Op deze pagina vind je een overzicht/samenvatting van alle kennis die ik heb opgedaan tijdens deze vrije ruimte. Deze pagina heeft de afgelopen 8 maanden met mij  meegereist naar verschillende workshops, gesprekken en pop-up momenten waarbij ik in gesprek ga met mede-fotograferen over fotografie. Het is mijn ondersteundende document om te vertellen over een kant van fotografie die niet altijd besproken wordt maar waar we ons wel bewust van mogen zijn! 

FOTOGRAFISCHE KRACHT

1. SCHURENDE PERSPECTIEVEN

2. DE VISIE VAN EEN ANDER

3. WAT MAAKT BEELD ZO INTERESSENT VOOR MIJ?

3.  FOTOGRAFIE ALS UNIVERSELE

TAAL?

Ik begin mijn onderzoek bij het ongemak. Dat is bij het lezen van kritische filosofische, sociologische, culturele en maatschappelijke perspectieven van een aantal prominente figuren. De bekentste teksten binnen dit onderwerp zijn die van: Susan Sontag ''On Photograpghy'' en Roland Barthes ''Camera Lucida". Deze twee teksten heb ik ooit op de kunstacademie moeten lezen. Toen stond ik nog niet heel open voor de ideeën die zij hadden, ik denk dat ik hier nu heel anders naar kijk. Ook zijn John Berger met ''Ways of Seeing'' is een naam die ik vaker voorbij heb horen komen als het gaat om kritiek op fotografie/beeld. Ondanks dat het een beetje ongemakkelijk kan voelen om op zoek te gaan naar kritiek op fotografie denk ik dat het een goede oefening is voor mezelf, maar ook voor andere fotograferen en kijkers. Ik denk dat we hierdoor kritischer naar informatie kijken die we te zien krijgen. Maar ook als fotograaf is het belangrijk om open te staan voor deze ideeën. Naar mijn mening hoor je, je als fotograaf bewust te zijn van  ethiek en verantwoordelijkheid binnen fotografie. Om te begrijpen hoe je publiek of jij als kijker beelden interpeteert en om de gevaren van beeld te begrijpen is het goed om hier in te duiken.

 

Daarnaast zouden deze inzichten mij nieuwe ideeën kunnen geven die mijn creativiteit op een andere manier dan normaal triggeren. 

 

Ik begin deze zoektocht bij mezelf en als startpunt dump ik hier al mijn gedachten die ik op dit moment heb over fotografie. Mijn eerste ideeën plaats ik vrijwel altijd in een mindmap zoals deze links naast de tekst. 

 

Fotografie en beeld maken een groot deel van mijn leven uit. Ondertussen zijn mijn gedachtes en meningen over wat fotografie is, waarom het een krachtig middel is en hoe ik er mee om ga sterk veranderd.

  

Al voordat ik begon op de academie had ik een verzamelwoede van beeld. Hoe meer foto’s je maakt, hoe beter was mijn motto. Dit werd versterkt op de academie toen ik nog veel digitaal schoot. Hoe vaker ik een moment vast kon leggen, hoe beter. Hoe vaker ik de ‘tijd stil kon leggen', hoe meer ik had om naar het verleden te kijken. Vasthouden aan een moment dat al geweest was, terugkijken naar iets wat ik niet meer terug kon halen. Dat was erg belangrijk voor mij. Ik denk dat de verzamelwoede van beeld een gevoel van zekerheid kan geven. Zekerheid voor het juiste beeld, de zekerheid dat je niks hebt gemist op een moment, de zekerheid dat je terug kan grijpen naar een moment. Gevoelens, emoties, gedachten terug naar boven zou kunnen halen. De fotografische beelden houden herinneringen voor je vast, bewaren de details, maken ondraagbare situaties draagbaar, ze worden vereeuwigd en bevriest de tijd als het ware. Ik denk dat dat super krachtig is.

 

Toch schuurt er iets bij mij, alhoewel ik veel om beeld geef, gaan fotografische beelden ook tegen de natuur in. Fotografie creëert situaties die tegen de menselijke natuur ingaan. Ook weer een onderdeel van fotografie. Dit is een gedachte waar ik mij moeilijk aan toe kan geven. Misschien omdat ik niet 'negatief' over mijn eigen vak wil praten of omdat er een vrij romantisch beeld gecreerd is romdom het zijn van een fotograaf waarbij er weinig ruimte is om te spreken over deze ideeën. 

 

Op het moment ben ik minder actief als fotograaf, maar niet minder bezig met beeld. In de afgelopen jaren sta ik actiever stil bij het fenomeen beeld. In verschillende soorten beelden vind ik verschillende aspecten interessant en triggert het mij om niet alleen na te denken over het beeld wat ik zie maar al het andere want er bij mij naar boven komt door dat beeld. Wat er vervolgens weer voor zorgt dat ik nadenk over wat het precies in een foto is dat mij triggert. Het zijn natuurlijk de standaard dingen. Je resoneert met bepaalde aspecten uit het beeld wat je ziet. Er vallen dingen op die je linkt aan je verleden, gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, dingen die je graag nog wilt ervaren. Maar dit kun je ook ervaren in een schilderij of een film. Toch is fotografie anders voor mij.

Fotografie legt de tijd stil, een heel kort vluchtig moment. Het is soms magisch hoe mensen een moment vast hebben kunnen leggen. Magisch dat, dat moment met de tijd mee mag reizen tot generaties na ons en dat een beeld wat vandaag gemaakt wordt over 5-10-20-50-100-200 jaar of langer ineens enorm waardevol en leerzaam kan zijn. 

 

 

 

EERSTE GEDACHTES

Vaak wordt er over fotografie gesproken als universele taal. Iets wat we allemaal op dezelfde manier waarnemen. Communiceren op een visuele manier is toegankelijk en begrijpelijk op de zelfde manier. Voor de langste tijd was dit helemaal logisch voor mij. Voor mij is fotografie de manier om uit te drukken hoe ik mij voel, om mijn visie over bepaalde onderwerpen te kunnen delen met andere. Omdat een beeld meer zegt dan woorden. Maar in de praktijk werkt dit niet altijd zo. Beeld wordt door verschillende mensen op verschillende manieren waargenomen en geinterpeteerd. Net zoals in gesproken en geschreven talen, zijn er veel culturele en persoonlijke nuances waar je rekening mee hoort te houden. 

 

Dit is iets wat heel logisch is als ik het zo zeg, toch is het een 'valkuil' waar ik te vaak in ben gevallen en waarschijnlijk nog heel vaak in ga vallen.  Fotografie is geen universele taal. Het is wel een krachtig communicatiemiddel wat grenzen kan overstijgen. Wat ons in staat stelt om de wereld op nieuwe te zien. 

 

FOTOGRAAF ARIJAN ZIMARJ 

Arijan is een oud klasgenoot van mij op de academie. Documentaire fotograaf met een sterke visie op fotografie. Met hem ben ik in gesprek gegaan over wat de kracht van fotografie is, wat het voor hem heeft gedaan en wat hij wilt  meegeven aan andere fotografen. In de tekst hiernaast deelt hij zijn ideeën met mij. 

 

Het idee dat je als fotograaf niet alleen maar hoeft te gaan fotograferen maar dat theoretische kennis je foto's kan versterken is een mooi idee.  Dat je weet hoe je onderwerp in elkaar steekt en hoe je je verhaal dus op beeld kunt overbrengen. Vooral in het gebied van documentaires denk ik dat het belangrijk is dat je meer weet dan alleen de foto's maken. Voor Arijan zit de kracht van fotografie de wereld leren kennen en begrijpen zodat je een directe connectie ervaart met hetgeen wat je fotografeert. 

