3. Focusgroep 

DOEL: verschillende perspectieven van mensen met verschillende achtergronden krijgen

 

Vorm van de voorstelling 

terugkoppelen met experimenten, bevindingen 

3.1 Opnames 

3.2 Verslagen 

3.3 Reflectie  

Wat neem ik mee? 

Focusgroep sessie 1. 

 

  • Om de oorsprong van stereotypering en clichés beter te begrijpen zijn er drie belangrijke factoren die hierin meespelen; de regisseur, de auteur en het publiek. De regisseur heeft vaak een eigen visie waar moeilijk tegenin gegaan kan worden en houdt zichzelf sterk vast aan de tekst van de auteur. Zeker in vrijetijdstheater is dit een ding. Het bewerken van deze teksten is vaak een drempel, zeker bij oudere regisseurs. Daarbij komt ook nog eens dat een publiek een belangrijke stem heeft. Zonder een publiek kan je niet spelen als theatervereniging, dus je moet wel degelijk rekening houden met de wensen van het publiek. Als komedies in de smaak vallen is het logisch dat je als vereniging dit soort genre speelt. Je wil je publiek tevreden stellen.
  • Met theater kun je veel bereiken bij een publiek, het is dus het perfecte middel om dingen ter sprake te brengen, wat ik in de voorstelling die ik ga maken ook wil doen.
  • Elke theatervereniging is anders en heeft een ander doel en dynamiek.
  • Professioneel theater kan gebruikt worden als referentiekader voor amateurtheater, dus praten met mensen uit de professionele sector is zeker belangrijk voor het onderbouwen van mijn onderzoek.
  • Grensoverschrijdend gedrag en stereotypering gaan hand in hand. De focus en essentie moet ik dus zeker goed bewaken tijdens mijn onderzoek maar ook zelf keuzes maken hierin.

 

Focusgroep sessie 2. 

 

  • Er is niet mis met het spelen stukken met stereotypes mits ze worden gespeeld in de tijdsgeest van vroeger of verwerkt worden naar de tijdsgeest van nu.
  • Er is een verschuiving bezig binnen de theaterwereld, door de jongere generatie die deze stukken in vraag trekken.
  • Een voorstelling maken rond dit onderwerp valt onder politiek theater en dat moet ik goed in mijn achterhoofd houden. Dit kan gevoelig zijn voor bepaalde mensen en daarom moet mijn boodschap zeer duidelijk zijn en moet ik op zoek gaan naar de juiste methode om dit over te brengen.
  • De clichés en stereotypes zorgen net voor herkenbaarheid bij het publiek en dat zorgt dan weer voor humor. Dit kan ik net als kracht inzetten bij het maken van de voorstelling.
  • Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat deze stereotypes in stand worden gehouden en vaak gaat het over hoe ermee om wordt gegaan.
  • Machtsposities moeten er zijn om een stuk te kunnen maken. Het mag alleen geen machtsverhouding worden waar misbruik van wordt gemaakt. Dan wordt het onveilig en gevaarlijk.