Art VAPO – True North

Introduksjon

I denne eksposisjonen presenterer vi prosjektet Art VAPO – True North finansiert av Program for kunstnerisk utviklingsarbeid og UiT Norges arktiske universitet, Musikkonservatoriet. Vi vil på disse sidene beskrive og undersøke hendelser og verker skapt i prosjektet og i tillegg gi en konkret oversikt over alle arrangementer, verker og deltakere i prosjektet. 

I prosjektet ønsket vi å skape, stille spørsmål ved, og utøve, forskjellige dimensjoner av nordlighet i musikalske og performative uttrykk i Nord. Forståelsen av hva som er Nord, er etablert gjennom fortellinger og myter skapt av både folk i Nord, gjester og mennesker som aldri har vært her. Med utgangspunkt i kunsten, ønsket vi også å utfordre maktbalansen i diskusjoner om den nordlige delen av verden: «Kunsten hjelper oss å synliggjøre likheter og å forstå forskjeller. Den er en evig brytning som pusher oss til å tenke nytt om oss selv. Igjen og igjen» (Maria Utsi i Nordlysdebatt 19.09.2016). Vi ville konfrontere stereotypier og etablerte forestillinger om, og holdninger til, Nord gjennom forskjellige musikkuttrykk, konsert-rallies, folkeforsamlinger, nye komposisjoner, forestillinger/-lesninger som inkluderte publikums deltakelse, i Nord. Prosjektet har utforsket eksperimentert med nordlighet ved bruk av humor, ærlighet og satire, kombinert med stor respekt og kjærlighet for det nordlige, i all sin forskjellighet. 

Prosjektet hadde oppstart høsten 2018, og ved prosjektstart samlet vi alle de involverte til en workshop (Sandbox) i to dager i Tromsø hvor vi stilte spørsmål og diskuterte og lot oss inspirere av hverandres forskjellige måter å betrakte nordlige diskurser på, og kunstens potensial som endringsagent. Vi hadde invitert innledere som tidligere festspilldirektør Maria Utsi og komponist Henrik Hellstenius (Norges musikkhøgskole) til å innlede om henholdsvis konferansen Arctic Arts Summit og KU-prosjektet Music with the Real. Til sammen 19 personer knyttet til prosjektet deltok på samlingen. Du kan lese mer om denne første Sandboxen her. 

Vi oppdaget tidlig at metoden for utforsking som vi hadde sett for oss med regelmessige workshops med alle deltakerne, ikke ville fungere med såpass mange deltakere fra et langstrakt Nord (og sør). Møtepunktene og refleksjonsforaer ble i stedet gjennomført i forbindelse med forberedelsene til konsertene, forestillingene og seminarene. Når utøverne i prosjektet hadde konkrete oppgaver, og en visning av kunstneriske resultater i sikte, ble diskusjonene og de kunstneriske utvekslingene mer kreative og kraftfulle. 

Prosjektets reise fra prosjektbeskrivelse til de kunstneriske produktene og refleksjonene det resulterte i, har også vært preget av COVID19-pandemien som pågikk i omtrent halve av prosjektperioden. Vi måtte dreie prosjektet i nye retninger, og vi har derfor hatt større aktivitet på internett enn vi hadde planlagt. Møter og seminarer har vært gjennomført digitalt, og den avlyste deltakelsen på Festspillene i Nord-Norge 2020 ble gjort om til et «sommer-akademi» i form av foredrag, interaktive øvelser og nordområdebevegelser på nettsidene til det nyopprettede refleksjonsforumet New North Academy. Heldigvis fikk vi til å delta på Festspillene året etter. 

Art VAPO-prosjektet har fått god mottakelse med sin blanding av småsprøe og blodseriøse innspill, samspill og utspill, særlig blant folk som bor i Nord. Vi har satt i gang debatter, vekket tanker, formet nye nettverk og skapt ny kunst.

Tekst: Hilde S. Blix

 

Om å gjøre Nord


En viktig bakgrunn for Art Vapo-prosjektet er en forståelse av at en tillagt status (som nordlighet for eksempel) er et resultat av diskursproduserende repetisjoner og siteringer som skaper uuttalte karakteristikker som definerer oss. Vi både er/utøver Nord, og blir tilskrevet nordlighet. Å definere og å bli definert, samtidig, er uunngåelig og skaper både dilemmaer og muligheter. I det følgende skal vi se på litteratur og filosofi som har vært utgangspunkt for refleksjoner underveis i Art VAPO-prosjektet på forskjellige vis. 

