NORDTING nr. 44 - en case study

NORDTING 1. mai 2019 - folkeforsamling på Verdensteatret i Tromsø

 

NORDTING ble invitert av programrådet for scenekunstfestivalen Vårscenefest i Tromsø til å lage et ´spesial-Ting´ til festivalen i 2019, arrangert på 1. mai. Det var flere grunner til å takke ja til forslaget. 1. mai inngår vanligvis, tilfeldigvis, i Vårscenefests festivalperiode. Både dagen og feiringen er noe festivalen ofte må forholde seg til. Dermed oppstår en kontekst som inkluderer både kunst (Vårscenefest) og politikk (1. mai). Denne ´dobbeltkonteksten´ er en kombinasjon som går rett inn i kjernen av det NORDTING har undersøkt siden starten: Møtepunkter mellom kunstneriske strategier og politiske spørsmål. I tillegg er selvfølgelig 1. mai — med sine manifesteringer av folkestyre, demokrati, medbestemmelse, feiring, fest, taler til folket, fellesskap, folkemøte osv — en interessant arena for et prosjekt som selv tar i bruk flere av de samme virkemidlene: Et tradisjonelt 1. mai-arrangement er i høyeste grad en iscensettelse.

 

NORDTING har både før og etter 2019 brukt 1. mai som kontekst og materiale, på ulike måter. I 2018 deltok NORDTING med faner og flagg i 1. mai-toget i Oslo, og avsluttet dagen med å arrangere Ting på kulturarenaen Salt i hovedstaden. Dette kan sies å være en forløper til aktiviteten i 2019, mens 1. mai 2021 var en videreføring. Da arrangerte NORDTING selv et av landets veldig få 1. mai-tog, i Tromsø, etter at LO valgte å avlyse alle tog på grunn av pandemisituasjonen.

 

Programrådet for Vårscenefest 2019, ledet av Ida Løken Valkeapää, valgte ´tillit´ som tema for festivalen, delvis inspirert av generalmajor Robert Moods mye omtalte bok «Ansvar» (2017). Programrådet ønsket en åpningshendelse som kunne omfavne ´dobbeltkonteksten´ som festivalen står i, og dessuten forholde seg aktivt og eksplisitt til festivaltematikken: Hvordan står det til med tilliten i samfunnet? Hvem stoler vi på? Hvem tar ansvar? Og — som særlig Mood var opptatt av — evner våre valgte politikere å være gode ledere og faktisk bære ansvar for de valg som gjøres?

 

«Så mye kompetanse og så mange flinke mennesker. Så mye navlebeskuende og kortsiktig lederskap. Så mye politisk spill og så lite substans. Så store muligheter og så liten vilje og evne til å gripe dem.»

- Robert Mood


Robert Mood (foto: Hilde Blix) og Tromsø Trailblazers Cheer Team

Denne typen spørsmål og karakteristikker resonnerer godt med prosjektet NORDTING, som ofte på ulike vis løfter tematikk rundt makt og økonomi, hvordan økonomisk makt kan veksles inn i politisk makt, hvordan makt forholder seg til geografi, hvordan makt spiller seg ut mellom folkevalgte politikere på den ene siden, og næringsliv og privatpersoner med tilgang til stor økonomiske midler på den andre siden.

 

NORDTING etablerte tidlig dialog med LO Tromsø for å avklare program og logistikk. Hvis ´dobbeltkonteksten´ skulle kunne settes i spill, måtte også publikum rekrutteres fra både ´den politiske´ sfæren og ´den kulturelle´ sfæren. Vi besluttet å legge NORDTINGs folkemøte rett etter LOs 1. mai-tog og torgmøte, for å kunne nå både Vårscenefests og LOs publikum.

