NORDTING

NORDTING - en introduksjon


(English version of this text here)


NORDTING er et mangefasettert, aktivistisk og politisk kunstprosjekt med utgangspunkt i Nord. Prosjektet beveger seg i format mellom live scenekunst, offentlige intervensjoner og nettbaserte publiseringer på diverse plattformer. NORDTING omtaler seg selv som:

 

«- en nomadisk folkeforsamling for Nord, en fest for periferien, en separatistbevegelse for den arktiske kolonien. (…)

NORDTING destabiliserer og slår kiler inn i både personlige oppfatninger og offentlige debatter og setter i spill spørsmål om makt, kunst, penger, identitet, separatisme, populisme og periferi i en nordlig kontekst. NORDTING skaper ny virkelighet og er med på å flytte både det rådende narrativet om Nord og de rådende maktforholdene i Nord.» (nordting.no, januar 2022)

 

Det første NORDTING ble arrangert i samarbeid med Festspillene i Nord-Norge i anledning festivalens 50-årsjubileum i 2014 — som også var året for det norske Grunnlovsjubileet. NORDTING åpnet Festspillene i 2014, og har siden den gang gjennomført en rekke ting, intervensjoner og andre kunstneriske hendelser (NORDTING nr. 60 gikk av stabelen i Nuuk i november 2021). Prosjektet er siden starten utviklet og ledet av Amund Sjølie Sveen — i samarbeid med dansekunstner Liv Hanne Haugen og komponist/musiker Erik Stifjell.

 

I årene 2019-2021 var NORDTING en del av kunstforskningsprosjektet Art VAPO - True North ved Universitetet i Tromsø, Musikkonservatoriet.

 

NORDTING utspiller seg på flere arenaer; i kunstinstitusjonen, i skolen og i offentligheten/mediene. Prosjektet er uløselig knyttet til kontekst - både den spesifikke institusjonelle og geografiske rammen for hvert arrangement, og den større politiske, historiske og samfunnsmessige rammen. En sentral del av prosjektet er å gå i dialog ikke bare med lokale problemstillinger på stedene NORDTING besøker, men også å invitere lokale politikere og kunstnere inn på scenen - både amatørkulturliv (korps, kor osv.), ungdom og profesjonelle.

 

NORDTING er et prosjekt i stadig endring, som fylles med nytt innhold i stadig nye former. Samtidig inkluderer NORDTING også kontinuerlig historien om de tidligere hendelsene. Prosjektets tilblivelse, mottakelse og offentlige liv er viktig materiale som brukes aktivt. For hver nye hendelse vokser prosjektet. NORDTING er et kumulativt prosjekt.


Amund Sjølie Sveen

 

www.nordting.no
www.facebook.com/nordting
#nordtinget