Experimenteren binnen fotografie, is een onderdeel van fotografie waardoor ik mij enorm aangetrokken voel tot dit medium. Het biedt mij de mogelijkheid om extra gelaagdheid aan werk te geven. Ook als kijker gaat mijn aandacht uit naar experimenteel werk. Werk wat buiten de klassieke standaarden van fotografie omgaan. Experimenteren binnen fotografie komt in vele vormen en er werd al in de vroege stadia van het onstaan van fotografie geexperimenteerd. 


 

2. EXPERIMENTEREN MET FOTOGRAFIE

1. FOTOGRAFIE EN FILOSOFIE 

Iets proberen, testen,  beproeven,  

Fotografische beelden hebben een enorme impact op de maatschappij, zoals blijkt uit de geschiedenis van de fotografie, een onderwerp dat we zojuist hebben besproken. Naast de invloed van beelden zelf, kan ook het beoefenen van fotografie als activiteit impactvolle resultaten bieden voor individuen binnen de maatschappij.

In dit verband wil ik inzoomen op twee stromingen binnen de fotografie: community fotografie en fotografie als onderzoeksmethode. De tweede stroming heb ik zelf gebruikt in mijn afstudeeronderzoek.

 

 

1. Fotografie als histroisch document

Fotografie is een medium dat ons de mogelijkheid biedt om een moment vast te leggen en er een digitaal of fysiek object van te maken dat we lange tijd kunnen bewaren. Dit maakt het medium geschikt om momenten en informatie van generatie op generatie over te dragen.

 

Persoonijke verantwoordelijkheid van de fotograaf

Als fotograaf voel ik hierbij een bepaalde verantwoordelijkheid. Mijn artistieke praktijk draait niet om het exact vastleggen van de werkelijkheid, maar om het overbrengen van kennis op een abstracte manier. Mocht mijn werk generaties overleven (zelfs binnen mijn eigen familie), dan is het belangrijk om daar nu al rekening mee te houden.

Ik stel mezelf de vraag hoe mijn fotografie in de toekomst geïnterpreteerd kan worden. Dit betekent dat ik aandacht besteed aan ondersteunend materiaal, zoals tekst, om het doel van mijn werk te verduidelijken. Wat zegt het materiaal over mijn beeld? Hoe wil ik mijn beelden opslaan en conserveren? Op deze manier kan ik bijdragen aan historisch onderzoek in de toekomst. Door te fotograferen heb je de kracht om de geschiedenis van de toekomst mee te bepalen. Dit kan groots zijn, maar ook betrekking hebben op de geschiedenis binnen je eigen familie.

 

2. Vormen van een publieke mening

Denk hierbij aan het fotograferen van situaties die aandacht verdienen. Beelden van oorlog, klimaatprotesten, mensenrecht protesten of ander onrecht kunnen ervoor zorgen dat een grote groep mensen over de hele wereld een mening vormen voor het goede. Het creert bewustwording, empathie en een groot draagvlak voor verandering. Dit is voor fotograaf Misan Harriman dé kracht die fotografie in zich heeft en waar zijn fotografie om draait. 

 

3. Sociale progressie 

Fotografie heeft een bewezen vermogen om sociale verandering te bevorderen. Door krachtige beelden vast te leggen van sociale onrechtvaardigheden zoals armoede, discriminatie en ongelijkheid, kunnen fotografen bijdragen aan het vergroten van bewustzijn en activering van gemeenschappen. Deze beelden kunnen fungeren als een katalysator voor sociale bewegingen en het oproepen van maatschappelijke veranderingen.


 

4. Culturele kennis

Fotografie biedt een unieke manier om culturele diversiteit vast te leggen en te behouden. Door de lens van een camera kunnen fotografen niet alleen de schoonheid van verschillende culturen vastleggen, maar ook de tradities, gebruiken en levenswijzen die uniek zijn voor specifieke gemeenschappen. Dit draagt bij aan het behoud van cultureel erfgoed en bevordert intercultureel begrip. 


5. Persoonlijke expressie en connectie

Voor individuele fotografen biedt het medium een krachtig middel voor zelfexpressie en het tot stand brengen van verbindingen met anderen. Door persoonlijke ervaringen, emoties en perspectieven vast te leggen en te delen, kunnen fotografen een diepgaande impact hebben op hun publiek en gemeenschap.

 

In de essaybundel On Photography van Susan Sontag bespreekt Sontag op kritische wijze wat de invloed van fotografie is en hoe haar relatie met beelden in elkaar steekt. Fotografie is een krachtig medium dat voor positieve doeleinden gebruikt kan worden. Denk aan historische momenten waar wij nu en velen na ons in de toekomst terug naar kunnen kijken of voor het zorgen voor sociale veranderingen. Toch zijn er een heleboel ethische kwesties die bij fotografie komen kijken waar we ons bewust van mogen zijn als fotograaf maar ook zeker als consument van beeld. Dit zijn kwesties zoals manipuleren van de werkelijkheid, commercialisering van beeld en het voortdurend foto’s willen maken. 


Fotografie kan ons choqueren, verwonderen, in de war brengen of verontwaardigen, maar wanneer je dit soort beelden keer op keer ziet doet het minder met je. Denk bijvoorbeeld aan beelden van natuurrampen of hongersnood op reclameposters. Er zijn verschillende factoren die de invloed van fotografie op de mens verminderen of veranderen:


1. Tijd: De context wanneer een foto wordt gemaakt speelt een belangrijke rol. Een foto kan invloed of het shoqueerend effect verliezen wanneer de gebeurtenis ver afstaat van de tijd waarin we nu leven. 


2. Herhaling: Wanneer hetzelfde soort beelden telkens terugkomen of herhaald worden ontstaat desensibilisatie op bij de mens. Dit betekent dat het vermogen om emoties op te roepen via foto’s afneemt.


3. Individuele ervaring: Persoonlijke ervaringen en achtergrond beïnvloeden hoe iemand op een foto reageert. 


4. Ideologie: Hoe je naar de wereld kijkt bepaald of beïnvloed  hoe je een foto interpreteert. Denk aan culturele, politieke, sociale of religieuze overtuigingen die een groot onderdeel zijn van hoe je naar de wereld kijkt en dus ook je perceptie op een beeld sterk beïnvloedt.


De analyse van Sontag geeft mij gelijke diepe inzichten over het medium fotografie en laat mij nadenken over hoe ik als fotograaf met beeld omgaat. Aan de andere kant denk ik ook aan de manier hoe ik beelden consumeer. Niet alleen in een museum of fotoboek maar ook op straat, de tv of online. Er wordt duidelijk gemaakt dat fotografie niet alleen gaat om beeld observeren maar dat beeld een superkracht heeft om de werkelijkheid te vormen en beïnvloeden ook al hoeft dat niet de echte realiteit te zijn. 


SUSAN SONTAG

schrijfster | filosoof | essayist | politiek activist (1933-2004)

Allan Sekula is een fotograaf, theoreticus en schrijver waar hij bekendstaat om zijn kritische analyses van fotografie als een sociaal en historisch medium. Daarnaast onderzocht hij ook de claim dat fotografie een universele taal zou kunnen zijn. Dit onderzocht hij door de claim in de historische context van globalisering, handel en uitwisseling van goederen te plaatsen. Sekula geeft hier aan dat de opkomst van fotografie en de zogenaamde universele taal die het bevat nauw verbonden zijn met de ontwikkeling van de wereldwijde markt en de commercialisering. 


Dit betekent dat de manier waarop beelden worden geproduceerd, verspreid en geconsumeerd, sterk beïnvloed worden door de economie en marktdynamieken.


