“Ar neatrodo keista už itin riboto laiko žemėje vienetus imti tokį žmonių išradimą kaip pinigai?” - kelia klausimą rašytoja Marina Stepanova. “Laikas yra fizikinis dalykas, o pinigai - tik socialinis konstruktas”. Laikas yra tikras ir nesugrąžinimas, nėra įmanoma jį atsukti atgal ar pagreitinti.


Šiame savo darbe nagrinėju laiko, kaip fiktyvaus vieneto, sąvoką ir suvokimą. Iš kur mes žinome, kad praėjo laikas? Mes pažiūrime į laikrodį, į datą. Jei to nėra - stebime šviesos tamsą ir kaitą. Norėdama parodyti laiko fiktyvumą, išskyriau dvi pagrindines dalis, kurios nagrinėja laiką skirtingais pjūviais - laiko tikrovėje ir laiko virtualios realybėje suvokimą.


Šiame darbe vaizdas perteikiamas kaip saugumo kamerų imitacija - sukuriama aliuzija į realiu laiku vykstantį vaizdo kamerų fiksuojamą vaizdą. Kadruose galima matyti pasikartojanti tą patį asmenį - tai  buvimo keliose vietose vienu metu galimybė. Kiekvienas kadras turi unikalų pavadinimą ir skaičius, kurie primena laikrodį. Šie skaičiai juda chaotiškai - juda pirmyn, atgal, sustoja. Visa tai skirta parodyti laiko fiktyvumą ir atkreipti dėmesį, kad kognityviniai žmonių įpročiai nebepastebi tam tikrų dalykų - pamatę skaičius datos formatu jie nekreipia dėmesio į pačių skaičių teikiamą informaciją. 


Time is a fiction

Time in reality

Nepaisant visų teorijų apie laiko tėkmę, tikrovėje neįmanoma atsukti laiko atgal, kaip ir neįmanoma jo pagreitinti. Laikas yra fizinis vienetas, kuris trunka visiems vienodai. Nors yra žinoma, kad kalnuose ir lygumose laiko greitis yra skirtingas dėl žemės traukos, tačiau tai vis tiek yra fizinis vienetas, kurio trukmė yra nuspręsta ir apibrėžta žmonių, taigi - išgalvota ir sutartinė.


Time in virtual reality

Virtualioje realybėje laiką galima padalinti į dvi dalis - viena jo dalis yra ateinanti iš realybės, t.y. laiko trukmė, per kurią kažką pamatome, padarome būdami tikrovėje, o kita dalis yra laiko simuliacija. Paprasčiausias pavyzdys - turime video įrašą, kurį peržiūrime per tam tikrą laiko kiekį dabartyje ir tuo pat metu galime pakeisti laiko greitį pačiame vaizdo įraše - jį pagreitinti, sulėtinti, sustabdyti. Visos informacijos, kuri yra virtualiame, ar, kitaip, skaitmeniniame pasaulyje, laiką galime kontroliuoti, manipuliuoti juo ir gauti bet kokius rezultatus.


2038 metai skaitmeniniame pasaulyje yra vadinami epochalipse. Planuojama, kad 2038-01-19 03:14:08 nustos veikti visi kompiuteriai, turintys  32-bitų procesorių. 32-bitų procesoriai yra riboti 32-bitų sistemos.


Kadangi procesorius yra pagrindinis komponentas, kurio dėka veikia visas kompiuteris ir prie jo prijungti priedai, perpildžius jį, jis sustos veikti, o tuo pačiu - ir visas kompiuteris. Steven Bellovin, Kolumbijos universiteto profesorius, teigia, kad “problemos neprasideda dėl stebuklingos datos, jos prasideda tada, kai kompiuteris apskritai pirmą  kartą susiduria su datomis po perėjimo taško.” Paprastai tariant, ši problema iškils anksčiau, kai reikės atvaizduoti tą datą, ne tik numatyto laiko momentu.


A fuctitious concept of the time

Ar galima vienu metu būti keliose vietose? Tikrovėje - ne, tačiau virtualiame pasaulyje tai tampa įmanomu dalyku. Čia susikurtas skaitmeninis identitetas leidžia vienu metu dalyvauti keliuose pokalbiuose, dalyvauti keliuose susitikimuose. Virtualus pasaulis leidžia turėti vienoje erdvėje daugybę kitų erdvių - virtualios kelionės, virtualios pažintys, pokalbiai su kitais žmonėmis.


Pirmąją teleportacijos teoriją 1935 m.  pateikėjo A. Einšteinas su kolegomis B. Podolskiu ir N. Rosenu. Eksperimentiškai tai buvo patvirtinta dar pirmajame dešimtmetyje.