De consequenties van prestatiedruk 
















Druk verminderen en voorkomen 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Mentaal trainen


Ten eerste ging ik al mijn werk in 3 groepen verdelen. Omdat het af en toe lastig was om belangrijke zinnen de interviews of andere onderzoek methodes zichtbaar te maken. Heb ik gewerkt met alleen bepaalde zinnen die belangrijk waren en bepaalde woorden daaruit ge highlight. Daarnaast heb ik ook woorden opgeschreven op papiertjes die steeds terug kwamen in mijn onderzoek. Het was even lastig om niet alles op het meest logische manier te verbinden, maar ik denk dat dat niet even waardevol was geweest. Ik heb uiteindelijk 3 soort groepen/thema’s van elkaar kunnen onderscheiden.


Hierna was het tijd om de links te gaan leggen. Alweer duurde het even voordat ik langs de voor de hand liggende antwoorden heen kwam. Na langer kijken kwam er steeds weer iets naar boven springen. 2 dingen die bij elkaar passen of die juist het tegenovergestelde zijn van elkaar. 


Verschillend per speler

Wat ik merkte is dat er veel diverse antwoorden en reacties waren. Dit is iets wat ik al paar keer had opgemerkt door me onderzoek heen. Maar nu werd het ineens een stuk duidelijker. Dit maakt het ook lastiger om een goede oplossing voor teveel prestatiedruk te vinden, want het is voor elk persoon anders. De een gaat goed op complimenten en de ander wordt meer gemotiveerd door kritiek en fouten.


Fysiek & mentaal 

Deze link was te leggen omdat ze compleet verschillend van elkaar waren. In de topsport in in goede conditie erg belangrijk maar nog steeds wordt het mentale gedeelte onderschat. Gelukkig is het al een stuk minder een taboe dan vroeger, maar als je kijkt naar de mentale gezondheid van atleten dan zijn nog meer grote stappen hierin nodig. Wat gebeurt er als we het mentale aspect even belangrijk gaan zien als het fysieke aspect? Wie weet zouden er wereldrecords gebroken worden.


Balans 

Balans komt in meerdere vormen terug in mijn onderzoek. Een goed gebalanceerd dieet van een prof speler. Een balans tussen sociaal leven en sport leven. Niet teveel geven om je fouten maar ook niet te weinig. Het blijkt dat in de proffesionele sportwereld je nauwkeurig om moet gaan met je keuzes. Teveel van 1 ding is niet goed, er moet een balans zijn, yin en yan. 


Juiste hoeveelheid druk 

Een top atleet wordt je niet zomaar, je moet veel trainen en veel… beter worden. Jezelf constant overtreffen en door blijven gaan. Zoals de prof volleyballer zei: zonder druk is het niet meer leuk. Maar teveel druk kan leidden tot slechtte gevolgen en juist een minder goede prestatie. En niet alleen dat, het kan leidden tot mentale klachten. Een atleet kan dus niet zonder druk maar kan ook niet teveel hebben.