KONSTRUKTION

Min konstruktion har specifika hållfasthetskrav, den skall kunna vara rörlig i något som rör sig. Jag väljer att se instruktionen som en metafor där jag med mina kunskaper, i bland annat animation, skapar illusionen av rörelse. Konstruktion innefattar inte enbart biblioteket som byggs upp i skala 1:1, utan även  projektets olika delar inne i biblioteket såväl som utanför. Med animationer utförda i Unity förflyttar sig betraktare. Inne i biblioteket betraktar du havet, med en dykarhjälmen tar du del av havet.

TEKNISKRITNING

BYGGSATS

Jag tar fram en konstruktion av lätta aluminium fyrkantrör och fästen av järn. Moduler enkla att packa ner och frakta.
Monterings instruktion:

Min tanke är att installationen skall kunna resa runt och sättas upp av andra. Därför kommer jag att rita en monteringskarta. Alla rör och fästen  markeras med färger för att enkelt kunna sättas upp enligt medföljande skiss

Den totala spelytan för uppbyggd installation 5.9 x 4.0 x 2,08  meter

Jag går jag en utförlig kurs i teknisk ritning med David Mac Henry. Han är väldigt rolig och tillåtande och det värsta motståndet till petiga skal-ritningar släpper. Efter konstens alla regler gör jag en ritning med sektioner i skala 1:20.

1.VINKELSTYCKE 45GR 40/40X2X120  
Art nr: 52720040 - 14 st

Metallfästen:


4. VINKELSTYCKE 90GR 40X40X2X120  
 Art nr: 52720090  - 6 st

7. STATIVFOT 40X40X2X80  
Art nr: 52720080 - 1 st

Case:
Måttbeställer en case med hjul för transport och lagring. Cases får inte bli längre än 2 meter för att kunna fraktas i bil. Klargul var en färg de rekomenderade, då försvinner den inte i mängden. Det passar mig galant.

2. HÖRNKRYSS 40X40X2X120
 Art nr: 52714120 - 9 st

5. HÖRNSTYCKE 40X40X2X120  Art nr: 5271312 -1st

8. SKARVDEL 40X40X2X25  
Art nr: 52704020 - 6 st

3. T-STYCKE 40X40X2X120   
Art nr: 52712120 - 8st

6. STATIVRÖR 35X35X1,5 3M   Art nr: 52703515- 20st 

SKETCH UP

Jag kommer över mitt värsta motstånd till skech up och erkänner för mig själv att där finns fördelar med en digital ritning, enkel för utomstående att förstå dessutom lätt att bära med i mobiltelefonen, även om jag aldrig kommer att gilla estetiken.

längden på aluminiumrör

inför montering

RÖRKONSTRUKTION

V 18 & 19

v 18 Kontorstider på stdh 8-18. Valborg och fösrsta maj gör veckan  kort. Får en introduktion i Qlabb av Max. Ser att jag hinner ta mig till Älvsjö för att köpa några kompleterande fästen till aluminiumrören på Bevego. Går igång med att såga aluminium. Skakigt värre med sticksågen och jag böjjer alla skärbladen. Tar en paus i väntan på en ny klinga till metallkapen. Börjar konstruera öppningen för fönstret i kartong.

 

V 19 Nya tag med sticksågen. Sågar upp de sista rörlängderna. Får upp aluminiumskelletet och sågar upp rundningarrna till taket. Innan jag går för helgen sätter jag upp en kanvas vägg. Veckans mål är nått.

DRAMATISKA HÖGSKOLAN - uppbyggand av installation

RUNDNINGAR

Runt är skönt men komplicerat. Hörnen är runda och jag vill att väggen möter taket i en rund välvning. Jag gör först en test i ett litet modellbygge.

Till takrundningen använder jag gjutrör med en diameter av 60 cm. Hur upphängning skall ske.....det får jag ta när det kommer.

 

KONSTRUKTION

Jag har 60 meter aluminium fyrkantsrör dimension 30x30 mm. Eller 30 st 2 meters rör som skall sågas upp i rätta längder.

