Arkadia
Et kunstnerisk prosjekt av Anne Skaansar og Ingrid Aarset.
Arkadia er navnet på et eksisterende geografisk område – lokalisert på den greske halvøya Peloponnes – men det er også en symbolsk størrelse. Prosjektet tar utgangspunkt i forestillinger om Arkadia, et ideelt samfunn, en utopi, hvor det råder idylliske tilstander, i sterk kontrast til den virkelige verden. Arkadia har typisk blitt fremstilt gjennom pastorale uttrykksformer; dikt eller malerier som romantiserer naturen og landlivet. I vårt prosjekt ser vi ikke Arkadia som et uttrykk for flukt fra en krevende virkelighet, men heller som en kunstnerisk påstand om naturens betydning, og kanskje korreksjon for våre siviliserte liv, og for hele sivilisasjonen.
I våre kunstneriske praksiser står det materielle sentralt. Vi er begge opptatt av tradisjoner og arbeidsmåter som ikke uten videre kan fortelles eller skrives ned – av den kunnskapen man bare kan få tilgang til ved å selv befatte seg med gitte materialer, verktøy og teknikker. Det å sette søkelys på materiell og immateriell kulturarv, gjennom arbeid med kunst, er også en del av Arkadia-prosjektet.
Arbeidene Skaansar har utviklet i kontekst av Arkadia-prosjektet knytter an til håndverket scagliola, som har sin opprinnelse fra Italia på 1600-tallet. Scagliola lages ved å blande gips, pigment og lim, og kan imitere stein. Før i tiden ble scaglioa brukt som erstatning for marmor, fordi arbeidskraften den gang var billigere enn materialet. Den har imidlertid også utviklet en egenverdi som håndverkstradisjon. I denne sammenhengen utforsker Skaansar hvordan scagliola kan belyse temaer rundt natur, kultur og imitasjon, gjennom arbeid med skulptur og romlige elementer.
Serien med tekstilarbeider som Aarset arbeider med i Arkadia samles under arbeidstittelen En undersøkelse av skogholtet. De refererer til skogen slik den blir fremstilt i nordisk kultur: et kontemplativt og tilnærmet hellig sted, et slags mytisk Arkadia. Et underliggende spørsmål i arbeidene er hvordan vi som samfunn forholder oss til uberørt og sårbar skog. Aarset maler med reaktive farger på silke, bomull og lin. Hun laminerer tekstilene og skjærer ut motiv. Digital bearbeiding er også en del av prosessen hennes, med andre ord kombinerer hun tradisjonelt håndverk med nyere teknologi. Til dette prosjektet har hun testet ut bruken av moduler og ulike sammenføyninger, for å kunne bygge materialet utover i enda større format enn tidligere.