''Wat je niet ziet, bestaat niet'' hoorde ik vroeger ooit in een liedje voorbij komen. Ik vond het toen al een rare uitspraak: Hoezo bestaat iets niet als je het niet ziet? Dat slaat toch nergens op! Ik zie zoveel dingen niet, maar ze bestaan wel toch? Ik zie geen geluid, maar het bestaat wel.
Toen ik nadacht over de grond waar we op bouwen en straten overheen leggen, kwam die zin weer in me op. Het voelt net alsof de ondergrond niet bestaan, want we zien het niet. We gebruiken de bodem om leidingen in weg te stoppen, dingen op te bouwen en nog veel meer. En bij al die dingen houden we meestal geen rekening met het bodemleven. Bij het ontwerpen van wijken beginnen we vanaf het maaiveld, niet vanuit de bodem.
Maar de ondergrond heeft ook een heel ecosysteem en staat niet los van wat er allemaal boven de grond gebeurd. Wat doet het dan met de bodem als daar zomaar iets op wordt gebouwd? Hoe is dat voor al die regenwormen die er leven?
In het bijzonder ben ik nieuwsgierig hoe het bodemleven er onder mijn huis uitziet. Ons huis maakt deel uit van een tiny house gemeenschap, is gemaakt van hout en komt op een duurzame manier aan enegrie. Daarnaast is er in de omgeving veel groen en aandacht voor de natuur. Altans, de natuur bovengronds. In hoeverre er rekening wordt gehouden met het leven ondergronds, is mij onbekend. Daarom is mijn hoofdvraag:
Hoe ziet het bodemleven er onder mijn huis uit?
daarna heb ik het toch aangepast naar: Hoe ziet mijn wijk eruit vanuit het perspectief van de regenworm? Met de regenworm als representator van het ondergrondse leven
Echter, naarmate mijn onderzoek vorderde, kwam ik op andere interessante paden terecht en heb ik mijn onderzoeksvraag aangepast. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de relatie tussen ondergrond en bovengrond. Wanneer is iets onder de grond? Mijn onderzoeksvraag luidt nu: hoe verhouden het bovengrondse en ondergrondse leven zich tot elkaar?