Ser rätt snabbt att jag måste blandad ihop det vid inköpet, för många hörnkryss i stället för t-stycken. Och vid montering ser jag att de fungerar på ett annat sätt än vad jag trott. Ok, tur att jag har nära till butiken.

 

FÖNSTER

Rullar upp den canvas jag målade på Operan. Klipper ut hål för fönster, och lämnar ett kors för stabiliteten vid hantering.

Bygger i kartong ett kub system, som skall kunna sparas och läggas i min måttbeställda koffert, en fönsternisch som också skall stabilisera duken vid upphängning.

 

Eva kommer för att checka ljudet på torsdagen. jag ställer upp högtalare och ett teknikbord bakom installationen. Hur vi än försöker blir det inget riktigt 4 kanalljud utan sterio. Muto ljudkortet spelar oss ett spratt.. Leo kommer och hjälper oss att byta till ett nytt ljudkort till en Scarlett och äntligen fungerar systemet.

V 20

Allt tar mycket längre tid än vad jag tänkt. När veckan är slut  vill jag att alla rundade takbitar skall vara på plats och att projektionsduken framför fönstret skall vara uppmonterad.Tyvärr är jag inte så nöjd med bildkvaliten.. I stora drag är allt i installationen klart. Finputsen är kvar

 

 

 

V 21

En vecka till att få de tekniska momenten att fungera.

 

 

TISDAG

Den interaktiva boken. Kan den projektorn införlivas i ett qLabb system. Det blir för krångligt. Jag sätter upp det med en egen macmini. Jag beöver en egne...går på butiksjakt. Solan har laddat upp sina med 16 gB ramminne. Sådana tar 5 veckor att beställa i coronatid,

 

ONSDAG

Denna dag skall jag få igån dykarutrustingen har ångest till att kontakta look and play. Förra gången blev jag lurad på pengarna, killen fattade inte att jag aldrig fick någon kod...hur jag än förklarade.  Nu fick jag inte heller en kod, men där var en annan kill som fattade och skickade den på nytt. Nu fungerar det. Funderar över hur de skall placeras i dykarslussen. Roland kom med som ett kreativt öga och förslog att de skulle hängas upp i vajrar. Jag ringer till ett ljusdesign företag då jag vill köpa tre Gizmos. Men ingen låter mig beställa...för jag skall prata med samma kille som jag pratat med dagen innan........

FREDAG

Fixar och donar med dykar utrustnings upphängning. Får tillslut kontakt med en Gizmoföräljaren, jag blir arg då de är nochiga och inte vill sälja, små kunder är tydligen besvärliga. Men så blir stämningen bättre och vi kommer överens om att jag kan ringa tidigt måndag morgon.

Jag får under sista timman hjälp med ljussättning av rummet.

SKÄRTORSDAG

Jag handlar en macmini på Blocket. Lite läskigt. Jag får napp och åker hem till killen och checkar läget. Han är en datanörd, sparar hans telefonnummer då jag i framtiden kan behöva en doktor till en dator. 

MÅNDAG

jag tror mig kunna installera ytterligare en video till Qlabbprojektet.Men nej. Jag behöver lägga till yterligare ett grafikkort. Det finns inte fler videoutgångar på macminin.

V 22

Den här veckan vill jag finslipa VR animationer och har bokat the Cave dygnet runt.

 

 

FREDAG - EXAMINATION

Och så blev det examination. Jag gör det sista lila finslipet, en ljuskägla över skylten vid ingången, entren. Där jag också kompleterat med en skylt om att jag och Eva är skaparna. Ser att ljuset bryter genom duken och jag hittar svart filter för att minska ljuskägglan.

Tar stillbilder av installationen i mörktret, det blir för det mässta dåliga bilder. Jag hoppas på att Torulf har bärttre koll på inställningarna än jag då han hjälper mig filma på måndag.

Jag gör lite finslip av fönsterloopen innan jag går för att ta en examenöl på Mariatorget med Eva.

 

Har inte alls hunnit med att finljusera unity filmerna som planerat, trotts att jag kunnat stanna längre om kvällarna. Vart försvinner timmarna.

