LITURGISKA KROPPAR

Inför de två sista kurstillfällena är er uppgift följande:


• fortsätta läsa från Fredrik Heidings bok 'Låt kroppen tala', samt även utdrag ur Lena Sjöstrands avhandling "Mer än tecken: Atmosfär, betydelser och liturgiska kroppar" (2011). (Fokusera på det i texterna som känns mest relevant, om ni inte hinner läsa allt till den 21/9).

 

• Välj några avsnitt ur dessa två texter som ni vill lyfta fram på seminarierna. Gärna i relation till egna erfarenheter.

 

Vi fortsätter att förena praktik och teori och arbetar vidare med litanian, alt. nattvardsbönen. Tag med er misale och handbok, samt gärna både nyfikenhet och förundran inför ämnet RÖST och GESTALTNING.

 
Rekommenderar er att ha bekväma kläder på seminarierna så att ni lättare kan röra er i rummet.

 

Syftet med allt vi går igenom i denna kurs är att stimulera till nyfikenhet för hur RÖST, KROPP och GESTALTNING kan vidareutvecklas till praktiska verktyg för att skapa förundran, uppmärksamhet, och närvaro i relation till prästyrket.

 

 

 

(Klicka på bilderna för att komma till texterna)

Lena Sjöstrand är domkyrkokaplan och  församlingsherde i  Lunds domkyrkoförsamling, samt disputerad teolog vid den teologiska fakulteten, Köpenhamns Universitet. 

Fredrik Heiding är jesuitpater, född (1967) och uppvuxen i Stockholm, doktor i teologi vid University of Oxford och lektor i teologi vid Newmaninstitutet. Hans specialområde är ignatiansk spiritualitet och han ger regelbundet ignatianska reträtter.

Hans utbildning i Jesuitorden består av följande: novitiat i Nürnberg, filosofistudier vid Hochschule für Philosophiei München, praktik i Chihuahua och Chiapas (Mexiko), teologistudier vid Heythrop College i London, kaplan i S:ta Eugenia församling i Stockholm, doktorandstudier vid Campion Hall i Oxford.