 

Sagt og skrevet om Nord og nordlighet

Prosjektets startpunkt var begrepet nordlighet. Begrepet blir brukt som en sammenfatning av det opplevde, reelle og forestilte Nord og gir et godt utgangspunkt for å undersøke og forstå den komplekse sammenhengen mellom kultur, mennesker og natur i sirkumpolare strøk. Nordlighet (nordicity) var også bakgrunnen for prosjektets tittel Art VAPO. Den canadiske geografen Edmond Hamelin og sovjetiske geografer før ham ønsket å definere det nordlige ut fra andre kriterier enn bare breddegrader og mengden øde, isbelagt geografi. Hamelin selv var opptatt av at narrativene om nordlige områder i Canada skapt av folk i sør, gjorde Nord til noe fjernt og ubebodd, og dermed «up for grabs»: «…the judgement made by «enlightened» southerners with regard to major economic developments in the North is both significant and hars. The North is not respected; Amerindians are almost totally ignored; northern public opinion is scarcely listened to at all (…). Without any doubt, the South leads the North, flaunting a colonial, centralized, and purely capitalistic form” (Hamelin, 1979, s. 7) fra boka Canadian Nordicity: It’s Your North Too. Sitatet viser en frustrasjon over uvitenhet (mangel på kunnskap) og påfølgende maktmisbruk fra sørlige makthavere. På samme grunnlag diskuterer Amanda Graham (1990) nordlige områder som en viktig del av den moderne verden «and as such deserves the same intensity of scholarship and scrutiny as other area or subject» (s. 33) og ikke utelukkende baserer seg på eksotifiseringer for drømmere og turister. En annen canadier som har jobbet med nordlighet som fenomen, er Daniel Chartier (2017), og han er opptatt av hvordan kunst og kulturuttrykk både kan brukes til å undertrykke nordlige realiteter og forsterke romantiske ideer om Nord.  Arktis er i dag preget av et stort kulturelt mangfold og en energi skapt av møter mellom artister, kulturer og samfunn i Nord, og Chartier utviklet begrepet «det innbilte nord» for å fange opp at utover de mangfoldige og forskjellige kulturene i nord, og oppfatningene om nord – eksisterer et felles estetisk fundament som kan deles inn i kulturspesifikke, unike symboler. Symboler som folk i Nord ikke er så bevisste, og som ofte er skapt av mennesker som ikke bor her, og som kanskje ikke en gang har vært i Nord (Chartier, 2017)

Disse betraktningene har også opptatt oss i utformingen av prosjektets grunnsyn: Nord er en idé, noe performativt og i bevegelse. Det å skape og samtidig bli skapt er noe kunstnere forholder seg til på mange plan, og det samme kan vi si om det å være, og å bli, menneske. 


Vår kunnskap om verden, også Nord, er konstruert 

Kunnskapen om nord består ikke bare av «fakta», fortellinger og ideer, men av de diskursive praksisene (det vil si: de konstruerte diskursene som synliggjøres i sosiale praksiser. Dette inkluderer språklige konstruksjoner som utkant, få lov til å komme med innspill (altså er inne noe annet enn der vi er), «endelig får vi finvær i Norge» (vanlig nasjonal nyhet når det blir godt vær på østlandet), «dere har det nå så vakkert der oppe». Vi som bor i her oppe liker jo de positive framstillingene av Nord, og kanskje hiver vi oss med på de mytene man har sansen for: «Ja, du skulle sett hvor mye snø det var i 1997». Opplevd og påført utenforskap og særhet får konsekvenser for muligheten til å ha makt og eieforhold til egne fortellinger, og å få anerkjennelse for de kvalitetene og meningene vi har. Det er således en stor utfordring å både dyrke det eksotiske ved Nord, og samtidig ikke være utsatt for å bli behandlet som periferi, annerledeshet (eksotisk) og som ubetydelig og lite relevant (og ikke i stand til å ta vare på seg selv). 

Da Umeå skulle markedsføre seg som europeisk kulturhovedstad i 2014, var de to viktigste symbolene som ble brukt is og urfolkskultur. Prosjektdelegasjonen fra Umeå reiste til sentraleuropa med en gigantisk plast-isbit som huset konserter, utstillinger og matservering: alt sammen med nordlige, først og fremst samisk, relaterte temaer. Altså: I tillegg til å utnyttes politisk og naturressursmessig, utnyttes det nordlige konseptmessig: «Tapping of the Arctic as idea» (Hansson 2015). Salgssuksessen (av Nord) avhenger av mytene om den autentiske, uberørte naturen og den pre-moderne, etniske kulturen. Så, kan vi nordboere, samtidig som vi bruker disse virkemidlene for å eksotifisere oss selv, kreve å bli tatt seriøst (ta oss selv seriøst) som oppdaterte/moderne meningsytrere? Ved bruk av begrepet gaze (blikk) kan vi problematisere objekt-subjekt-forholdet som oppstår når noe(n) blir betraktet, og opplever seg evaluert og klassifisert av dette blikket på en slik måte at det observerte objektet opplever at det/den representerer alle som blir sett på samme måte av betrakterens gaze. Er Nord utsatt for et southern gaze som virker lammende på handlingsrommet til Nord?