Fotografie als universele taal kan niet los gezien worden van de economische en historische context waarin ze bestaan. Globalisering en handel hebben invloed op de foto’s die worden gemaakt, verspreid en geïnterpreteerd. Dat betekent dat fotografie dus niet zomaar een neutraal en universeel middel is. Het is een product dat in specifieke historische en economische omstandigheden past.


Ik heb er nog nooit bij stilgestaan om fotografie binnen de economische context te analyseren terwijl dit mijn fotografie en manier van beelden consumeren wel kan beïnvloeden. Denk aan foto-documentaires zoals de documentaire van Sekula The Traffic in Photographs (1981) illustreert hij hoe foto's als handelswaar gebruikt worden in de kunstmarkt en massamedia. Hij onderzoekt hoe de waarde van foto's wordt bepaald door economische krachten en hoe dit de productie en verspreiding van beelden beïnvloedt. 


ALLEN SEKULA

Fotograaf, filmmaker, schrijver, kriticus en activist

In de tekst creativity and self-image omschrijft Van Vliet zijn connectie met fotografie en poëzie. Hij beschrijft waarom fotografie en poëzie vormen van zowel creativiteit als therapie zijn. Beide zijn twee krachtige manieren om met je gevoelens in contact te komen en je uiteindelijk te helpen om een helder begrip van je zelfbeeld te creëren. Daar wil ik iets dieper op inzoomen.

 

In de alinea elements for a better self-image omschrijft Van Vliet over de neiging die de mens heeft om schoonheid en zelfbeeld aan elkaar te verbinden. In het geval van fotografie gebeurt dit volgens hem door dat we schoonheid om ons heen leren herkennen. Dit bouwt een positievere manier van kijken naar de wereld op. Dit proces kan een bijdrage leveren aan een positieve zelfbeeld. 

 

Deze tekst insipreert mij om als fotograaf heel anders naar de wereld te kijken, om fotografie in te zetten om  te onderzoeken wat je aanspreekt en wat je mooi vind in de wereld. Deze tekst inspireert mij om anderen te inspireren als het gaat om wat fotografie kan doen voor het individu. Wil je meer lezen over de kracht van fotografie voor het individu (jongeren), dan raad ik je zeker aan om mijn onderzoek te lezen: 

 

https://www.researchcatalogue.net/view/2817653/2817654 

In het  boek "Before They Pass Away" legt Nelson de nadruk op de urgentie om de diversiteit van culturen te bewaren voordat ze verloren gaan. Hij reist naar afgelegen gebieden over de hele wereld, van Papua Nieuw-Guinea tot Namibië, om de diversiteit en schoonheid van inheemse volkeren vast te leggen. Zijn foto's zijn vaak groots en indringend, en ze zijn bedoeld om kijkers aan te zetten tot nadenken over de waarde van culturele diversiteit in onze geglobaliseerde wereld.

Hoewel Nelson's werk kritiek heeft ontvangen vanwege het romantiseren van inheemse gemeenschappen en de complexiteit van hun hedendaagse uitdagingen soms over het hoofd ziet, blijft zijn toewijding aan het documenteren en eren van culturele diversiteit een belangrijke bijdrage aan het fotografische landschap. Zijn visie benadrukt het belang van empathie, respect en het behoud van culturele identiteit in een snel veranderende wereld.

 

 

Fotografische beelden hebben een enorme impact op de maatschappij, zoals blijkt uit de geschiedenis van de fotografie, een onderwerp dat we zojuist hebben besproken. Naast de invloed van beelden zelf, kan ook het beoefenen van fotografie als activiteit impactvolle resultaten bieden voor individuen binnen de maatschappij.

In dit verband wil ik inzoomen op twee stromingen binnen de fotografie: fotografie voor de maatschappij en fotografie als instrument voor het individu. De tweede stroming heb ik zelf gebruikt in mijn afstudeeronderzoek.

4. FOTOGRAFIE VOOR DE MAATSCHAPPIJ

1. Ansel Adam


De fotografie van Ansel Adams van de Amerikaanse natuur, met iconische beelden van nationale parken zoals Yosemite, droeg bij aan de oprichting van het Amerikaanse nationale parkensysteem en de bescherming van wilde landschappen. Zijn zwart-wit landschapsfoto's werden een symbool van de Amerikaanse wildernis en inspireerden generaties om natuurbescherming serieus te nemen.s

Ik ben op het moment in een mini rabbit hole gekropen wat betreft gedachtes over fotografie, ideeën en perspectieven waar ik eerder niet bij stil heb gestaan. Was dit een slim plan? Ja. Kan ik hier goed mee omgaan? Dat weet ik niet. Ik denk het uiteindelijk wel. In mijn bubbel, met de mensen die ik om mij heen heb, de tijd waarin we leven en social media sta ik niet vaak stil bij de manier waarop we met beeld omgaan. Het is normaal om foto's te maken, omdat we dingen willen onthouden, samen terug te kijken naar momenten, om te delen met mensen om je heen, om andere te inspireren, om verhalen te vertellen, ook om op te scheppen. Met je telefoon maak je in een handomdraai honderden foto's. In mijn foto-album op mijn telefoon staan maarliefst 12.819 foto's, dan heb je nog mijn photoshop mapjes, honderden polaroids, SD-kaarten vol en mappen met ontwikkelde foto's. Ik kijk bijna nooit terug naar deze foto's. 

 

Ik kijk terug naar vakantie foto's van 4 jaar geleden en besef mij ineens heel goed dat de foto's geen herrineringen vast houden.  Ik weet niet meer hoe het rook op die plek, wat er om de foto heen gebeurde, wat ik dacht toen ik de foto maakte, het moment voor en na de foto. De foto is een bewijs dat ik op die plek ben geweest, het waard vond om de plek op de foto te zetten. Maar ik doe bijna niks met deze beelde, ik denk er vrij weinig aan, deel ze niet met andere. Al die foto's liggen in dozen achter in de berging, onder in de lades van mijn kasten te 'verstoffen' en al jaren ongeopend in de mappen op mijn computer of op de hardeschijf. Op dit moment voel ik de kracht van al die beelden niet. Sterker nog het voelen als lege omhulsels, een registratie zonder herrinering. En eigenlijk is het ook geen echte registratie, want ik als fotograaf heb keuzes gemaakt bij het maken van de beelden. Bewust of onbewust heb ik dingen buiten de kaders van mijn beeld gelaten, bewust of onbewust heb ik mijn iso, sluitertijd, diafragma aangepast. Het heeft allemaal invloed op de objectieve waarheid. Dat vind ik een vreemd idee, misschien zelfs een naar idee. Dus op dit moment wil ik deze gedachtestroom afsluiten, tot ik beter weet wat ik ermee moet. 

 

 

De reden waarom fotografie krachtig is, is niet universeel denk ik op het moment. Je hebt ten eerste verschillende vormen van fotografie; documantaire, natuur, portret, beroeps, landschandschaps, artistiek en ga zo maar door. Deze vormen kunnen allemaal krachtig zijn om hun eigen reden. Ik vind sommige portretten krachtig om een hele andere reden dan waarom ik landschapsfotografie krachtig vind. De portretten die mij aandacht grijpen, zijn vaak portretten van mensen waarmee ik kan resoneren of waarbij ik me afvraag waar ze doorheen gaan. Bepaalde landschapsfoto's grijpen mijn aandacht omdat ik verwonderd ben door de schoonheid van de natuur en de persoonlijke connectie die ik met de natuur heb. Wanneer ik zowel verwonderd door schoonheid ben en het beeld mij persoonlijk raakt voel ik de kracht van de fotografie. Dit betekent dat de kracht van een beeld bij mij super subjectief is. De gesprekken die ik met andere over fotografie heb of de interviews die ik lees over de kracht van fotografie, gaan vrijwel nooit over de kracht door technische aspecten. De kracht van fotografie zit bij de meeste in de subjectieve ervaring, de emotionele connectie, de verwondering over hetgeen wat er op de foto gebeurt. Ik denk om die reden op dit moment, dat fotografie krachtig is omdat het men om zoveel verschillende redenen raakt. En wanneer een grote groep veel belangstelling heeft voor een beeld, de kracht van het beeld verdubbeld (of meer), Het is echt heel erg speciaal dat één specifieke foto, door één persoon en diens subjectieve kijk op een situatie, een hele boel mensen kan raken. 