ONSDAG

 

En riktig pestdag, jag sitter och renderar massor av nya mp4:or. Medan jag väntar på resultat skriver jag skyltar till ingång och instruktioner för dykning.  Lär mig också teckenspråk för dykare. Tycker att det är snyggare med en skylt med handsymbolen för  OK  istället för tråkig text. Dessutom tycker jag det ser skrotigt ut med syrgastanken. Den har ingen riktig funktion. Den skall bort. Inser att dykarhjälmen kräver en remot trots look and play. I den kedja där sygastanken hängde kan jag istället hänga en stor handske där jag fäster remotkontrollen.

Trots alla nya filmformat får jag inte ordning poå de laggande filmerna. En dag som denna  gör mig trött och sur. Det ända possitiva är att jag hittar ett glowfilter i aftereffkts som jag tycker lyfter de partier som är mörka och trissta bergs passager.

MÅNDAG

Har fått mail från Transpond, ett företag som bygger utställningar. Tydligen kan jag köpa gizmos av dem. Ner i möbelförådet hittar jag en soffa och stor persisk matta som jag bär upp och möblerar biblioteket. Har problem att få in min nya dykarfilm i glasögonen. Christoffer hjälper mig, pausa Look and play läget och att sätta in en ny version av dykarfilmen. Viktigt att komma ihåg är att döpa filmen _360_TB så att appen förstår att det är en sterioskopisk film som skall spelas upp. Jag har fått bort springorna i bokbladshimlen men har inte lyckats montera ihop en bildmässigt korrekt tärning, det blir bildbrott i mönstrett och ljudet är slarvigt klippt. Att sätte in Evas musik var inte en bra lösning, det blir "eko" som hos Hasse Telemars "ring så spelar vi". Men nu vet jag hur jag skall sätta in en ny version.

TORSDAG

Jag bestämmer mig för att skippa mappingen. Eva kommer för att göra en sista check av ljudet, Max kommer en sista gång och får göra om ljusteringarna som jag lyckats ta bort. Hon får bli mitt hjälpande estetiska öga. Hon håller med om att det inte behövs, att det är fult och plåttrigt med en karta projicerad i entren. Hon tycker att jag skall vnkla kofferten så att man ser en liten lysande strimma av filmen från att man kommer in i rummet, då trollas också det besvärliga lysande projektor linsen bort.  Hon passar också på att plocka bort dykarskorna som står under hjälmen och ställer dem vid entren. Kanske ryker kängorna oxå?

TISDAG

Max kommer in och hjälper mig placera kanalerna rätt i högtalarna, nu låter det riktigt schysst. Vi slår oss ned i soffan och njuter. Hans tips är att jag häktar upp alla lösa sladdar i installationens takribba. Vilket jag gör och drar ut en sladd och datorn dör och projektet är inte sparat.

Idag skall jag gå igenom mappingen vid bibliotekets Entre. Hur jag än gör "saggar" någon av de två filmerna, och från blackmagic grafikkortet anar jag en viss hackighet även om den kör ensam.

Jocke kommer förbi en gång till och justrerar ljuset. Kommer på att jag skall visa 2Rabbits som en Koffert animation. En ny ljuskälla behövs. Ingången skall vara från stora porten rakt in mot ubåtens huvudingång, jag får en vattenbro av ljus. Dykarutrustningen har  hängts upp på sina kedjor och behöver också en ljuskälla. Han blandar olika blå filter, cyan och en blå grön.

V 23-24

fixar för utställning.

Inser mina rundade takplattor måste fixas....de kan inte ta ver en dag att sätta upp!!

Inga tidningar har folk, kulturreportrar att skicka till Fårö. Så jag ringer min kompis Ulrika på Radio Gotland. Hon tar sig tid och får även gra ett reportage om Bergmanveckan.

Dagen innan utställningen har vi ännu inte fått fatt i någon passande soffa. Jag ringer Kuten, restaurangen några kilometer bort( vi har redan varit i kontakt om att få spela hos dem under Bergmanveckan som inte blev av) Jag får låna en jättefin soffa för hela säsongen ut.

 

Hmmm, skulle behöva hitta en semmestrande kulturreporter. som kan bjudas till Bergmansfödelsedag

 

Dden, min trogna fljeslagare