig usikker på hvordan jeg ville gå designmessig, og var veldig frem og tilbake angående QR-kode. Jeg droppet dette fordi det virket ikke som det var så stor interesse for testdeltakerne, men også fordi jeg egentlig ikke helt visste hvordan jeg skulle fikse det og følte for å prioritere andre ting til skiltet.

Jeg har lagt inn en lys grå farge bak alle brukertestene, dette er for å skille de fra resten av innholdet. Jeg har prøvd å tenke på universell utforming når det kommer til prototypen, men også Researchen. Jeg synes skriften var bra nok og lesbar, så jeg beholdt den. Jeg endret overskriften helt i starten for å teste det ut hvordan det var å style siden. Siden har jeg bare latt den stå.

Mot slutten glemte jeg helt å oppdatere om planten. Jeg vet ikke helt hvordan jeg ikke merket at jeg ikke hadde oppdatert den på en stund, men jeg tror det kan ha vært av at det tok lang tid før jeg kunne se at planten faktisk hadde vokst.

Skulle jeg gjort noe annerledes, ville jeg fulgt mer med på blackboard. Så jeg hadde fått med meg teorien som ble lagt ut. Underveis har jeg også delvis kodet RC’en min. Men etter at jeg fikk tilbakemelding om jeg har mistet noe eller ikke lagt inn noe, så var det fordi jeg hadde lagt det inn i en «div-tag» og disse funker visst ikke å bruke. Jeg endret derfor alle taggene til “article”. Jeg har lagt hvert avsnitt i en egen tag. Hver gang man begynte å skrive noe, gikk siden automatisk til toppen, og man måtte bla seg ned hver gang for å se hvordan det man skrev så ut. Problemet løste seg med å legge inn en tag. Da gikk det opp til dit taggen starter.

Noe annet jeg også ville prøvd ut var å bruke «affinitiv-diagram» for å sortere data, og kanskje prøvd ut en metode for å sammenligne/samle data som heter «Cohen’s Kappa». Jeg ville også forberedt meg selv, og testdeltakerne, mer og bedre før brukertestene. Som jeg nevnte tidligere angående rekke følge i brukertestene, tror jeg rekkefølgen påvirker. Det kunne vært kult om jeg hadde prøvd å gi 4 samme rekkefølge, og 4 fikk motsatt rekkefølge, for å se om svarene ble de samme. Men jeg tror egentlig 4 ville vært litt for få å teste ut på. En annen ting jeg burde gjort, som er helt fjernt for meg nå at jeg ikke gjorde, var å ikke gjøre prototypene helt ferdig før brukertestene. Jeg fortalte deltakerne ideen min, men tenkte ikke på at min og deltakernes mental model er helt forskjellige. De så ikke for seg det samme jeg gjorde, og dette har garantert påvirker feedbacken.

Jeg testet kun med venner og familie som jeg kjenner godt. Mot slutten fikk jeg en mistanke om at jeg har en «social desirability bias» med i brukertestene. Dette er en som svarer det hen tror er det mest sosialt akseptable å svare. For enkelte av deltakerne svarte som regel alltid positivt, og jeg mistenker at det kanskje kan ha vært for at personen ikke ville såre meg. Selv om jeg ba alle være helt ærlige under hver brukertest. Men siden jeg ikke var helt sikker, så fant jeg heller ikke noen grunn til å ikke ta med deltakerne i videre tester, ettersom alle personene som var med hadde lyst til å være med.

Min egen innsats:
Jeg var lenge usikker på om jeg hadde forstått oppgaven riktig, og da vi plutselig stoppet, merket jeg at jeg savnet og gjerne ville hatt veiledningstimene. Det var i den perioden jeg hadde flest spørsmål angående faget, men jeg bestemte meg for å fortsette slik jeg hadde holdt på fra før. Det største spørsmålet mitt var egentlig om hva som legges mest vekt på; prosessen eller prototypen. Jeg trodde prototypen, og det er derfor jeg var usikker på hvilket design. En ting jeg kunne gjort annerledes: Jeg burde gjort en bedre bruker test mellom hver iterering. Jeg lagde en boks, men synes ikke denne ble bra i det hele tatt, og lagde en ny. Den nye endret jeg bare små detaljer på som å flytte og endre størrelser på hullene. Og etter jeg hadde gjort det, så spurte jeg hvilken av to nesten like bokser deltakerne likte best. Den summative evalueringen gjorde jeg så og si på egenhånd, her burde jeg inkludert testdeltakerne i mye større grad.