Co Creatie

De focus van mijn 'Co-Creatie' om de verschillende kanten van het systeem (systeem & thuiszitter) verder uit te diepen. Dit deed ik voornamelijk dmv interviews met stakeholders aan de 'systeemkant'. 

Mijn verwerking hiervan; stakeholdermapping, circles of influence, contextvisualisatie, grid visuals & vraagduiding zijn hieronder te vinden.


Assessoren: Stakeholdermapping, circles of influence, contextvisualisatie, 'grid' visuals zijn belangrijk om te lezen. 

Volledige interviews, reflectie hierover, conclusies & theory(s) of change zijn onderaan te vinden, niet noodzakelijk om (volledig) te lezen.

Iteratie Context Visualisatie

Conclusies Stakeholderinterviews

Circles of Influence: Conceptueel (boven) & praktische (onder)

Interview Sas Boot (Acato)

Volledige Stakeholderinterviews, Conclusie, Theory of Change & Reflectie


Assessoren: Niet volledig lezen - niet nodig.

Reflectie Stakeholderinterviews

Interview Prosper de Roos (Docu-Maker)

'Grid' Metafoor Visual

Stakeholdermapping

Interview Prosper de Roos

Wat: Interview met (radio) documentaire maker Prosper de Roos over thuiszitters, en (creatief) onderzoek doen hieromheen.


Inzicht/Meenemen: Dit interview waardeerde ik vooral op makend niveau. Hieruit nam ik mee om geen oordeel te houden, niet snel te generaliseren, elk eigen verhaal te laten zijn voor wat het is, en een luisterend oor te zijn.

Interview Sas Boot - Acato

Wat: Interview met Sas Boot, de oprichter van Acato; een plek waar thuiszitters terecht kunnen nadat ze door het systeem zijn gevallen. Wettelijk 'niet bestaand'; blend van zorg & onderwijs mag beleidsmatig gezien niet.


Inzicht/Meenemen: Het perspectief van iemand die (net als ik) persoonlijk bekend is met thuiszitters - op elk mogelijk niveau - was een die validerend (en aangenaam) werkte. Hieruit kon ik mijn waarnemingen over dit vraagstuk delen en testen. Ik nam ook een duidelijk gedachtegoed mbt thuiszitters zelf mee; principes zoals 'schade', verstoptheid en medicalisering herbevestigde en verbreedde de menselijke insteek die ik hierin al nam/wilde nemen.

Reflectie Stakeholderinterviews 

Wat: Tekstuele reflectie over deze interviews en resultaten eruit.


Inzicht/Meenemen: Reflectie werkbaar maken in bovenstaande vormen (mappings etc; zie Kritisch Reflecteren).

Theory(s) of Change

Iteratie Context Visualisatie 

Wat: Doorontwikkeling van een vroege contextvisualisatie (in creatief onderzoek), om de positie van actoren/spelers tov mijn positie te redeneren. Actoren buiten mijn bereik zijn hierin niet afgebeeld - ook als ze relevant waren.


Inzicht/Meenemen: Perspectieven in referentiekaders plaatsen, reflectie externaliseren & tastbaar maken, regie in complexiteit houden, eigen positie duiden, aanleiding voor verdere procesinrichting (zie Kritisch Reflecteren).

Stakeholdermapping

Wat: Weergave van stakeholders adhv welk systeemniveau ze zich in bevinden. Deze heb ik gemaakt nav de stakeholderinterviews - hiermee kon ik de verschillende actoren & spelers met kennis van stakeholders accurater plaatsen.


Inzicht/Meenemen: Regie in complexiteit houden, perspectieven in referentiekaders plaatsen, reflectie externaliseren & tastbaar maken, (zie Kritisch Reflecteren).

Circles of Influence: Conceptueel (boven) & Praktische (onder) 

Wat: Weergaves/mappings van mijn 'invloed' over bepaalde zaken in dit vraagstuk. Dit heb ik zowel gedaan op thematisch/conceptueel niveau; voor domeinen die omhoog kwamen, als op 'praktisch' niveau; actuele items/realiteiten (bijv. wetgeving, financiering).

 

Inzicht/Meenemen: Eigen positie duiden, regie in complexiteit houden, perpsectieven in referentiekaders plaatsen, (zie Kritisch Reflecteren). 

Conclusies Stakeholderinterviews & Theory(s) of Change

Wat: Conclusies die ik heb getrokken uit interviews en theory(s) of change die ik daarmee heb geschreven.


Inzicht/Meenemen: Reflectie werkbaar maken in bovenstaande vormen (mappings etc; zie Kritisch Reflecteren).

Interview Wijkteam Rotterdam-Noord

Interview Leerplicht Rotterdam

'Grid' Metafoor Visual (& Feedback Laura Co-Creatie Proces)

Wat: (Simpele) visuele weergave(s) van de metafoor van het 'grid' dat ik tijdens dit proces heb gebruikt. Dit beschrijft waar thuiszitters doorheen 'vallen' voordat zij thuiszitten - onderwijs, zorg, jeugdhelp etc; de verschillende 'lagen'. De soorten onderwijs rechts dekken niet alles maar zijn een indicatie van waar de lagen uit bestaan.

Onderaan is de visual met vragen die heb gevormd met conclusies die ik uit de stakeholderinterviews heb getrokken. Deze vragen heb ik op de niveaus geplaatst waar ze beogen verandering te maken (micro-meso-macro).


Inzicht/Meenemen: Vraagduiding, regie in complexiteit behouden, reflectie externaliseren & tastbaar maken, (zie Kritisch Reflecteren) metaforen deelbaar maken.


Hieruit trok ik de vraag; 'Hoe kunnen thuiszitters tot hun recht komen door 'verantwoordelijkheid' te reframen?'

Feedback Laura Co-Creatie

Interview Leerplicht Rotterdam

Wat: Interview met 2 leden van Leerplicht Rotterdam over thuiszitters, de problematiek en vooral context hier omheen.


Inzicht/Meenemen: De kennis over de context, wetgeving, spelers, etc was goud waard. Hieruit heb ik ook veel principes (bijv. kloven & 'verantwoordelijkheid, etc) kunnen vinden en verifiëren. 

Interview Wijkteam Rotterdam-Noord

Wat: interview met een lid van het wijkteam Rotterdam-Noord over thuiszitters, de zorgketen en context hier omheen vanuit hun perspectief.


Inzicht/Meenemen: De kennis over hoe zorg voor thuiszitters wordt geregeld, welke regels/paden dit volgt was erg behulpzaam om het handelingsperspectief te verduidelijken. Hierbij kwamen ook principes omhoog zoals 'grenzen' die betekenisvol zijn geweest in het nadenken over dit vraagstuk.