 

Dit doet me ook denken aan mijn artisieke prakijk, ik houdt ervan om mijn foto's door te trekken naar het extreme. Het onderwerp waarover ik een serie maak niet alleen te fotograferen, maar ook door te trekken in mijn materialiteit en communicatie. Ik ben bij mezelf ten rade gegaan waarom ik dit doe. Ik denk dat dit komt omdat een foto op zichzelf niet altijd genoeg context geeft. Door extra lagen toe te voegen zoals geur/structuur/fysieke elementen van de plek creeër je een bredere context die het beeld kan aanvullen. Het kan je meer bieden voor de verbeelding, maar het kan ook meer leren over de omgeving die buiten de kaders van het beeld vallen. Fotografie gaat voor mij over leren, verwonderen en ontdekken, buiten je grenzen gaan. 

 

Ik sprak hierover met mijn mede-fotografen en kreeg waardevolle inzichten. Verschillende ideeën over waarom fotografie een krachtig en belangrijk middel is. Door deze gesprekken wordt het duidelijk dat het gevoel bij fotografie voor iedereen anders is. 

 

 

 

 

In het boek Camera Lucida heeft Roland Barthes het over 2 thema’s: De aard van fotografie (studiem) en de emotionele impact van fotografie (punctum). Dit sluit natuurlijk perfect aan op mijn onderzoek van de vrije ruimte maar er is óók een mooie overlap met mijn onderzoek. Waarbij een van mijn vragen is wat de emotionele waarde van fotografie is voor jongeren. Met name hoofdstuk 5 heeft veel losgemaakt bij mij. Het boek was voor mij niet het makkelijkst om te lezen, ik heb hierdoor ook gebruik gemaakt van diverse youtube kanalen die verder uitleg geven over de tekst ter ondersteuning.

Het boek heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Natuurlijk heb ik veel stof om over na te denken bij de twee grootste elementen van het boek: Studium en Punctum. Maar er zijn een aantal stukken tekst vooral in de eerste paar hoofdstukken die mij enorm hebben geraakt of aangetrokken. Daar wil ik even overheen gaan voordat ik het studium en punctum ga bespreken. 


ROLAND BARTHES

In het het boek lees over de moeilijkheden die hij ervaart met het thema dood en rouw waarbij je kennis leert maken met zijn ideeën bij de connectie tussen dood, rouw en kennis. Dit sprak mij erg aan omdat ik zelf meerdere werken heb gemaakt rondom het thema dood en mijn relatie met de dood. Barthes beschrijft zijn ideeën over fotografie en de dood als  een constante herinnering aan de vergankelijkheid van het leven. Een foto is een beeld van een specifiek moment in de tijd en dit moment is ook gelijk weer gelijk voorbij. Daarom bevat voor hem elke foto een onderliggende suggestie die gelinkt wordt aan de dood. Het subject op de foto zal uiteindelijk overlijden terwijl de foto blijft voortleven als bewijs van het feit dat het subject  ooit heeft bestaan. We noemen dit Memento Mori. 

Daarnaast heeft  fotografie voor hem het vermogen om een moment vast kan leggen en die buiten de tijd kan plaatsen. De tijd als het ware “bevriest’’, wat een herinnering is aan het voortdurende verloop van de tijd. 

 

Deze inzichten van Roland Barthes zijn een bevestiging voor mijn eigen gedachtes en ideëen die ik heb bij fotografie en de dood. Deze inzichten hebben mij ook laten inzien dat fotografie waardevol is als je om het verleden geeft, als je boodschappen wilt overbrengen naar de toekomst, als je je wilt vasthouden aan eerdere momenten of terug wilt kijken naar hoe iets ooit was. 


Fotografie is niet-klassifiseerbaar. We beschrijven verschillende soorten fotografie op verschillende soorten manieren zoals: Empirisch (professioneel/amateuristisch), retorisch (lanschap, object, portretfotografie) of esthetisch (zoals realistisch of picturalisme). Dit gaat om de externe eigenschappen van de fotografie, het is niet de essentie van fotografie en deze beschrijvingen zijn op verschillende media toe te passen zoals de schilder en tekenkunst.

 

Wat wel een opvallende eigenschap van fotografie is, is dat ondanks dat een foto oneindig gereproduceerd kan worden. Het gene dat er op de foto gebeurt of is vastgelegd is maar een keer gebeurt. De foto reproduceert mechanisch, wat existentieel niet meer herhaald kan worden. Op de foto zie je een gebeurtenis waar nooit meer een andere gebeurtenis achteraan gaat komen. 


De introductie van ''Studium''.  Dit defineert hij als het algemene, culturele niveau van interesse in een foto. Het gaat over het discusieerbare en begrijpbare van fotografie. Het is verbonden met het objectieve en het analyseerbare van een foto. Alhoewel het studium kan verschillen per persoon afhankelijk van de achtergrond, ervaringen en kennis is het toch anders dan punctum waarbij het echt meer om persoonlijke emoties draait. 

 

De introductie van ''Punctum'': Dit wordt gedefineerd als hetgeen wat je persoonlijk raakt als je een foto ziet. Punctum zit op het emotionele en psychologische niveau. Het is subjectief, niet perse rationeel en komt eerder onaangekondigd. 

De dualiteit binnen fotografie is super interessant het is vaak studium en punctum die samen komen in een foto. Daarnaast zijn deze twee begrippen een groot onderdeel van de kracht die fotografie bevat.
 

Fotografie is niet alleen een documentair middel waarbij je de algemene context en betekenis van een foto begrijpt, maar ook een instrument om jezelf op een authentieke manier uit te drukken of die emoties bij je naar boven kunt brengen als kijker. 


Voor de fotograaf
Probeer de dualteit te omarmen en verkennen, door beelden te creëren die duidelijk laten zien wat je wilt vertellen met een goede context (studium) en emotionele betrokkenheid kunt oproepen (punctum) heb je een krachtige en waardevolle basis voor de kijkers van je werk.


Voor de kijker

Door in beelden op zoek te gaan naar zowel punctum als studium creëer je voor jezelf een waardevolle ervaring. Je kunt jezelf bevragen wat je letterlijk ziet in een beeld en wat dat voor je betekent op intellectueel gebied. Ook kun je jezelf afvragen wat jou op persoonlijk vlak raakt of aan welke persoonlijke ervaringen je het beeld (of aspecten van het beeld) koppelt en waarom







JIMMY NELSON

Camera Lucida 

De tekst van Camera Lucida zette mij aan om mijn boekenkast in te duiken, op zoek naar fotoboeken en beelden die ik interessant vond om te analyseren. Naast een paar mooie boeken vond ik in mijn tijdschriften publicatie ook het 57e issue van het FOAM.  ‘What photography can do’ staat er in zwarte letters op de witte kaft. Ik voelde me op dat moment super blij. Een issue wat ik lang niet heb gelezen en wat wellicht super goed bij mijn onderzoek past, daarnaast is FOAM mijn favoriete magazine. Fijn dus.