 

Både NORDTING og Vårscenefest deltok også i det ordinære 1. mai-toget med paroler og flagg. Vårscenefest arrangerte 1. mai-frokost med paroleverksted, og NORDTING hadde engasjert eget korps (Sør-Tromsøya Skolekorps) til å spille i NORDTINGETS seksjon i toget. På denne måten ble også toget en performativ hendelse. Gjennom å delta på en måte som samtidig både respekterer rammene og konvensjonene for arrangementet (paroler, slagord, flagg), og samtidig utfordre rammene (andre paroler, andre slagord, andre flagg), medfører kunstens inntog en destabilisering, og dermed åpnes hendelsen (1.mai) opp, og kan ses og leses på nye måter.

 

NORDTING Folkemøte 1. mai 2019 ble avholdt på Verdensteatret i Tromsø, få meter fra torget. Arrangementet var gratis — noe som ikke er selvsagt i en teaterfestivalkontekts. Igjen handler dette om en tydelig bevissthet om at denne typen hendelser ikke kan løsrives fra kontekst, og at det å bruke konteksten aktivt styrker verket. Derfor må også for eksempel spørsmålet om billettpris defineres som et spørsmål med kunstneriske implikasjoner, på linje med bruk av rom, plassering av utøvere, valg av musikk osv. Målet var et arrangement i tråd med holdninger man forbinder med 1. mai; inkludering, samhold, lavterskel — og samtidig var ambisjonen å nå bredt ut. Verdensteatret ble fylt til siste stol, og flere titalls mennesker stod i kø utenfor uten å komme inn.

Arctic Sustain sinfonietta med solist Aleksandra Anna Polek (t.h)

Saker / framlegg (eksempler):

I mai 2019 var kontroversene rundt scenekunstforestillingen «Ways of Seeing» (Roll, Benhammar, Baban m.fl, 2018) langt framme i både massemedia og kunstfeltet. Forestillingen var kontroversiell fordi den, i følge kritikerne, viste bilder av hjemmene til offentlige personer, blant annet justisminister Tor Mikkel Wara. «Ways of Seeing» ble også vist på Vårscenefest, noen dager etter NORDTING. For å undersøke den mulige sprengkraften i dette grepet — å offentliggjøre bilder av private boliger — viste NORDTING også bilder av en rekke private boliger:

 

- Barndomshjemmet til avgåtte justisminister Tor Mikkel Wara, i Vadsø
- Barndomshjemmet Amund Sjølie Sveen, leder for NORDTING, i Vadsø
- Nåværende bolig til Hans Petter Kval, ordførerkandidat for Høyre, Tromsø
- Nåværende bolig til Gunnar Wilhelmssen, ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, Tromsø
- Nåværende bolig til Benedicte Berg Schilbered, Tromsøs rikeste privatperson

 

En annen meget aktuell sak i offentligheten i Nord-Norge er befolkningsnedgang. Fødselstallet i Nord-Norge synker, men på grunn av innvandring er folketallet nokså stabilt, og tidvis økende i de store byene. Den største gruppen er arbeidsinnvandrere fra Polen. Den ikoniske poplåta «Æ e Nordlending, æ» (Tore Hansen / Unit Five 1976) er alltid med på NORDTING, ofte som allsang. Denne gangen ble Tromsøbeboer Aleksandra Anna Polek (født og oppvokst i Polen) engasjert til å oversette teksten til polsk. Låta, nå med tittel «Ten z Pólnocy to ja», ble framført av oversetteren selv som solist sammen med sinfoniettaen Arctic Sustain, som består av blendahvite, høyt utdannede profesjonelle musikere fra Musikkonservatortiet i Tromsø. NORDTING postulerte at Polakken er den nye Nordlendingen.