Den amerikanske forskeren Donna Haraway mener at vi i vestlige samfunn er for opptatte av identitet som noe fiksert og knyttet til noe værende, og sier at vi heller må studere slektskap mellom eksempelvis folk, ting, teknologier og natur. Hun argumenterer altså også for å gå bort fra å tenke identitetspolitikk til affinitetspolitikk, noe som får følger for politisk praksis i områder hvor metaforer og etablerte narrativer preger politisk praksis. 

Diskurser om Nord setter grenser for hva som er mulig å si og tenke om Nord. En vanlig diskursiv praksis knyttet til musikk er at ordløs vokal og luftige klanger gjenspeiler den øde naturen: I The Guardian juni 2017 kunne vi eksempelvis lese om Anneli Dreckers stemme på CDen Ribbons at «Drecker’s wordless, ethereal vocals evoke the emptiness of the Arctic north». https://www.youtube.com/watch?v=Tf7iM-_6flo

Andre konstruksjoner vi lever med i Nord er at Nord er kaldt, langt unna (langt unna hva, kan vi lure på), og for spesielt interesserte. De som velger å bo i Nord, har gjort det fordi de er for dårlige til å lykkes i Oslo eller andre, enda mer sentrale strøk (hvorfor «havnet du» i Gryllefjord?). Disse fortellingene konstrueres både om oss og av oss. Alt er inkludert i måter vi konstruerer sannheter på: Det er ikke hovedsteder og makt (fra naturens side). Vi som mennesker har oppfunnet dette. Den store generaliseringen (mytene) av hva Nord er, er både bra og dårlig, og bør utfordres og endres. Judith Butler (2015) viser oss historien er diskontinuerlig og preget av (styrt av) brudd. Altså kan noe «queer» skje som endrer måten vi ser og opplever oss selv i verden. Art VAPO-prosjektet og andre kunst-intervensjoner spiller en rolle i å skape slike brudd gjennom å sette søkelyset på uvante vinklinger, ser ting i nye lys og bruker kunst til å utfordre det «bestående». Den mobile folkeforsamlingen Nordting er et eksempel på et slikt verktøy for intervensjon og refleksjon. Her settes debatter i spill gjennom direkte konfrontasjoner og utprøving av nye virkeligheter (se sidene om Nordting i denne eksposisjonen). Ensemblet Contrafacta, som har produsert en rekke forestillinger/konserter i Art VAPO-prosjektet, er et godt eksempel på innfallsvinkler til dekonstruksjon og re-konstruksjon av fortellinger om og i Nord (se sidene om Contrafacta i denne eksposisjonen). Forskningsgruppen/-ensemblet Arctic Sustain har spilt en viktig rolle i prosjektet som produsent av nyskrevet musikk for Art VAPO-prosjektet. Bestillingene ensemblet har gjort består av komponister engasjert i Nord på andre måter enn de typisk utenfra-blikkene på nordlighet i musikk (se oversikt og innspillinger). Kunsten blir her i seg selv en måte å tolke virkeligheter på. 

Gjennom refleksjonsplattformen New North Academy har vi også sett på måter å undersøke nordlighet på gjennom kunstneriske uttrykk, og åpent og ubeskjedent undret på hvordan vi sammen kan bidra til at fortellingene/forestillingene om hva Nord er og kan være, er i stadig bevegelse, og ikke låses fast i uproduktive stereotypier og glorifiserte misforståelser om Nord. Vi har altså vært opptatt av å skape debatter om hvordan menneskene som kulturbærere og samfunnsaktører kan målbære alle de mangfoldige sidene ved det nordlige, også de kunnskapsrike, framoverlente, nyskapende og ansvarlige sidene. Både akademiet og Nordting kan sees som motstrukturer som utforsker nordlighet gjennom å teste ut og provosere fram. 

 

Om å undersøke Nord gjennom kunst

Det å undersøke noe kan bety å foreta en ekspedisjon i det ukjente, og Art VAPO-prosjektet har gjennomfør en rekke ekspedisjoner sammen med kunstnere, steder, akademikere, litteratur og natur. 

