Expo concept
Verder wil ik waar het kan ecologisch verantwoord te werk gaan, omdat dit past binnen hoe ik zou willen dat de mens-natuur relatie is. Dit betekent dat ik ga zoeken naar tweedehands materialen en ga proberen werk te maken dat (deels) recyclebaar is achteraf. Het tofst zou zijn als het ook deels biobased is. Dit past bij mijn visie en het gevoel wat ik met mijn werk wil afgeven. Ik wil dat het voelt alsof je als een spin in een web zit en ga hierdoor ook onderzoeken hoe ik organische vormen en inspiratie uit de natuur kan halen.
Draagconstructie
Ik wil een ecosysteem maken waar een mens in gedragen kan worden en waar ecosysteemdiensten in kunnen hangen. Vervolgens wil ik dat de ecosysteemdiensten handmatig bediend kunnen worden door de mens die interactie heeft met het werk. De vorm van het werk maakt dat de mens zelf ook gelimiteerd wordt in hun handelen. Dit maakt dat ik een sterk frame nodig heb wat een volwassen kan dragen.
Trampolineframe: gemaakt van metaal en geschikt om mensen te kunnen dragen. De ronde vorm past binnen de visie die ik heb. Ik heb op Marktplaats een trampoline kunnen vinden voor 20 euro.
Voordeel: indrukwekkend groot, rond/organisch, sterk, goedkoop en geen nieuw hout/metaalgebruik.
Nadeel: kan niet door een deur als het al in elkaar gezet staat. Moeilijk om vanaf het frame op te werken.
Hangmatframe: losstaand frame voor hangmatten. Ook geschikt voor het dragen van een mens. Beschikbaar op Marktplaats.
Voordeel: compacter, goedkoop, geen nieuw materiaal.
Nadeel: minder sterk en hoge top, wat wellicht lastig is bij het manipuleren van de vorm en het ophangen van werken aan de constructie.
Draagdoek/net
Een trampoline of een hangmat zijn erg herkenbaar voor de bezoeker, waardoor ik wil dat het niet goed terug te zien is bij de expo. Dit ga ik doen door in ieder geval de doeken te vervangen. Ik ga kijken of ik zelf handmatig een net kan maken met touw, op een manier die organisch oogt, zoals een spinnenweb.
Afweging materiaalsoort touw
Ik ben kleine netjes gaan maken met verschillende soorten touw. Hieronder staan mijn bevindingen.
Katoentouw: natuurlijk materiaal, maar wel wit van origine. Dit kan geverfd worden. Het is sterk genoeg als het draad dik is, maar duur in aanschaf en moeilijk te vinden tweedehands.
Jute touw: natuurlijk materiaal, maar oncomfortabel om mee te haken en om aan te raken. Het prikt.
Paracord: sterk, maar geen natuurlijk materiaal en daardoor minder mooi. Tweedehands beschikbaar. Achteraf opnieuw te gebruiken.
Acryl/wol: niet sterk genoeg voor de draagconstructie, maar wel snel en wellicht te gebruiken voor een net boven het hoofd
Textiel: ziet er minder mooi uit als het slechts stof is. Met gaten erin is het wel meer webachtig. Dit maakt het ook minder stevig. Misschien moeilijk om in te schatten wat de draagkracht is en om 3 bij 3 meter geschikte tweedehands stof te vinden. Het zou wel een stuk sneller kunnen zijn dan het handmatig haken van een net.
Hangende sculpturen
Ik wil sculpturen van ecosysteemdiensten of relevante organismen hierin ophangen en de hoogte en vorm hiervan handmatig kunnen beinvloeden.
Katrollen: hiermee kunnen zware sculpturen makkelijk opgetild worden door aan het touw te trekken. Ook kan het zo laten zien hoe snel de mens invloed heeft op het systeem.
Marionetten: hiermee kan men op meer gedetaileerde wijze sculpturen laten bewegen. Dit lijkt mij echter wel een stuk moeilijker.
Ideeen voor type sculpturen:
- 'Huisraad' sculpturen. De ecosysteemdiensten die men gebruikt worden door de mens toegepast met kenmerkende objecten. Koolstofvastlegging kan gekoppeld worden aan een zaag, hout, luchtmasker of een kamerplant. Bij voedselproductie een pan, pollepel etc.
- Abstracte ecosysteemdiensten. Een ecosysteemdienst is niet makkelijk visueel vast te leggen met een camera heb ik gemerkt. Een systeem en proces is is groot en vaak onzichtbaar, omdat het op celniveau of buiten zicht gebeurt. Het visueel maken van wat niet zichtbaar is kan bij bijvoorbeeld geluidsdemping door bomen weer te geven als een oor met daarin een plant als oordopje, zie hieronder.