Blikk på øyeblikket

vedlegg kunstnerisk utviklingsarbeid

Ingar Zach – "The Vibrating Drum" (doktorgradsprosjekt ved Norges musikkhøgskole 2020-2023).

Nedenfor ser vi video fra en prøve til en solokonsert som han forbereder som del av doktorgradsprosjektet. Vi kan også høre et verk fra albumet Musica liquida (del av det kunstneriske resultatet i doktorgradsprosjektet) og vi kan også høre Zach reflektere over verket. Refleksjonene er gjort i 4 omganger der hvert lag drøfter ulike sider ved prosessen og verket.   

 

"Vapore", fra Musica liquida (SOFA594)

Ingar Zach reflekterer over verket "Vapore" på hans album Musica liquida (SOFA594). Verkets varighet er 09:28 og vi hører Ingar Zach, i samtale med Ivar Grydeland, reflektere over verket i 4 ulike gjennomlyttinger.  

Gjennomlytting og refleksjon nr 1. (Varighet 09:29)

Deskriptiv analyse, forklarer hvordan perkusjonsinstrumentene og elektronikken veves inn i hverandre.

Om å spille melodisk på slagverkinstrumenter, akustikken, om å lete etter små nyanser og små variabler og hvordan disse påvirker og styrer verket.  

Gjennomlytting og refleksjon nr 2. (Varighet 10:00)

Om tidligere arbeid med soloperkusjon, om hans utvikling fra å bruke ulike objekter på trommer til å "hjelpe trommene til å synge" selv. Stikkord for refleksjonen: Sustain, orkestrering, lagvise droner, horisontal tekning, transducer på skinn. Om Anton Bruckner som aldri blir ferdig med melodiene sine, om tilstand heller enn utvikling. Om hvorfor tilstandsmusikken blir som den blir.   

Gjennomlytting og refleksjon nr 3. (Varighet 09:45)

Om verket og spontaniteten i denne versjonen av verket. Om uforutsigbarheten og materialet, om vanskeligheten i å gjenta detaljer fra tidligere versjoner og om at materiale i forandring er del av selve drivkraften. 

Gjennomlytting og refleksjon nr 4. (Varighet 09:39)

Om samspill med instrumentene og rommet, om å jobbe med samme materiale over lang tid og i ulike situasjoner. 

tilbake til førstesiden – Inga Margrete Aas – Ingar Zach – Ivar Grydeland