Art VAPO – True North

Prosjektet Art VAPO – True North var en kunstnerisk utforsking av Nord. Ved bruk av begrepet nordicity (nordlighet) etablert av den kanadiske geografen Louis-Edmond Hamelin, utforskeet og utfordret vi nordligheter i kunstneriske uttrykk i og gjennom kunsten selv. Prosjektet stilte spørsmål, og utøvde, forskjellige dimensjoner av nordlighet i musikalske og performative uttrykk i de sirkumpolare regionene. 

Forståelsen av hva som er Nord er etablert gjennom fortellinger og myter skapt av både folk i Nord, gjester og folk som aldri har vært der. Tidligere direktør for Festspillene i Nordnorge, Maria Utsi, spør «Hvem definerer nord?». Med utgangspunkt i kunsten ønsker hun å utfordre maktbalansen i den politiske diskusjonen om den nordlige delen av verden: «Kunsten hjelper oss å synliggjøre likheter og å forstå forskjeller. Den er en evig brytning som pusher oss til å tenke nytt om oss selv. Igjen og igjen» (Nordlysdebatt 19.09.2016). I prosjektet Art VAPO ville vi konfrontere stereotypiene og de etablerte meningene om Nord gjennom forskjellige musikkuttrykk, konsert-rallies, nye komposisjoner, forestillinger/-lesninger som inkluderer publikums deltakelse, i Nord. En rekke prosjektdeltakere eksperimenterte og utforsket nordlighet ved bruk av humor, ærlighet og satire, kombinert med stor respekt og kjærlighet for det nordlige. 

VAPO (valeurs polaires (polarverdier)) er en canadisk indeks som viser et område sin nordlighet (nordicity-index), hvor Nordpolen har en VAPO på 1000. Indeksen har 10 komponenter som inneholder både geografiske, klimatiske og menneskelige faktorer https://en.wikipedia.org/wiki/Nordicity

Prosjektledelse: Geir Davidsen, Hilde Synnøve Blix, Amund Sjølie Sveen