Update 1.1

Beste lezer,


Met plezier kan ik u vertellen dat ik mijn onderzoek gehaald heb. Een grote overwinning van een burn-out én een gebroken been. 

Het onderzoek heeft even gerust, net als ik. 

Nu, oktober 2023, neem ik de draad weer op! Het onderzoek naar chaos in het DKO gaat verder!


Allereerst is er een update nodig. Tijdens de laatste fase van mijn onderzoek kwamen er terechte stemmen aan bod. Zij gaven me opmerkingen en tips. Deze worden met u gedeeld op deze pagina. De update 1.1 pagina.


Veel leesplezier.

Welkom

                                             Communicatie & Demonstratie

 

Definitie chaos

 

Chaos is een overmaat aan (on)bekende prikkels waar er geen rekening mee hoeft en/of kan gehouden worden. Door het bijsturen van hoe deze prikkels zich uiten, hoe klein dan ook, kan het resultaat drastisch veranderen.

Positionering

Een klaslokaal kan men zien als een N - Body Problem 

Wat is dat?

In de astronomie wordt ons zonnestelsel gezien als stabiel. Dit omdat alle objecten die rond de zon draaien hun baan behouden. Er is een vast patroon dat herhaald wordt. 

Echter, verander daar 1 iets aan, en het is om zeep.

Twee onderzoekers hebben dit in 2009 onderzocht. Hun plan was om de positie van de planeten in ons zonnestelsel te berekenen voor de komende 5 biljoen jaar. Hierbij was er steeds 1 variabele: de positie van mercurius. Deze werd steeds opgeschoven met 1 millimeter. Ofwel dichter bij de zon, ofwel verder. 

Wat bleek: planeten zouden tegen elkaar botsen, anderen verdwenen in de zon... 

 

Dus wat is het probleem? Er zijn te veel variabelen om mee rekening te houden. Ons begrip van het universum en haar regels is nog te complex, te chaotisch, om vast te kunnen grijpen. Vanaf dat er 3 objecten zijn waar we rekening mee moeten houden, gebeuren er dingen die zeer problematisch en willekeurig zijn. Of althans zo lijken.

Er moet, volgens Newton, een vergelijking zijn voor elke beweging, in relatie tot de zwaartekracht. Echter zijn het er gewoonweg te veel.

 

Het lukt wel met 2 objecten. Als we een cetraal punt nemen, zoals The centre of gravity dan kunnen we gemakkelijk snelheid en positie berekenen van de objecten. Zij in relatie tot elkaar en tot het centrale punt. 

 

Hoe ziet dat er uit?

Neem de drie sterren van Alpha Centauri. Omdat we niet kunnen berekenen wat er mee gaat gebeuren kan het goed zijn dat deze drie tegen elkaar botsen, of dat er één uit haar baan gaat. In een fragile constructie kan het op de korte termijn veilig lijken. Op de lange termijn is het de vraag maar wat er uit komt. Het kan zo veel uitkomsten genereren, dat het onmogelijk is om te zeggen wat er uit komt. 

Het is chaos. En als het chaos is, is het vaak deterministische chaos. 

Eenmaal de uitkomst gekend, of met genoeg rekenkracht en tijd, is er wél iets te berekenen. 

 

Er is ook het Restricted three body problem 

Wanneer één deel van het 3 lichamen systeem zo weinig kracht en/of invloed heeft op de rest, dat het praktisch niet meer meetelt. Het is verwerpbaar. Denk hierbij aan de relatie van de zon tot de aarde, waar opeens een komeet bij komt. 

 

Bron: Ted - Ed Newton's Tree-body problem

 https://www.youtube.com/watch?v=D89ngRr4uZg&list=PLrieOJt8LoV4GWkjOH3NL3FS4Phs4vWrK&index=42

Orde

  • Extra kolom Single Point Failure                       Dit voor: Veiligheid, vertrouwen en vrijheid en Spel.
  • Voorwaarde toevoegen: Mentale welzijn van de docent, tijd
  • Extra kolom: Known Unknown                          Dit voor: Fantasie, associatie, thuissituatie



Nog meer Chaos in de klas dan eerst voorzien! 

Inzicht in chaos


Chaos kan neutraal bekeken worden. Dit omdat er, an sich, geen waardeoordeel hangt aan de definitie van chaos. Wij, als docenten, als spelers, als onderzoekers, moeten niets vinden van de situatie. 

Het is onze connotatie ten opzichte van chaos die het een waardeoordeel geeft, zijnde positief of negatief. Elk van ons kàn starten vanuit een neutrale houding tegenover chaos, zolang we onszelf open stellen/kunnen open stellen aan wat de situatie is, groep per groep.

 

Hierdoor is chaos relatief. Het standpunt van de waarnemer is een bepalende en belangrijke factor. De term 'overmaat' draagt een groot stuk van de definitie van chaos. 

Uit de gesprekken met de verschillende docenten kwamen verschillende definities van chaos. Ook de mentale broadband hebben om om te gaan met chaos verschilde van docent tot docent.

Daarom kan iets voor de ene docent chaotisch zijn en voor de andere docent niet.

 

In het belang van zowel de docent, als de groep, als het individu is het van belang om tijd te nemen. Om de relatieve chaos als waarnemer aan te gaan, te bepalen, te ontleden met behulp van de orde, en er mee aan de slag te gaan.

