De kracht van fotografische beelden. Waarom is beeld zo krachtig? Wat is het ‘ding’ in beeld dat mensen zo aantrekt? Er worden elke dag zoveel foto’s gemaakt voor verschillende redenen. Ik ben erg benieuwd naar het universele ‘ding’ dat het beeld zo aantrekkelijk maakt voor onze maatschappij.

 

 

In dit document lees je meer over mijn eigen ideeën en gedachtes over fotografie. Heb ik mij verdiept op de kritiek van fotografie. Ben ik gaan kijken naar wat datgene is dat fotografie op universeel niveau aantrekt en ben ik in gesprek gegaan met andere beeldmakers en hun visie op beeld. Al deze informatie heb ik meegenomen naar mijn werkveld

 

Ik hoop met dit document medefotografen, fotografie studenten of beeldmakers te inspireren door een ''een andere kant'' van fotografie te delen. Een kant waar naar mijn mening niet voldoende over wordt gesproken.

 

 

Ook hoop ik kijkers van beeld te kunnen inspireren kritisch naar beeld te kijken. Te bevragen wat ze zien en niet alles aan te nemen als waarheid maar rekening te houden met verschillende factoren.

DE FOTOGRAFISCHE KRACHT

Onderzoekend vermogen

Voor zowel mijn vrije ruimte als mijn onderzoek is het écht een aandachtspunt voor mij om inzichtelijk en gestructureerd te werk ga. Ik moet hier vanaf het begin op zitten. Dit is iets waar ik veel beter in wil worden. Ik geloof dat als ik mijn data op de juiste systematische manier verzamel, analyseer en verwerk ik veel efficiënter te werk kan gaan. Dit maakt het proces niet alleen voor andere makkelijker te volgen maar ook voor mezelf.


Uitkomst: Mijn werkwijze voor deze vrije ruimte voelde gestructureerd aan, ondanks dat ik me niet aan de voorop gestelde planning heb gehouden heb ik goed nagedacht over wat ik wil en waarom ik dit op deze manier wilde aanpakken. De bronnen die ik wilde lezen heb ik gelezen en vanuit daar heb ik het onderzoek uitgebreid. De nieuwe bronnen die ik daarbij heb gevonden heb ik systematisch in de pagina bijgevoegd zodat ik deze niet kwijt zou raken en er telkens op terug kon vallen. Dit is voor mij een nieuwe maar inzichtelijke en efficiënte werkwijze.

 

 

Vermogen tot kritische reflectie
Actief bezig zijn met waarom ik bepaalde acties onderneem. Dat ik bronnen blijf bevragen en nieuwsgierig blijf. Op deze manier kan ik mijn horizon blijven verbreden.

 

Uitkomst: Tijdens deze opdracht heb ik me heel nieuwsgierig heb opgesteld. Hierbij heb ik echt mijn best gedaan om zo kritisch mogelijk te blijven, vooral naar mezelf toe. Dit is ook wat ik in mijn onderzoek heb ervaren. Bronnen bevragen is iets wat ik moeilijk vind omdat ik 

 

Artistiek vermogen
Met de vele veranderingen die ik de afgelopen twee jaar heb meegemaakt is mijn kunstenaarschap zo goed als tot stilstand gekomen. Ik voel me vast en dat knaagt aan mij. Ik denk dat de vrije ruimte mij goed kan helpen om weer in beweging te brengen. Herontdekken wie ik ben als maker, wat ik belangrijk vind in mijn werkprocessen. Hier heb ik enorm veel zin in. 


Uitkomst: 

Zoals ik eerder heb benoemd heb ik tijdens de vrije ruimte niet actief gefotografeerd maar heb ik wel het gevoel dat ik aan mijn kunstenaarschap heb gewerkt. Dan heb ik het eerder over mijn artistieke proces, mijn inspiratie is aangevuld door de fotografie van de jongeren. Ik  heb een nieuw perspectief gecreeërd op mijn praktijk en werkwijze. Daarnaast voel ik de kracht die fotografie kan hebben op de consument en met die bewustwording kijk ik ook anders naar mijn voorgaande series.

START COMPETENTIES

ACHTERGROND INFORMATIE

Ik begon deze vrije ruimte in 2022. Het idee was om me te focussen op mijn fotografie. Ik wilde weer actief fotograferen en mijn artistieke praktijk onder de loep nemen, dit heb ik niet helemaal uitgevoerd. Tijdens deze studie heb ik het uitvoerende gedeelte van mijn artistieke praktijk (het daadwerkelijk fotograferen) opzij gezet maar ben ik me wel heel erg bewust geworden dat fotografie en kunsteducatie de twee onderdelen zijn die mij heel erg blij maken. Ik denk nu achteraf dat ik mijn eigen praktijk opzij heb geschoven deze studie omdat ik het educatorschap heel erg wilde ervaren, dit is een wereld waar voor mij erg veel te ontdekken valt en de studie was dé plek om mij hierin te verdiepen. 

 

Op natuurlijke wijze is mijn vrije ruimte dan ook een onderzoek geworden naar fotografie en hoe ik de gedane kennis kan delen in mijn werkveld.

 

Zo heb ik mij verdiept in de kritiek op fotografie, verschillende aspecten die fotografie bevat en wat dat met mij doet en wat de gevolgen van fotografisch werk kunnen zijn in onze maatschappij. Ik ben van mening dat ik als fotograaf en educator niet bewust genoeg ben van al deze onderwerpen maar waarvan ik  denk dat ze wel enorm van belang zijn. 

