The sound of water (Tagesbücher)

 

MEP involved me as an improviser on glasses in a plastic container of water. The score was a single A4 text with some suggested playing techniques for glasses and water, which I do not have any more. Glasses can be slammed against the water in percussive sounds, glissandi can be created by pouring out water, glasses can be struck against each other, bubbles can be unleashed from the bottom of the sink. This was a starting point for my improvisation. MEP has a few Ableton presets ready, and SE microphones in front of the sink. Some of the presets would add more high frequency brilliance to the glass sounds,  and others deep sustained resonances. He would switch as the improvisation unfolded. This was performed during an Avgarde concert at USF Verftet, Bergen, autumn 2007. I have a short video excerpt of us performing, and a full sound recording with better audio quality.

MEP had saved some high thin mustard glasses because of their good sound. I broke several of them, both during rehearsals and the performance you will hear below.

I have included excerpts of our e-mail communication below, where he told about his recent Tagebücher projects, and the ideas for this piece.

 

Ruben Sverre Gjertsen

Dato: 18. oktober 2007 kl. 21.51


Til: Ruben Sverre Gjertsen


Suvverent. Da går vi får Den Store Badedagen. Jeg holder deg/dere orientert. Så ser vi om Sigurd også napper på! Så kan vi jo drodle litt/workshoppe litt når jeg har programmert litt mer klart.
Jeg fikk forresten fortalt en historie fra da Magnus L drev på med Kraft. På en konsert hadde noen av orkestermusikerne gjort ham et pek og fylt masse oppvaskmiddel ned i bøtta med vann som han blåser luft nedi (for å få disse boble/surklelydene). Det skummet utrolig kraftig og alt ble ganske sleipt og glatt. Ikke kunne han stoppe heller og måtte bare fortsette å blåse. Ikke lett å holde maska da...
;-)


Den 18. okt. 2007 kl. 21.45 skrev Ruben Sverre Gjertsen:


Hei,
Jeg satser på å være her også i november, så da passer det med både fredagsforum og splasje-workshop. Jeg stiller opp, så bare gi nærmere beskjed!
Ruben


Den 18. okt. 2007 kl. 14.50 skrev Morten Eide Pedersen:


hei - neida, sendte bare ut SMS til sigurd og deg, som er de to jeg kunne tenke meg å ha med i dette, hvis dere kan og vil ;-)

(…)


Denne gangen har jeg kastet inn meg selv, med en mulig versjon av det jeg driver og leker meg med pt. Hadde jo en happening på april-avgarden, med Craig som rev og dro i papir etter mine papirutforskinger, og så kjørte jeg det gjennom en del programmerte ting på macen, i et dynamisk samspill.


(…)


Jeg hadde egentlig lurt på om jeg skulle satt inn en av de mer tradisjonelle (vel..) Tagesbücher-ne som jeg skriver jevnt og trutt på, men det krever både gode musikere og innstuderingstid, og dessuten hele stresset med å finne gode musikere som har tid nå. Derfor tok jeg Knuts oppmuntring, og har tenkt å aksellerere opp utviklingen av dette testprosjektet.
Denne gangen blir det et EA-opplegg med vann som råmateriale, ev. noe stemme/lyder på et forhåndsinnpilt lydspor, men der de ulike måtene å arbeide med vannet kan blir impulsgivere eller klangflater som trigger prosesser eller klangbearbeidelser.
I den sammenheng tenkte jeg at jeg kunne lage en duo/trio med yngre komponister som har teft for slikt...
---
Jeg gjorde nemlig en del interessante oppdagelser sist. I noen av plug-inene begynte mikene faktisk å fungere som gates/triggere, men motsatt det en skulle tro. At svake luftdrag mot membranene, stoppet eller diminuerte prosesser som gikk i maskinen. Og selv ørsmå bevegelser fikk store konsekvenser. Tom. det å bare holde et papirark foran micen provoserte prosessene sterkt. En slags sær theremin, kan du si. Noe av dette jeg tar videre, og dette vil da styres gjennom ulike prosesser og muligheter som jeg holder på å teste ut i Hipno, og legger disse som plugs i Ableton Live, for lettere å ha en interaktiv og lett rigg.
Jeg trenger da en - to personer til å skvalpe, blåse, dyppe, slå på vann, og lydresultatene blir enten fanget og bearbeidet, eller de virker som ulike type pulser som styrer andre lydprosesser som legger seg oppå.
Partituret blir lett åpent i form, men har en slags koordinert utvikling av lydutvikling; trenger en-to lekne komponister, som skjønner hva dette er ...
Moro og glad for om du vil hekte deg på!
Dette blir et røffere, mer direkte uttrykk enn det du er innom - men prosesseringen i Hipno jobber rett mot max/msp og maskinen klarer fint å dra dette rundt. Noe av løsnignen er som nevnt at noe er 'ekte' lydbearbeiding', mens andre er syntetiske resultater som trigges/styres av lydene og legges oppå dem, og dermed kan virke som en ekte prosessering av dem, men er det ikke. Det gjør det ganske kjapt og virkningsfullt.


(…)


best hels,
mep

RSG and MEP performing "The sound of water".