Dit issue van FOAM focust zich niet op wat fotografie is, maar wat fotografie kan doen en wat we willen dat fotografie doet. Vooral in een tijd zoals die in de pandemie en andere sociale uitdagingen. Het thema van het magazine staat dus in teken van de pandemie in combinatie met fotografie. Maar ik vind er ook genoeg artikelen over fotografische werken die enorme impact hebben gehad op hoe mensen (de maatschappij) naar de wereld kijken en over de wereld denken. Een van de publicaties die dit heeft bereikt is ‘Ways of Seeing’ geschreven door John Berger, schilder en criticus, gepubliceerd in 1972.

 

In Ways of Seeing benadrukt John de impact van reproductie, inclusief fotografie, op kunst en de veranderende perceptie van kunstwerken. Het gaat over hoe kunst zijn aura of essentie verliest wanneer het gereproduceerd wordt en in verschillende contexten wordt geplaatst. Twee dingen komen hierin voor mij naar voren. Aan de ene kant zorgt fotografie en de reproductie die fotografie in zich heeft voor het democratiseren van kunstwerken, hierdoor wordt kunst toegankelijker voor een breder publiek. Je kunt originele kunst in allerlei maten en vormen in verschillende contexten plaatsen. Het wordt hierdoor beter bereikbaar voor een grote groep mensen. Maar aan de andere kant zorgt deze vorm van fotografie ervoor dat je perceptie op kunst wordt beïnvloed. De essentie en de aura van de kunst veranderen hierdoor en gaat misschien wel voorbij aan het doel wat het kunstwerk had. Makkelijker gezegd de betekenis van beelden kan verschuiven zonder dat we ons hier bewust van zijn. 


Door Ways of Seeing wordt je erop gewezen dat je kritisch moet nadenken over de manier hoe je naar beelden kijkt en hoe die beelden de manier waarop we de wereld begrijpen beïnvloeden. 


Als ik kijk naar waarom fotografie zo’n krachtig middel is, is een van de redenen wel dat je op een compacte, draagbare manier momenten en objecten van de wereld kunt vastleggen. Je kunt deze momenten weer overdragen naar anderen. Daarbij is het inderdaad zo dat context enorm belangrijk is. Het doet me denken aan zoveel beelden die ik dagelijks zie, waarbij je vaak vergeet dat er om die foto heen buiten het kader nog van alles gebeurt. Ik denk aan fotografie van mijn thuisland Curaçao. Curaçao wordt vaak afgebeeld als een paradijs op aarde. Strakke witte stranden, palmbomen, exotische bloemen. Het klopt dat deze dingen er zijn, maar dit is niet hoe het eiland van nature is. Buiten de resorts en toeristische trekpleisters is het een droog, woestijnachtig klimaat waar weinig groen groeit. De armoede is hoog en het eiland kampt met vele problemen. Je kunt makkelijk een idee in je hoofd creëren van het eiland op basis van beelden die je ziet. Maar daar omheen zit zoveel meer. Ik kan me voorstellen dat als je op een koude, regenachtige dag naar beelden van een bounty-achtig eiland kijkt, je er naar verlangt. Dat het veel impact op je kan hebben en dat je veel achter je zou laten, mocht je daar nu gratis heen kunnen gaan. Dit is een vrij makkelijk voorbeeld maar dit kun je ook in je achterhoofd houden wanneer je naar beelden kijkt van veel langer geleden. Denk aan beelden die in historische musea hangen en met welke bedoeling en in welke context je naar die beelden kijkt.


Ways of seeing is de dag van vandaag nogsteeds zo belangrijk vooral in deze tijd waarbij reclames bijvoorbeeld slimmer dan ooit worden gemaakt en social media een groot onderdeel van onze samenleving is geworden. 


JOHN BERGER

Ways of Seeing

MISAN HARRIMAN

Photography Changes Everything

MARVIN HEIFERMAN

Heiferman stelt dat hoewel mensen vaak zeggen dat fotografie een universele taal is, het in werkelijkheid uit meerdere talen bestaat. Deze talen worden gevormd door de verschillende contexten waarin foto's worden gemaakt, gebruikt en beoordeeld. Verschillende groepen mensen gebruiken fotografie voor uiteenlopende doeleinden en hebben verschillende criteria voor het evalueren van beelden.


Ook Heiferman schrijft over het feit dat er vaak naar fotografie wordt gerefereerd als universele taal maar hij zegt dat het in werkelijkheid uit meerdere ‘’talen’’ bestaat. Deze talen worden gevormd door de verschillende contexten waarin foto’s worden gemaakt, gebruikt en beoordeeld. Verschillende groepen mensen gebruiken fotografie voor hele verschillende uitlopende doeleinden. Door die verschillende doeleinden die het beeld kunnen hebben, worden ze op basis van verschillende criteria geëvalueerd. Voorbeelden van de uiteenlopende doeleinden van fotografie: 


TWEEDE

GEDACHTENSTOP

 literatuurcriticus en -theoreticus | semioticus | filosoof (1915-1980)

schilder | kunstkriticus | schrijver (1926-2017)

4. Wendy Red Star

De materiaiteit in fotografie gaat voor mij om de druktechnieken, papier en inkt keuze,  presentatievorm, handmatige manipulatie en dimenties. 

 

Als fotograaf heb ik een hele specifieke manier van mijn beelden tonen en delen met de wereld. Mijn beelden zullen zelden op wit papier aan de muur in een lijst hangen. Materialiteit is erg belangrijk, het geeft extra lagen aan hetgeen dat ik wil overbrengen. Daarnaast zorgt het voor een extra beleving door extra dimenties aan het werk te geven, geur toe te voegen, analoge druktechnieken toe te passen en goed na te denken over het materiaal waar je beelden op gedrukt worden.

 

Tijdens mijn zoektocht naar materialiteit ontdenkte ik de database OBJECT:PHOTO. Een initiatief van MoMA waar je een collectie beelden kunt vinden die gemaakt zijn tussen de eerste en tweede wereldoorlog. In deze tijd werd er actief gebruik gemaakt van zowel oude als nieuwe vormen van fotografie. In deze database kun je foto's mappen, kunstenaars linken aan elkaar, ontdekken welke materialen en technieken er gebruikt werden. Via deze website heb ik veel kunnen leren over oude druktechnieken die op dit moment zelden worden gebruikt zoals Ferrotype. Ook qua materiaal waarop gedrukt is door sommige fotografen ben ik geïnspireerd. Denk aan papier gemaakt van stro.  Hier boven hebben we het al gehad over analoge fotografie en experimenteren binnen de fotografie. Voeg hier materialiteit aan toe en dan hebben we het voor een groot deel over mijn artistieke praktijk. En al de besproken informatie tot zo ver hebben mij geïnspireerd, niet alleen voor mijn eigen praktijk maar ook om de eindeloze mogelijkheden die fotografie bevat door te geven aan mede-fotografen, studenten en jongeren om mij heen. 

2. Nick Ut 


De foto's van de Vietnamese oorlogsfotograaf Nick Ut, waarin het napalmincident met het meisje Phan Thị Kim Phúc werd vastgelegd, hadden een diepgaande impact op de publieke opinie over de oorlog. Deze beelden werden wereldwijd verspreid en speelden een belangrijke rol bij het beïnvloeden van het beleid en het versterken van de anti-oorlogsstemming.