 

Door mij in deze onderwerpen te verdiepen de afgelopen twee jaar heb ik een mooie basis aan informatie kunnen verzamelen die ik weer kan delen in het het werkveld die past bij mijn doelgroep. Ik werk voor verschillende culturele instellingen in Brabant waar ik jongeren begeleid culturele projecten op te zetten. Daarnaast zet ik fotografie in als instrument om in gesprek te komen met jongeren of fotograferen we om bewustwording over het instrument te creeëren. 

 

Ik merk dat ondaks ik niet zelf actief aan het fotograferen ben geweest ik alsnog aan mijn artistieke praktijk heb kunnen werken.  Gesprekken voeren voor input en co-creëren zijn namelijk een groot onderdeel van hoe ik mijn artistieke proces start en dat heb ik in zowel mijn onderzoek als vrije ruimte wel kunnen doen. 

 

 

GELEZEN BOEKEN + naslag werk: 

1. Susan Sontag - On Photography + youtube video's en artikelen 

2. Roland Barthes - Camera Lucida + youtube video's en artikelen

3. John Berger - Ways of Seeing + youtube video's en artikelen

 

 

Eigen artistieke praktijk in de theorie

  

Verder onderzoeken: 

1. Fotografie voor de maatschappij 

2. Fotografie als universele taal 

3. Fotografie voor fotografen 

 

Verzamelen en vormgeven van kennis om over te dragen:

1. Kennis samenvatten

2. Kennis bespreken en testen bij andere professionals

3. Kennis aanvullen/aanpassen 

 

Workshops samenstellen +  voorbereiding:

1. Werkwijze opzetten 

2. Materialen verzamelen 

3. Workshops uitwerken 

 

Uitvoeren in de praktijk:

1. Pop-up workshops 

2. Masterclass workshops 

 

 

WAT HEB IK GEDAAN?

Deze opracht heeft mij veel meer gebracht dan, dat ik van te voren had verwacht. Dit is ook de reden waarom ik blij ben dat ik mij niet volledig aan mijn plan heb gehouden en op mijn intuïtie heb vertrouwd. Door mij te verdiepen in de theorie heb ik veel nieuwe dingen geleerd die ik kan toepassen in zowel mijn eigen artistieke praktijk áls in mijn kunsteduatieve praktijk. Daarnaast heb ik veel kansen kunnen creëren als educator, door de kennis op de pagina onderzoek te delen in mijn kunst- en culturele netwerk heb ik de mogelijkheid gekregen om een heel jaar lang workshops te geven die met fotografie te maken hebben. 

 

Ik heb mij kunnen ontwikkelen op pedagogisch en didactisch vlak, door de workshops te geven. Hier ontdekte ik wat werkte voor mij als educator en voor de jongeren waar ik mee werkte. Een open, niet veroordelende houding waarbij je aandachtig luisterd naar de ideeën van de jongeren is hier heel belangrijk.

 

Mijn onderzoekende houding heb ik kunnen verbeteren door te duiken in diepere materie over fotografie. Ook heb ik de informatie passend gemaakt voor de doelgroep waar ik de workshops aan heb gegeven. 

 

Door de onderzoekende houding heb ik ook aan mijn kritisch reflectieve vermogen kunnen werken door te kijken naar mijn eigen artistieke praktijk, mijn ideeën en veronderstellingen over fotografie. Ik heb me opengesteld voor de teksten van onder anderen  Susan Sontag en Roland Barthes waar ik mij in het verleden veel voor heb afgesloten.  

 

Door dat ik deze workshops in heb kunnen zetten voor mijn vrije ruimte heb ik een omgeving voor mezelf gecreërd waar er ruimte was om te proberen, fouten te maken en deze weer aan te passen. De resultaten die hieruit zijn voortgevloeid zijn positief en hebben de ervoor gezorgd dat ik deze workshops nog voor de komende 6 maanden kan voortzetten. Dit betekend dat ik mij tijdens de vrije ruimte ook heb kunnen ontwikkelen op het cultureel ondernemende competentie, iets wat ik bij het schrijven van mijn plan echt niet had verwacht. 

 

Mijn doel is om langer met de jongeren te werken waar ik nu mee heb gewerkt zodat we de theorie beter kunnen bespreken. Sommige aspecten van de kracht die fotografie bevat zijn erg moeilijk en kun je niet zomaar laten door dringen. Ik denk dat we elkaar daar voor vaker in gesprek met elkaar kunnen gaan.

 

 

EIND REFELCTIE

DIT HEEFT ZICH GE-UIT IN 

in het kopje hiernaast las je wat ik allemaal heb gedaan. Het gevolg hiervan heeft zich ge-uit in twee onderdelen. Het theoretische gedeelte waar ik de belangrijkste lessen heb uitgeschreven op de pagina onderzoek en de praktijkpagina waar ik de theorie mee heb genomen naar mijn werk. 

 

INHOUDT ONDERZOEK

1, Schurende perpsectieven

 

2. De visie van een ander

 

3. Fotografie als universele taal

 

4. Gedachtenstop 

 

3. Persoonlijke visuele aantrekkingskracht

 

4. Maatschappelijke impact 

 

5. Conclusie reflectie.

 

 

INHOUD PRAKTIJK

 

1. Een werkwijze 

 

2. FOCUS. 

 

3. De workshops

 

4. Reflectie - wat neem ik mee?