 

I tillegg ble følgende problematikker løftet og presentert:

 

- Rettsprosessen mellom Staten og reineier Jovsset Ante Sara
- 1. mai som fenomen, blant annet med utgangspunkt i Gro Harlem Brundtlands tale, iført kofte, i Finnmark den 1. mai 1979
- Prosessen med etablering av kobbergruvedrift i Repparfjorden i Hammerfest kommune

 

 

Musikalske innslag:

«Samiid Æddnan», (Kjeldsberg / Hætta / Olsen), i korpsarrangement, framført av Sør-Tromsøya Skolekorps sammen med cheerleader-show av Tromsø Trailblazers Cheerteam

«Av Hav», backtrack av Erik Stifjell, delvis bygget på Jørn Hoels klassiker «Elsk mæ sakte», vokal Liv Hanne Haugen, rap-tekst Amund Sjølie Sveen

- «Æ e Nordlending, æ» (Tore Hansen / Unit Five) i polsk versjon «Ten z Pólnocy to ja», oversatt av Aleksandra Anna Polek, framført av Arctic Sustain sinfonietta, med solist Aleksandra Anna Polek.

«Ellinors vise», (Kjeldsberg / Hagerup), i samisk versjon «Niegadan eará áiggis leat» med tekst oversatt av Niko Valkeapää, framført av Arctic Sustain sinfonietta med solister Tore Bruvoll, gitar, og Niko Valkeapää, vokal.

«Bangsundsangen», (Stifjell / Bangsund), framført av Tromsø Akademiske Kvinnekor, TAKK, under ledelse av Bjarne Isaksen.

«Workers Union» - utdrag, (Andriessen), Arctic Sustain sinfonietta og saksofonkvartetten Saxofon Concentus, kombinert med dansere/bevegere fra gruppa Tirsdagsdanserne og Liv Hanne Haugen

«Fesk & Høtt», (Stifjell), for oljefat og tørrfisk, framført av NORDTING-teamet.

«Rødt Flagg», (Ludt / Eggen / Stifjell), framført av NORDTING-teamet med Arctic Sustain sinfonietta.

 

 

Andre aktiviteter:

- Arbeiderbevegelser: Fysisk fostring og mentale øvelser for publikum, med Liv Hanne Haugen
- Lotteri: Med blant annet «Ansvar» av Robert Mood som gevinst
- Nattverd og Bønn: Med raudåtetabletter og vodka, akkompagnert av Arctic Sustain sinfonietta
- Tale for dagen av Robert Mood; om tillit og ansvar

 

 

Medvirkende:

- Sør-Tromsøya Skolekorps med dirigent Rolf Figenschou
- Tromsø Trailblazers Cheerteam - 16 deltakere fra Tromsøs cheerleader-klubb
- Generalmajor Robert Mood, hovedtaler
- Tirsdagsdanserne som raudåteballett
- Tromsø Akademiske Kvinnekor, TAKK, med dirigent Bjarne Isaksen
- Arctic Sustain, Sinfonietta, utvidet med musikere fra Saxofon Concentus
- Tore Bruvoll, gitar
- Niko Valkeapää, vokal
- Liv Hanne Haugen, dansekunstner/sanger
- Erik Stifjell, komponist/musiker
- Amund Sjølie Sveen, kunstner/musiker/utøver/regissør

 

Totalt medvirket over 100 utøvere på scenen.



Amund Sjølie Sveen

Liv Hanne Haugen og Arctic Sustain sinfonietta (foto: Hilde Blix)

- Presse:


01.05.2019 - Nordlys: «Qua vadis, 1. mai?» kronikk av Amund Sjølie Sveen
https://www.nordnorskdebatt.no/quo-vadis-1-mai/o/5-124-34719

 

01.05.2019 - Nordlys, reportasje fra NORDTING 1. mai
https://www.nordlys.no/sjekk-den-koa-i-tromso-sentrum-det-var-elektrisk-stemning-mens-publikum-sto-og-venta/s/5-34-1111971

 

01.05.2019 - Nordlys, anmeldelse av NORDTING 1. mai, av Anki Gerhardsen
https://www.nordlys.no/leker-med-populismens-verktoykasse/r/5-34-1112215

 

01.05.2019 - iTromsø, reportasje fra NORDTING 1. mai
https://www.itromso.no/pluss/eksklusiv/2019/05/01/%E2%80%93-Dagen-m%C3%A5-brukes-til-%C3%A5-tenke-stort-18943003.ece