Hvis man vil endre noe kan man øve seg på å lukke øynene, ta seg tid, og kjenne på fantasier om hvordan ting kunne vært – hva er fantasien som endringene skal føre til? Hva skulle du ønske var annerledes? Kunstuttrykk egner seg godt til å peke på internaliserte selvsagtheter gjennom å peke på det motsatte, eller å sette opp fantasier, løgner og utopier (eller dystopier). Hva om vi ser for oss hva som ville skjedd hvis Tromsø fortsatte å være hovedstad i Norge etter at kong Haakon reiste til London i 1940, og fram til i dag. Satt vi da og diskuterte «sørområdepolitikk» og virkemidler for å få folk sørpå til å bli boende, på tross av oversvømmelser, hullete riksveier og dårlige lønninger? Filosofer som bell Hooks og Donna Haraway ser på fantasiene som produktive krefter som muliggjør reell endring: «What we cannot imagine we cannot bring into being» (bell Hooks, 2003, s. 195). 

Den brasilianske frigjøringspedagogen Paulo Freire (1999) snakker om at frihet til å gjøre egne valg kan være direkte lammende hvis den kommer brått på (værsågod bestem!). Augusto Boal utviklet derfor på 1970-tallet såkalt frigjørende teater (Forumteater) hvor man engasjerte publikum i problemstillingene knyttet til avmakt og undertrykkelse (Taussig, Schechner & Boal, 1990). Kunst som muliggjør at vi leker med tanken på noe som ikke ennå finns. (Nord-Norgebanen minutt for minutt, for eksempel). Vi ønsker å slå et slag for det å øve på frihet gjennom kunst. Et godt utgangspunkt for å øve på dette er å ta i bruk egen kropp og stemme, noe Liv Hanne Haugen demonstrerer konkret i sin «Nordområdebevegelsen» som du finner på New North Academy sine nettsider. Nordlighet er ikke bare noe som er, det er også noe du gjør. Gjennom ord og handling skapes Nord som fenomen og diskurs. Gjennom å åpne øynene for muligheter (både positive og negative), kan vi oss selv spillerom til å være endringsagenter i Nord, og i verden (kanskje ved å protestere på nye måter, og dermed få testet for eksempel det politiske systemet: Fylkesordfører Ragnhild Vassvik i Finnmark som gjør den performative handlingen å ikke møte opp på møtet som skal slå sammen fylkene i Nord. Vi kan fysisk ta tilbake eierskapet til fortellingene om Nord (som er i stadig bevegelse) med hele oss sjøl. Vi kan spille ut nye narrativer og jobbe med å re-humanisere det innbilte, menneskeløse isødet, for eksempel anerkjenne de folkeslagene som har bodd i Nord lenge. 

Vi husker Alta-opprøret, Greenpeace-aksjoner mot arktisk olje, de canadiske protestene mot Trans Mountain-ledningen fra oljesandanleggene i Alberta, Arkhangelsk befolkning som protesterer mot å dumpe søppel fra Moskva i Nord-Russland, protestleiren mot gruveplaner i Repparfjord og så videre. Menneskets kroppslige, fysiske engasjement i politiske saker er performanser i seg selv. De fysiske uttrykkene for opprør/endring er også en måte å forklare på, på samme måte som kunst kan gjøre det Hva hjelper når man vil forklare noe? At noen stiller opp og fysisk er i berøring med problemene slik eksempelvis Nordting gjør det med sine «Make North Great Again»-markeringer. Judith Butler (2015) undersøker i boka Notes Toward a Performative Theory of Assembly hvordan mennesker kan gjøre sine meninger synlige og hørbare gjennom å fysisk møte opp i fellesskap på offentlige arenaer. Hun kaller det radikal solidaritet. I Butlers forståelse av menneskers avhengighet av hverandre er kroppers sårbarhet essensielt. Derfor er det også nokså radikalt å stille opp for hverandre ved å protestere/forklare ved å samles fysisk. New North Academy er Art VAPO-prosjektets arena for å undersøke, belyse og leke seg med forståelsesformer som ikke begrenser seg til vitenskapelig etterrettelighet, og ikke underlegger seg strukturer som skal innfri New Public Management-lignende produksjonskrav. Et akademi som tester ut utforskningsmetoder som tar utgangspunkt i det lokale, det personlige, det besnærende, det kroppslige og det utopiske. 

 

Tekst: Hilde S. Blix

 

Litteratur

Butler, Judith (2015). Notes toward a Performative Theory of Assembly. Harvard University Press. 