 

Hiernaast heb ik een stuk van een enorm dikke publicatie bijgevoegd. Photography and philosophy. Deze publicatie is al wat gedateerd maar barst van goede inzichten en uitspraken als we het hebben over fotografie. Hieronder heb ik een aantal geselecteerd die mij bij zijn gebeleven en graag deel. 

 

Wat is het verschil tusen een foto en een schilderij? 

Tussen fotografie en een schilderij is er een overduidelijk verschil. Een foto is altijd een foto van iets wat echt bestaat. Zelfs wanneer je een foto ziet die iets afbeeld zoals weerwolven of elven. Het blijft altijd een foto van iets. Van een acteur in kostuum, een digitaal ontworpen iets. Bij een schilderij hoeft dit niet altijd zo te zijn. Fotogafie geeft de zekerheid dat je er altijd iets is gefotografeerd wat echt is en dat is een heel groot onderscheidt in tegenstelling tot schilderen.

 

 

Kijken

Met de komst van de camera is er niet alleen een nieuwe methode van foto's maken onstaan of een nieuwe vorm van foto's er is zelfs een nieuwe manier van kijken onstaan.  Kijken gaat vaak over leren wat er in de wereld gebeurt, om meer te leren over de wereld. Je zou kunnen zeggen dat dit ook geldt voor het zien doormiddel van kijken naar foto's. Wanneer we naar foto's kijken komen we meer te weten over iets. Soms gebeurt het dat we weinig tot niets leren over wat we zien, soms waarderen we het zien op zichzelf, écht kijken niet en dan gaat het niet eens over kijken om te leren. 

 

Het belang van kijken is belangrijker dan de daad van het fotograferen. Fotograferen is kijken, de camera is de verlenging tussen jezelf en de wereld om je heen. De camera is het object wat jouw kijk gedrag om kan zetten naar een vast beeld.

 

 

De waarheid of een leugen?

Het blijft nog te bezien op welke manier foto's onnauwkeurig kunnen zijn. Toch kunnen ze zeker misleidend zijn, vooral voor kijkers die er niet mee vertrouwd zijn of met foto's van een bepaald type.

Als camera's kunnen liegen, kunnen onze ogen dat ook. Iets zien door een vervormde spiegel is nog steeds iets zien, zelfs als we erdoor misleid worden.

 

Is het verschil tussen foto's en andere afbeeldingen simpelweg dat foto's over het algemeen nauwkeuriger zijn (of minder misleidend), ondanks incidentele fouten, dat het fotografische proces een "betrouwbaarder mechanisme" is dan dat van tekenen of schilderen, en dat er daarom een betere prima facie reden is om foto's te vertrouwen?

 

Ookal lijkt de camera een betrouwbaar medium mag je toch altjd kritisich kijken naar het beeld wat er wordt gepresenteerd. Ga na waar je naar kijkt, houdt in je achterhoofd dat misleiding in de vorm van uitsneden, wazigheid of kleurcorrectie een rol kan spelen in het beeld kan zitten.Je hoeft hier niet lang bij stil te staan maar het is altijd goed om te bevragen wat je ziet.

 

 

 

 

 

In 1972 kwam de vierdelige serie Ways of Seeing op BBC. Ways of Seeing reageert op de traditionele kijk op de Westerse kunst en cultuur die besproken werd in het programma Civilisation van Kenneth Clark. In deze ground breaking serie die voor veel mensen tot de dag van vandaag relevant is bekritiseerd Berger 

REPRODUCTIE:MEMES,  screenshots en croppen, 

UNDERSTANDING A PHOTOGRAPH 

Een korte maar zeer inspirerende TED Talk van fotograaf Misan Harriman gaat over hoe hij begonnen is met fotograferen. In deze talk deelt Misan zijn reis in de wereld van fotografie en hoe hij tot de conclusie kwam dat de ware kracht van fotograferen en het delen van beelden ligt in het aanwakkeren van empathie en het aanzetten tot verandering.

Voor Misan ligt de essentie van fotografie in het vermogen om publieke meningen te vormen. Dit werd duidelijk tijdens de protesten van Black Lives Matter, waar hij een krachtige fotoserie maakte die wereldwijd werd gezien. Zijn beelden hielpen mensen de protesten in Amerika vanuit een ander perspectief te zien dan dat van het nieuws, waardoor ze een diepere en meer menselijke connectie met de gebeurtenissen konden maken.

 

Misan's werk benadrukt hoe fotografie niet alleen documenteert, maar ook kan transformeren. Zijn foto's van de Black Lives Matter-protesten brachten niet alleen de woede en pijn van de demonstranten in beeld, maar ook hun hoop en veerkracht. Door deze menselijke aspecten vast te leggen, wist hij empathie te creëren en mensen over de hele wereld te inspireren om actie te ondernemen en zich in te zetten voor gerechtigheid en gelijkheid.

 

De impact van Misan Harriman's fotografie illustreert de kracht van visuele storytelling. Zijn werk laat zien dat beelden meer zijn dan esthetische objecten; ze zijn krachtige instrumenten die emoties kunnen oproepen, gesprekken kunnen starten en uiteindelijk de wereld kunnen veranderen.

4.MATERIALITEIT

Ik wil terug komen op deze introductie tekst waar ik heel stellig schrijf dat fotografie geen universele taal is. Fotografie als universele taal kan op verschillende manieren geïnterpeteerd worden. De universele taal die in fotografie 'gesproken' wordt kan ook gaan over de volgende concepten: 

 

- Licht
  Licht is de essentie van fotografie. Elke foto is een opname van licht in een specifiek moment.

 

- Tijd
Elke foto is in combinatie met licht het vastleggen van een moment. Door de technische aspecten van de camera te kennen kun je een langer of korter moment van de tijd vastleggen. 

 

- Compositie
Door het rangschikken van elementen in het kader van je beeld creeër je een bepalde compositie. De compositie kun je vergelijken met visuele poëzie. Je speelt bijvoorbeeld met lijnen, schaduwen, structuren en proportie om uit te leggen wat je wilt overbrengen. 

 

- Onderwerp en object
Elke foto bevat een object of een tastbaar ondewerp. Er staat altijd iets op een foto, ookal lijkt het soms alsof er niets is.

- Kleur 
Een foto bevat kleur of is zwart-wit. De keuze van kleur beinvloed hoe informatie wordt over gedragen. Maar in elke foto is die keuze gemaakt. (vanaf het moment dat kleur fotografie mogelijk is). Bij de foto's voor het bestaan van kleur fotografie dien je dus rekening te houden met de informatie die beschikbaar is en wegvalt.

 

- Print

Wanneer een foto wordt afgedrukt wordt het een object, dit geld voor alle gedrukte beelden. Het object maakt dat het beeld van een vluchtige foto naar een blijvend object veranderd. 

 

Deze concepten nemen niet weg dat de foto nogsteeds door verschillende mensen, in verschillende contexten anders geïnterpeteerd worden. Maar fotografie bestaat ook uit een universele concepten die elke foto toch ook weer het zelfde maken. De taal die wordt gesproken om een visueel beeld te creëren is wel universeel. In de tekst in het volgende tekstblokje leg ik iets uitgebreider uit waarom fotografie wel of geen universele taal is. Hieruit trek ik ook mijn uiteindelijke conclusie. 

 

5. Sally Man portretten van haar kinderen

Sally Mann's intieme portretten van haar kinderen en het leven op hun boerderij in Virginia zijn niet alleen een uitdrukking van haar persoonlijke ervaringen als moeder, maar bieden ook een universele herkenning van de complexiteit van het menselijk leven.

