1. Sleutelervaring helemaal uitschrijven
of beginnen bij het gevoel van veiligheid en daarna naar ervaringen gaan.
2. Sleutelervaring interpreteren
Van daaruit het stuk geen schrijven.
Wat kan ik koppelen aan de kernwoorden die uit de sleutelervaring ontstaan? Welke bronnen?
2000 woorden moet het essay uit bestaan.
Veiligheid op school volgens de Nederlandse overheid
Een vertrouwensband, een prettig klimaat en heldere regels over hoe je met elkaar moet omgaan zorgen volgens de Nederlandse overheid voor veiligheid op school. Ook is het volgends de overheid belangrijk voor een veilig klimaat op school dat ongepast gedrag tijdelijk wordt opgemerkt en hier wordt tegen opgetreden.
Scholen worden volgens de wet verplicht om:
- een sociaal veiligheidsbeleid uit te voeren
- een aanspreekpunt in te richten waar pesten gemeld kan worden
- een pestbeleid op school in te voeren
- veiligheid en welzijn te meten
De scholen zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid op hun school en beslissen zelf hoe ze hun beleid rond veiligheid vormgeven. Er wordt ook verwacht dat scholen de veiligheid verbetert, pesten tegengaat en het personeel traint tegen agressie en geweld.
De inspectie controleert of aan deze voorwaarden wordt voldaan.
invloed van communicatie en transparantie op veiligheid: hoe kan open communicatie en transparantie tussen directie, leerkrachten en leerlingen bijdragen aan een gevoel van sociale veiligheid en vertrouwen binnen de school bij leerlingen en leerkrachten?
Mijn ervaring:
slechte communicatie op de scholen waar ik lesgeef.Vaak geen antwoord op e-mails. In het ongewisse gelaten worden.
Weinig transparantie. Waarom en hoe iets door het beleid wordt gedaan stroomt niet door naar de leerkrachten.
2 maten en gewichten.Voor de ene leerkracht mag iets wel, voor de andere leerkracht mag dat niet.
Leerkrachten gaan gewoon hun eigen zin doen zonder directie hiervan op de hoogte te brengen.
Dominante collega/coördinator die geen verandering wil.
Hierdoor veel onduidelijkheid en weinig gevoel van veiligheid. Ik durf niet veel voorstellen doen. Ik ga akkoord met wat er beslist wordt, ik denk zelf niet meer na over hoe het eigenlijk anders beter zou kunnen. Ik leg me neer bij de situatie, maar voel me niet heel goed en veilig op school.
Wat is sociale veiligheid?
Sociale veiligheid op school verwijst naar een omgeving waarin leerlingen, leraren en ander personeel zich veilig, geaccepteerd, gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Het omvat het creëren van een klimaat waarin pesten, geweld, discriminatie en ander ongewenst gedrag niet getolereerd worden. Sociale veiligheid gaat verder dan alleen het ontbreken van fysiek geweld en pesten; het omvat ook het bevorderen van positieve relaties, empathie, inclusie en wederzijds respect tussen alle leden van de schoolgemeenschap. Het doel is om een omgeving te creëren waarin alle individuen zich vrij voelen om te leren, te groeien en te bloeien, zowel academisch als sociaal-emotioneel. (van Tuijl 2017)
Wat kan ervoor zorgen dat ik me veilig voel om te verbinden?
geen druk (stress)
connectie met een persoon (ook de persoon staat open)
Rustige omgeving
Rustige mindset
Wat is veiligheid voor mij?
Je veilig voelen, jezelf kunnen zijn, jezelf kunnen ontplooien
"Alleen in een veilige omgeving kunnen mensen leren. Wanneer iemand steeds beducht moet zijn voor onvoorspelbaar gedrag van een ander, is er geen ruimte voor concentratie op andere dingen. In een klas dient een basisveiligheid te zijn. Er moet voldaan worden aan voorwaarden die garanties bieden voor een omgeving waarbinnen ruimte is om veilig samen te werken en te leren." (Lokerse 2013)