Chartier, D. (2017). Kronikk: Det innbilte nord. https://www.highnorthnews.com/nb/kronikk-det-innbilte-nord

Freire, P. (1999). De undertryktes pedagogikk. Ad Notam Gyldendal.

Graham, A. (1990). Indexing the Canadian North: Broadening the Definition. Northern Review 6 (Winter), 21–37

Hamelin, L. E. (1979). Canadian Nordicity: It’s Your North Too. 

Hansson, H. (2015). Staging the Arctic 1819-1909 and 2014. Nordlit, 35, 47–62.

Haraway, Donna (2016). Staying with the Trouble: Making Kin in the Chthulucene. Duke University Press.  

Hooks, bell (2003). Teaching Community. A Pedagogy of Hope. New York and London: 

Routledge. 

Taussig, M., Schechner, R. & Boal, A. (1990). Boal in Brazil, France, the USA: An Interview with Augusto Boal. TDR (1988-)34(3), 50–65. https://doi.org/10.2307/1146069

 

Prosjektbeskrivelsen – ideen:

 

The Art VAPO project is an art-based investigation into «What North is». Using the term Nordicity (nothernness) coined by the Canadian geographer Louis-Edmond Hamelin, we will explore the concept of Nordicity in artistic expressions in and through music and performance. The project will question and embody different dimensions of the degree of Nordicity in performing arts in circumpolar regions.

Seen from the North Pole, the geographic boundaries for what North is, seems obvious. Still, geographers have been studying the extreme differences in the areas that have the same latitude, and recognised the need to differentiate the «northernness» of the circumpolar territories of the world.

The understanding of what North is, have been established through stories and myths from both the people of the North, visitors, and peoples that have never been here. The director of Festspillene i Nord-Norge, Maria Utsi, asks «Who defines North»?. Through the arts, she wants to challenge the power relations in political discussions about the northern part of the world:  «The arts help us illuminate similarities and understand differences. It is an eternal wave that pushes us to rethink our self. Again, and again» (Utsi 2016). In the Art VAPO project we will confront the stereotypies and established opinions of the North through concerts and performance-rallies, and by engaging different audiences to actively take part. A variety of participants will experiment and explore Art Nordicity using humor, sincerity, and satire combined with love and respect for Northern spaces.

The North is an elusive object, also politically, and the definition of North is more important than ever. Global warming explicitly changes the North in some of Hamelins indexed components, such as where there is ice left. The Norwegian government for instance wants to move the Ice-perimeter (Iskanten) further north in order to be able to search for more oil, which makes the discussion of what North is, increasingly important. The objective of this project is therefor also to be a part of the socio-political discussion in and of the North.

The artistic aim of the project is threefold: Firstly, we will investigate the question of what North is in music and performance through concerts, seminars, performances, rallies, lectures, workshops (sandboxes), musical experiments, and commissioned works. Secondly, we will explore the potential for musical expressions and formats to address the socio-political issues of the North. What is the future of the North, and how can we affect its development? Thirdly, we will research new formats of communicating the processes of artistic reflexive work, including video-article-formats and audience-oriented assemblies and rallies.

The interconnected arenas for investigation will be:

  • The research Group ARcTic Sustain and the performance artists Amund S. Sveen, Liv H. Haugen, Erik Stifjell will perform Nordicity rallies and concerts. This constellation will function as the artist base for a series of workshops, concerts, and commissioned works.
  • Two circumpolar concerts with the established UiT-based UArctic World Ensemble led by Rasmussen and Glesnes. The concerts will contain musicians from several countries and ethnic groups in the circumpolar territory.
  • Participation at, and cooperation with, Festspillene i Nord-Norge.

 

Artistic topics and project goals 

Nordicity is a concept used by geographer L.-E. Hamelin. It was developed in Canada in the 1960s and refers to the perceived, real or imagined conditions of circumpolar areas. Hamelin points out that circumpolar territories cannot be identified based on one single criterion, but a number of natural and human factors. He developed an index called Valeurs polaires (VAPO), where the North Pole had a VAPO of 1000. The Nordicity index has ten natural and human components: Latitude, Summer heat, annual cold, types of ice, precipitation, vegetation, accessibility, air service, population, and economic activity. The Canadian government uses the index to measure Nordicity and to regulate the economical and human interactions in its territory. 

The Art VAPO project aims to experiment with an art equivalent to the Nordicity index. The goal is to artistically investigate the concept of North using music and performance art as tools for commenting and challenging power relations and perceptions in and of the North. Through different forms of concerts and concert rallies we want to involve the citizens of the North in this exploration, acknowledging that there may be many Norths within the North. Thus, The North is at stake! 

