Mijn workshop is deels geïnspireerd door de Superblocks in Barcelona ook wel de ‘Superilles’ , (eerse foto hiernaast)
In de plattegrond van Barcelona is er een duidelijke grid zichtbaar, die bestaan uit rechthoekige blokken die schuin zijn georiënteerd waardoor er diagonale straten ontstaan. Bij de superblocks hebben ze bij een aantal blocks het verkeer beperkt waardoor de voetganger en fietser voorop staat. Doordat de straten veiliger en aantrekkelijker worden, wordt de sociale interactie bevordert. Bij deze herstructurering van de stadsblokken is het autoverkeer vermindert en dient de openbare ruimte meer als een verblijfsplek.
Wat ik graag in mijn fictieve workshop wil doen is een straat in het oostelijk deel van de Indische buurt autovrij maken. Hier wil ik buurtbewoners, de gemeente en corporaties uitnodigen om deel te nemen aan een kookworkshop, en gezamenlijk te eten in de straat. Ik wil graag deze straat autovrij maken zodat er één grote stoep ontstaat, waar mensen niet alleen wandelen maar ook verblijven.Deze workshops zal in herhaling worden gehouden, elke laatste zondag van de maand in de zomerperiode. Hierdoor zorg je ervoor dat er niet één participatie dag wordt gehouden maar dat het meerdere keren terug komt zodat er juist een co-creatie tussen de buurt en stad ontstaat, en mensen verder in gesprek kunnen blijven gaan.
Wat ik de deelnemers wil laten ervaren, is een plek waar verbinding kan ontstaan, een plek in de openbare ruimte om te verblijven, een plek waar mensen een maaltijd kunnen krijgen en een plek waar mensen naar elkaars behoeften kunnen luisteren.
Aangezien dit een fictieve workshop is ga ik nu uit van samenwerking waar mensen hier voor open staan. In realiteit zullen er zeker moeilijkheden zijn of bewoners maar ook partijen wel willen meedoen.
Tijdens de les van Judith zijn wij bezig geweest met het ontwerpen van een fictieve workshop. Hier ben ik gaan nadenken over een workshop op de stoep, en heb ik hiervoor mijn Breaching experiment erbij gehaald.
Voor mijn workshop leek het mij interessant om mijn breaching experiment op grotere schaal uit te voeren. En een omgeving te creëren waar mensen de noodzaak voelen om te ontmoeten. Hier had ik het idee om een buurtstraat voor een periode elke laatste zondag van de maand de straat autoluw te maken, en te vragen aan de buurtbewoners om de auto voor een dag uit het straatbeeld te laten verdwijnen.
Uit het Breaching experiment kwamen vele gesprekken naar voren over het langs elkaar heen leven van verschillende groepen mensen in de stad, maar ook over onderbelichte community ´s die de stad uitgedreven worden. De bevolkingssamenstelling van de stad is verandert, maar hoe zorg je voor een inclusieve stad?
In de volgende stap, ter inspiratie door de aflevering van VPRO Tegenlicht: De Javastraat is van iedereen - VPRO . Ben ik gaan kijken naar de Javastraat in Amsterdam-Oost Indische buurt. Een buurt wat voor een groot deel bestaat uit sociale huurwoningen, waar verschillende bevolkingsgroepen samenkomen, maar waar ook sprake is van sociale economische kwetsbaarheid.
In de aflevering van tegenlicht komt juist naar boven dat de Javastraat een goed voorbeeld is van waar de gentrificatie goed gaat. Een straat met een divers winkelaanbod van hippe koffietentjes naar Pakistaanse delicatessen zaken die voor de hype al een ‘superfood’ waren bestempeld
Wat voor mij dan meteen de vraag oproept, hoelang blijft dit in balans?
Om te kijken naar hoe dit gebied verder gaat veranderen, ben ik in een aantal gemeentelijke beleidsplannen gaan induiken over stadsdeel-Oost. Hier een aantal belangrijke punten: (Gebiedsanalyse Oostelijk Havengebied/ Indische Buurt Stadsdeel Oost, Bron Rapport)
- De Indische Buurt verandert van bewonerssamenstelling: het aandeel met een niet-westerse migratie-achtergrond neemt af en het aandeel nieuwe stedelingen neemt toe.
- In de Indische Buurt neemt het aandeel koopwoningen toe, de corporatievoorraad neemt af. In het Oostelijk Havengebied is de samenstelling van de woningvoorraad meer stabiel. Wel stijgen de huren inde vrije sector, een segment dat hier relatief groot is, sterk.
- Bewoners van het Oostelijk Havengebied en de Indische bewoners zijn tevreden met hun woning en met hun buurt. In de Indische Buurt is dit het resultaat van een sterke verbetering van de leefbaarheid.
- De veranderende bevolkingssamenstelling in de Indische Buurt, met meer nieuwe stedelingen en daarmee een veranderend winkel- en horeca aanbod maakt de verschillen in sociaaleconomische positie zichtbaarder tussen de bewoners. Bewoners en ondernemers zien hun buurt veranderen, maar niet iedereen kan mee profiteren van die ontwikkeling.
- In de Indische Buurt vindt relatief veel criminaliteit plaats, bewoners voelen zich er ook niet altijd veilig. Er is relatief veel overlast van drugshandel (met name in de Indische Buurt West) en van rondhangende jongeren (met name in de Indische Buurt Oost).
- De sociale kwaliteit van de Indische Buurt (en met name de Ambonpleinbuurt) is lager dan gemiddeld in de stad. Bewoners van de Indische Buurt ervaren meer spanningen en discriminatie
Ik heb deze punten voor mijzelf op een rijtje gezet, omdat dit een duidelijk beeld schetst van enerzijds de verandering in het gebied die de leefbaarheid verhogen, en anderzijds het feit dat bepaalde groepen hier niet in worden meegenomen.