BEGRAVNINGSFÖRBÖNEN

Lektion 3

 

(Onsdag 19/4 2023)

 

Först av allt, tack för det senaste tillfället vi sågs, vilket gav rik möjlighet till fördjupad reflektion, bl. a. om det fält som förenar teoretisk teologi och pastoralteologi. Jag hoppas att vårt samtal fick även er att tänka vidare kring kroppens och röstens betydelse för er som blivande präster.

 

Jag kommer under veckan att skriva en kommentar till var och en av er utifrån den förra övningen. För den som vill finns jag även tillgänglig för en individuell ’gestaltningslektion’. Säg gärna till om ni önskar en tid så bokar vi in det för nästa vecka eller i maj.

 

Vi går nu vidare in i tredje delen av kursen och då ser er uppgift ut enligt följande:

 

Begravning

 

Denna övning innefattar följande moment:

  1. Välj en av de två förbönerna vid begravningsgudstjänst (Kyrkohandboken, s. 301-303), och utforska den valda förbönen genom att först läsa igenom den; stanna upp vid orden och fundera kring dess mening och innebörd; pröva sedan att följa noternas rörelse med era röster utan att sjunga precis som det står, dvs försök inte hitta de rätta tonerna utan ’lek’ fram klanger genom ordens betydelse; lek med tempo och rytm. Till sist, sjung nu hela förbönen utifrån erfarenheten ni hittills gjort.  Återigen, var generösa och snälla emot er själva under denna övning om det känns obekvämt. Det specifika syftet med denna metod är framför allt att upptäcka relationen mellan era röster, kroppar, ord, rytm, klang, och mening. Bortom det ni redan vet.
  2. Läs så Graham Ward essay ”Aesthetics, Music, and Meaning-Making” (2019). Om den känns svår, läs den ändå och stanna upp vid det som känns begripligt och relevant.  Texten motsvarar avancerad nivå.  
  3. Välj en individuell teologisk kort text som på något sätt talar om bön. Fundera på relationen mellan ert eget gestaltande av förbönen, Wards essay och den individuella texten om bön. Vad träder fram då dessa tre delar sammanfogas?
  4. Återvänd så till den valda begravningsförbönen: läs och ’lyssna’ till förbönen i dess olika dimensioner. Kan ni uppfatta något nytt i ert sätt att sjunga/be efter att läst texterna om rytm, mening, meningsfullhet och bön?

 

Inget ska skickas till mig den här veckan, men jag vill att ni tar med er den individuella teologiska texten om bönen till vårt samtal.  Vi börjar vårt tredje tillfälle med att tala om just bön utifrån att ha fört samman praktik och teori genom en gestaltande övning med förbönen i fokus.

 

Syftet med denna övning (liksom alla övningar som ingår i denna delkurs) är

-       att genom tal, sång och föreställningsförmåga uppmärksamma dessa verktygs möjligheter, i relation till prästutbildningens övriga pastoralteologiska ämnen.

-       att genom den personliga rösten och kroppen förena teori och praktik, utifrån följande gemensamma nämnare: förundran, ande, uppmärksamhet, och närvaro.

-       att sakta utveckla en fördjupad gestaltande teologisk metodologi anpassad till prästens olika former av uppgifter, däribland liturgisk sång, homiletik, själavård, etc.

 

Ring eller maila mig om något är oklart. Tel.0708-433260.

 

Ser fram emot att ses nästa vecka!

 

Med värme,

Eli.

 

 

 

 

 

Introduktion:

RÖST och GESTALTNING

kurs för prästkandidatrar under två terminer

SVENSKA KYRKANS UTBILDNINGSINSTITUT (Lund)