We will artistically and critically develop and play with different dimensions of Nordicity in music and performance in circumpolar regions, analysing it by measuring both artistic factors, such as materiality, artistic means, places, embodiment, ethnicity, and socio-political factors, such as power relations and cultural self-perception. 

 Suggestion of possible artistic Nordicity index variables to be tested:

-       Timbre/sound

-       Bodily movement

-       Ethnicity

-       Places/locations

-       Audience

-       Types of humour

-       Gender

 

An important background for the artistic investigations of the project is an acknowledgement that an assigned status, such as The North, is a result of discourse-producing repetitions and citations, which creates unspoken traits that defines us. We both perform The North and is assigned northernness. We will use resent theories of performativity which incorporate the concerted actions of the body, including the performance of political assemblies and public protests (Butler 2015). In the Art VAPO project this means that the performers will not just be investigating, but also doing, The North. 

The three arenas for investigation will be the a) research group ARcTic Sustain in collaboration with the performance artist Sveen and Nordting, and other artists and composers composers, b) The UArctic World Ensemble, and c) Festspillene i Nord-Norge. 

The Art VAPO project does not aim at constructing a normative index of musical Nordicity that prescribes What North Is, but rather be a starting point for discussions of Nordicity by using art to challenge standard conceptions of The North. Other limitations are the chosen art forms music and performance, not including visual art, or literature as mediators for investigation. The limitation is of both practical and artistic nature. 

In a larger context, the project is potentially a socio-political ice-breaker for questions regarding how people defines and are defined by the ways we do and talk about North. By challenging myths, language, and perceptions of The North through art, Art VAPO will potentially contribute to changing the discourse of the North. The project will also explore new arenas for artistic expressions through the concert rallies, a YouTube-site, and a Performance Web-page.   

 

Context 

UiT has stated that it will take charge of developing cutting-edge knowledge on:

  • Art and culture in and of themselves, and as elements in the development of society and business.
  • The promotion of culture and identity through research, dissemination and art. 

The Faculty of Fine Arts at UiT, has a skilled and active artistic research environment with several projects that equals the quest of the Art VAPO project. Examples are «Klang av oldtid» - music for bronze luhrs (Kloster and Vikdal), the project «The Modern Ancient Voice» (Drecker), the UArctic World Ensemble (Glesnes and Rasmussen), the project «Borderland – seeking the extreme» (Solset), «A flute in the ice» (Wåhlberg), and several concerts and compositions by the AR staff and students at the Music Conservatory focusing on issues related to the northern territories. Contemporary Art at UiT. The members of the research group ARcTic Sustain are teachers at the Music Conservatory, and will ensure the project’s impact on educational programs at UiT. Knowledge and experience with arts form northern areas is explicitly emphasized in the curricula at the Faculty of Fine Arts. 

The Art VAPO will be in dialogue with current artistic discourses that discusses The North, and aim to contribute to the existing artistic «knowledge» by creating new ways of illuminating The North through music and performing arts. Examples of such discourses are: 

Arctic Art Summit: In 2017 Festspillene i Nord-Norge (FINN) organised the first ever gathering of all eight Arctic countries. 

Pikene på Broen: A collective of curators and producers based in Kirkenes, established in 1996, has spent the past 20 years realising large and small scale cultural projects called ‘border-crossing exercises’ which provide new perspectives on The North and initiating discussions on themes relevant to the Barents Region. 

Nordting: As an inspiration for the concert ralley format and Art VAPO, the performance project Nordting is a part of the political discourse for the project. The group presents themselves as: «NORDTING (The Northern Assembly) is a Ting for the North; a mobile governing assembly, a northern party, a separatist movement for the arctic colony». 

Another important discursive backdrop for the project is NARPs ongoing discussions on audience participation, places, ethics in politic art, and power through embodied opinions (Steggell, Lossius, Jacoby etc.). The Art VAPO project will both benefit from, and contribute to, the collective knowledge production of NARP. 

The UiT Music Concervatory has two master programs in music. MA students in performing arts at UiT will also benefit from, and contribute to, the investigation into new critical reflection formats. The faculty is also responsible for the research educational programme for 7 research fellows in artistic research. 

Relevant ethical considerations will be continuously addressed during the project. Questions concerning political topics have inherent ethical issues, such as power relations, whose meanings are expressed, and who is heard. The project will address ethical issues directly within the concerts and performances by letting the audience participate in the discussions of What North in The Arts Is. The distances between places and people in the northern territory is another concern since travelling pollutes and distresses nature and people. However, the UiT Music Concervatory have a positive history of video communication and low latency transmissions. 