3. Nan Goldin

Dit is mijn eigen werk. Het project heet rusteloos en zoals je kunt zien bevat heet veel materialiteit. Het werk is analoog en experimenteel.  De lijnen die je ziet lopen van de afbeelding naar de thema's die we bespreken geven aan dat ik dat deel van mijn werk koppel aan het experimentele, analoge of materialeit. 

 

Het werk bevat elementen uit de natuur zoals stenen en bloemen. De stenen zijn handmatig bewerkt en omzegeld met polaroids die ik in de natuur heb gemaakt. Dit heb ik gedaan aan de hand van de polaroid emulsion lift methode. 

 

Het papier waarop je de bloemen en planten ziet heb ik zelf gemaakt met water uit het meertje waar ik heb gefotografeerd. Het papier is gemaakt van oud karton gemixt met kleine zaden van de bloemen. 

 

De beelden zijn allemaal met polaroid of met andere analoge camera's  geschoten. Dit werk bevat alle elementen waardoor ik mij aangetrokken voel tot fotografie of beeld. Al deze elementen geven een extra laag en ondersteuning aan het geen wat je wilt vertellen en leveren een belevenis aan de kijker. 

 

 


Fotografie heeft de kracht taalbarrières te overstijgen omdat de beelden die gemaakt worden een directe vorm van communicatie zijn zonder het gebruik van taal. Beelden brengen verhalen, situaties en emoties over zonder dat er woorden voor nodig zijn. Hierdoor kunnen mensen met verschillende achtergronden en culturen op een fundamenteel niveau hier iets uit halen wat vaak hetzelfde is voor ons allemaal. 


Beelden hebben het vermogen om direct op onze emoties in te spelen. Denk aan uitdrukkingen op het gezicht van mensen in een portret of een adembenemend landschap. We kunnen gevoelens ervaren die universeel zijn door een fotografisch beeld. Verwondering, woede, verdriet of blijdschap. 


Esthiek is nog zo’n aspect wat op universeel niveau mensen kan aanspreken. Denk aan het gebruik van compositie, kleur, licht en schaduw die gebruikt worden in beelden. Vaak kunnen we dit wereldwijd waarderen. 


Aan de andere kant van fotografie als universele taal, zou je ook kunnen pleiten dat fotografie géén universele taal is. Kort bespreek ik hieronder een aantal redenen.


We bespraken dat beelden een directe vorm van communicatie zijn, maar toch kunnen door verschillende culturele achtergronden beelden anders gewaardeerd of geïnterpreteerd  worden. Denk aan symbolen of contexten die een betekenis hebben in een cultuur, die ze in andere culturen niet kennen. Denk aan iets wat mooi is en geaccepteerd wordt in de ene cultuur maar wat absoluut niet kan in een andere cultuur. Voor mij valt het idee dat fotografie op universele schaal hetzelfde geïnterpreteerd kan worden bijna in het niets. Cultuur is zo’n ongelofelijk belangrijke factor die we niet zomaar weg mogen denken. Ik denk dat fotografie als een soort universele taal gezien kan worden binnen een bepaalde gemeenschap maar dat we altijd in gesprek moeten gaan wanneer mogelijk om zo te testen of beelden echt op dezelfde manier worden gezien. 


Ook moet je de juiste kennis en context kunnen kennen én begrijpen wil je een foto op de juiste manier begrijpen. Wanneer je kennis mist die op de foto afgebeeld is, kun je een heel ander verhaal creëren bij een beeld. Hierdoor verandert de hele betekenis. Dit is vooral heel belangrijk bij journalistieke fotografie. 


Ook spelen individuele ervaringen een rol bij de interpetatie van een fotografisch beeld. Jij kunt iets heel anders meegemaakt hebben dan een ander persoon die naar hetzelfde beeld kijkt. Dit betekent dat jouw ervaring en de connecties die je legt met het beeld compleet verschillend kunnen zijn. 



Voor mij betekent dit dat fotografie kenmerken van een universele taal bevat. Vooral omdat het een directe manier van communiceren is waarbij geen woorden nodig zijn. Ook het vermogen van het raken van emoties en het feit dat je met één beeld op wereldwijd niveau mensen kunt informeren en verbinden. Toch nemen de factoren interpretatie door culturele context, kennis en individuele ervaringen de overhand om het een universele taal te noemen.


Door deze kennis zo concreet naast elkaar te leggen zie ik ook in dat het medium ook een kracht bevat juist doordat het geen universele taal is. De reacties die je op foto’s zou kunnen ontvangen door deze te delen met verschillende culturen kunnen je ook nieuwe dingen leren over andere culturen. Dat maakt fotografisch beeld een middel om in dialoog te komen met elkaar en op deze manier te leren over elkaars culturen of persoonlijke ervaringen en ideeën.  

DE GEMENE DELER

Meer dan oppervlakkigheid


Susan Sontag:

Fotografie is géén objectieve weergave van de werkelijkheid. Het is vaak een vervormde en selectieve representatie van de werkeleijkheid. Als fotograaf heb je een sterke invloed op wat de kijker ziet. Het is niet alleen het vastleggen van een moment, maar je ook culturele en sociale waarden spelen een rol. 

Roland Barthes:

Fotografie is niet alleen een technische reproductie van de werkelijkheid, maar kan ook emotionele en subjectieve ervaringen over brengen. 

John berger:

Fotografie is meer dan de objectieve werkelijkheid maar weergeeft ook sociale relaties en machtsstructuren waar we ons bewust van moeten zijn. Fotografie is een manier om de wereld te begrijpen en interpeteren vanuit een bepaald perspectief. De fotograaf en context waarin de foto wordt gepresenteerd, kunnen de betekenis van wat er op het beeld gebeurt beïnvloeden. 

 

 

De materialiteit en tastbaarheid zijn een van de krachtigste aspecten van analoge fotografie. Het is een zorgvuldig en langzamer proces dan digitale fotografie waarbij je meer rekening houdt met externe factoren zoals lichtgebruik en compositie. Dit maakt het voor mij authentieker omdat er vaak extra goed is nagedacht over alles wat je in het beeld ziet.  Wanneer ik mij aangetrokken voel tot een bepaald beeld is dit vaak een analoog beeld.

 

In mijn eigen praktijk gaat de voorkeur ook uit naar het werken met analoge fotografie. Ik voel mij meer verbonden met de objecten die ik fotografeer en wordt bijna gedwongen om langer na te denken voordat ik een foto maak in tegenstelling tot digitale fotografie. Het resultaat hiervan is dat ik de beelden meer waardeer en vaak ook beter fotografeer. 

3. ANALOOG

DE ETHISCHE VERANTWOORDELIJKHEID VAN EEN FOTOGRAAF

Ethische aspecten fotografie 


Als er foto’s gemaakt worden waarbij je mensen of onderwerpen schaadt, wilt niemand gefotografeerd worden. Wanneer je als fotograaf je beelden manipuleert en daarmee kijkers misleidt zonder ze hiervan op de hoogte te stellen, zullen kijkers fotografen niet meer vertrouwen. Wanneer je niet op een ethische manier met fotografie omgaat, kan het gebeuren dat we de hele fotografische industrie in gevaar brengen omdat de geloofwaardigheid verdwijnt.  


Door rekening te houden met ethiek zorg je ervoor dat je fotografie op een positieve manier opgevat kan worden. Ook al is het onderwerp van je fotografie negatief beladen. Door je aan de ethische aspecten te houden, fotografeer je de wereld om je heen met respect en zorg je ervoor dat je niemand of iets schaadt. Je zult ook merken dat je je meer bewust wordt van de invloedt die je op anderen kunt uiten wanneer je doordacht aan het fotograferen bent. 