Nieuwe versie powerpoint.


 

 

 

 

 

 

 

De twee vorige samen gooien + grafieken + updates van 1.1 toepassen

Structuur VS Orde

Structuur: beperkend

Orde: wiskunde en formules

TIPS

 

  • Felice van Leth
  • Metamorfosen (Ovidius)
  • De Gedaamtewisseling van F. Kafka
  • The Infinite Game
  • One Swallow does not summer make
  • Faculteit Wiskunde Ugent
  • Chaos, making a new science
  • Acteur op drift
  • De lege ruimte

 

Feedback docenten Conservatorium Kortrijk 

15 december 2023


Slide 9: Nu zijn de 8 repetities en het toonmoment als eindpunt te bepalend. Dat moet veranderen.

 

Slide 10 - 20: Deze moeten helemaal anders. Zowel de grafieken als de structuur van het experiment moeten anders uitgelegd worden.

 

Opbouw:

1. Nu 'eindigd' de lezing met de casestudy. Deze moet naar voren, om op een positievere noot te eindigen.

2. De opener van de lezing moet het Guinnugagap zijn. Dit om de docenten meer te prikkelen en te inspireren. Dat mag ook echt even duren!
3. Let in je opbouw op dat je niet (te) nagatief gaat. Je wil ze net warm maken voor je methode.

4. Ga hiernaast ook op zoek naar interactie met je publiek. Laat ze iets doen (meer dan enkel een naam voor een fictief kind te geven). Hiermee zou je meer chaos in de lezing kunnen brengen. Echter is hier de vraag: in welke vorm en hoeveel? Je bent zelf nogal van de orde...

5. Pas de regels van de retorica toe. Nu zweeft alles door elkaar. Zet ze in die vorm neer.

 

Elke Van Hoof: Zij moet uit de lezing, omwille van haar controverse. Zoek naar haar bronnen en gebruik deze.

 

Doelpubliek: Een aantal dingen moet je weten over je doelpubliek dat nu nog absoluut niet te horen/zien/voelen is in de lezing:

1. De docenten zitten al in de zaal. Je moet ze niet meer overtuigen. Dat zijn ze al.

2. Je moet daardoor ook niets meer bewijzen.

3. De docenten komen om geïnspireerd te worden. Om iets te leren. Dat moet je doel zijn! Het is geen infodump, maar een tool.

4. Praktijkervaringen, betekenis en doel moeten daarom ook veel belangrijker worden. Je laat ballonnetjes op, die zij kunnen gebruiken.

5. De meeste docenten hebben meer ervaring dat jij. Haal dus alles er uit wat al gekend is (dat is nu ZEER VEEL)

 

Verder lezen: Aristoteles (dat heb je al gedaan), "Acteur op drift" van Yoshi Oida, Peter Brooks "De Lege Ruimte".

Doe niet aan 'namedropping' tenzij het is van filosofen. 

 

Reacties op neurologische chaos: 

Fight

Flight

Flight

Freeze / Rebel

 

Algemene feedback:

Het was een té schoolse les die gegeven werd voor studenten aan een docentenopleiding. Er wordt nu vooral verteld wat gekend is, en een uithaal gedaan naar de wetenschap (die deze docenten niet interessant vinden). Er moeten twee dingen gebeuren: er moet meer gelezen, ontdekt en onderzocht worden, zodat er iets te vertellen is, én er moet theatraler gewerkt worden tijdens de lezing. Dit zodat het inspireert en niet verveelt. 

 

feedback waar ik het niet mee eens ben:

De docenten vertelde me dat ik weg moet blijven van de wetenschappelijke hoek. Dat ik niet alles moet structureren, uitrekenen en bepalen. Daar ben ik het niet mee eens. Ik wil net die schoonheid, die kracht, die bepalende factoren IN het onderzoek en in de lezing steken. Hier is een meningsverschil. Wat ze me wel aanraden is om dat te doen, voor mezelf, maar niet te delen met mijn publiek. Dit omdat het artistiek onderzoek is en geen wetenschappelijk onderzoek.

 

 

 

 

Wiskundige formule


Is het mogelijk om een wiskundige formule te maken, gebaseerd op onze definitie van chaos?

We kunnen we de losse onderdelen die onze definitie maken, weergeven in een invulbare formule voor docenten, zodat er altijd een berekenbare deterministische chaos aanwezig kan zijn in het lokaal?

Dit met een duidelijke knipoog naar de vergelijking van Drake. 

Regie voor de lezing:


Ik ga samenwerken met Bart De Wildeman om al deze werkpunten in mijn lezing te verwerken. Zo wil ik tegen juni 2024 de nieuwe versie helemaal af hebben.

Aanpassing Orde:

Bij Mentaal welzijn van de docent moet er bijkomen/vervangen worden door: Zelf onderzoek/ zelf ontwikkeling/levenslang leren

 

Bij voorwaarden komt ook nog het puntje: Omkadering team. Dit omdat de werkgroep waarin je zit, zeer bepalend is voor jouw werking, de werking met de leerlingen en de algemene toegevingen en restricties van de school.

De Apotheose van Washington - Constantino Brumidi