 

Work methods 

Methods referred to in artistic research projects of the last decade have focused on processes within the artists and the development of the work of art itself – research in and through art. To be able to address the artistic question/quest «What is The North?», the artistic researchers in the Art VAPO project will use a dialogic performative approach aimed at producing new and unique products through dialogic collaboration with artists and composers, and through experimentation with formats for reflections. Methods in this sense will be based on conversations, observations, interactions with co-creators, audience-active concert rallies, literature, and the art itself. Reports (visual, auditory, and verbal) from the different parts of the project will be used as starting points for the following sessions, building a joint knowledge base as a brick-by-brick construction.

The Art VAPO project will arrange regular seminars and workshops during the three years of the project, and these meeting points will ensure the progress of the project. We will start with a joint kick-off-assembley with representatives from the three arenas will discuss and set in motion the Nordicity quest. The seminars will be arranged each semester and will function as summing up and forwarding sessions. Invited guest lecturers will attend the seminars and function as moderators for discussions and trails. Persons that are of interest are for instance professor Ola Graff (Joik), Maria Utsi (director of FINN), Liubov Kuzovnikova (Pikene på broen), and the UArctic collaborating artists.

The workshop will function as sandboxes where the artists and composers work/play together in the production of art works as tools for investigating The North. All the three arenas for investigation will be represented in the seminars, and the workshops will gather elements from each arena, dependent on what the goal for the workshop is. The idea of rallies or assemblies is inspired by Judith Butler’s notion of performativity and the ways people embodies distress and unsatisfactory conditions through gatherings or political demonstrations. Butler emphasizes the role of the body in politics and that the embodiment in the ways we come together in public demonstrations or rallies, constitutes a new way of observing public opinion (Butler 2015).

The artistic challenges in the project involves the cooperation and deep dialogues between the different artist and arenas in the project. This also involves building a fruitful «chemistry» within the collaborators, which will be addressed in the first kick-off-assembly. Another artistic and methodological challenge is the open-ended character of the question What is The North? using art as a tool to investigate it. Even though the project does not set out to answer the question as such, it is crucial for the project progress that the methodological and systematic aspects of the explorations are transparent from the start. Being aware of this issue, the project managers will be thorough in giving concrete directions from the start, without hindering the openness that is required.

Collaborations over boarders in the circumpolar areas is in itself a challenge, and even the weather is a risk factor. People living in the north does not take for granted that planes leave on time, or that instruments tolerates the travels. We aim at saving both the climate and travelling expenses by using video-conferences when necessary.

 

Project organisation and quality assurance 

In addition to the musical core of the project, it consists of performance artists, composers, dancers, and theorists. We also emphasize the interdisciplinary elements of different musical genres such as contemporary classical music, jazz, contemporary ethnic music, traditional music, and pop. The cooperation with composers and artists from different institutions and countries ensures circumpolar and diverse artistic tools to the investigation of Nordicity. 

The artistic research ARcTic Sustain will work in close collaboration with the performance artist Amund Sjølie Sveen in arranging workshops, seminars, and concert rallies throughout the project period. The ARcTic Sustain will also perform commissioned works from composers and writers with a specific aim to explore Nordicity in music and performance. The group members have cooperation with ensembles such as Cicada, Ensemble Ernst, and NoXaS. The performance group Nordting is an essential partner in the Art VAPO project, and their experience with performance, audience engagement and socio-political expressions, will be one of the main working formats and investigative methods in the project. The ARcTic Sustain group have contacted, and will collaborate with the following composers and artists: 

-       Karin Rehnqvist

-       Lars Skoglund (and Løkbrød)

-       Kristina Hansen

-       Anneli Drecker

-       Frode Fjellheim (and Transjoik)

-       In addition: two composers yet to be decided

The UArctic World Ensemble was founded in 2015 by Ragnar Rasmussen and Fred Glesnes (UiT). The project aims to lead the way for a new contemporary circumpolar musical tradition with an artistic research-based approach which brings arctic-ethnic musical expressions together. The investigative tool for the project is the Arctic World Ensemble project (AWE). The project is funded by the UArctic foundation. The concerts arranged by UArctic World Ensemble (UAWE) will be one of the arenas for investigation within the Art VAPO. The UAWE have contacts worldwide in the Circumpolar areas. This will be an important network for Art VAPO to rely on and to expand. The musicians in the research group ARcTic Sustain will be a part of the performances of The UArctic World Ensemble. Indigenous artists and music is an integrated part of UAWE, and will have a prominent place in the Nordicity explorations of Art VAPO. 

