Categoriseren op basis van soort
Bij mijn observatiewandeling heb ik heel veel foto's gemaakt van alles wat ik onderweg steeds tegenkwam. Hieronder staan de categorieen:
1. Dieren in mijn ecosysteem, waaronder honden, ganzen, ratten, duiven, kauwen.
2. Planten in mijn lokale ecosysteem.
3. Schimmels in mijn lokale ecosysteem.
4. Afval in mijn lokale ecosysteem.
5. Hondendrollen in mijn lokale ecosysteem.
Dit valt samen te vatten in: zichtbare invloed van de mens in het ecosysteem en een samenstelling an het ecosysteem.
Verder ontdekte ik:
6. Afgesloten locaties;
7. Spinnen(webben).
Categoriseren op basis van mate van perspectief op mens-natuur relatie
Ik heb als eerst een categorisering gemaakt op basis van hoe positief en negatief het beeld is dat geschetst wordt vanuit mijn eigen visie. Ik heb mijn werk hiervoor naast mijn hoofdvraag gelegd, die gaat over hoe problematische de mens natuur relatie is. Links is een positief beeld en rechts is een negatief beeld. Het verloop geeft weer wat daar tussen ligt.
Links (positiviteit, dankbaarheid, rust, ontspanning, goddelijk):
De natuur is puur en mooi en wordt aanbeden door de mens. De relatie tussen mens en natuur is spiritueel en men kan hier niet omheen, omdat duidelijk is dat
Midden (verantwoordelijkheid, ongedierte, vervuiling, preventie- en herstelmaatregelen):
De mens heeft negatieve invloed op hun ecosysteem, maar probeert deze invloed te verminderen door maatregelen. Dit werkt echter onvoldoende om de negatieve invloeden te voorkomen, waar het wel bedoeld voor is.
Rechts (pijn, rauw, zorgen, disconnectie, onherstelbaar):
De natuur is kapot en lijdt onder de invloeden van de mens. De mens en de natuur staan los van elkaar, er is wel invloed op elkaar, maar geen symbiotische relatie.
Uit deze categorisering blijkt dat ik meer perspectieven gevonden heb dan dat ik dacht. Dit vond ik verrassend. Ook kom ik erachter dat doordat ik al deze perspectieven heb gevonden, ik erachter kom dat de mens- natuurrelatie genuanceerder ligt voor mij dan ik dacht. Misschien dat ik meer voorbeelden zie in mijn omgeving die het middenbeeld bevestigen, maar links en rechts zijn ook zeker terug te vinden.
Categoriseren op basis van materiaal en structuur
Vervolgens ben ik gaan selecteren op kleur/materiaal en structuur. Ik heb in mijn onderzoek namelijk wel gezocht naar antwoorden die relateren aan mijn hoofdvraag, maar ik had nog geen idee welk visuele overlap of rode draad hierin zit.
Organische en ronde vormen
Ik merk dat elementen uit de natuur vaak uit organische vormen bestaan en niet uit rechthoeken, terwijl de menselijke infrastructuur en invloeden vaak juist wel vaak rechthoekig zijn. Dit maakt dat die afscheiding tussen mens (versteend gebied) en natuur (zichtbaar ecosysteem) heel zichtbaar is. Bij architectuur dat geinspireerd is door de organische vormen voelt het voor mij vaak fijn aan op dezelfde, maar lichte versie van de manier als dat het fijn voor mij is om in het bos te lopen.
Spiegels
Ik vind het mooi hoe spiegels de confrontatie met de kijker (de mens) aangaat. In een context van mens- en natuurrelatie kan dit helpen bij het afvragen wat je eigen rol en relatie is met je ecosysteem.
Natuurlijke materialen.
Ik heb veel foto's gemaakt van natuurlijke materialen toen ik probeerde om het ecosysteem in kaart te brengen. Bij het in kaart brengen van ecosystemen en ecosysteemdiensten gebeurt dit automatisch. Ik heb nog niet materialen uit het ecosysteem meegenomen om hier zelf een nieuw artistiek werk mee te maken. Het lijkt me wel interessant om dit te onderzoeken. Wat kan ik meenemen zonder het ecosysteem uit balans te brengen? Stel ik gebruik grondstoffen uit het ecosysteem, dan gebruik is zelf die ecosysteemdienst direct. Men doet dit continu, door bijv. bomen te kappen voor papier. Toch voelt het bijna disrespectvol om zelf iets mee te nemen. Aan de andere kant zijn deze producten juist minder schadelijk voor de omgeving, in de zin van dat ze kunstmatige of toxische stoffen vrijlaten en in principe terug kunnen keren naar de locatie van oorsprong.
Antwoorden op de hoofdvraag:
- Het menselijk bestaan (en dat van alle dieren) is afhankelijk van ecosysteemdiensten.
- Ecosysteemdiensten worden intensief toegepast om een grote populatie te kunnen voorzien. Denk aan rioolwaterzuivering. Dit kan positieve of negatieve invloed zijn.
- Om zichzelf te voorzien richt de mens deomgeving in. Wij bepalen en betalen wie bestaansrecht heeft
- Een mens is afhankelijk van vele eco-systemen. Niet alleen die in de buurt.
- Ecosysteemdiensten zijn vaak onzichtbaar en de invloed van een individu vaak ook. Dit maakt dat bewustzijn moeilijk is.