Foto’s maken een onderdeel uit van hoe we de wereld zien. Wanneer je foto’s maakt en deze deelt met anderen, vorm je voor een deel hoe een ander de wereld ziet. Dit is natuurlijk super, maar het betekent ook dat je een hele verantwoordelijkheid draagt. 


Vaak vergeten we hoeveel impact beelden kunnen hebben op de wereld omdat fotografie bijna een dagelijkse handeling is voor veel mensen. Daarom vind ik het belangrijk om dit aspect nog aan te halen.



In elk land/werelddeel heb je andere ethisce regels als het gaat over fotografie. Je kunt deze op internet vinden door te zoeken naar Code of Ethics [land]. 

De drie besproken denkers hebben veel overlap in hun denkwijze ondanks dat ze het medium fotografie/beeld vanuit een heel ander perspectief benaderen. Ik wil de gemene delers hier nogmaals naast elkaar zetten. Ik denk dat deze informatie van belang is voor de fotograaf als de toeschouwer. Ik merk in mijn onderzoek dat de doelgroep waarmee ik werk, jongeren, zich steeds minder bewust is van hun rol als kijker, maar ook als fotograaf. Esthetiek is vaak belangrijker dan ethiek. 

De rol van de toeschouwer


Susan Sontag:

De betekenis van het beeld wordt niet alleen bepaald door wat er op de foto staat  of wat de fotograaf ermee bedoelde. Je dient rekening te houden met de rol van de toeschouwer en hoe zij het beeld interpeteren. Als fotograaf én als toeschouwer is het belangrijk om bewust te blijven hoe fotografie onze kijk op de wereld kan vormgeven en beinvloeden. 


Roland Barthes: 

Ook Barthes haakt hieropin. Met het concept Punctum benadrukt hij dat de betekenis van een foto niet alleen door een fotograaf bepaald wordt. Maar ook door de persoonlijke, emotionele gevoelens en herrineringen die de kijker kan ervaren bij het bekijken van de fotografie. 


John Berger:
Berger bekijkt fotografie vanuit een politiekere context. Maar ook hij spoort kijkers aan om kritisch na te denken hoe foto's gepresenteerd worden en hoe je ze interpeteren. Foto's kunnen een grote macht hebben die onze kijk op de wereld beinvloed. 

Beeld manipulatie


Susan Sontag: 
Als fotograaf en als toeschouwer zou je de ethische en politieke gevaren in het hoofd houden. Ook beeldbewerking/manipulatie telt hierbij. Sontag geeft mee dat je als kijker kritisch moet blijven denken over de maier waarop foto's worden gepresenteerd en in welke context dit wordt geplaatst. Hierin is een overlap met John Berger in het vorige stuk. 

 

John Berger:
Kritisch nadenken over hoe beeld wordt gemanipuleerd en voor welke doeleinden dat gebeurt. Ook de manier waarop beelden worden geproduceerd, gereproduceerd en verspreid worden.

Subjectieve ervaring

CONCLUSIE VOOR DE FOTOGRAAF

Wanneer je fotografeert en het beeld naar buiten brengt, is het meer dan een objectieve reflectie van de werkelijkheid. Jij bent als fotograaf altijd onderdeel van de foto, dat betekent dat in beeld altijd de subjectieve interpetatie zit van de fotograaf. Jij bent een actief onderdeel van het beeld. 

 

Ben je als fotograaf bewust van de maatschappelijke en culturele impact die je uitoefent op je beelden. Het beeld wat je maakt kan in verschillende betekenissen krijgen afhankelijk van de context waarin je het werk presenteert.  

 

Vraag jezelf daarom af: Wat wil ik vertellen? Waarom wil ik dit vertellen? Hoe kan ik dit vertellen? Vergeet daarbij ook niet om de invloed van de omgeving op het beeld te overwegen en vraag jezelf kritisch af waarom je iets wel of niet buiten de kaders van je beeld laat. Wil ik een realistisch beeld van de werkelijkheid schetsen of wil ik een gevoel of emotie over brengen? Door jezelf op deze manier kritisch te bevragen ben je ethisch, verantwoord en bewust bezig als fotograaf. Het zorgt er (in mijn optiek) voor dat je authentiek en transparant blijft als fotograaf. 

Fotografie is een medium waar verhalen mee verteld kunnen worden, bewustwording onstaat, waar kennisoverdracht ontstaat en de geschiedenis mee vast wordt gelegd. Hoe dit ontvangen wordt door de kijker ligt van een heleboel factoren af. Op deze pagina besprak ik de factoren waar je als kunstenaar niet altijd genoeg mee geconfornteerd wordt. Althans dat merk ik om mij heen, aan de jonge nieuwe generatie beeldmakers om mij heen. Soms zitten we, inclusief ik zelf in een bubbel waarbij je foto's maakt daar een verhaal bij bedenkt en te weinig rekening houdt met externe factoren die invloed hebben op datgeen wat je wilt vertellen.

 

 

Aan de andere kant denk ik dat vrijwel iedereen die instaat is tot beeld consumeren, in de westerse wereld elke dag met honderden al dan niet duizenden beelden wordt geconfronteerd. Bewust of onbewust. Ik dat het een belangrijke zaak is dat zowel producenten als consumenten van beeld zich bewust zijn van de verschillende factoren, gevaren en contexten die ervoor zorgen dat je een verhaal, gedachte of idee vormt bij een beeld. Wanneer je hier niet bewust van bent kun je misleid worden of door het gebrek aan kennis een verkeerde interpetatie geven aan het beeld wat je aan het consumeren bent. 

 

Deze pagina is een samenvatting van de theoretische kennis, eigen gedachten en voorbeelden die ik heb opgedaan. Deze kennis heb ik mee genomen naar mijn werkveld. Op de volgende pagina heb ik een overzicht gemaakt van waar en hoe ik deze kennis heb meegenomen. 

 


Mocht je nog aanvullende perspectieven/bronnen/thema's hebben die ik kan toevoegen aan deze pagina dan ontvang ik die graag via: darnishadaniel@gmail.com

DUS WAT IS HET ANTWOORD...?

Susan Sontag: 

Roland Barthes: Heeft veel impact gehad op mij als maker. Hij heeft bepaalde gevoelens die ik heb bij het fotograferen voor mij kunnen vertalen. 

John Berger: Heeft met Ways of Seeing de tekst én het tv-programma echt de urgentie duidelijk gemaakt wat voor impact reproductie van beeld heeft op de maatschappij. Ik ben mij als maker meer bewust van het beeld wat ik maak, wat ik laat zien en niet laat zien. Hoe ik dingen frame of juist hoe andere mensen mijn werk kunnen framen. Het speciale vind ik dat in de tijd van nu waarbij social media en  AI meer aanwezig is dan ooit, het werk van Berger opnieuw enorm relevant is geworden. 

WAT NEEM

IK MEE ?

Ben je bewust dat wanneer je naar beeld kijkt, het je eigen interpetatie is vanuit de kennis, ervaringen en omgeving waarin je bent opgegroeit. Maar ook dat de beeldmaker precies het zelfde heeft. Het kan zijn dat er hele andere dingen bij jou naar boven komen als je naar beeld kijkt, heel anders dan wat de fotograaf ermee bedoelt had. 

 

Het is ook belangrijk om je bewust te zijn van de invloed wat beeld op je kijk van de wereld kan hebben. Je kunt door verschillende factoren voor de gek gehouden worden. Kijk naar hoe een foto wordt gepresenteert, geproduceerd en verspreid wordt. Houd rekening met (misleidende) beeldmanupulatie en bewerking en het weglaten van belangrijke informatie. 

CONCLUSIES VOOR DE KIJKER