The collaboration with Festspillene i Nord Norge will be based on the experiences from the Arctic Art Summit 2017 where artists and politicians from the eight Arctic countries met. UiT and FINN will arrange seminars and concerts within the scope of the Art VAPO project. FINN aims to be a promoter for new knowledge and perspectives in the north, and the collaboration will constitute a possibility to explore and expand both FINN and UiTs strategic ambitions for art in the northern regions. The summit presented an Arctic arts program with music, performing and visual arts, representing all participating countries. The summit also aimed to stimulate to the building of sustainable continuous collaborations within arts and creative industries and broaden the international high north development. «We, who live in the North, and our culture, should be the foundation for development in the Arctic. […] The people and culture in the North should serve as a starting point for the development of a circumpolar cultural policy». 

Gender balance is an explicit ambition for The Faculty of Fine Arts in Tromsø, and this application reflects this focus through the diverse staff involved, and also by addressing gender as one of the exploratory elements of the artistic research. The Art VAPO project addresses gender and multiplicity issues both in and through the project. Firstly, we have a goal of equality in women/men participants (composers, performers and leaders), and we will incorporate different northern ethnic groups in the UArctic World Ensemble arena. Secondly, we have a theoretical performative focus the project, with justice and democracy as core values, including equality issues. Performativity is in this context understood as the discourse that produce the phenomena it regulates and constrains, in this case: how is The North performed and how can we challenge the discourse?     

The Art VAPO defines international in a circumpolar perspective, and one of the important international dimensions of the project is the cooperation with other northern areas such as Newfoundland (Canada), Scotland, Winnipeg (Canada), Yakutsk (Russia), Iceland, and Greenland. The UArctic Word Ensembles network is still expanding, and the Art VAPO project will have impact on the development of the ensemble with a more explicit artistic research profile. 

We will also publish articles, attend conferences, and present the project results in other international environments further south. 

The Art VAPO project will be led by Geir Davidsen, Assistant professor in music performance at the Music Conservatory, UiT – The arctic university of Norway, in collaboration with Hilde Synnøve Blix, Professor in music pedagogy and ear training at the Music Conservatory, UiT – The arctic university of Norway, and Amund Sjølie Sveen, freelance performance artist, Tromsø/Oslo. The project includes staff and students from UiT and the partner institutions FINN, Nordting, and the SIU-project UArctic World Ensemble. 

The project will have academic, administrative, and technical support from The Faculty of Fine art. Davidsen is the leader of the research group ARcTic Sustain, and will ensure the projects continuity in the artistic research environment at the institution. The Music Conservatory will provide relevant workshop and seminar locations and the needed administration of arenas for performances. The leader of the UArctic World Ensemble is also a staff member at the Music Concervatory. 

 

Communication, presentation and dissemination 

The project will arrange 3–4 creative workshops (sandboxes) per year where artists and composers meet and work/play together. The workshops will lead to concerts and concert rallies presented at different relevant places/stages in the north. In addition, FINN will host a joint production towards the end of the project, using the Arctic Art Summit as a possible model for presentation – a side-festival programme with seminars and art presentations.

Invited guest lecturers will attend the seminars and function as moderators for discussions and trails. The last year the seminar will take place at FINN in Harstad, which also will function as a venue for presenting the results of the project. 

The UArctic World Ensemble will perform a large production already in 2018, and then in 2019 travel around the world, literally, doing different performances based on the same artistic material, involving different international partners, and artists from the AR part of the Art VAPO project. At each venue, there will be a meeting addressing issues regarding Nordicity thematic. 

As the project progresses, the processes will be recorded and discussed. Some of this material will be distributed in a dedicated YouTube channel (or an equivalent platform), and summed up in several video-articles. We also plan to test new formats such as a video for physical exercise based on «northern» body movements, and propaganda-like video material. A dedicated Web-site will present a collection of the different AR material.

 

The project manager, Geir Davidsen, is a Norwegian contemporary Musician, artistic researcher and lecturer at the Music Conservatory. Davidsen completed his Fellowship Project Wikiphonium within the Norwegian Artistic Research Fellowship Programme. He is currently vice dean for FoU at The Faculty of Fine Arts, and the leader of the AR group ARcTic Sustain.

Hilde S. Blix is a professor in music pedagogy and ear training at the Music Conservatory, UiT. She is the leader of the research group «InOvation», a leader of the research and development project «Kjønn og skjønn i kunstfagene» financed by The Norwegian Research Counsil). 

Amund Sjølie Sveen is a performance artist with a masters degree in solo percussion. He is working with a wide range of expressions and medias which common ground mainly is the use of sound, and the investigation of current political issues in the globalized world of market economy.